×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Фестивалната формула е успешна за всички, но много малко общини го разбират, Бургас е една от тях


Фестивалната формула е успешна за всички, но много малко общини го разбират, Бургас е една от тях
За два дни фестивалът е докарал на Бургас над 2 млн.лева, изчислява промоутърът Николай Тодоров-Ник
08 Август 2023, Вторник, 10:15 ч.
Автор: Емел МАХМУД, снимка: Георги Ангелов, фотограф

Spice music се наложи, всяка година се посещава средно от по 8 хил.души, каза Николай Тодоров-Ник

Николай Тодоров-Ник е промоутър, организатор и съоганизатор на големи фестивали, сред които Spirit of Burgas, Hills of Rock, Spice Music Festival, Street Food Fest, Graffiti Fest и други. Той е първият, който повярва, че Бургас може да се превърне във фестивална столица на България и за пет години докара край морето над 90 световноизвестни звезди. Spice Music се утвърди като водещ фестивал в България и съвсем логично ще има 6-то издание. Разговаряме с Ник часове след последния Spice за равносметката от фестивала и перспективите в следващите години.

- Г-н Тодоров, каква е равносметката за фестивала Spice music през 2023 година?

- За равносметка чисто финансово все още е рано, тъй като предстои да приключим ангажиментите си към подизпълнителите, да получим всички фактури, да отчетем свършената работа по проекта.  Равносметката в чисто емоционален и организационен план – мисля, че за пета поредна година успяхме да направим хиляди хора щастливи или поне така изглеждаха на Морска гара на 4 и 5 август. След поредното издание това, което можем да кажем, е, че за пет години успяхме да доведем в Бургас над 90 световноизвестни имена от 90-те години до днес, актуални имена, все още активни, артисти, които създават облика на световния шоубизнес. Форматът, който правим и развиваме – SPICE MUSIC, дава възможност на няколко поколения фенове, почитатели на този тип музика да се забавляват едновременно. Видяхме на Морска гара деца на по 5-6 години, техните родители и техните родители, тоест и бабите и дядовците. Хора, които през 90-те години са били в тийнейджърска възраст, днес вече са родители на своите деца и им разказват за положителните спомени, за емоциите, които са преживяли. Пък техните родители  днес вече са с внуците си и те продължават да се забавляват и да слушат тази музика. Истината е, че 90-те години бяха изключително плодотворни за създаване на музика. Комуникационните канали тогава – MTV, липсата на интернет, създадоха един друг облик на този бизнес. Тогава се родиха и изгряха звездите на много изпълнители. Аз самият като музикален почитател не съм си представял, че големите имена, които тогава сме ги гледали по телевизията и слушали по радиото, лепили сме плакати с образите им, мечтали сме за тях, днес да бъдат редом с нас на сцената в Бургас и ще създават емоция на толкова много хора. Това е равносметката ни за 5-те години. През двата дни на фестивала не съм спрял да наблюдавам фестивалната зона, да разговарям с феновете, да получавам обратна връзка. Някои от тях ми споделиха, че са тук за четвърти-пети път. И за тях не е толкова важно кои ще са изпълнителите, те идват да се забавляват, припознават мястото, града, подаряват си едно преживяване. Това всъщност е нашата цел. 

- Вие сте първият промоутър, който повярва, че Бургас може да стане фестивална столица на България и с поредица събития успяхте да го наложите. Докъде достига тази ваша концепция?

- Нека направим едно уточнение. Ще върна малко лентата назад. Със създаването на Spirit of Burgas още през 2008 г и превръщането му в емблема на фестивалния живот в България, Бургас се записа сред един от най-успешните фестивални проекти в Европа, защо не и в света. Аз самият съм бил част от екипа на Spirit of Burgas от самото му начало. Хората, които работиха за това бяха много, част от тях и днес продължават да се занимават с такъв тип организационна дейност. Spirit of Burgas е една запазена марка, която постави Бургас на световната фестивална карта още през 2008 година. След това действително имаше пауза от 2015 до 2019 г., когато фестивалите в Бургас от този мащаб бяха в застой. През 2019 година, когато идеята за SPICE Music узря и я реализирахме за първи път, аз се върнах в Бургас със същoтo послание. Градът е мястото, което вече има своите традиции, има този дух. Заедно с Община Бургас, начело с кмета г-н Димитър Николов, които повярваха в нас, решихме, че Spirit of Burgas е един минал период, трябва да гледаме напред, да създадем нова концепция, нова визия. И така се роди идеята за SPICE Music, която през годините се развива и надгражда. Тук ще си позволя да напомня и за тежките ковид години – през 2020 и 2021 г., когато имаше ограничения и рестрикции, в целия свят не се провеждаха никакви събития. Единствено в Бургас – SPICE Music. 

За меломаните този фестивал е утвърден и се превърна в традиция, снимка: Иван Колев

- Как успяхте след голямата пауза след Spirt Of Burgas да наложите тази традиция, не е ли е много трудно след такъв застой да се организира събитие в такъв мащаб?

- Така е. Пазарът в България е доста ограничен. Сравнявам го със съседни страни с традиции в този биснес – Сърбия, Гърция, Румъния – те привличат посетители от целия свят. И въпреки всичко ние успяваме да развиваме и поддържаме този пазар. Но нещата са несравними. В България събития с над 15 хиляди души трудно се правят, пазарът не е устойчив и не може  да издържи дори финансово на артисти, които имат своята цена и стойност. Изпълнители с хонорари с над 1 млн. евро на практика засега остават мечта за нашия пазар. 

- Какво да очакват меломаните за следващата година. Дочухме, че разговаряте с група от ранга на Backstreet Boys...

- Фестивалът догодина вече е заявен и ще се проведе на 2 и 3 август. Това го направихме втората вечер – нещо, което други фестивали досега не са правили, ние обявихме 7 от изпълнителите за следващото издание официално с видеообръщение на екраните на фестивала. Продължаваме да иновираме, да бъдем активни и с крачка напред от това, което се случва на музикалния пазар в Европа. Имаме още толкова заявени изпълнители, но ще ги кажем в края на август. Обикновено практиката е такава - приключва едно събитие, минават няколко месеца и започват да се обявяват артистите. Но ние го направихме още сега. Дадохме възможност на феновете на фестивала да си закупят билети за следващата година на промоционални цени. В петък вечер обявихме 88 лева за двудневно посещение, без дори да кажем кои ще са изпълнителите. В рамките на 24 часа, какъвто бе срокът на промоцията, над 1200 души си закупиха билети. На доверие. Колкото до Backstreet Boys, продължаваме да мечтаем.

- Някои от феновете изразяват недоволство, че групите и изпълнителите се повтарят, какво ще им отговорите?

- Както казах – от началото на Spice Music Festival, досега през Бургас преминаха над 90 изпълнители. По случай петата годишнина на фестивала решихме да направим анкета, да дадем възможност на почитателите да кажат кои са изпълнителите, които са харесали най-много и да ги върнем отново в Бургас. Ние оформихме топ 10 на желанията и част от тези изпълнители успяхме да поканим още тази година. Това бяха SNAP, Nana и Dr. Alban. А останалите, които не успяхме тази година, ще ги върнем следващата. Това са E-Type и 2 UNLIMITED. В аванс ще обявя, че шоуто на E-Type ще бъде коренно различно. Той ще дойде с цялата си група, ще бъде концерт на живо повече от час, ще представи изцяло нова програма. А 2 Unlimited е запазена марка за почитателите. Те винаги изненадват с нови аранжименти, ново сценично шоу. Да, търсените, обичаните изпълнители винаги са добре дошли на нашия фестивал. В същото време винаги се стремим да поканим и да доведем в България артисти, които никога не са били тук, или имат какво ново да покажат – нов албум, нова концепция. Останалите обявени имена за 2024 г са Groove Coverage, Evi Goffin (ex LASGO), Gareth Gates, Italobrothers, FRAGMA. Всеки един от тези артисти, ще впечатли със шоуто си. Това е гарантирано.

- Защо тази година фестивалното градче бе с променена структура 

- От една страна всяка година търсим оптимална организация на пространствата на Пристанище Бургас. Аз не спрях да общувам с публиката през тези дни. Без да навлизаме в кухнята събитията,  – след проведени разговори с управата на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ – те изразиха към нас някои свои съображения, претенции, дори бих казал и условия за това те как виждат занапред развитието на пристанищната зона за работа. Доколкото можахме, се съобразихме с техните изисквания. Но видяхме, че това е нож с две остриета и се оказа за сметка на комфорта и удобството на хората. Това ще бъде една от нашите теми и задачи за следващата година – да договорим условия за работа, при които комфортът и най-вече безопасността, а от друга страна и удоволствието на посетителите да бъдат на максимално ниво. 

- Предишните издания на фестивала се провеждаха в рамките на три дни, каква беше причината тази година да е само в петък и събота? 

- Това беше по-скоро маркетингово и органнизационно решение. Няма да пропусна промените, които се случиха на пазара през последната година-година и половина. Подписаните договори и направените договорки през миналата година бяха на едни цени, а тази – на съвсем други. Ще ви дам един елементарен пример – цените на полетите – те са двойни в сравнение с 2022 г. Артистите идват от различни държави, някои и от други континенти. И тогава когато година по-късно виждаме, че нещата са коренно различни, се налага да направим реорганизация. Но така или иначе предложихме и друг формат на почитателите на хубавата музика – Burgas Summer live. Фестивалът в неделя, 6 август бе допълнително преживяване за феновете. 

Spice music festival привлича средно по 8 хил. посетители всяка година, снимка: Иван Колев

- Може ли подобен тип фестивали да се организират през месеците юни и септември, за да се удължи сезонът?

- Разбира се, че могат да се мислят формати, те могат да бъдат с различна тематика, по различен начин структурирани, насочени към различни целеви групи. Ние мислим и в тази посока. Водим разговори с Община Бургас за проекти, които могат да бъдат разработени. Аз самият като организатор работя добре с Община Бургас. Пример за това е новогодишният концерт на Прешъс Уилсън. Дадохме заявка и показахме на хората, които дойдоха специално за концерта, че извън туристическия сезон, извън пика на лятото може да се правят подобен тип събития. Аз организирам и Фестивала на Рибата и Виното, който се превръща в една от емблемите на града, точно с тази цел – удължаване на сезона през средата на месец септември. Това е част от съвместната ни работа, която постигаме. 

- Срещате ли подкрепа в ръководството на Община Бургас

- Работим изключително добре от самото начало на фестивала - 2019 година. Подхождаме професионално, работейки в тази посока, стремим се да бъдем коректни, максимално толерантни спрямо очаквания, изисквания на гражданите на града, на местния бизнес. Стремим се да използваме услугите на фирми от града, възлагаме подизпълнителски дейности на местния бизнес. 
Тук ще си позволя да отворя малко темата. Разбирането на Община Бургас, в частност на кмета Николов, за реализиране на подобни проекти, които подпомагат развитието на града, е от изключително важно значение. Ще дам елементарен пример – организирането на такова събитие е трудно без финансова подкрепа от Общината. Това са парите на града, обществени средства, които би трябвало да бъдат харчени максимално прозрачно. Една част от парите, които хората плащат под формата на данъци, се пренасочват за културни дейности. Общината инвестира част от тези средства. Техните пари, които са вложени в културния живот, на практика са една от формулите, която ние в Бургас успяваме да реализираме успешно. Тази инвестиция от страна на гражданите се възвръща многократно. Давам елементарен пример – тричленно семейство, което е решило да посети SPICE Music фестивал за два дни – петък и събота, ще наеме хотел в града. Цената на една стая започва от 60 лева нагоре. Ще изхарчи пари за храна, забавления, заведения, магазини, музеи. За последното издание на фестивала имахме 8000 души на вечер. Ако сметнем, че един човек на ден харчи минимум 100 лева, за 2 дни това са над 2 - 2.5 млн. лв. приход в града. Възвръщаемостта на вложените публични средства е в пъти повече.  Ние си говорим в промоутърските среди, но си казваме, че по начина, по който тези пари се възвръщат в общината, това дори от продажба на наркотици не може да се спечели. Под формата на шега, разбира се. Формулата работи за всички и е успешна. Много малко други общини и общински ръководства го разбират това. 

- Подкрепа от Държавото предприятие Пристанищна Инфраструктура получавате ли, разбрахме, че тази година са поставили условия, които малко или много създадоха неудобства на посетителите?

- През тази година държавното предприятие има ново ръководство. От една страна ние срещнахме желание за партньорство, за съпричастност, за намиране на максимално работеща формула в реализирането на събитията, тъй като говорим за поредица от няколко такива. Иска ми се да вярвам, че това ръководство, ако продължи, ще намерим все по-работещи формули. Ние се постарахме да изпълним нашите ангажименти, но тези решения доведоха до сътресения. Но ние като организатори не можем да ги решим самостоятелно, ако нямаме съдействие от всички инсититуции. Ако градът иска да бъде припознаван като атрактивна туристическа и фестивална дестинация, то усилията и разбирането трябва да бъдат на всички нива. Ние нашата работа знаем как да я вършим!

 

Тази година фестивалната зона бе леко отрязана от ДП "Пристанищна инфраструктура", което създаде известно неудобство за хилядите посетители

 


В категории: Бургас , Животът


От какво е болен този певец
От какво е болен този певец 28/04/2024, Неделя 20:00 1
10
Коментара по темата
10.
До 122
08.08.2023 16:18:27
3
5
Бъдете пак, няма лошо. И от това има някаква полза. Ама ако беше по-умен и образован щеше да те е яд защо града ни остана само на такива приходи и се унищожи Централно пристанище.
9.
122
08.08.2023 15:14:05
2
6
Мрънкайте си....там сме 8000 и ще бъдем и следващата година.
8.
Малуган фен Dua Lipa и Bebe Rexa
08.08.2023 13:44:32
5
2
И в Албания правят SPICE фестивали внасят СПАИС-подправки БЕЛО
Пристанището ДУРЪС в Албания праи по 1 милиард евро на ден от 1кораб пълен с 40 тона 1качествено БЕЛО внос от Бразилия
Въобше НЕ си струва с такива дребни хави концерти от застаряваши групи да се заниват само хамология и нищо
7.
ами да
08.08.2023 12:50:20
1
11
Всеизвестно е, че Бургас е град на фестивали и концерти. Тук общината работи само в тая насока. Друго не сме видели да се случва.11f28
6.
Ех
08.08.2023 12:38:40
6
6
Ама те не ходят по кръчми ,а седят вътре обградени и грижливо обслужвани от гербяджииски активисти.Лично на мен ми е мранкал такъв да съм му изкупел останалите кренвирши от фестивала.Товя е един от начините да си хранят активистите
5.
Бс
08.08.2023 12:14:50
4
15
Пълни глупости. Малка част от тези пари остават в града. А преди да унищожат Централно, само за няколко дена и пълни кейови места пристанището правеше тези пари. А колко хора изхранваше не е истина. Сега ще чакаме на 3 дена фестивали, на кръчми и хотел да оправят икономиката на града ни.
4.
Parahod
08.08.2023 12:05:42
3
10
Силната музика не е равносилна с качествен звук..., Народа иска зрелище-дават му го ..., да скачат и да не мислят много
3.
Ех
08.08.2023 11:54:47
0
5
За кое излъгах?
2.
До 1
08.08.2023 11:26:41
15
5
Всички видяхме, че и главата ти е празна с това което си написал.
1.
Ех
08.08.2023 11:14:25
6
18
Точно така и виждаме с радост резултатите от тази така умна пристанищна политика-празни улици,празни заведения, фалират магазини и овехтели табелка "дава се под наем".Браво все така,скоро ще загробите града и селския ви произход ще звучи гордо:)
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия „Ако имахме една забежка с публичен ресурс – щяхме да сме в затвора, чакат ни отдавна, нямаше да ни го простят“, категоричен е съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Най-сериозната промяна в Наредбата е свързана с двойно увеличаване на броя на медицинските специалисти, които трябва да се осигурят на всяка една такава водна площ Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Ако се освободи от зависимостите бихме седнали да преговаряме с него, обяви съпредседателят на Промяната Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса За съжаление обаче най-студено се очаква да е именно по празниците От какво е болен този певец От какво е болен този певец Мистериозно заболяване мъчи Галин Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Двамата баджанаци и до днес били близки приятели  Това е най-големият стратег в "Един за друг" Това е най-големият стратег в "Един за друг" Сияна играе умно  Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Kъм мoмeнтa пpи пoĸyпĸи oт фepмитe цeнитe "нa eдpo" ca 8-9 лв/ĸг живo тeглo, a "нa дpeбнo" (1-2 aгнeтa) ca 10-12 лв/ĸг живo тeглo Нещо невероятно се случва с планетите Нещо невероятно се случва с планетите В личен план съвпадът на двете планети ще се отрази най-много на родените в трета декада Телци, Раци, Деви, Козирози и Риби Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Бившият Първи притежавал строго секретни записи и снимки на НЛО
Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори