×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Къде ще почиват това лято руските туристи


Къде ще почиват това лято руските туристи
По родното Черноморие все още пристигат руски туристи - с чартъри до Истанбул и с автомобили до Бургас, но те са пренебрежително по-малко от предходни сезони
09 Август 2023, Сряда, 21:00 ч.
Автор: Флагман

Шест дестинации се оказаха популярни за руснаците след началото на войната в Украйна

От пандемията насам българското Черноморие прогресивно губи една от най-любимите си групи - руските туристи. Изгонени първо от вируса, а след това и от обтегнатите отношения между София и Москва, руските туристи все по-малко и по-малко достигат до нашите топли води.

Нещо повече - с обявяването на България като неприятелска страна и забраната на чиновници от държавния апарат на Руската федерация да притежават имоти в неприятелски държави, много руски собственици на имоти у нас се принудиха да продават.

Но пак е лято. И въпреки, че има война, мнозина руснаци се запътват към своята лятна почивка. Къде?

Сривът на рублата и растящите икономически проблеми означават, че много обикновени семейства ще прекарат по-топлите месеци при роднини на село или най-много по руския бряг на Черно море.

Онези, които обаче разполага с достатъчно пари, за да могат да си позволят пътуване в чужбина, сега търсят дестинации в Европа и Азия, които са готови да ги приемат.

Ето шест от топ дестинациите, където това лято си почиват руснаците:

Турция

Едно от най-честите (и откровено мързеливи) описания на Турция е "място, което събира в себе си Изтока и Запада". Това старо клише придоби съвсем ново значение с началото на войната в Украйна, където Турция, държава членка на НАТО, от една страна отказваше да наложи санкции на Москва, а от друга даваше сериозна подкрепа за властите в Киев.

Именно тази специфична позиция на Анкара се оказа достатъчен фактор да привлече много руснаци, които искаха да преместят активите си в чужбина. В допълнение към това Турция предлага едно от малкото европейски летища, които не са забранили полетите от Русия.

И докато небето на Европейския съюз остава затворено за руски самолети, турските туроператори предлагат на руските авиокомпании слънчеви дестинации като Анталия и Бодрум само за 130 евро.

Така през първата половина на 2023 г. приходите от туризъм в Турция са нараснали с над 25%, достигайки 21,7 милиарда долара, става ясно от публикуваните тази седмица статистики.

Очакванията са до края на годината общо 7 милиона руснаци да посетят страната.

Нещо повече - някои руснаци имат желанието не просто да посетят Турция, но и да останат. В момента в страната има издадени над 145 хил. разрешения за постоянно пребиваване на руски граждани, което доведе до още повече увеличение на цените на имотите в Истанбул.

Проблемът е, че заедно с тях в Турция сега живеят и десетки хиляди украинци, избягали от войната, и това създаде напрежение в курортни градове като Анталия.

А предвид нарастващите антимигрантски настроения в Турция покрай президентските избори през май, и двете групи може да са изложени на риск да бъдат изпратени у дома.

Грузия

За нас може да звучи далечно и странно, но сред руснаците тази държава от Южен Кавказ има почти митичен статут. В техните очи Грузия има сякаш най-красивата природа, най-вкусната храна и най-гостоприемния народ.

Затова и от десетилетия насам Грузия се е превърнала в любима дестинация за летовниците от средната класа на Русия, които се тълпят лятото по черноморските плажове на Грузия, а зимата - по високите ѝ, снежни планини, за да се отпуснат накрая в модерния Тбилиси.

Началото на войната в Украйна накара много руснаци да преоткрият тази дестинация. Така през 2022 г. Грузия е посрещнала над 1,1 млн. руски граждани в сравнение с 200 хил. през 2021 г.

Този брой тепърва нараства, след като през май тази година Москва смекчи правилата, забраняващи директните полети между двете държави.

Това затопляне в отношенията между двете държави идва и от факта, че управляващите в Тбилиси - партията "Грузинска мечта", търсят целенасочено по-близки отношения с Кремъл. Всичко това води и до по-засилен туристически поток.

Далеч не всички грузинци обаче са доволни. В социологическо проучване, проведено през март тази година, едва 4% от анкетираните 1500 души посочват, че руснаците са добре дошли в Грузия.

Според данните около 1/4 толерират руснаците само заради парите, които харчат, докато посещават страната. Същевременно с това над 30% са категорични, че на руснаците трябва да им бъде забранено да влизат в Грузия, докато Москва не се откаже от контрола над окупираните региони Абхазия и Южна Осетия, които представляват около една пета от територията на страната.

Напрежението нараства, когато местни грузински и украински активисти организираха през уикенда протести срещу акостиращите руски круизни кораби в пристанищния град Батуми.

Клипове, споделени от местни медии, показват руски туристи, които защитават войната на Русия срещу Грузия от 2008 г. и се подиграват на демонстрантите от балконите си.

Тайланд

В момента Тайланд е една от по-достъпните екзотични дестинации за руските туристи, а възможността за безвизово пътуване прави азиатската държава особено привлекателна.

И това вече се усеща - потокът от руснаци към Тайланд се е увеличил с над 1000% за последната година, става ясно от доклад на Bloomberg.

Междувременно официалната статистика на кралството показва, че общо 791 574 руснаци са влезли в страната за първите 6 месеца на 2023 г.

Особен наплив има към град Пукет - парти столицата на Тайнанд, като руснаците често се ориентират и към купуване на имоти и траен престой. Някои от тях избират страната като място, където да изчакат войната да премине.

Москва активно се опитва да стимулира изграждането на по-тесни връзки с кралството, като руският външен министър Сергей Лавров долетя в Банкок през юли, за да приветства "важността на засилването на сътрудничеството в търговията и инвестициите".

Обединените арабски емирства

И по-конкретно Дубай. Макар че и преди войната руските богаташи често се ориентираха към пищния лукс на емирството, за да харчат в разкошните му молове парите си.

След като силите на Кремъл нахлуха на украинска територия обаче, Дубай се превърна в един от малкото такива центрове, където на руснаците не просто не се гледа с лошо око, а са добре дошли.

Броят на руснаците, летящи до страната от Персийския залив, се е увеличил с 63% миналата година. В ОАЕ също се наблюдава скок на руски емигранти, които съобщават, че се чувстват по-спокойно в пустинния град, отколкото в западните страни, защото няма публични прояви на подкрепа за Украйна.

Двустранните отношения между Русия и ОАЕ се затвърждават още повече от факта, че много руски фирми се преместват в Дубай, позволявайки им достъп по този начин до световните пазари.

Източник: webcafe.com


В категории: Бизнес


Флагман.БГ За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура 27/04/2024, Събота 20:20 3
36
Коментара по темата
36.
Една рубла е =
10.08.2023 20:56:09
0
3
На 0.0093 Е
Толкова за руZката икономика
35.
За пропагандата
10.08.2023 20:50:14
0
4
Специално за нашите братя и сестри, жертви на методично промиване на мозъци, публикувам в съкратен вариант фактите около МОЧА. Насила не можеш да отвориш очите на човек, който жуми настървено, но все пак. Един да прогледне, все ще е от полза.
"Със своите 45 метра обща височина (постамент от 37 м и още 8 м скулптура на съветския окупатор, размахал заплашително автомата си Шпагин над цялото софийско небе и над всички български институции) Монументът на окупаторската Червена Армия (МОЧА) е най-високият паметник в София. За сравнение, паметникът на най-великият българин Васил Левски (13 м) стои три пъти и половина по-ниско от този на съветския окупатор.
МОЧА е и вторият по височина паметник в България – след "1300 години България" над гр. Шумен. Отново за сравнение – паметникът на вр. Шипка, ознаменуващ славния подвиг на българските опълченци е висок едва 31,5 м.
Още повече, след разрушаването на обелиска на Червената армия в Рига през изминалата година, считано от 25 август 2022 г. МОЧА остана най-високият паметник на Червената армия в цяла Европа!
МОЧА не е изграден в чест на победата над нацистка Германия и на воините, дали живота си за тази победа, а с изцяло пропагандна цел. МОЧА дава материален израз на идеята, че тоталитарната власт в комунистическа България е установена и ще се гарантира от окупаторската Червена армия и именно затова никак не е случайно, че монументът е изграден през 1954 г. - веднага след окончателното ликвидиране на горянското съпротивително движение.
Дори и МОЧА да бъде демонтиран, следва да се има предвид, че в София има и друг паметник на съветските воини – т.нар. паметник-костница на бул. "Черни връх" (в която "костница" обаче няма категорични доказателства за наличието на тленни останки). За разлика от МОЧА, паметникът на бул. "Черни връх" не създава разделение в обществото поради една проста причина – той не е замислен като пропаганден символ на тоталитарната власт в България и никога не е изпълнявал ритуалните функции на комунистическо свещено капище.
Безспорно историята трябва да се пази. Най-вече от историческите лъжи. Митът за т.нар. "второ освобождение" е може би най-голямата манипулация, на която са били подложени вече редица поколения българи и е крайно време тази манипулация да спре.
Всяка една от думите на надписа на МОЧА е лъжа. Нито армията е съветска (през Втората световна война и след това до 1946 г. официалното ѝ наименование е "Работническо-селска червена армия"), нито е освободителка, нито целият народ е признателен за извършената окупация и наложения тоталитарен режим.
Самият Любомир Далчев, автор на част от композициите на монумента, в отвореното си писмо по повод дискусиите около решението на СОС от 1993 г. за демонтаж на МОЧА го нарича именно "жалон на робството"."
Събрах части от статията, за да е по-кратко и по-лесно за четене. Целият текст е в Mediapool.bg със заглавие
"МОЧА и историята, която трябва да се пази. Най-вече от историческите лъжи",
34.
До 31
10.08.2023 15:29:40
3
1
Ми то и в Англия има плажове с камъни,и във Франция и в Гърция :) Иначе аз лично съм ходил и в Москва и в Петербург и съм имал изключителното щастие да ходя за риба по едни реки за които и не си чувал :) Русия има прекрасна и сурова природа има и много богати и много бедни райони,но какво от това? Общо взето е една много красива страна :)
33.
Икономиката и Русия
10.08.2023 14:18:47
1
3
В отношенията с Русия има строга зависимост - колкото си по-близко до нея, толкова по-скъпо плащаш. Нали Орбан уж е най-близък до Путин, получава всички по преференциални цени - и нефт и газ. Да, ама не. Тукашните му адепти го хвалят с умната политика - помните замрази цените на горивата, осанна, правил го защото бил много близък до Путин и ..... стана страшно. Дефицити в бюджета, моли се в Москва, но никой не му дава ниски цени нито на суровия нефт, нито на природния газ, при това за разлика от нас - тяхната компания МОЛ има находища от които добива.
И се стигна до "шок и ужас" - акцизът върху дизела е 1,09 евро - 2.13 лева на литър, у нас 0,65 лева/л. И пак дефицити.
Това разбира се, не означава, че олигарсите около него не се обогатяват, само че унгарците, приспани от неговия национализъм и популизъм, плащат все по-голяма сметка за удоволствието на бъдат управлявани от Орбан.
Така че всеки път когато ви дават за пример Орбан и да ви сочат че отношенията с Русия означават евтини горива или природен газ - да знаете. За Москва няма равноправни партньори, има плащащи васали с корумпирани елити.
32.
В Сибир
10.08.2023 14:06:21
0
3
Може би
31.
ДО 27
10.08.2023 10:36:47
2
9
Ти ходил ли си някога в Сочи, че пишеш колко е хубаво там или такива са опорките. Разгледай малко снимки поне. Там пясък няма, плача е само едри камъни и тръни. Щопм си такъв русофил изкарай една ваканция там.
30.
Някой
10.08.2023 10:03:59
1
7
Няма ли да ходят в Сочи? Близко им е, а и е някак патриотично рублите да остават в държавицата им.
29.
Абдал Ал Сабах Иб Се Рахат
10.08.2023 10:02:53
8
13
От няколко години Руските туристи ги нема , а курортите по черноморието са препълнени.Значи може и без руски туристи.По хубаво е че ги няма.Така е по добре.Да ходят където си искат по живо и по здраво , но не и в България.
28.
Кукундрел
10.08.2023 10:01:55
6
5
Важното е че имаме албиноси и скандита оповръщани и усрани на главната в Сънито.
27.
Ноунейм
10.08.2023 09:07:42
15
13
Ей,Русия никой и нищо не може да я събори.Руснака ще отиде където си поиска.БГ курортите отникъде не могат да се сравнят с курорт като Сочи.Не ги мислете братушките,те са сила.Да му мислим ние,дето си даваме задните части на запада,и те ни употребяват и Ки подхвърлят огризки като на мизерници,единствено заради територията ни.Прост народ-слаба държава!Честито на всички Ганьовци ,които търпят Бою,Киро,и всичката сган.
26.
Хххх
10.08.2023 08:27:37
8
9
Незнам за каква криза в Русия говорите :) А някакъв идиот долу пише,че границата затворена за 18годишни хаха Луди хора.
25.
До 1
10.08.2023 08:21:40
9
13
А който подкрепя украинската сган,къде да ходи?За едни други национални предатели питам?
24.
Българина
10.08.2023 06:48:03
3
3
До 21. 123
Ня@КОИ просто са за затвор:
https://www.investor.bg/a/518-energetika/379323-pravitelstvoto-pozvoli-dostavki-ot-rusiya-za-remonta-na-v-blok-v-aets-kozloduy
23.
Руски подлоги
10.08.2023 06:47:14
13
14
Ще почиват в Украйна за постоянно в чернозема,даже песен имат укрите лежит в черноземаму труп москаля ля ля ля ля ля ля
22.
*********
10.08.2023 06:26:06
2
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
21.
123
10.08.2023 06:25:42
14
21
Пак се развихриха русофобите. Това не ни трябва от Русия,онова не ни трябва,а реалностите са други Дай да не ги мислим руските туристи,те имат още Египет,Кувейт,Йордания и т н. А ние ще чакаме хамериканци и "свежи" англичани. Те разбирам ще "помогнат" и за АЕЦ Козлодуй.
20.
вся руская сволоч
10.08.2023 03:35:11
16
12
Надо расстрелять.....НЕМЕДЛЕНО...!!!
19.
Svako
10.08.2023 01:31:52
16
23
Аре, пак от руZкия хор запяха химна :
- БЕЗ РУСКИ ГАЗ,ГЬОНОВЕ ПО КУРОРТИТЕ И ЛУКОЙЛ,ШЕ СЕ МРЕ , ПОВТАРЯЙТЕ С НАС -

Принципно за тоя рефрен сцената е пред моча. Там днес гледам един с бАтуши и шинел и други изкукуригали пяха тоя химн.
Иначе,90 % от нормалните туристи официално пишат да се осведомят има ли руска блядт в хотела и отказват резервация ако има
Осведомете се,или най - добре отивайте да се окопаете пред моча . Дрескода - бАтуши и шинел ,плюс будьоновка. Навит съм да ви купя противогази ,щото от НАТО /една жена каза / щели да пуснат 5G кемтрейлс.
18.
Българина
09.08.2023 23:58:13
23
30
България се отказа от Южен Поток и Ердоганя - лап!
БГ се отказва от руските туристи и Турция каза - буйрусун!!
Ние налагаме санкции на Масква, а Анкара казва - ще помислим!!!

Класа, макар и ориенталска.
17.
Глупак
09.08.2023 23:39:06
16
34
Няма да си харчат парите в България, комшиите им ги взеха...
Догодина ПАК
ХА ХА ХА
16.
Калейчо
09.08.2023 23:33:20
11
25
...На бункерите в Сибир...КВО ИМ Е..?!?!?
15.
Svako
09.08.2023 23:31:30
12
29
В предвид на това ,че преди час блядски медии обявиха затваряне на границата за младите/ 16-18 годишни / , предлагаме да почиват в Магадан. За тези които са извън странаАгромная , препоръчваме Мали - там в момента Вагнер се колят с Ал Кайда ,и младите бляди ше могат да съберат някоя друга пералня или тоалетна чиния.
14.
Паля
09.08.2023 23:12:28
23
34
Страхотна новина. Дано до няколко години да не остане нито един руски бляд в България!
13.
000
09.08.2023 22:58:53
7
21
Как къде при Украинците!!!
12.
Ок
09.08.2023 22:46:10
28
30
7 млн туриста само от една националност ЗА Турция! 21 милиарда приход! Нека сега да излезе ония глuct Най0 tицин и да каже какво да преименуваме още за да сме в унисон с ЕС.
11.
Бай Иван
09.08.2023 22:25:23
9
33
Синчетата и щерките на първите хора в Дубай, останалите в окопите на Украйна.
10.
cska
09.08.2023 22:09:55
21
39
На никой не му пука за тая сган!
9.
Aз съм
09.08.2023 22:08:46
11
29
На майната си ,ще е тай добре!
8.
7887
09.08.2023 22:01:40
14
39
Абе що така нещо не ми липсват? хаха
7.
Въй
09.08.2023 21:54:07
9
39
В Крим наш не искат ли да отдъйхают? Говори се, че сезонът бил много силен.
6.
Zzz
09.08.2023 21:48:58
22
42
Да ходят на майната си руските туристи! И да забравят България!
5.
Кривак
09.08.2023 21:41:47
15
48
Алоо то лятото свърши. Няма по шумни и неколтурни от рашките.
4.
Стоп
09.08.2023 21:37:16
18
44
Флагман, спрете най после с вашата русофилска пропаганда.
3.
Ну заяц, ну погоди!
09.08.2023 21:36:59
13
43
Ще почиват в Бахмут орките.
2.
Микровълнова печка
09.08.2023 21:16:11
9
22
На Плюнчака
Хотел Чубан
1.
Не на Русия
09.08.2023 21:06:54
41
59
Където искат да почиват ,само далеч от България! А който подкрепя тази сган,да се хвърля българският паспорт и да заминава с 300 за Москва ! Национални предатели не ни трябват
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно Как да засилим метаболизма си преди лятото Как да засилим метаболизма си преди лятото Може да ви помогне за отслабване, подобряване на енергията и общото здравословно състояние
Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори