×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ето с колко расте заплатата годишно


12 Август 2023, Събота, 13:00 ч.
Автор: Флагман

Най-голямо е увеличението на възнагражденията в сектора “Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” - с над 24 на сто за година

Работодателите добавиха средно по малко над 200 лв. към заплатите. Средната заплата за месец юни 2023 г. е 1927 лв., като нараства с 12,7% или с 217 лв. спрямо същия месец на миналата година, показват данни на НСИ. Разбира се, не всички са получили едно и също увеличение на възнагражденията. От данните на НСИ става ясно, че някои са получили по-голямо увеличение, а заплатите на други не са мръднали, пише Труд.

Най-голямо е увеличението на възнагражденията в сектора “Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” - с над 24 на сто за година. В резултат средната заплата в сектора е нараснала точно с 600 лв. и за юни надминава 3000 лв. - по-точно е 3093 лв. Така работещите в сферата на енергетиката се изкачват на второ място по най-високи заплати.

На първо място по най-високи възнаграждения остават заетите в сферата “Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения”, където влизат и програмистите. Работещите в тази сфера получават средно по 4706 лв. на месец. За година заплатите в сектора са нараснали с 11,8% или с близо 500 лв., показват данните на НСИ.

На трето място по заплата остават заетите в сферата на финансите и застраховането. Те взимат средно по 2876 лв. на месец. Увеличението на заплатите в този сектор е най-ниското през последните 12 месеца - само с 4,6% или със 127 лв. В резултат заплатите в други сектори на икономиката вече догонват тези в сферата на финансите.

Например средната заплата в добивната промишленост за година нараства с 11,5% или с 272 лв. и достига 2647 лв. Високи са и заплатите в сектора “Професионални дейности и научни изследвания” - средно 2596 лв. Заплатите в сектора за година са вдигнати с над 9%, или средно с 217 лв.

Най-ниски продължават да са заплатите на работещите в сектора “Хотелиерство и ресторантьорство” - средно 1185 лв., макар за година възнагражденията им да са вдигнати с над 13 на сто, или със 138 лв.

Минималната заплата трябва да стане 932 лв. от 1 януари 2024 г. Според действащата в момента формула минималното възнаграждение от началото на следващата година трябва да бъде в размер на 50 на сто от средната брутна заплата за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на миналата година и първите две тримесечия на настоящата година.

Средната заплата за месец юни 2023 г. е 1927 лв. А средната заплата за последните 12 месеца е 1865 лв., показват изчисления на “Труд news” на база данни на НСИ. Така от 1 януари 2024 г. минималната заплата би трябвало да стане 932,60 лв., ако формулата за определянето є не бъде променена.

Така ще се сбъдне прогнозата на “Труд news” още от месец февруари тази година, че минималната заплата за 2024 г. ще надхвърли 900 лв. При разработването на бюджета за 2023 г. от Министерство на финансите прогнозираха, че минималното възнаграждение от януари 2024 г. ще стане 935 лв., а от началото на 2025 г. ще нарасне на 1030 лв.

В момента минималната заплата е 780 лв. Увеличението до 932 лв. представлява ръст от близо 20 на сто. Това е доста повече от прогнозата на Министерство на финансите за инфлация от 8,7% през настоящата година. Затова формулата за определяне на минималната заплата може да бъде променена и увеличението да бъде по-малко. Това стана ясно преди около две седмици след среща на министъра на труда Иванка Шалапатова и представители на АИКБ, на която основна тема на разговорите е бил механизмът за определяне на минимална заплата съобразно европейските регламенти. Каквито и промени на правилата за определяне на минималната заплата да бъдат предложени, те ще бъдат в посока намаление на минималното възнаграждение, определено по действащата в момента формула, приета от предишния парламент.

Най-малко получават във Видин

В София взимат средно по 2644 лв.

Във Враца ръстът е над 19%

Средната заплата в София е със 717 лв. по-висока от средното възнаграждение за цялата страна.

Средната заплата в София за юни е 2644 лв., показват данни на НСИ. Това е със 717 лв., или с над 37% повече от средната заплата за страната като цяло. Възнагражденията в столицата са значително по-високи отколкото във всички останали части на страната. Само в София средната заплата е над 2000 лв.

За година възнагражденията в София са нараснали с 292 лв., или с 12,4%. На второ място по-най-голям номинален ръст на възнагражденията е област Враца. Там увеличението е средно с 286 лв., или с над 19 на сто. В резултат средната заплата в областта е 1782 лв., което нарежда Враца на второ място по-най-високи възнаграждения след София. Причина за всичко това е, че в областта е АЕЦ “Козлодуй”, където заплатите са много високи.

На трето място по ръст на заплатите е област Варна. Увеличението на възнагражденията там е с 237 лв. за година до средно ниво от 1772 лв. На следващите места по ръст на заплатите са Русе (+229 лв.), Стара Загора (+218 лв.) и Ловеч (+212 лв.).

На трето място по-най-високи заплати след столицата и област Враца се нарежда София-област със средно 1777 лв. на месец. Топ пет на областите с най-високи заплати се допълва от Стара Загора (1774 лв.) и Варна. Във всички останали области заплатите са под 1700 лв., или с поне с около 1000 лв. по-ниски от средната заплата в София. Най-ниски са възнагражденията в област Видин - средно 1256 лв.

Някои в парламента взимат над 11 хил. лв.

Парите на депутатите започват от 5661 лв.

Президентът с 11 322 лв.

Основната заплата на депутатите става 5661 лв., но с добавките някои взимат по над 11 хил. лв.

Стартовата заплата на депутатите е 5661 лв. Народните представители взимат по три средни възнаграждения в обществения сектор за последния месец от всяко тримесечие. Към тази основна заплата депутатите получават и допълнителни суми за участие в комисии, за стаж и за сътрудници.

Само, ако участват в една парламентарна комисия, заплатата на депутатите нараства на 6510 лв. Народните представители имат право и на допълнителни суми, с които да плащат на сътрудници. Ако добавим и тях, месечното им възнаграждение става 10 284 лв. и то при положение, че нямат никакви добавки за трудов стаж. Ако участват в две комисии, заедно с парите за сътрудници депутатите получават по над 11 хил. лв. на месец.

Основната заплата на председателите на парламентарни комисии и на парламентарни групи става 7642 лв., а на председателя на парламента - 8774 лв. Същата е заплатата и на премиера. Основната заплата на министрите става 7359 лв., а на президента - 11 322 лв.


В категории: Бизнес


1
Коментара
1
Коментара по темата
1.
klnj
12.08.2023 21:28:29
0
0
моята заплатка с колко е порастнала ако съм си изгубил работата?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас 6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас Ето кои са те  5 отблъскващи грешки по време на целувка 5 отблъскващи грешки по време на целувка Обърнете най-голямо внимание на лошия дъх Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Медици масово отказват да й поставя повече филъри в устните заради опасността от некроза Най-големите скандалджии в зодиака Най-големите скандалджии в зодиака Скандалите и свадите с тези зодии са вързани в кърпа Рецепта за агнешко с кисело мляко Рецепта за агнешко с кисело мляко Един от шедьоврите на българската кухня Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) От близко заведение са съдействали, за да бъде върната акулата обратно в морето Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Тревожността е бич на нашето време и психолозите обръщат все повече внимание на преодоляването ѝ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ 37-годишният бургазлия бе спипан с дрогата миналото лято до блок 13 в комплекса Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Цънцарова вече не се справя добре със задачите си  Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Екатерина отглежда дъщеря си след загубата на татко й - ливанеца Абдул Гани. Той бил банкер и тъкмо на него двете жени дължат охолния си живот
Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им Бунт в "Икеа" и "Метро" Бунт в "Икеа" и "Метро" Германският синдикат "Ферди" (verdi) започна общонационална стачка в секторите на търговията на дребно и едро в Германия Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Тя отишла на консултация при гинеколог, който след обстоен преглед ѝ казал, че биологично те не може да се нарича жена Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Египтянинът изкара седем сезона в Ливърпул и за това време успя да спечели Шампионската лига, Световното клубно първенство, ФА Къп, Суперкупите на Европа и Англия, две Купи на лигата, както и Висшата лига Американските войски се изтеглят от Африка Американските войски се изтеглят от Африка Нигер заменя западните сили в страната с руски Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Европейската централна банка ще намали лихвените проценти през юни Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Виетнамката често пропускала обяда или вечерята и ги заменяла с любимата си сладка напитка Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Мрежата от около 300 души е работила с 20-процентна комисиона и е прехвърляла бебета от интензивните отделения на държавни към частни болници
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори