×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Какво е бъдещето на "Вагнер" след смъртта на Евгений Пригожин


24 Август 2023, Четвъртък, 20:00 ч.

Самолетната катастрофа е сигнал към елитите в Москва, че Путин все още държи здраво юздите, смятат анализатори

Вечерта на 23 август ръководителят на частната военна компания (ЧВК) "Вагнер" Евгений Пригожин загина в самолетна катастрофа. Заедно с него на борда на частния Embraer бяха основателят на паравоенното формирование Дмитрий Уткин и други членове на висшето ръководство, предава investor.bg.

Смъртта на Пригожин в Русия беше отразена само с някои подробрости около катастрафота. Но на Запад новината е водеща в медиите. Повечето анализатори смятат, че катастрофата не е нещастен случай, а самолетът е свален от система за противовъздушна отбрана (ПВО). Американският президент Джо Байдън публично потвърди съмненията. "Спомняте ли си, че ви казах, че ако бях на мястото на Пригожин, бих внимавал как се возя? Е, не знам какво точно се е случило, но не съм изненадан", каза той пред журналисти.

Въпросът, който си задават всички сега, е какво ще е бъдещето на военната компания, която донесе победата на Русия в Бахмут.

Според източници, цитирани от Института за изучаване на войната (ISW) разформироването на ЧВК "Вагнер" е в ход от няколко месеца. Част от ръководния състав са се присъединили към Министерството на отбраната на Русия, което подготвя нови подобни групировки за участие в мисии в Африка и Близкия изток. Според военните наблюдатели в същото време Пригожин е опитвал да си осигури участие в операции в Африка независимо от Министерството на отбраната. Той беше видян и на форума "Русия - Африка" в края на юли.

Именно с желанието да запази съществуването на ЧВК "Вагнер" се свързва и завръщането на Пригожин в Русия. След метежа, който организира през юни, той отиде в Беларус, а преди няколко дни публикува видео от Африка. Компанията отново активира и реклами за набиране на доброволци.
Свързани статии

След катастрофата над Тверска област бойците на ЧВК "Вагнер" напускат Беларус, пише британският вестник The Guardian. Изданието посочва, че причината е ниското заплащане, което предлага беларуският президент Александър Лукашенко. Част от тях вероятно ще намерят работа отново в родината си, но още не е ясно дали ще се присъединят към опозицията срещу руския президент Владимир Путин, която изглежда се увеличава.

Според The Wall Street Journal самолетната катастрофа е сигнал именно към елитите в Москва, които засега крият своето недоволство от управлението в последните месеци и показва, че всичко още е под контрола на Кремъл. Изданието посочва обаче, че много вероятно Пригожин ще бъде героизиран и ще бъде потърсена отговорност за смъртта му. В ISW анализират този вариант и посочват, че в Москва вероятно разчитат, че са привлекли на своя страна достатъчно от наемниците. При останалите вероятността за деморализация е много голяма и те вероятно ще имат своите страхове за живота си.
Свързани статии

В социалните мрежи вече се появиха кадри със своеобразен "кът за съболезнования", който се появи пред сградата на ЧВК "Вагнер". Преди метежа много руснаци го подкрепяха, а военните потвърждаваха основанията за неговите критики към ръководството на армията, коментира и Bloomberg. След метежа, при който загинаха поне 13 руски военни, настроенията обаче се промениха.

Дълбоките разногласия между лидера на ЧВК "Вагнер" и министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу бяха факт още от началото на годината. Пригожин го обвиняваше, че не доставя достатъчно боеприпаси и не подкрепя армията му. Бизнесменът в крайна сметка си спечели благоразположението на руския президент Владимир Путин, осигурявайки му окупацията на Бахмут.

Но само месец по-късно неговите военни тръгнаха в "марш на справедливостта" към Москва. Путин не успя да се справи със собствени средства с опита за метеж - в преговорите за прекратяване на огъня се включи президентът на Беларус Александър Лукашенко. И досега е неясно как той успя да убеди Пригожин да се откаже на фона на очевидната подкрепа за наемниците в град Ростов. Обкръжението на руския президент пък бяха изненадани да видят, че Путин не прави нищо повече срещу бившия свой съратник.

Според британското военно разузнаване на 19 август руският президент е направил една от редките си визити извън Москва - до щаба на Южното военно командване в Ростов и там е разговарял с висши военни служители, включително и с главнокомандващия на руската армия ген. Валерий Герасимов. Този щаб за кратко беше превзет от войниците на "Вагнер" през юни.

В същия ден, в който загина Пригожин, бившият командващ операцията в Украйна ген. Сергей Суровикин беше отстранен от длъжност ръководител на въздушно-космическите сили на Русия. Суровикин беше арестуван веднага, след като беше потушен бунтът на Пригожин. Официално нямаше никакви данни за задържането му, но според запознати генералът е смятан за близък до "Вагнер" и е обвинен, че е знаел за готвената атака към Москва.

 


В категории: Политика


Коментари
Флагман.БГ Камелия обезобрази и устните си Камелия обезобрази и устните си 29/04/2024, Понеделник 15:05 0
Вижте новия звяр на Асен Блатечки
Вижте новия звяр на Асен Блатечки 29/04/2024, Понеделник 15:01 0
Почина известен футболен треньор
Почина известен футболен треньор 29/04/2024, Понеделник 13:52 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Haй-зaceгнaтите ceĸтopи са тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Сред нераковите причини за висок простата специфичен антиген попадат различни състояния, като някои от тях дори не сигнализират за проблеми с жлезата Геополитическата ситуация в Източна Европа и Близкия изток прави гласуването на европейските избори още по-важно Геополитическата ситуация в Източна Европа и Близкия изток прави гласуването на европейските избори още по-важно Тони Димитрова с номинация за БГ изпълнителка, нека да я подкрепим Тони Димитрова с номинация за БГ изпълнителка, нека да я подкрепим Морският ни глас е претендент и в класацията за Албум на годината на БГ радио Стартира ремонтът на пречиствателната станция край яз. Ясна поляна в Приморско Стартира ремонтът на пречиствателната станция край яз. Ясна поляна в Приморско Срокът за изпълнение е 10 месец, летният сезон не е застрашен, подчерта кметът на община Приморско Иван Гайков Прокуратурата разследва Лена Бориславова от миналия август Прокуратурата разследва Лена Бориславова от миналия август "Към делото са приобщени множество относими документи, изискана е и справка от Сдружение "Да запазим Корал", посочва районната прокуратура ГЕРБ с 10 депутатски мандата в предстоящите избори за 50-ото НС от Бургас? Да, да ГЕРБ с 10 депутатски мандата в предстоящите избори за 50-ото НС от Бургас? Да, да Прогнозата на Флагман.бг е, че оттук може да изпратим трима министри и двама зам.-министри Българинът от "Хари Потър" залюби доста невзрачно, но секси чужденка, ето коя е Българинът от "Хари Потър" залюби доста невзрачно, но секси чужденка, ето коя е Нашенецът я пази в тайна Коклюшът е лятно заболяване, скоро няма да отшуми Коклюшът е лятно заболяване, скоро няма да отшуми Доц. Кунчев: Бременните да се консултират с лекарите си Главчев смени още 6 областни управители Главчев смени още 6 областни управители Кабинетът сменя управителите на областите Ловеч, Русе, Силистра, Сливен, област София и Софийска област
Почина известен футболен треньор Почина известен футболен треньор Като треньор е шампион на Украйна и носител на Купата на страната с Динамо (Киев) Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple обаче все още не е приела взела окончателно решение дали да осъществи сделката с OpenAI или с Alphabet Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Според една от жените той я е докосвал по интимните й части без нейно съгласие през 2014 г. на снимачната площадка Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Двама братовчеди искали да ги изхарчат в Турция 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома Пет са жертвите, а ранените са десетки 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции Бившият американски разузнавач Скот Ритър пък прогнозира, че до есента новото US оръжие в Украйна ще бъде унищожено, а Донбас ще стане руски Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Хороскоп за деня – 29 април 2024, понеделник Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори