×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Започна „Забавно лято, грижовна есен“ за 9-та поредна година в тютюнопроизводителните региони на България


10 Август 2023, Четвъртък, 12:02 ч.
Автор: Флагман.Бг

Програмата на Фондация „BCause“ за подкрепа на местните общности в отдалечени райони, осъществявана с подкрепата на Филип Морис България успява да се докаже като една от най-устойчивите програми за социална ангажираност в България

9-тото издание на „Забавно лято, грижовна есен“ стартира с 18 образователно-приключенски академии за 450 деца от 1-ви до 7-ми клас в 17 населени места в тютюнопроизводителните региони в страната. В програмата освен летните академии за деца са включени и обучения по нови методи на неформалното образование за учители, медицински грижи за възрастни хора и „Академия за местни предприемачи“, подкрепяща местни стартиращи бизнеси. Програмата се провежда в шест региона на България, където тютюнопроизводството е традиционен поминък - областите Благоевград, Кърджали, Силистра, Хасково, Шумен и Разград. Програмата се осъществява от 2015 г. насам от Фондация „BCause: в помощ на благотворителността“, съвместно с Народно читалище „Бъдеще сега“ и Българска болнична асоциация с финансовата подкрепа на Филип Морис България“ като част от програмите на компанията за социална отговорност.

Програмата на образователно-приключенските академии за деца включва теми като себепознание и емоционална интелигентност, работа в екип, комуникация, умения за учене и повишаване на грамотността. Децата са насърчавани да изследват и разширяват кръгозора и любопитството си към света и природата. В 1-4 клас фолклорни приказки от цял свят ще обогатят езиковата и общата им култура, а за децата в 5-7 клас са предвидени митове и легенди на древни народи и автобиографии на известни успешни личности, с цел да ги провокират да развиват личностни качества, визия за житейско развитие и мотивация за учене.

Академия за учители осигурява подготовка по методите на неформалното образование

Тази година ще се проведе и 7-мата поредна Академия за учители, която има за цел да подобри техните умения и да ги запознае с методите на неформалното образование. Всяка учителска академия се превръща в процес на игра, с много изкуство и вдъхновение за учене и любов към децата. Учители, обучавани досега по тази методика, посочват осезаеми подобрения в мотивацията, самочувствието и резултатите на децата, на които преподават през  учебната година. Фатме Мустафова от ДГ "М. Палаузов" споделя, че свързва обучението с постигнатите крайни резултати и лекотата при усвояване на знанията и липсата на умора и напрежение. „Накара ме да се замисля за статичността, в която често поставяме децата в стремежа си да привлечем вниманието им.“, казва Звезделина Димитрова, учител в ДГ "Лудогорче". Броят на участниците, които се включват в програмата нараства всяка година, като тази година ще се включат над 100 учители в страната.

Академията за учители ще включва подготовка на 20 «глобални теми» по математика, български език и родинознание за 1–4 клас чрез сугестопедична методика при спазване на стандартите на МОН, обучение на 50 учители от 1 до 4 клас присъствено и 35 онлайн в прилагане на уроци от глобалните теми, STEAM и сугестопедично ограмотяване. Другата новост е свързана с обучение на учители в предучилищна група в региона на Разград. Това се налага, тъй като нивото на владеене на български език при децата билингви се оказва ниско и дори е спаднало след началото на пандемията COVID-19, посочват от организацията. При постъпване в първи клас няма предвидено време за диагностика и изравняване на нивата на езикова компетентност, а се започва веднага с материал на български език, което е предпоставка за ранно отпадане от училище на много от децата в този район. Целта на програмата е да допринесе за равен старт в 1 клас на деца билингви чрез обучение на 20 учители с цел ускорено ограмотяване на 6-годишните. През учебната година ще има индивидуално менторство за учителите за подкрепа при въвеждане на новите образователни методи.

Mедицинска грижа за възрастните и Академия за местни предприемачи в отдалечените райони

За трета поредна година партньор за безплатните медицински прегледи за възрастни хора е Българска болнична асоциация. Традиционните медицински прегледи за възрастните хора, които са част от програмата от самото й начало, ще се проведат в 26 села и градове в тютюнопроизводителните райони. Екипи от лекари-специалисти по кардиология, гастроентерология, ортопедия, урология, неврология, пулмология или ендокринология ще проведат прегледи по места според заявените нужди.

Продължава и Академията за местни предприемачи, насочена към инициативните хора с бизнес идеи за развитие в отдалечените райони на България. След одобрение на първоначалните идеи и няколкодневно обучение от Център Ринкър за предприемачество и обучения към фондация BCause, предприемачите с най-добри бизнес планове ще се състезават за безвъзмездно финансиране, осигурено от Филип Морис България, на обща стойност от 35 000 лева.  

От 2015 г. до днес програмата за социална отговорност  “Забавно лято, грижовна есен”обхваща 26 малки населени места в 11 общини от 6-те тютюнопроизводителни региона на България. Досега 3671 деца между 7 и 14 г. и 129 учители се включиха в Академиите. Проведени са 9 792 медицински прегледи на възрастни хора, част от които насочени за последващо лечение, а над 350 екипа млади предприемачи получиха обучение и подкрепа за своите бизнес идеи по места. С деветото издание общата финансова инвестиция в програмата достига около 2 милиона лева.


В категории: Животът


Флагман.БГ Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка 02/05/2024, Четвъртък 22:00 1
Май ще е прекрасен за 4 зодии
Май ще е прекрасен за 4 зодии 02/05/2024, Четвъртък 21:20 0
България Всички новини
Овенът да внимава с парите, а Козирогът ги привлича като магнит Овенът да внимава с парите, а Козирогът ги привлича като магнит Хороскоп за деня – 3 май 2024, петък Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка Никога не изневерявайте на себе си 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват Мъжете следят за това дали имате общи интереси и хобита Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Изминаха 9 години - черното БМВ на бургазлията влачи 40 метра детето, без да спре Май ще е прекрасен за 4 зодии Май ще е прекрасен за 4 зодии Вижте кои са късметлиите Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Ето кои са те  Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Отговорът на председателя на образователната комисия НС Красимир Вълчев Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Астрономите предупреждават, че въпросното изригване ще окаже влияние на навигационната система в някой райони по света Държавната хазна излиза от релсите Държавната хазна излиза от релсите Приходите от корпоративни данъци намаляват
Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария  Правил ли е Доналд Тръмп секс със Сторми Даниълс? Милиардерът се изкара жертва на порноактрисата Правил ли е Доналд Тръмп секс със Сторми Даниълс? Милиардерът се изкара жертва на порноактрисата Изнудвала го за пари, а адвокатът й бил замесен и в други подобни мръсни сделки със знаменитости  Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори