×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Смъртта на Пригожин премахва един проблем за Путин, но може да му отвори други


Смъртта на Пригожин премахва един проблем за Путин, но може да му отвори други
Путин губи много от личните контакти, създадени и развити от Пригожин на африканския континент, смятат анализатори
25 Август 2023, Петък, 21:00 ч.
Автор: Флагман

Задава се непредвидима борба за контрола върху огромната икономическа империя "Вагнер"

Смъртта на наемническия ръководител Евгений Пригожин в пламъците на самолетна катастрофа укрепва позициите на Владимир Путин в краткосрочно бъдеще, като премахва една влиятелна фигура, която оспорваше авторитета на руския президент и заплашваше да направи така, че той да изглежда слаб.

В същото време обаче Путин се лишава от мощен и проницателен играч, който доказа, че е полезен на Кремъл, като хвърляше своите бойци в някои от най-кръвопролитните сражения във войната с Украйна и прокарваше руските интерес в Африка.

След 24 часа на мълчание Путин изказа "искрени съболезнования" на семействата на десетте души на борда на катастрофиралия северно от Москва самолет и отдаде дължимото на "талантливия бизнесмен" Пригожин. Така и все още не е ясно каква е причината самолетът да падне от небето. Путин обеща пълно разследване, но резултатите от него едва ли ще променят широко настанилото се убеждение, че Пригожин е убит от отмъщение за бунта му в края на юни. 

САЩ разглеждат редица версии за причината за падането на самолета, включително и поразяване от ракета земя-въздух, каза за Ройтерс американски представител, без да бъде назован. Според анализатори предположението, че Кремъл е намесен, всъщност може да обслужи целите на Путин.

"Каквито и да са причините за самолетната катастрофа, хората винаги ще я приемат като акт на възмездие и разплата, а Кремъл няма да полага особени усилия да промени тази представа", отбелязва Татяна Станова, основателка на консултантската платформа за политика "Р.Политик" (R.Politik).

"От гледна точка на Путин, както и на мнозина в средите на силите за сигурност и армията, смъртта на Пригожин трябва да е за урок на всички негови потенционални последователи", допълва тя.

Грешно предположение

Катастрофата е точно два месеца, след като Пригожин и неговите наемници вдигнаха бунт, с който завзеха един град на юг (Ростов на Дон - бел. ред.) и поеха към Москва, като по пътя си свалиха редица самолети на руските военновъздушни сили и съответно убиха техните пилоти. Путин, който в миналото е говорил за своята омраза към предателите, определи действията през юни като "нож в гърба".

Откакто бунтът утихна, Пригожин беше поспрял враждата си с руското министерство на отбраната, но иначе продължаваше операциите си, като се движеше свободно през границите на Русия въпреки сделката с Кремъл, по силата на която трябваше да се установи в Беларус.

По думите на Абас Галямов, бивш текстописец на речите в Кремъл, а сега обявен от Русия за "чуждестранен шпионин", Пригожин е направил грешното предположение, че е незаменим за Путин поради мащаба и значимостта на своите дейности.

Тук става въпрос за мащабните операции в Африка, където "Вагнер" разшири обсега на своите наемнически услуги в страни като Мали и Централноафриканската република в замяна на концесии на златни и диамантени мини.

Под прикритието на чисто търговска частна операция Кремъл употреби "Вагнер" да разшири руското влияние на африканския континент в конкуренцията със западни или като Франция и САЩ.

Пригожин "е предположил, че Путин няма да рискува всичко това", каза Галямов. "(Той) подцени колко е важно за Путин да изпрати послание на всички потенциални бунтари: Момчета, не мислете, че може да го направите и после да останете живи".

"Игра на тронове"

И все пак Путин ще плати някаква цена за смъртта на Пригожин. Според анализаторите се задава непредвидима борба за контрола върху огромната икономическа империя "Вагнер" и е възможен разрив между прагматиците, които държат на сътрудничество с руското министерство на отбраната, и фракцията на опечалените ултранационалисти, които вече изливат гнева си в социалните мрежи.

"Мисля, че до голяма степен ще станем свидетели на ситуация на безвластие от типа на сериалите "Игра на тронове" и "Семейство Сопрано", в която ще наблюдаваме боричкането на по-малки фракции и още по-малки издънки на "Вагнер", казва Андрю Борийн, изпълнителен директор на частната разузнавателна компания за предотвратяване на заплахи "Флашпойнт" и бивш служител на американското разузнаване.

"По мое мнение това е стратегическа загуба (за Русия) в дългосрочен план", заявява той.

Според Самюъл Рамейни, анализатор в лондонския мозъчен тръст Кралски институт за комплексни услуги (РУСИ), загубата на широкообхватната мрежа, създадена от Пригожин, би отворила пробойна в политиката на Путин.

"По този начин Путин губи много от личните контакти, създадени и развити от Пригожин на африканския континент, включително и тези, които са необходими за износа на злато и диаманти от страни, подложени на санкции, като Мали и ЦАР", казва Рамейни в телефонно интервю за Ройтерс.

Самолетната катастрофа се случи в същия ден, в който руските държавни медии оповестиха премахването на бившия главнокомандващ на руските части в Украйна Сергей Суровикин от поста на ръководител на руските въздушно-космически сили. Широкопопулярни, но непотвърдени версии гласят, че срещу Суровикин тече разследване за възможно съучастие в бунта на Пригожин през юни.

Падението на тези двама мъже - смятани за най-ефективните изпълнители на руски операции във война, в която Кремъл вече претърпя много смущаващи провали - може да ограничи способностите на Москва да провежда трайни настъпателни операции в следващата една година, отбелязва Рамейни. Анализаторът твърди, че ако Путин наистина е отговорен за смъртта на Пригожин, това показва, че той прилага брутална репресия при всеки случай на несъгласие с неговата позиция.

"Путин обаче издава и своята уязвимост, защото сега той се нуждае от сила, за да репресира тези ултранационалисти, които преди беше способен да усмири и да накара да си сътрудничат, като ги вкарваше в коалиции. А това не говори добре за непоклатимостта на Путин от 2024 година нататък".

Робeрт Хорват, специалист по Русия в университета "Ла Троб" в Мелбърн (Австралия), е на мнение, че позициите на Путин остават нестабилни.

"Проблемът с убийството на Пригожин е в риска от провокиране на отмъщение от страна на десетки хиляди наемници, сражавали се под знамената на "Вагнер" - някои от тях са калени в битки военни ветерани, а други - престъпници с присъди. Другият риск е да се привлече отново вниманието върху популистките кампании на Пригожин, който заклейми мотивите на Кремъл за войната и огромната пропаст, отделяща безнаказаните синчета на руския елит от децата на обикновените хора, които се връщат в ковчези от фронта", казва Хорват. 

Източник: Ройтерс, превод БТА

 




От какво е болен този певец
От какво е болен този певец 28/04/2024, Неделя 20:00 1
8
Коментара по темата
8.
Пригожин
28.08.2023 08:58:11
0
0
Шойгу! Герасимов! Где боеприпасы?
7.
До 4
26.08.2023 09:25:49
1
7
А защо ?Кое и е хубавото на Русия?
6.
Ха ха
26.08.2023 08:59:31
0
7
Bbb, препоръчвам Ви първо да отворите учебниците по български език и след това да пишете задълбочени геополитически анализи, че иначе се получава смешно.
5.
Bbb
26.08.2023 01:21:46
13
7
Това което се случва в Украйна от самото си начало е военна операция,в която вече със времето фокусът по същество на този конфликт се измества от военен в световен икономически и геополитически план.Никой от политическият елит около Путин в Русия няма да позволи неограниченото тежко военно снаряжение с боеприпаси на ултранационалистите от Вагнер,както и САЩ и нейните сателити от колективният Запад няма да въоръжат Украйна с оръжие за масово унищожение защото всички знаят какъв ще бъде изходът от евентуалната пълноценна война между Русия и Украйна съответно и с този така наречен колективен запад.За самият военен конфликт като такъв си има готов бъдещ сценарий,който за жалост за Зеленски съответно Украйна и многото други европейски държави въвлечени пряко в тази геополитическа игра ще бъде пагубен най вече финансово.
4.
Dion
26.08.2023 01:07:07
9
8
Африка иска Русия!!! Дари Пригожин ,сивия или някой друг няма значение
Африка иска с Русия!!!
3.
РискоВ
25.08.2023 22:27:39
6
5
Горкият чичо Фестър, мир на праха му дано да е на по-кофти място копелето...
2.
Един тъп
25.08.2023 21:31:23
5
14
Путин просто го уволни. Пригожин беше изпълнителен директор, Вагнер винаги си е бил на Путин.
1.
*********
25.08.2023 21:30:43
2
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия „Ако имахме една забежка с публичен ресурс – щяхме да сме в затвора, чакат ни отдавна, нямаше да ни го простят“, категоричен е съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Най-сериозната промяна в Наредбата е свързана с двойно увеличаване на броя на медицинските специалисти, които трябва да се осигурят на всяка една такава водна площ Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Ако се освободи от зависимостите бихме седнали да преговаряме с него, обяви съпредседателят на Промяната Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса За съжаление обаче най-студено се очаква да е именно по празниците От какво е болен този певец От какво е болен този певец Мистериозно заболяване мъчи Галин Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Двамата баджанаци и до днес били близки приятели  Това е най-големият стратег в "Един за друг" Това е най-големият стратег в "Един за друг" Сияна играе умно  Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Kъм мoмeнтa пpи пoĸyпĸи oт фepмитe цeнитe "нa eдpo" ca 8-9 лв/ĸг живo тeглo, a "нa дpeбнo" (1-2 aгнeтa) ca 10-12 лв/ĸг живo тeглo Нещо невероятно се случва с планетите Нещо невероятно се случва с планетите В личен план съвпадът на двете планети ще се отрази най-много на родените в трета декада Телци, Раци, Деви, Козирози и Риби Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Бившият Първи притежавал строго секретни записи и снимки на НЛО
Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори