×
София Парламентарни избори 2023 Местни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Помните ли Мавзолея на Георги Димитров в София? Събориха го на тази дата преди 24 години


27 Август 2023, Неделя, 19:00 ч.
Автор: Флагман

Операцията по събарянето започва на 21 август, като след първите три взрива масивната сграда само се накланя, но не рухва

На днешната дата преди 24 години окончателно е съборен мавзолеят на Георги Димитров - бивш председател на Министерския съвет и генерален секретар на ЦК на Българската работническа партия (комунисти). Един от символите на тоталитарния режим в България бе разрушен след седем дни борба със здравата конструкция на сградата, съобщава БТА на 27 август 1999 година. 

Операцията по събарянето започва на 21 август, като след първите три взрива масивната сграда само се накланя, но не рухва. На петия ден са предприети локални взривявания на покривната конструкция. Разрушаването е довършено с булдозери и хидравлични чукове, информира агенцията тогава. 

Мавзолеят е построен за рекордния срок от шест дни, се посочва в информация на отдел „Справочна“ на БТА. Изграждането му започва на 3 юли 1949 г., ден след смъртта на Георги Димитров. В сградата е поставено балсамираното тяло на комунистическия лидер и мавзолеят е част от държавния церемониал в Народна република България през периода 1949-1989 година. След демократичните промени в страната, на 18 юли 1990 г. тленните останки на Георги Димитров са изнесени от мавзолея и са кремирани. 

Общественият дебат за съдбата на сградата започва още след решението за кремацията, е видно от архивите на БТА от 90-те години на миналия век. Дискусията се води и на страниците на българския печат. Сред идеите е сградата да се модернизира и да бъде превърната в голям атракционен център „Ниагара“ с ресторант и нощен клуб. 

През 1992 г. общинарите гласуват събарянето на мавзолея, се посочва в хронология на събитията, публикувана от БТА във връзка с разрушаването на сградата. На 18 март 1993 г. агенцията съобщава, че Столичната голяма община е решила до 1 май същата година да бъдат демонтирани скулптурните фигури и барелефи от Паметника на Съветската армия и до 30 юни - бившият мавзолей. През 1995 г. от Парламентарната група на Демократичната левица внасят предложение бившият мавзолей да се превърне в мемориал на българската воинска слава, срещу което се противопоставят от Съюза на репресираните в декларация до БТА.

На 9 август 1999 г. със заповед на Министерството на регионалното развитие и благоустройството се разпорежда мавзолеят да бъде премахнат. Заповедта е подписана от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Евгени Чачев, който е упълномощен от министър Евгений Бакърджиев да го замества, защото е в отпуск, пише БТА. 

Първите действия по демонтирането на сградата започват на 21 август, около два месеца преди местните избори, насрочени за 16 октомври 1999 година. Първият взрив се оказва недостатъчен за събарянето на мавзолея.
Висшият съвет на БСП оценява провалилия се опит да бъде взривена сградата на бившия мавзолей като "възможно най-красноречива илюстрация както на цялата порочност на самия замисъл, така и на управленското безсилие, което стои зад него", пише в информация на БТА от 21 август. От БСП окачествяват като „предизборен фойерверк“ опита да бъде взривен мавзолеят.        

Освен обществен отзвук, няколкото неуспешни опита за взривяване на мавзолея в София са отразени и в чуждестранните медии. В статия под заглавие "Мавзолей на комунистически лидер се съпротивлява на опитите да бъде вдигнат във въздуха" "Гардиън" съобщава за несполучливите два опита в събота на властите в София да разрушат мавзолея на Георги Димитров, пише БТА на 23 август 1999 година. 
В същия ден агенцията цитира и публикация във "Франкфуртер алгемайне цайтунг" под заглавие "Мавзолеят на Димитров не ще да се срине". 
На 26 август берлинският в. „Тат“ коментира: „В това, че с едно натискане на копчето и с 300 кг динамит не можеш да се освободиш от комунистическото си минало, трябваше да се убеди българското правителство. Четири опита да бъде взривен мавзолеят на бившия български комунистически министър-председател Георги Димитров отидоха на вятъра. Детонациите само разклатиха масивната грамада от мрамор и бял камък, но не успяха да я съборят“.

Първоначално е обявено, че събарянето на мавзолея ще струва 30-40 хиляди нови лева, но след това се оказва, че операцията се оскъпява. Трите частни фирми, участвали във взривяването на сградата, са отказали пари, информира БТА на 27 декември 1999 година. Трябваше да им платим 15 хиляди лева, но фирмите отказаха, съобщава на пресконференция областният управител инж. Васил Маринчев. 

Eто какво още пише БТА за операцията по събарянето на мавзолея на Георги Димитров през 1999 г.:

София, 21 август 1999 г. /БТА/ 300 килограма амонит се оказаха недостатъчни да сложат край на 50-годишното съществуване на бившия мавзолей на Георги Димитров. Сградата бе взривена в 14:37 часа днес, но остана цяла.
След взривяването се вдигна червеникава пушилка, паднаха няколко колони и масивната постройка "клекна" на една страна в посока на военното министерство.
Акцията бе наблюдавана от официални лица, сред които премиерът Иван Костов и вицепремиерът Евгений Бакърджиев от покривната тераса на "Московска" 5 и от няколко десетки граждани на ъгъла на бившия партиен дом.

***

София, 21 август 1999 г./БТА/ Незадействаните 7 детонатора в основата на мавзолея от страната на БНБ бяха взривени повторно в 16:50 часа. Това действие е за обезопасяване на по-нататъшните работи, обясниха от щаба на вицепремиера Бакърджиев.
Повече взривявания няма да има, започва механично разчистване, каза пред БТА по телефона г-жа Полина Михайлова, ръководител на пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.  

***

София, 22 август 1999 г. /БТА/ Две трети от стените на погребалната камера в бившия мавзолей на Георги Димитров са разрушени, останалата част от камерата държи конструкцията. Това каза пред журналисти днес заместник-социалният министър Теодор Дечев, който отговаря за безопасността при разрушаването на мавзолея.
Сградата е строена като противоатомно убежище и това е бил основният проблем при разрушаването, обясни Дечев.
В момента се обмислят няколко варианта за доразрушаване на мавзолея - бутане с булдозери, частични взривове и дърпане със стоманени въжета, каза по телефона пред БТА Дечев. Сутринта бутането е пробвано и задната част на мавзолея е хлътнала с около 50 сантиметра. 

***

София, 22 август 1999 г./БТА/ Мавзолеят не рухна и след трети взрив точно в 19:30 тази вечер.

Вдигна се червеникава пушилка и след като тя се разсея гледката бе същата за стотината наблюдатели откъм западната част на площад "Александър Батенберг", които реагираха с ръкопляскания, викове, смях и дюдюкане. 
За разлика от първите два взрива вчера, третият опит не бе предизвестен. От около два часа мобифоните на отговорниците за връзка с медиите не отговаряха и репортери безуспешно се опитваха да получат потвърждение на плъзналия слух.  

***

София, 23 август 1999 г. /БТА/ Да се взривява или разрушава механично покривната конструкция на мавзолея обсъждаха днес експертите. Задачата е трудна, защото покривът е със сложна конструкция и представлява гредоскара, съобщи пред журналисти заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Теодор Дечев. Всяка от подпокривните греди е от стоманобетон със сечение 60-70 см.
При разрушаването се оказало, че конструкцията на постройката се състои от външна и вътрешна черупка, изляти от стоманобетон с дебелина 40-50 см, 12-сантиметров пласт бетон, 50-сантиметров тухлен зид и вграден 9-сантиметров термоизолационен слой от корк.
Мавзолеят не е построен за шест дни, смята г-н Дечев. Според него саркофагът първоначално е бил иззидан от тухла и покрит със зебло. През 50-те години е бил построен в сегашния му вид, а през 1978 г. е бил допълнително реконструиран и усилван, каза той.

***

София, 23 август 1999 г./БТА/ Вероятно повече от предвидените 40 000 нови лева ще струва разрушаването на мавзолея и разчистването на мястото, каза днес Ваня Зегова, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството.
Парите могат да бъдат набавени от дарения, каза г-жа Зегова, но не съобщи колко точно досега са събрани. Имало обаче много дарители.

***

София, 25 август 1999 г./БТА/ Точно в 21:00 - след няколкочасова подготовка, бяха предприети локални взривявания на покривната плоча на бившия мавзолей.
Целта е да се отслабят конзолните връзки на покрива със стените на погребалната камера, обясни по-рано зам.-социалният министър Теодор Дечев, член на междуведомствената група по разрушаването на мавзолея.

След разсейването на дима се видя, че покривът на сградата леко е слегнал и някои от подпорните конзоли са паднали, съобщи репортер на БТА от наблюдателния пункт за медиите, който тази вечер бе на ул. "Московска" 5. 

***

София, 27 август 1999 г. /БТА/ Тази вечер завърши окончателното разчистване на руините, останали от бившия мавзолей на Георги Димитров.

Арматурните железа, които булдозери и фадроми не можаха да разкъсат, бяха разрязани с оксижен и натоварени на самосвали "Крас". С хидравлични чукове бяха разбити гранитните бордюри, опасвали мавзолея откъм страната на градската градина. Остана само част от стената с вградения в нея трафопост.

Сега на мястото на мавзолея има заравнена площадка и откъм източната страна на площад "Батенберг" се отваря просторна гледка към Ларгото, бившия партиен дом и ЦУМ.  

Източник: БТА




5
Коментара
Флагман.БГ Синът на Динев става барета Синът на Динев става барета 30/09/2023, Събота 16:41 9
5
Коментара по темата
5.
..........
28.08.2023 09:14:52
1
4
"Народ, който не познава историята, е обречен да я повтаря.”
4.
за съжаление
28.08.2023 08:35:49
1
4
Срам и позор за България! В коя друга държава се руши така. Но Господ си знае работата - и той не прости на г-н Бомбаджиев, който за голямо съжаление имаше и диплома за строител.
3.
ДЕТОНАЦИЯ
28.08.2023 04:35:49
3
2
и на МОЧАта.....какво още го мотате...???
2.
Ха ха
27.08.2023 21:27:43
2
8
Мазното евре Евгени Бакърджиев, събори сградата, брата на Надката ...
1.
Явно
27.08.2023 20:37:41
4
14
никой не иска да коментира този резил !
Сградата можеше да бъде използвана за музей, магазин, атракция някаква и т,н.Подземните й части можеше да се използват за складове !
Можеше да се надстрои и да стане един хубав МОЛ !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Прадядо й беше комунистически диктатор, а тя е моден дизайнер и стяга сватба Прадядо й беше комунистически диктатор, а тя е моден дизайнер и стяга сватба След като завърши моден дизайн в престижния институт „Марангони“ в Италия, Андреа се върна в България и тръгна по стъпките на своята майка Щастливо събитие до дни очаква панелист на Гала Щастливо събитие до дни очаква панелист на Гала Георги Блажев скоро ще стане татко Как се издържа този участник от Игри на волята Как се издържа този участник от Игри на волята Елвиса се издържа с печалбите от играта, а не от родителите си, както на няколко пъти натъртиха други участници в рuалитито Областният управител на Бургас Пламен Янев търси ново решение за пропадащата крайбрежна алея към кв."Сарафово" Областният управител на Бургас Пламен Янев търси ново решение за пропадащата крайбрежна алея към кв."Сарафово" Трябва да убедим министъра на туризма, че този проект е важен за региона, каза Пламен Янев Помощта при бедствия зависи от общините, обявиха от социалното министерство Помощта при бедствия зависи от общините, обявиха от социалното министерство Казаното от министерството е важно в контекст на неясноти на местно ниво из страната относно темпа на средствата Синът на Динев става барета Синът на Динев става барета Новината за навлизането в дебрите на службите предизвика вълна от коментари Само преди седмици тя беше в кома, но днес смело тръгна по планините Само преди седмици тя беше в кома, но днес смело тръгна по планините Мира Добрева вече е здрава  Тези кметове от Бургаско може да отворят шампанското, останаха без конкуренция Тези кметове от Бургаско може да отворят шампанското, останаха без конкуренция Някъде има страх, а другаде просто няма смисъл, защото селските управници са свършили достатъчно работа и са безапелационни  Този железен българин е ходил на психолог след Сървайвър Този железен българин е ходил на психолог след Сървайвър Най-големият грях и проблем е да си мислиш, че нямаш проблеми. И винаги ти да си правият. Психологът ми помогна в това как да се справям с импулсите, признава Георги Валентинов Не можех да се се държа на краката си, да отворя уста, исках да изляза на сцената, за да се извиня, но нямах сили, обяви Кичка Бодурова Не можех да се се държа на краката си, да отворя уста, исках да изляза на сцената, за да се извиня, но нямах сили, обяви Кичка Бодурова Не можах да пея на сцената в лятно кино „Орфей“ в Пловдив, защото имах сериозен проблем с кръвната захар, твърди тя
Защо правителството на САЩ може да спре работа до 24 часа Защо правителството на САЩ може да спре работа до 24 часа До подобна ситуация се стига, когато Конгресът не успее да приеме някаква част от финансовото законодателство Мелания Тръмп предоговори брачното си споразумение Мелания Тръмп предоговори брачното си споразумение Насред слуховете за развод, които датират от години, към момента все пак е ясно – дори и да се случи това, бившата президентша ще излезе по-богата и уверена от разлъката Най-малко шестима са загинали при страшна катастрофа с автобус Най-малко шестима са загинали при страшна катастрофа с автобус На мястото на инцидента са изпратени много полицейски екипи, пожарникари, линейки Защо в СССР убиват откривателя на изкуствената кръв Защо в СССР убиват откривателя на изкуствената кръв Феликс Белоярцев създава животоспасяващия перфторан 18 кандидат кметове вече победиха – нямат конкурент 18 кандидат кметове вече победиха – нямат конкурент Повечето от тях са издигнати от ДПС, има и от местна коалиция, в която са ГЕРБ, “Обединени земеделци” и “Консервативна България” ООН се готви за 120 хиляди бежанци в Армения ООН се готви за 120 хиляди бежанци в Армения Президентът на Азербайджан Илхам Алиев обеща да гарантира безопасността на арменците в Карабах, но каза, че неговият "железен юмрук" е оставил идеята за независимост на региона в историята Затварят за туристи една от световните топ забележителности Затварят за туристи една от световните топ забележителности Посещенията на Храма на кондора и Храма на Слънцето, както и Интиуатана, изваяна каменна структура, свещена за инките, са "временно затворени за посетители" B ĸaĸви вaлyти ocнoвнo ce paзплaщa Pycия пpи външнaтa cи тъpгoвия B ĸaĸви вaлyти ocнoвнo ce paзплaщa Pycия пpи външнaтa cи тъpгoвия Oт миниcтepcтвoтo yтoчнявaт, чe ocнoвнaтa вaлyтa пpи външнo-тъpгoвcĸитe paзплaщaния cи ocтaвa pyблaтa Гърция не помни такова наводнение: Водата в равнината Лариса е над 6 метра Гърция не помни такова наводнение: Водата в равнината Лариса е над 6 метра Много райони са без ток и вода, "Елиас" се оказа по-разрушителна от "Даниел" Футболист виси на мост, заплашва да се самоубие Футболист виси на мост, заплашва да се самоубие 22-годишният френски полузащитник пристигна в клуба от Локомотив Москва през 2022 година срещу сумата от 12 милиона евро
Емил СОКОЛОВ, политолог: Емил СОКОЛОВ, политолог: Хекимян ще трябва да отговори какво са му предложили и колко са му платили Виц на деня Виц на деня - Днес поставих ултиматум на началника си - или ми вдига заплатата, или напускам.
- Е, и какво?
- Ами, поспорихме и стигнахме до компромис... Той няма да ми вдигне заплатата, а аз няма да напускам.
Виц на деня Виц на деня Закон на алибито:
Ако кажеш на шефа си, че си закъснял, защото си спукал гума, на следващата сутрин ще спукаш гума.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Най-сигурният начин да заставите жена си да ви слуша внимателно е да говорите на сън.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори
Flagman.bg използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и да анализира трафика към сайта.Научете повече