×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кметът Тихомир Янакиев представи бюджета на Созопол: Мащабни проекти преобразяват общината


Кметът Тихомир Янакиев представи бюджета на Созопол: Мащабни проекти преобразяват общината
Въпреки финансовите затруднения в началото на мандата, кметът изпълни амбициозната си програма и днес оповести пред Флагман акцентите
04 Септември 2023, Понеделник, 14:21 ч.
Автор: Емел МАХМУД

Финансовата рамка е 36,6 млн. лв. – с около 15 % по-висока спрямо миналата година

Кметът на Созопол Тихомир Янакиев представи  амбициозния бюджет на Общината за 2023 г. Това се случи по време на извънредната сесия на Общинския съвет днес. Той е балансиран, но с много проекти, които ще преобразят общината, става ясно от заложените средства в капиталовата програма. Финансовата рамка е 36,8 млн.лв., което е с малко над 15 % спрямо миналата година. Предвидени са пари за ремонти във всяко населено място, ще бъдат и завършени тези, които вече са стартирали. 

Общинските съветници имат време да се запознаят с финансовата рамка, която ще гласуват на последното за мандата заседание на 19 септември. 

Пред Флагман.бг кметът Тихомир Янакиев обясни накратко най-важните от Бюджет 2023 акценти:

„Бюджетът беше представен, според мен, в ненормална ситуация. Сега е 4 септември, предстои да се гласува след средата на месеца. Което за мен лично, като кмет, не е нормално. Направих си труда да се върна назад в годините да проверя дали е имало подобни ситуации. Не видях такава. Няма значение, работим в ситуацията - такава каквато е. Акцентира се основно на проектите, които бяха извършени през текущата година и предстои да бъдат довършени, а именно:

Реконструкцията на мост над река Равадинска, в размер на 712 хил. лв. 

Реконструкция на улиците „Виа понтика“ в Созопол - там имахме отпуснати средства за първия етап, чакаме втория да се довърши. Общата стойност ще бъде около 3 млн. лв. В случая ние сме заложили към 1,5 млн. лв. 

Пенсионерският клуб в Атия - 60 хил.лв. 

Изграждане на улиците „Ал. Пушкин“, „Велека“ и „Родопи“, „Кондолов“ в град Черноморец. Знаете - изградихме четири улици. „Пушкин“ е на стойност 133 хил. лв. „Велека“ – 112 хил. лв., „Родопи“ – 236 хил. лв. „Кондолов“ – 122 хил. лв. 

Проектиране и изграждане на втора клетка на водоема в село Индже войвода на стойност 150 хил. лв. Там ситуацията с водоснабдяването, особено през летния сезон, е изключително трудна и трябва да се мислят за решения, които да обезпечат местното население с непрекъсната питейна вода. Ние работим в тази посока.

Изграждане на канализационна мрежа в с. Атия. Тук сме предвидили 73 хил. лв., защото има и процедура по ЗОП за избор на изпълнител, фирма, която ще чертае проекта. Те са малко под 200 хил. лв., но тук са заложени 73 хил.лв., които ще бъдат изхарчени през тази година. 

Изграждане на канализационната мрежа в село Росен – 131 хил. лв. 

Изграждане на ПСОВ в село Росен - 190 хил. лв. 

Ние сме заложили в този бюджетен сезон няколко проекта, които не са видими, но те после ще бъдат база за действия за изграждане на канализация и пречиствателна станция в селата Атия и Росен. 
Изграждане на площадки за подземни контейнери в Созопол и Черноморец на обща стойност 790 хил. лв. Ползваме парите от очисленията по чл. 64 60 по Закона за управление на отпадъците, които внасяме в РИОСВ, след което чрез проекти, които касаят сметопочистване, извозване и дефиниране на отпадъци, ние ги усвояваме. Аз като станах кмет бях заварил един дълг от около 2 млн. лв. по това перо. Но това вече е зад гърба ни.

Паркинг „Люлин – обща стойност 432 хил. лв. Изключително труден обект се оказа, тъй като се натъкнахме на твърди скали по време на строителните дейности, но ще се справим и там ще обезпечим над 40 нови паркоместа. Един от основните проблеми на Созопол е точно това. 

Фитнес площадка в село Зидарово - 30 хил. лв. 

Автобусната спирка в град Черноморец, която вече завършихме, предстои другата седмица откриване. 210 хил. лв. е стойността, заложена в тазгодишния бюджет“, обясни Тихомир Янакиев.
Община Созопол няма неразплатени задължения. 

„Поддържаме балансирани бюджети, стараем се в края на бюджетните периоди да имаме наличности по сметките, които да обезпечават пълното функциониране на Общината. И като цяло можем да кажем, че финансовата ни база е съвсем различна от това, което беше преди четири години“, отбеляза още Янакиев.

Той седна на кметския стол с обемна програма, но завари Община с огромни дългове. В първите години на мандата се опитваше да балансира между това да реализира започнатите проекти, заложени в нея - с разплащането на задълженията. След 4-годишно управление Тихомир Янакиев и екипът му могат да се похвалят с финансово стабилна Община и изпълнена програма. 

„Една част от акцентите, които бяха в нея, ние сме изпълнили. Говоря за инфраструктурни проекти, спирката в Черноморец. Това, което не успяхме, са основно две неща – едното е автогарата в Созопол. Там все още не сме получили черно на бяло одобрението. Имаме обещание и в момента, в който стане факт, ще го обявя. Лошото е, че там ние бяхме готови с парите, но вследствие на забавянията, които Националният институт за недвижимо културно наследство ни причини, ние пренасочихме средствата към други проекти. Отделно загубите, които търпим, по изчисления на колегите, са в размер между 200-300 хил. лв. на година. Другото, което не успяхме, е така наречената Морска гара. Оказа се, че парцелът, който бяхме предвидили, по някакъв начин е станал частен“, каза кметът.

Той анонсира и няколко проекта, с които Общината е готова и ще кандидатства за финансиране.

„Спечелихме проект за ремонт на училището в село Росен, предстои скоро да подпишем и договора. Кандидатстваме с доста проекти, един от тях е реконструкция на Амфитеатъра. Тъй като догодина е 40-ото юбилейно издание на Аполония, искаме да посрещнем празниците, както и всички останали културни събития, с обновена открита зала. Ремонтът включва нови седалки, нови гримьорни, тоалетни, съблекални, осветление, озвучаване, оградителни съоръжения около Амфитеатъра. Проектът е по ИНТЕРРЕГ заедно с нашите партньори от община Визе, Турция. Искрено се надявам до края на месеца да имаме яснота дали ще бъде одобрен. Частта на партньорите ни също е много хубава. Нещо идентично, насочено към културата“, обясни градоначалникът.

Общината има вече проект за реконструкция за модернизация за училището в Созопол, за улици в селата Равадиново и Росен и др.

„Имаме много мащабна проектна готовност. Големият проблем през всичките тези 4 години - периодът 2021-2027 г. по европейските програми отвори едва сега. В средата на 2023 г. Много хора, които не са наясно, питат какво става с европроектите, а те просто не бяха отворени“, каза още Янакиев.

По отношение на туристическия сезон кметът отбеляза, че в Созопол също има спад, но той е малък.

„Спрямо миналата година, ние сме с по-малък туристичеси данък с около 1400 лв., което не е голям спад, а пренебрежимо малък. Но се отчита промяна в профила на туристите. Има повече млади хора и по-малко семейства с деца. Това оказва влияние, тъй като тези хора посещават предимно дискотеки, барове, кафенета, хранят се в дюнерджийници и баничарници. Посещават по-малко културни събития, обекти, в които се предлагат сувенири и т.нат. Това е новият профил на туристите. Но на всички трябва да се обърне подобаващо внимание и трябва да бъдат обгрижвани. Хората, които се занимават с този бизнес, дават всичко от себе си, да обезпечат сезона. В началото се направиха много негативни кампании за българското Черноморие – публикуваха се касови бележки със скъпи супи и ястия. Ние им показахме, че има и евтини, и скъпи места. За всеки вкус трябва да има ниша. Има хора, които търсят скъпа храна и я намират. Има такива с по-скромни възможнсти, искат по-евтино, те намират своите места. В Созопол предлагаме за всеки джоб по нещо. Сезонът беше на приливи и отливи, но пък на Джулай морнинг тази година видях толкова много хора, колкото никога през живота си не съм виждал в Созопол. От негативите трябва да изкараме позитив и да гледаме да се поправим“, категоричен бе в заклюение кметът. 
 


В категории: Созопол


Флагман.БГ Акула изяде крак и ръка на турист Акула изяде крак и ръка на турист 28/04/2024, Неделя 09:17 1
България Всички новини
Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Тя е била 637,92 лева миналата година Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф 22-годишният младеж сам загубил средствата и излъгал за посегателството 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той
Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори