×
София Парламентарни избори 2023 Местни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кметът Тихомир Янакиев представи бюджета на Созопол: Мащабни проекти преобразяват общината


Кметът Тихомир Янакиев представи бюджета на Созопол: Мащабни проекти преобразяват общината
Въпреки финансовите затруднения в началото на мандата, кметът изпълни амбициозната си програма и днес оповести пред Флагман акцентите
04 Септември 2023, Понеделник, 14:21 ч.
Автор: Емел МАХМУД

Финансовата рамка е 36,6 млн. лв. – с около 15 % по-висока спрямо миналата година

Кметът на Созопол Тихомир Янакиев представи  амбициозния бюджет на Общината за 2023 г. Това се случи по време на извънредната сесия на Общинския съвет днес. Той е балансиран, но с много проекти, които ще преобразят общината, става ясно от заложените средства в капиталовата програма. Финансовата рамка е 36,8 млн.лв., което е с малко над 15 % спрямо миналата година. Предвидени са пари за ремонти във всяко населено място, ще бъдат и завършени тези, които вече са стартирали. 

Общинските съветници имат време да се запознаят с финансовата рамка, която ще гласуват на последното за мандата заседание на 19 септември. 

Пред Флагман.бг кметът Тихомир Янакиев обясни накратко най-важните от Бюджет 2023 акценти:

„Бюджетът беше представен, според мен, в ненормална ситуация. Сега е 4 септември, предстои да се гласува след средата на месеца. Което за мен лично, като кмет, не е нормално. Направих си труда да се върна назад в годините да проверя дали е имало подобни ситуации. Не видях такава. Няма значение, работим в ситуацията - такава каквато е. Акцентира се основно на проектите, които бяха извършени през текущата година и предстои да бъдат довършени, а именно:

Реконструкцията на мост над река Равадинска, в размер на 712 хил. лв. 

Реконструкция на улиците „Виа понтика“ в Созопол - там имахме отпуснати средства за първия етап, чакаме втория да се довърши. Общата стойност ще бъде около 3 млн. лв. В случая ние сме заложили към 1,5 млн. лв. 

Пенсионерският клуб в Атия - 60 хил.лв. 

Изграждане на улиците „Ал. Пушкин“, „Велека“ и „Родопи“, „Кондолов“ в град Черноморец. Знаете - изградихме четири улици. „Пушкин“ е на стойност 133 хил. лв. „Велека“ – 112 хил. лв., „Родопи“ – 236 хил. лв. „Кондолов“ – 122 хил. лв. 

Проектиране и изграждане на втора клетка на водоема в село Индже войвода на стойност 150 хил. лв. Там ситуацията с водоснабдяването, особено през летния сезон, е изключително трудна и трябва да се мислят за решения, които да обезпечат местното население с непрекъсната питейна вода. Ние работим в тази посока.

Изграждане на канализационна мрежа в с. Атия. Тук сме предвидили 73 хил. лв., защото има и процедура по ЗОП за избор на изпълнител, фирма, която ще чертае проекта. Те са малко под 200 хил. лв., но тук са заложени 73 хил.лв., които ще бъдат изхарчени през тази година. 

Изграждане на канализационната мрежа в село Росен – 131 хил. лв. 

Изграждане на ПСОВ в село Росен - 190 хил. лв. 

Ние сме заложили в този бюджетен сезон няколко проекта, които не са видими, но те после ще бъдат база за действия за изграждане на канализация и пречиствателна станция в селата Атия и Росен. 
Изграждане на площадки за подземни контейнери в Созопол и Черноморец на обща стойност 790 хил. лв. Ползваме парите от очисленията по чл. 64 60 по Закона за управление на отпадъците, които внасяме в РИОСВ, след което чрез проекти, които касаят сметопочистване, извозване и дефиниране на отпадъци, ние ги усвояваме. Аз като станах кмет бях заварил един дълг от около 2 млн. лв. по това перо. Но това вече е зад гърба ни.

Паркинг „Люлин – обща стойност 432 хил. лв. Изключително труден обект се оказа, тъй като се натъкнахме на твърди скали по време на строителните дейности, но ще се справим и там ще обезпечим над 40 нови паркоместа. Един от основните проблеми на Созопол е точно това. 

Фитнес площадка в село Зидарово - 30 хил. лв. 

Автобусната спирка в град Черноморец, която вече завършихме, предстои другата седмица откриване. 210 хил. лв. е стойността, заложена в тазгодишния бюджет“, обясни Тихомир Янакиев.
Община Созопол няма неразплатени задължения. 

„Поддържаме балансирани бюджети, стараем се в края на бюджетните периоди да имаме наличности по сметките, които да обезпечават пълното функциониране на Общината. И като цяло можем да кажем, че финансовата ни база е съвсем различна от това, което беше преди четири години“, отбеляза още Янакиев.

Той седна на кметския стол с обемна програма, но завари Община с огромни дългове. В първите години на мандата се опитваше да балансира между това да реализира започнатите проекти, заложени в нея - с разплащането на задълженията. След 4-годишно управление Тихомир Янакиев и екипът му могат да се похвалят с финансово стабилна Община и изпълнена програма. 

„Една част от акцентите, които бяха в нея, ние сме изпълнили. Говоря за инфраструктурни проекти, спирката в Черноморец. Това, което не успяхме, са основно две неща – едното е автогарата в Созопол. Там все още не сме получили черно на бяло одобрението. Имаме обещание и в момента, в който стане факт, ще го обявя. Лошото е, че там ние бяхме готови с парите, но вследствие на забавянията, които Националният институт за недвижимо културно наследство ни причини, ние пренасочихме средствата към други проекти. Отделно загубите, които търпим, по изчисления на колегите, са в размер между 200-300 хил. лв. на година. Другото, което не успяхме, е така наречената Морска гара. Оказа се, че парцелът, който бяхме предвидили, по някакъв начин е станал частен“, каза кметът.

Той анонсира и няколко проекта, с които Общината е готова и ще кандидатства за финансиране.

„Спечелихме проект за ремонт на училището в село Росен, предстои скоро да подпишем и договора. Кандидатстваме с доста проекти, един от тях е реконструкция на Амфитеатъра. Тъй като догодина е 40-ото юбилейно издание на Аполония, искаме да посрещнем празниците, както и всички останали културни събития, с обновена открита зала. Ремонтът включва нови седалки, нови гримьорни, тоалетни, съблекални, осветление, озвучаване, оградителни съоръжения около Амфитеатъра. Проектът е по ИНТЕРРЕГ заедно с нашите партньори от община Визе, Турция. Искрено се надявам до края на месеца да имаме яснота дали ще бъде одобрен. Частта на партньорите ни също е много хубава. Нещо идентично, насочено към културата“, обясни градоначалникът.

Общината има вече проект за реконструкция за модернизация за училището в Созопол, за улици в селата Равадиново и Росен и др.

„Имаме много мащабна проектна готовност. Големият проблем през всичките тези 4 години - периодът 2021-2027 г. по европейските програми отвори едва сега. В средата на 2023 г. Много хора, които не са наясно, питат какво става с европроектите, а те просто не бяха отворени“, каза още Янакиев.

По отношение на туристическия сезон кметът отбеляза, че в Созопол също има спад, но той е малък.

„Спрямо миналата година, ние сме с по-малък туристичеси данък с около 1400 лв., което не е голям спад, а пренебрежимо малък. Но се отчита промяна в профила на туристите. Има повече млади хора и по-малко семейства с деца. Това оказва влияние, тъй като тези хора посещават предимно дискотеки, барове, кафенета, хранят се в дюнерджийници и баничарници. Посещават по-малко културни събития, обекти, в които се предлагат сувенири и т.нат. Това е новият профил на туристите. Но на всички трябва да се обърне подобаващо внимание и трябва да бъдат обгрижвани. Хората, които се занимават с този бизнес, дават всичко от себе си, да обезпечат сезона. В началото се направиха много негативни кампании за българското Черноморие – публикуваха се касови бележки със скъпи супи и ястия. Ние им показахме, че има и евтини, и скъпи места. За всеки вкус трябва да има ниша. Има хора, които търсят скъпа храна и я намират. Има такива с по-скромни възможнсти, искат по-евтино, те намират своите места. В Созопол предлагаме за всеки джоб по нещо. Сезонът беше на приливи и отливи, но пък на Джулай морнинг тази година видях толкова много хора, колкото никога през живота си не съм виждал в Созопол. От негативите трябва да изкараме позитив и да гледаме да се поправим“, категоричен бе в заклюение кметът. 
 


В категории: Созопол


Флагман.БГ Синът на Динев става барета Синът на Динев става барета 30/09/2023, Събота 16:41 12
България Всички новини
Тръмп: Ще застреляме всеки крадец (ВИДЕО) Тръмп: Ще застреляме всеки крадец (ВИДЕО) Вместо икономически национализъм, либералите ни предлагат ултраляв марксизъм Тя беше тв звезда, а днес е най-обикновена врачка Тя беше тв звезда, а днес е най-обикновена врачка Трансформацията е настъпила през януари, когато претърпя тежка операция на коляното Българите са купувачи на 80 % от баклавата в Одрин и 50 % от козметиката Българите са купувачи на 80 % от баклавата в Одрин и 50 % от козметиката Когато идват в Одрин, българите харчат между 1000 и 1500 лева за ден, изчислили са съседите  Това левче от соца вече струва два бона Това левче от соца вече струва два бона . Еднолевката е извадена от обращение в края на 1996 г., като дотогава българските пари са били обезпечени със злато Прадядо й беше комунистически диктатор, а тя е моден дизайнер и стяга сватба Прадядо й беше комунистически диктатор, а тя е моден дизайнер и стяга сватба След като завърши моден дизайн в престижния институт „Марангони“ в Италия, Андреа се върна в България и тръгна по стъпките на своята майка Щастливо събитие до дни очаква панелист на Гала Щастливо събитие до дни очаква панелист на Гала Георги Блажев скоро ще стане татко Да се забрани на руски автомобили да влизат в България, настоява Делян Пеевски Да се забрани на руски автомобили да влизат в България, настоява Делян Пеевски Депутатът обръща внимание на министрите, че изпълнението на всички решения на ЕК е от ключово значение за присъединяването на България към Шенген Как се издържа този участник от Игри на волята Как се издържа този участник от Игри на волята Елвиса се издържа с печалбите от играта, а не от родителите си, както на няколко пъти натъртиха други участници в рuалитито Областният управител на Бургас Пламен Янев търси ново решение за пропадащата крайбрежна алея към кв."Сарафово" Областният управител на Бургас Пламен Янев търси ново решение за пропадащата крайбрежна алея към кв."Сарафово" Трябва да убедим министъра на туризма, че този проект е важен за региона, каза Пламен Янев Помощта при бедствия зависи от общините, обявиха от социалното министерство Помощта при бедствия зависи от общините, обявиха от социалното министерство Казаното от министерството е важно в контекст на неясноти на местно ниво из страната относно темпа на средствата
Защо правителството на САЩ може да спре работа до 24 часа Защо правителството на САЩ може да спре работа до 24 часа До подобна ситуация се стига, когато Конгресът не успее да приеме някаква част от финансовото законодателство Мелания Тръмп предоговори брачното си споразумение Мелания Тръмп предоговори брачното си споразумение Насред слуховете за развод, които датират от години, към момента все пак е ясно – дори и да се случи това, бившата президентша ще излезе по-богата и уверена от разлъката Най-малко шестима са загинали при страшна катастрофа с автобус Най-малко шестима са загинали при страшна катастрофа с автобус На мястото на инцидента са изпратени много полицейски екипи, пожарникари, линейки Защо в СССР убиват откривателя на изкуствената кръв Защо в СССР убиват откривателя на изкуствената кръв Феликс Белоярцев създава животоспасяващия перфторан 18 кандидат кметове вече победиха – нямат конкурент 18 кандидат кметове вече победиха – нямат конкурент Повечето от тях са издигнати от ДПС, има и от местна коалиция, в която са ГЕРБ, “Обединени земеделци” и “Консервативна България” ООН се готви за 120 хиляди бежанци в Армения ООН се готви за 120 хиляди бежанци в Армения Президентът на Азербайджан Илхам Алиев обеща да гарантира безопасността на арменците в Карабах, но каза, че неговият "железен юмрук" е оставил идеята за независимост на региона в историята Затварят за туристи една от световните топ забележителности Затварят за туристи една от световните топ забележителности Посещенията на Храма на кондора и Храма на Слънцето, както и Интиуатана, изваяна каменна структура, свещена за инките, са "временно затворени за посетители" B ĸaĸви вaлyти ocнoвнo ce paзплaщa Pycия пpи външнaтa cи тъpгoвия B ĸaĸви вaлyти ocнoвнo ce paзплaщa Pycия пpи външнaтa cи тъpгoвия Oт миниcтepcтвoтo yтoчнявaт, чe ocнoвнaтa вaлyтa пpи външнo-тъpгoвcĸитe paзплaщaния cи ocтaвa pyблaтa Гърция не помни такова наводнение: Водата в равнината Лариса е над 6 метра Гърция не помни такова наводнение: Водата в равнината Лариса е над 6 метра Много райони са без ток и вода, "Елиас" се оказа по-разрушителна от "Даниел" Футболист виси на мост, заплашва да се самоубие Футболист виси на мост, заплашва да се самоубие 22-годишният френски полузащитник пристигна в клуба от Локомотив Москва през 2022 година срещу сумата от 12 милиона евро
Емил СОКОЛОВ, политолог: Емил СОКОЛОВ, политолог: Хекимян ще трябва да отговори какво са му предложили и колко са му платили Виц на деня Виц на деня - Днес поставих ултиматум на началника си - или ми вдига заплатата, или напускам.
- Е, и какво?
- Ами, поспорихме и стигнахме до компромис... Той няма да ми вдигне заплатата, а аз няма да напускам.
Виц на деня Виц на деня Закон на алибито:
Ако кажеш на шефа си, че си закъснял, защото си спукал гума, на следващата сутрин ще спукаш гума.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Най-сигурният начин да заставите жена си да ви слуша внимателно е да говорите на сън.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори
Flagman.bg използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и да анализира трафика към сайта.Научете повече