×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Зеленски води и друга война – срещу корупцията в собствената си държава


Зеленски води и друга война – срещу корупцията в собствената си държава
В действията на Зеленски срещу корупцията  някои хора виждат пропагандна акци
14 Август 2023, Понеделник, 17:30 ч.
Автор: Флагман

В петък президентът обяви, че ще бъдат освободени от длъжност началниците на всички областни военни центрове за набиране на военнослужещи поради опасения от корупция

Украинският президент Володимир Зеленски видя опасен вътрешен враг, който подкопава усилията на Украйна във войната й срещу Русия – корупцията.

В петък президентът обяви, че ще бъдат освободени от длъжност началниците на всички областни военни центрове за набиране на военнослужещи поради опасения от корупция, предаде Ройтерс.

Следователите установиха, че служители са вземали подкупи, за да позволят на хората да избегнат военната служба по медицински причини, информира "Файненшъл таймс" . Въпреки патриотичния плам, който е обхванал страната 18 месеца след пълномащабното нахлуване на Русия, не един украинец отчаяно иска да избяга от военната повиквателна и е готов да плати, за да се измъкне от нея. Украинските мъже на възраст от 18 до 60 години имат забрана да напускат страната от въвеждането на военно положение през февруари 2022 година. Съществуват обаче изключения по медицински причини, обучение в чужбина, самотен баща, повече от три деца или грижа за човек инвалид.

Размерът на "подкупа за свобода" варира

Скорошно правителствено разследване разкри корупция в центровете за набиране на военнослужещи в 11 различни региона на Украйна. Размерът на "подкупа за свобода" е различна в цялата страна, но от много хора, искащи да избегнат военна служба, е било поискано да платят 6000 долара за медицинско свидетелство, което ги освобождава от повиквателна, установи разследването. 

Следователите се захванаха с работа след обвинения в корупция, повдигнати срещу ръководителя на регионалния център за набиране на персонал в Одеса през юли. Евгений Борисов беше обвинен във вземане на подкупи на стойност над 5 милиона долара, за да одобри "негодност". Борисов имал "диференциран" подход: при подкупи, които варирали между 2000 и 10 000 долара на човек, той помогнал на стотици, а може би и хиляди мъже да избегнат мобилизация, посочва "Файненшъл таймс". Така, докато Украйна се превръща в пепелище от войната, Борисов успял да си осигури средства, за да си купи вила за 4,2 милиона евро в Испания през декември и за незаконно пътуване в чужбина за ваканции, включително до Сейшелските острови.

Който няма пари за подкуп, бяга

Когато е твърде скъпо да бъдеш обявен за негоден за военна служба, бягството през рехавата западна граница на Украйна е алтернативен вариант. Общо 13 600 мъже са били заловени при опит да преминат в съседни страни извън официалните контролно-пропускателни пунктове, а други 6100 са били арестувани с фалшиви документи на редовни гранични пунктове, каза говорителят на украинската гранична охрана Андрий Демченко. Дневният брой е спаднал през последните месеци до около една трета от това, което е било в началото на инвазията, каза той.

Броят на заловените, пресичащи границата, представлява малцинство от потенциалните новобранци на Украйна, но все пак се равнява на около пет бригади и е невъзможно да се знае колко мъже са успели да избягат незабелязани.

Като се има предвид, че за контраофанзивата си Украйна сформира девет нови бригади (една бригада има 3 500-4 000 войници), може да се предположи, че набирането на жива сила за военна служба не е лесен процес.

В социалните мрежи, представяйки се от съображения за своята сигурност под името Джорд Ивенсия, 40-годишен украинец споделя как е успял да премине нелегално в Румъния в края на юли. Той пише в канала Телеграм, че преминаването е "трудно" и "не е за негодни", без да навлиза в конкретика. Той твърди, че не желае да се сражава за сегашните украински власти, като ги описва като корумпирани и неработещи в интерес на украинците. Сега Ивенсия се намира в Чехия със съпругата си и "продава" маршрута си за бягство на други укриващи се от военна служба за 1000 долара. "Джордж" казва, че получава около дузина съобщения всеки ден от мъже, но също и от жени, които пишат от името на роднини и приятели мъже, казвайки, че те също не искат да влизат в армията.

Успява ли Зеленски?

През 2019 г. Зеленски беше избран за президент, давайки обещанието, че ще прочисти страната от ендемичната корупция. Минаха вече 4 години… "инцидентите" следват един след друг, пише "Гардиън".

През януари президентът освободи министър Васил Лозински , който беше обвинен в присвояване, а някои от най-близкото му обкръжение напуснаха правителството.

Водят се 112 наказателни съдебни производства срещу длъжностни лица от военните окръжия. Зеленски каза, че има доказателства, че "някои са взели пари, други са взели криптовалута“.

"Цинизмът е еднакъв навсякъде", каза той. "Незаконно обогатяване, легализация на незаконно придобити средства, неправомерно облагодетелстване, незаконно превеждане на военнослужещи през границата.“

Главнокомандващият на Украйна генерал Валерий Залужний получи нареждане от Зеленски да назначи нови ръководители на териториалните центрове за набиране на военнослужещи, като кандидатите биват подложени на проверки от службата за сигурност.

"Всеки "военен комисар", който е обект на наказателно производство, ще бъде подведен под отговорност“, каза Зеленски. "Съвсем справедливо е. Пълна отговорност. Уволнените "военни комисари" и други длъжностни лица, които имат пагони и по отношение на които не са открити данни за престъпления или нарушения, ако искат да си запазят пагоните и да докажат своята достойнство, трябва да отидат на фронта."

Но Зеленски пропусна да спомене друг случай на предполагаема корупция, съобщен в украинските медии, свързан с министерството на отбраната.

Според документи, с които разполага разследващият новинарски сайт ZN.ua, министерството на отбраната е надплатило доста над стойността за летен камуфлажен комплект, закупен от Турция като зимни палта за войските.

Твърди се, че 4900 якета, които струват общо 142 000 долара, са били купени за 421 000 долара..

"Малката" разлика между двете цени е останала в турската фирма, която доставя стоката и която е собственост на украинец от южния град Запорожие. Министерството на отбраната отрече да е надплатило облеклото. Но и не даде обяснения защо купува летни униформи по цени за зимни.

През юни службите за сигурност на Украйна започнаха разследване срещу Вячеслав Шаповалов, бивш заместник-министър на отбраната, и Богдан Хмелницки, бивш ръководител на отдела за държавни поръчки в министерството на отбраната, за закупуване на нискокачествено зимно облекло от чужбина. Не е ясно дали двата случая са свързани. Шаповалов и Хмелницки отрекоха каквото и да е нарушение.

Корупционните скандали създават допълнително напрежение в момент, когато украинските сили са подложени на нарастващ натиск от руско настъпление в източната част на района на Харков, в североизточната част на страната. 

Случващото се съвпада  и с появата на признаци на умора в отделни кръгове от Запада на оказваната подкрепа за Украйна във война, чийто край поне засега не е видим. И едва ли всекидневно ставащите известни случаи на корупция стимулират съюзниците на Киев. Те все по-често си задават въпроса за какво се харчат милиардите, които отделят от своя джоб за подкрепата на Киев.

В действията на Зеленски срещу корупцията  някои хора виждат пропагандна акция. "Ню Йорк таймс" цитира Андрий, офицер от Силите за териториална отбрана, който казва, че корупцията във военните окръжия отдавна е добре известна и че уволняването на някои от отговорните едва ли ще има позитивен ефект върху процеса на мобилизация. 

Според представители на Европа и САЩ няма доказателства, че помощи за Украйна потъват в нечии джобове. Но дори усещането за измама може да повлияе негативно на политическата подкрепа за Киев.

Войната срещу корупцията, също така, не приключва с уволнение. Ще стане ясно дали украинският президент води истинска и неумолима битка срещу подкупите когато станат известни присъдите и конфискациите на имущество на съгрешилите.

Източник: БТА


В категории: Войната в Украйна


Флагман.БГ Акула изяде крак и ръка на турист Акула изяде крак и ръка на турист 28/04/2024, Неделя 09:17 1
13
Коментара по темата
13.
До Мишо
16.08.2023 21:45:20
0
2
мирните хора от Донецк и Луханск , ако не бяха викали войната в собствените си домове, пламенно при това, от чиста гордост заради това, че мнозинството в държавата им дърпа към посоко която не ги кефи лично, нищо нямаше да им се случи. Но и там се променят нагласите в последно време, то не е работа, ''освободителят'' ти да се старае всячески да те изравни със земята заедно с ''нацистите'' от които те ''освобождава''.
12.
Мишо
14.08.2023 23:35:17
5
0
Ах таз дълга магистрала......
До коментар 6. Ти там ли беше, а. Кажи нещо за Донецк, където мирни хора загиват всеки ден вече от почти 10 години!
11.
така така
14.08.2023 21:28:44
3
5
Значи тоя герой сам да се вкара в затвора след като ще се бори с корупцията
10.
Марк Твен
14.08.2023 18:23:08
5
8
Битката с корупцията му е също толкова успешна, колкото и контраофанзивата. Лаладжиите, за 16г в ЕвРоба какво се промени за нас? Построихме магистрали по които избягаха 2 милиона българи. Без война.
9.
Zа 7
14.08.2023 18:11:06
9
6
Ето първият дебил изпълзя на светло...
8.
До 4
14.08.2023 18:09:24
13
9
Не си далеч от истината.Но са втората най-корумпирана страна.Ако подозираш,че Русия е първата си прав,защото това е модела,по-койно се управляват всички републики.Или както Пригожин каза,Русия тъне в корупция и лъжа..
Трети си делим ние мястото с Беларус.От един дол дренки.
Затова е нужно да се отдалечим от Русия, от вредното и за нас влияние.
7.
Az
14.08.2023 18:04:50
8
9
МАМИЦАТА ТИ НАРКОМАНСКА
БОКЛУК ПРОДАЖЕН
СЛАВА РОССИИ
СЛАВА РОССИИ
СЛАВА РОССИИ
6.
Петима души, сред които и бебе, са загинали при ру
14.08.2023 18:02:40
11
6
Петима души, сред които и бебе, са загинали при руска атака в Херсонска област.
Дебили,предполагам това е момента да се ухилите Zловещо.
5.
Украйна е нов Афганистан
14.08.2023 18:00:18
7
17
Афганистан отглеждат пшеница след напускането на US войската, Украйна ще ги замести на нарко пазара.
Зеленчука е постоянно надрусан, за смелост.
Алкохолът и дрогата не прощава никуму, а милиардите, които сви от спонсорите си, няма да може да ги харчи!!!
4.
Брендо
14.08.2023 17:52:44
4
24
Преди войната Украйна бе най-корумпирана държава в Европа.

След избухването на войната, нещата са се влошили.
3.
Георги
14.08.2023 17:46:49
4
13
Какво ни занимавате със шута!Имаме си достатъчно шутове в парламента да се надяваме,че един ден няма да ни накарат да зарязваме всичко и да бягаме като нормалните хора!За промитите мозъци дето мрат за политическото его и кеф в името на "държавата" дори няма да коментирам!
2.
ТБС
14.08.2023 17:41:01
7
12
Ни моя, шъ умръ..., още някой друга смехория за наркомана да ни спуснете?
1.
Оксиморон
14.08.2023 17:38:59
6
18
Надрусеното корумпе щяло да бори корупцията :~
Клоунска му работа, покрай тази война става мултимилиардер!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Тя е била 637,92 лева миналата година Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф 22-годишният младеж сам загубил средствата и излъгал за посегателството 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той
Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори