×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Заводите за олио са пред затваряне - нямало евтин слънчоглед


22 Август 2023, Вторник, 17:40 ч.
Автор: Флагман.бг

Земеделските производители отказват да продават суровината на ниските борсови цени, няма внос и от Украйна

Заводите за олио са пред затваряне заради забраната за внос на евтин украински слънчоглед и липсата на суровина на пазарни цени. Това алармираха от сдружението на производителите на растителни масла и се оплакаха, че земеделското министерство отказва диалог с тях. Преди седмица родните производители на слънчоглед призоваха местните заводи за олио да изкупят продукцията им, която залежава от миналата година, тъй като износът на слънчогледово семе продължава да бъде проблем. Все още 690 хил. тона има в складовете от старата реколта, а след месец започва жътвата на новата реколта, която се очаква да е 2.1-2,2 млн. тона.

"Българските земеделски производители отказват да продават слънчоглед на цени, които се определят от международния пазар в момента. Същевременно не може да се внася и суровина на пазарни цени от Украйна, като единствена възможност на този етап. Предприятията са пред затваряне заради липсата на суровина на пазарни цени, което ще рефлектира върху един цял сектор, върху националната икономика и социалната политика", заяви Яни Янев, председател на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти.

От сдружението посочват, че до момента са изпратили три молби за среща с новия екип на земеделското министерство, но няма отговор на нито една. Сдружението изпратило писмо и до премиера акад. Николай Денков за разискване на проблема на най-високо ниво. Преработвателите се надяват да бъде обсъден план с правителството и да бъдат набелязани мерки, които да подкрепят българската маслопреработвателна индустрия в негативната ситуация с достъпа до суровина, в която се намира, подчерта Яни Янев.

Сдружението предлага в срещата да се включат и представители на икономическото и финансовото министерство, за да се обсъдят ефектите от въвеждането на ограничителните мерки за внос на селскостопанска продукция от Украйна до момента и намеренията за продължаването им след 15 септември 2023 г. с цел формирането на национално отговорна позиция. Производителите на олио настояват при формиране на позицията на България да се вземе предвид, че в последните години непрекъснато се е увеличавал преработвателният капацитет на маслобойните в страната и те вече изпитват недостиг на собствено производство маслодайни култури, който в бъдеще ще се засилва. Към момента капацитът на маслобойните е 3.5 млн. тона годишно и 1 млн. тона за производство на белен слънгочлед, докато реколтата на слънчоглед е около 2 млн. тона годишно.

На страната е необходим внос на слънчоглед от порядъка на поне 1.5 млн. тона годишно, който предвид на търговския баланс на района може да дойде в голямата си част единствено от Украйна, казват от сдружението на производителите на олио. По статистически данни за предходната кампания Украйна е изнесла около 2 млн. тона слънчоглед и е преработила остатъка, т.е. България е необходимо спешно да заеме проактивна позиция, за да освободи вноса и да даде възможност на местните преработватели да внесат нужния им недостигащ слънчоглед в започващата нова кампания, коментира Яни Янев.

Според него страната ни трябва да се възползва от шанса да увеличи износа на крайни продукти - слънчогледово олио, и да заявоюва нови пазара, след като военният конфликт е възпрепятствла износа на растителни масла и шротове от Украйна. От сдружението предупреждават също, че се наблюдава пренасочване на украинските суровини за транзит по т.нар. коридори на солидарност към други страни от ЕС, което ще доведе до невъзможност тези количества да минат през България при съответна загуба на приходи от логистични услуги на транспортните компании, пристанищата и всички съпътстващи бизнеси.

Това е загуба на възможността за преработка и ре-експорт на продукцията и съответно реализиране на добавена стойност за преработвателите и допълнителни приходи за бюджета на страната ни. Производителите на олио обвиняват земеделците, че спекулативно са задържали реализацията на слънчоглед реколта 2022 г. в очакване на по-високи цени. Това се повтаря и тази година.

"В края на август стартира прибирането и реализацията на произведения слънчоглед реколта 2023. По оперативни данни на МЗХ наличният слънчоглед от реколта 2022 година към началото на август е от порядъка на 600 000 тона. Неяснотата около окончателната позиция на страната ни по забраната за внос на маслодайни култури от Украйна след 15 септември 2023 г. води до ограничено предлагане на налична суровина и създава напрежение на вътрешния пазар относно бъдещите изкупни цени от нова реколта. Предвид на спекулативните очаквания на производителите за ръст на цените, не се очаква бързо освобождаване на този преходен запас и вероятно страната ще приключи и предстоящата кампания отново с висок такъв.

Съответно производителите не могат да разчитат на него", посочват от сдружението на производителите на олио. Тази невъзможност за адекватно планиране и подсигуряване на необходимите количества слънчоглед за преработка, поставят под риск ценовата стабилност на вътрешния пазар и българските потребители, предупреждават те.


В категории: Бизнес


7
Коментара
Започва Страстната седмица
Започва Страстната седмица 29/04/2024, Понеделник 07:44 0
От какво е болен този певец
От какво е болен този певец 28/04/2024, Неделя 20:00 1
7
Коментара по темата
7.
Мошениците
23.08.2023 00:04:19
0
1
А евтино олио има ли?
6.
Заводът за олио ще става завод за фолио
22.08.2023 21:10:48
0
6
Заводът:
Търсим евтин слънчоглед, за да можем да продаваме скъпо олио и да "берем" голЕмъ печалба
5.
Фикреть
22.08.2023 19:00:11
0
1
това неграмотно парче Хасан ще унищожи бг икономиката в Хиперинфлация
4.
Марк Твен
22.08.2023 18:47:34
5
6
Благодарим ти ЕС, благодарим ви либерали. За 16г е ЕС не произвеждаме нищо друго освен ...онова което пускаме е тоалетната. Елита се издържа от комисионни акцизи. И от разпродаването но соц. активи. Колко пари се наляха от ЕС, а ги усвоиха само мутри, торбалани с лай.нани и дебеляни. Квото са ви магистралите - всичката ви е такава. Сламени кукли на конци.
3.
Мими
22.08.2023 18:30:18
2
6
Рапарчетосаха България! ПРОДАЖНИЦИ!
2.
Селянин
22.08.2023 17:46:47
0
10
Ами да затварят. Аз ГМО олио не консумирам и без това.
1.
:)
22.08.2023 17:42:56
0
5
ами като са ни ниски заплатите няма как да купуваме
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Започва Страстната седмица Започва Страстната седмица Във всичко, което правим, трябва да бъдем водени от вярата в милостта на Господ Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия „Ако имахме една забежка с публичен ресурс – щяхме да сме в затвора, чакат ни отдавна, нямаше да ни го простят“, категоричен е съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Най-сериозната промяна в Наредбата е свързана с двойно увеличаване на броя на медицинските специалисти, които трябва да се осигурят на всяка една такава водна площ Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Ако се освободи от зависимостите бихме седнали да преговаряме с него, обяви съпредседателят на Промяната Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса За съжаление обаче най-студено се очаква да е именно по празниците От какво е болен този певец От какво е болен този певец Мистериозно заболяване мъчи Галин Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Двамата баджанаци и до днес били близки приятели  Това е най-големият стратег в "Един за друг" Това е най-големият стратег в "Един за друг" Сияна играе умно  Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Kъм мoмeнтa пpи пoĸyпĸи oт фepмитe цeнитe "нa eдpo" ca 8-9 лв/ĸг живo тeглo, a "нa дpeбнo" (1-2 aгнeтa) ca 10-12 лв/ĸг живo тeглo Нещо невероятно се случва с планетите Нещо невероятно се случва с планетите В личен план съвпадът на двете планети ще се отрази най-много на родените в трета декада Телци, Раци, Деви, Козирози и Риби
4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома Пет са жертвите, а ранените са десетки 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции Бившият американски разузнавач Скот Ритър пък прогнозира, че до есента новото US оръжие в Украйна ще бъде унищожено, а Донбас ще стане руски Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори