×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Може ли БРИКС да е алтернатива на либералния Запад?


Може ли БРИКС да е алтернатива на либералния Запад?
Има пъстър екип от кандидати за членство 0 от Иран до Аржентина, които желаят да изравнят силите на игралното поле
21 Август 2023, Понеделник, 21:00 ч.
Автор: Флагман

Над 40 държави са проявили интерес да се присъединят към БРИКС

Разширяването на блока БРИКС, чието обсъждане предстои на срещата на върха тази седмица,  привлече пъстър екип от кандидати – от Иран до Аржентина, които са обединени от едно: желанието да изравнят силите на игралното поле, на което всичко е срещу тях по мнението на мнозина.

Списъкът с оплакванията е дълъг. Злоупотреба с търговските практики. Режими на наказателни санкции. Общоприето подминаване на нуждите от развитие на по-бедните страни. Доминацията на богатия Запад в международните организации – като ООН например, Международния валутен фонд или Световната банка.

Въпреки че конкретни резултати липсват, на фона на широко простиращото се недоволство от доминиращия световен ред отклик получи намерението на настоящите членове на блока БРИКС – Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка (името е абревиатура от първите букви на държавите на латиница – б. ред.), да превърнат организацията в лидер на "Глобалния юг".

Над 40 държави са проявили интерес да се присъединят към БРИКС, обявиха представители на Република Южна Африка (РЮА), която е домакин на срещата на върха от утре до четвъртък. Почти двайсет от тях са подали официално молби да бъдат приети.

"Обективната необходимост от организации като БРИКС никога не е била по-голяма", казва бившият министър на търговията на РЮА Роб Дейвис, който помогна за влизането на страната си в блока.

"Многостранните организации не са места, от които ние можем да очакваме приемлив резултат, който да сближи всички", отбелязва той.

Наблюдателите обаче посочват незадоволителните резултати като знак, който не е добър за перспективите пред БРИКС по отношение на надеждите на евентуалните нови членове. Макар и в страните от БРИКС да живеят около 40 процента от населението на света и те да разполагат с една четвърт от глобалния брутен вътрешен продукт, амбициите на блока да се превърне в световен политически и икономически играч от доста време насам биват осуетявани от вътрешни разделения и липса на последователни възгледи.

Някога процъфтяващите икономики на държавите в блока, най-вече на световната сила от тежка категория Китай, забавят темповете си. Русия е изправена пред изолация заради войната с Украйна. Поради издадена международна заповед за арест (от Международния наказателен съд в Хага – бел. ред.)  президентът на Русия Владимир Путин няма да пътува за Йоханесбург, а ще вземе участие в срещата на върха с видеоконферентна връзка.

"Страните кандидатки може би имат прекалено завишени очаквания за това какво на практика ще им донесе членството в блока", отбелязва Стивън Грузд от южноафриканския Институт за международни отношения.

Недоволството на развиващия се свят

Въпреки че от БРИКС не са направили обществено достояние какъвто и да е списък с кандидати, много държави публично заявиха интереса си. Иран и Венецуела, прокудени от света с наказателни санкции, се стремят да намалят степента на своята изолация и се надяват блокът да облекчи страданието на техните осакатени икономики.

"Всякакви рамкови проекти за интеграция на глобално ниво не виждат бял свят заради хегемона САЩ, който налага визията си", заявява за Ройтерс Рамон Лобо, бивш финансов министър и управител на централната банка на Венецуела.

От друга страна, според анализаторите страните от Залива в лицето на Саудитска Арабия и ОАЕ виждат БРИКС като средство за достигане до по-значима роля в структурите на международните организации. Африканските кандидати Етиопия и Нигерия са привлечени от поетия ангажимент на блока за прокарването на реформи в ООН, които биха дали по-чуваем глас на континента пред света. Други държави искат промени в Световната търговска организация, в Международния валутен фонд и в Световната банка.

"Аржентина отправя настоятелни призиви за преструктуриране на международната финансова постройка", казва представител на аржентинското правителство, участващ в преговорите за приемане на страната в БРИКС, когото Ройтерс цитира, без да назовава.

"Много приказки, по-малко действия"

Изложените дотук официални становища на БРИКС вече отразяват много подобни тревоги. В контекста на намерението на блока да се превърне в противовес на Запада и особено в момента, в който напрежението между Китай и САЩ нараства, а Русия е в немилост заради нашествието си в Украйна, разширяването на организацията може да даде по-голяма тежест на посланието ѝ за глобални реформи. В навечерието на срещата на върха в Йоханесбург обаче под светлината на прожекторите са недостатъците на блока.

Като се има предвид, че на форума се очаква лидерите на страните в БРИКС да обсъждат рамката по приемане на нови членове и се знае, че Китай и Русия нямат търпение да разширят организацията, други основателки на блока като Бразилия са притеснени от ускоряването на този процес. 

А междувременно осезаемите ползи от членството в БРИКС намаляват. Най-същественото постижение на блока – Новата банка за развитие, или просто "банката на БРИКС", вече забави темповете на отпускане на кредити, допълнително затруднена от наложените световни санкции на една от страните основателки на организацията – Русия. 

На свой ред малките страни, които се надяват на икономическо съживяване покрай членството си в БРИКС, могат да се взрат в опита на Южна Африка. В интерес на истината търговията на тази държава в рамките на БРИКС бележи стабилен растеж от момента на присъединяване към блока според данните на южноафриканската Корпорация за индустриално развитие. Този растеж обаче се дължи в голямата си част на внос от Китай, а блокът все още заема само една пета от двупосочната търговия на Южна Африка. Към миналата година Бразилия и Русия, взети заедно, съставят едва 0,6% от износа на РЮА. Търговският дефицит на Южна Африка по отношение на партньорите ѝ в БРИКС скочи четирикратно - в сравнение с 2010 г. – до 14,9 милиарда щатски долара.

Подобни финансови резултати би трябвало да накарат страните кандидатки за членство в БРИКС малко да се поспрат, отбелязва Стивън Грузд.

"Трудно е да се намери нещо реално, което БРИКС е постигнала. Приказки много. Далеч по-малко действия", казва той.

Източник: БТА


В категории: Политика


Флагман.БГ Лазаровден е! Лазаровден е! 27/04/2024, Събота 08:59 0
23
Коментара по темата
23.
Факти
22.08.2023 11:27:38
5
5
Държавите от БРИКС нямат почти никакъв стокообмен помежду си. Всичките търгуват със Запада и това им развива икономиката. Освен това три от тях имат териториални претенции едни към други. В едната от тях е издадена заповед за ареста на лидера на друга от членките. Страшен "съюз", нема що...
22.
Много странна логика
22.08.2023 09:21:40
8
6
САЩ били водеща икономика... Може би, но до кога? Китайците вече наложиха забрана за ЕС по отношение износа на някои редки, но с масово използване, метали. И ЕС спешно се юрна да търси други източници. Обаче алтернативата е трудно достъпна и скъпоструваща, т.е. неконкурентна. Резултатът? Водещи европейски компании постепенно ще изпаднат от пазара.
Колкото и САЩ и ЕС да се бият по гърдите колко са велики, в скоро време ще бъдат поставени в изолация и принудени да се съобразяват с новите играчи и техните правила.
Гошо... запитай се за какво ти е силна икономика, като нямаш пазар?
21.
Дяду Юван
22.08.2023 08:59:18
6
5
Абе китайците една кола не могат да направят, всичко копират от руснаците. Да не би да са космическа сила, да са кацали на Луната? Никой не им иска юаните, всички търсят рубли. Така че не ми ги хвалете тия китайци, слаба ракия са спрямо руснаците...
20.
На някои хора
22.08.2023 08:46:58
9
8
Им се ще нещата да не се променят. Светът да е опоскван от едни и същи рептили. Само дето няма да стане. Страните от БРИКС включват огромната част от населението на земята и БВП им е по голям от Г7. Западняците лежат на стари лаври, щатите изсмукват ЕС като за последно, Русия е вече пета икономика в света и първа в Европа. На никоя страна не и се иска да е само суровинен придатък, и спасението вече им име. Стария ред си отива все по бързо.
19.
Репортер
22.08.2023 08:34:27
4
9
Пучин не му пука - качва се на самолета и отива в Йоханесбург да се види с аверите. Зеления що не смее да отиде да изяде едни калмари в Атина? Що всички слушат Пучин? Ами щото прави най-хубавите коли в света - Ладите! Другарят Си още има да учи от Пучин, например как да кацне на Луната. Има неща, които не могат да се отрекат...
18.
мда
22.08.2023 07:50:19
9
11
Т.нар. им банка на тая хартиена организация миналата седмица отказа да отпусне заем на Русия заради санкциите. Това е всичко, което трябва да знаете за брикс.
17.
Славейков махала
22.08.2023 06:48:34
8
9
Новата валута ще се казва ИБРИКС. Тя със сигурност ще смачка долара, еврото, франка и всичко останало, което не се сещам. А, златото ке падне. Баба Ванга го каза.
16.
Русофил-дебил
22.08.2023 04:26:38
12
15
Всички българи, работещи в Западна Европа - бегом във Венецуела...

Мухахахахаха.... дебили
15.
XX
22.08.2023 01:20:54
5
3
Да
14.
$uk
22.08.2023 00:58:18
18
17
Държавите от БРИКС и техните съюзници съставляват 87% от населението на света. Повече от това не е нужно да се коментира, т.е. ако решат могат да изнасилят по всяко време Байдън и другите наведени педеруги и да правят каквото поискат с тях, да си ги направят роби, травестити, проституки, кучки и тем подобни.
13.
Е ДЕЙБА И ЕТАТИСТИТЕ МРЪСНИ ДЕЙБА
22.08.2023 00:55:05
4
14
МАХНО: "..И ДОЙДОХА БЕЛИТЕ И НИЙ ВСИЧКИТЕ ГИ РАЗСТРЕЛЯХМЕ, СЛЕД ТОВА ДОЙДОХА ЧЕРВЕНИТЕ - И НИЙ СЪЩО ВСИЧКИТЕ ГИ РАЗСТРЕЛЯХМЕ. КОЙТО И ДА Е ДОЙДЕ - ВСЕКИ ЩЕ БЪДЕ РАЗСТРЕЛЯН." Това, дами и господа, е смисъла на всяка политическа философия и едиственият път към свободата!
12.
Warrior
22.08.2023 00:31:52
15
20
В БРИКС са събрани до голяма степен най-мизерните и бедни държави в света. Имат различни ресурси, но трябва още много години да се развиват.
11.
До грамотния Гошо
21.08.2023 23:39:15
19
9
Ти кога завърши икономика , че се правиш на такъв разбирач?
По бай Тошово време ли ?
Не виждаш ли , че пак сме на губещата страна.
Явно виждаш и злорадстваш.
То от такива икономисти като тебе сме на тоя хал .
10.
Xaxaxaxaхахахаха
21.08.2023 23:31:44
2
11
Хахахахахахаха, и един мърмот завиваше шоколадът в станиол.
9.
Гошо
21.08.2023 22:44:28
24
30
Мъртвородено. Общо икономиките им са по-малки от тази на САЩ. И то са там благодарение на Китай, който има 2 пъти по-голяма икономика от останалите "бриксове" взети заедно. Да не говорим, че за растеж има нужда от добавена стойност и голям БВП. В тоталитарни общества няма как да стане.
Популистка дъвка за икономически неграмотни манипулатури и прочее сволоч.
8.
Св. Нафърфорий
21.08.2023 22:15:15
21
22
Може ли кочина да е алтернатива на подредена градина?
Може.
Но всички искат да живеят в градината...
7.
паткан
21.08.2023 22:10:30
16
22
Не може , а трябва.
Лошото е че с нашите политици отново ще сме обслужващия персонал на която и страна да сме.
Пропуснахме шанса да сме част от победата. Отново.
6.
До 5
21.08.2023 21:56:17
12
17
Баце, тая вечер няма много работа с таксито ми се струва.
5.
Става интересно
21.08.2023 21:26:30
24
36
Не само може, но ще ги смачка Според мен ЕС кляка пред САЩ и от това всеки гражданин на ЕС губи. Обаче сигурно САЩ пускат жълто от притеснение, че БРИКС няма да им слугува, ще се бори да ги смачка
4.
Вв
21.08.2023 21:22:50
6
19
НЕ ИСКАМЕ СИНЯ ЗОНА В ЦЯЛОТО ЖК ВЪЗРАЖДАНЕ - ИМА МНОГО МЯСТО, ЗА КАКВО ГИ СЪБИРАТЕ ТИЯ ПАРИ. МАХНЕТЕ СИНЯТА ЗОНА СПЕШНО
3.
до 1 и 2
21.08.2023 21:20:46
8
14
Няма синя боя, ма! като купим синя боя, ще ви направим синя зона, евентуално след 3-4 години. Дотогава трай и и гласувай без да мислиш!
2.
недоволна
21.08.2023 21:15:54
19
5
Точно така , непоносимо е паркирането във Вазраждане ако трябва някакв подписка да се направи ,и всички ще са съгласни за синя зона
1.
Бб
21.08.2023 21:03:02
24
13
ИСКАМЕ СИНЯ ЗОНА В ЦЯЛОТО ЖК ВЪЗРАЖДАНЕ - НЯМА КЪДЕ ДА СЕ СПРЕ ОТ СЛУЖЕБНИ И ДРУГИ АВТОМОБИЛИ. НАПРАВЕТЕ СИНЯ ЗОНА СПЕШНО
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори