×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Туристи, връщайте се вкъщи!


Туристи, връщайте се вкъщи!
Световната организация по туризъм прогнозира, че до края на това десетилетие потокът от международни туристи ще надхвърли зашеметяващите два милиарда
04 Август 2023, Петък, 21:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

Европа предприема кампании срещу свръхтуризма. Изнервени от тълпите, най-желаните европейски дестинации налагат забрани, глоби и данъци

Негативните ефекти от масовия туризъм вече са видими. Недостигът на жилища, трафикът, шумът, нарастващите замърсявания и боклук карат много популярни дестинации в Европа да заменят туристическите си кампании “Елате при нас” със стратегии за антитуризъм “Моля, недейте”, пише за Forbes Сесилия Родригес.

Буквално препълнени с туристи, някои от най-емблематичните места са пренаселени и необитаеми за местните жители, а също така опасни и неудобни за гостите си. Красотата, спокойствието и природата им не могат да оцелеят при милиони годишни посещения. Въпреки че не е достигнал нивото на официален проблем за правителството на Европейския съюз, дебатът за справянето със свръхтуризма вече е започнал.

“Свръхтуризмът вече е толкова остър проблем, че популярни дестинации правят немислимото и активно се опитват да възпрат или блокират пристигащите”, пише The Guardian. “Най-съвършените локацииа в света се трансформират във фонове за нашите селфита. Масовият туризъм  превръща дестинациите в обратното на това, което някога са били.”

Навсякъде на континента, но най-вече в известните градове и селища, местните жители казват, че не могат да понасят повече разрушителното въздействие на масовия туризъм. Венеция, например, е толкова задръстена с туристи, че въведе входна такса от 3 до 10 евро за достъп до града и островите му. За да се справи с тълпите, Гърция използва система за времеви слотове за посетителите на Акропола.

Ордите от хора не са удоволствие и за самите туристи, които се редят на дълги опашки, за да си купят напитка, да влязат в ресторант или да се качат на влак, самолет или автобус. Природните и изкуствените чудеса, и дори църквите са комерсиализирани.

“Хората чакат над два часа, за да посетят Акропола в Атина”, съобщи наскоро АП. “Опашките за таксита на главната гара в Рим са също толкова дълги. А около площад “Сан Марко” във Венеция се концентрират толкова много посетители, че тълпите се струпват по мостовете дори в делнични дни.”

Девствените гори, плажовете и причудливите малки градчета понякога са толкова препълнени с хора, че посетителите нямат друг избор, освен да следват посоката на масата. Музеите също се препълват. Все по-често, за да се види популярна изложба, е необходима резервация, направена месеци по-рано. И дори тогава, заради претъпканите зали, е трудно да се оценят произведенията на изкуството.

Световната организация по туризъм прогнозира, че до края на това десетилетие потокът от международни туристи ще надхвърли зашеметяващите два милиарда. Местните и националните правителства са подложени на натиск да намерят решение на проблема с бума на масовия туризъм, а някои от тях наскоро въведоха ограничения.

Амстердам

Градът гласува забрана за влизане на круизни кораби в главното си пристанище. Това се случва на фона на по-широки ограничения, които градските власти наричат “кампания за обезкуражаване”. Тя, наред с други мерки, забранява пушенето на марихуана на открито в Квартала на червените фенери. А официалните дигитални и плакатни кампании са насочени към младите британци, като ги насърчават да “стоят настрана”.

Мерките, както обяснява кметът Фемке Халсема, имат за цел да обезкуражат посетителите да си вземат “ваканция от морала” и да контролират туристическия наплив и нарушенията, които те внасят в града. С по-малко от милион жители Амстердам привлича средно над един милион туристи на месец.

Въпреки споровете около забраната на круизните кораби, правителството обясни, че гигантските плавателни съдове в центъра на Амстердам “не се вписват в задачата за борба с масовия туризъм и не съответстват на устойчивите амбиции на града”.

Амстердам, възхваляван като изключително толерантен и либерален, според Lonely Planet е станал “все по-регулиран през последните години”. Не става дума за морална присъда при ограничаването на огромния брой “мъже на възраст от 18 до 35 години, които идват само за да се забавляват и използват града ни като декор”, заяви пред изданието говорителката на общината Карина Ноордервлиет. “Кампанията за обезсърчаване е насочена към група хора, които като цяло не допринасят за града по положителен начин.”

Италия

Италия, която от 2021 г. забранява на големите круизни кораби да влизат в историческата лагуна на Венеция, е въвела мерки  за ограничаване на достъпа до фонтана Треви и Испанските стълби в Рим. Тя също така започна да събира входни такси за посещение на Пантеона в опит да контролира тълпите и да защити известното архитектурно чудо.

Тази седмица агенцията за култура на ООН предупреди за опасностите, пред които е изправена Венеция заради масовия туризъм и изменението на климата. Организацията препоръча градът да бъде включен в списъка на застрашеното световно наследство.

От юни Флоренция забранява нови краткосрочни частни ваканционни наеми в историческия си център, който е защитен от ЮНЕСКО обект на културното наследство.

В Портофино, един от най-очарователните крайбрежни градове на Италианската ривиера, местното правителство също прави стъпки, за да се защити от туристическото цунами. То прие закон, чрез който да разубеди хората да се задържат за селфита в “зоните без чакане” т.е. в най-фотогеничните локации. Глобите достигат 275 евро, съобщава Би Би Си. Кметът на Портофино, Матео Виакава, заяви, че “анархичният хаос”, създаден от туристите, които спират, за да се снимат, е довел до огромни задръствания и блокирани улици.

Както обяснява The Guardian, тези мерки “са сред последните от поредицата драконовски решения, приети от италианските власти, за да се справят с туристическите тълпи: санкции до 2500 евро за ходене по пътеките над Чинкуе Тере (пет села в Лигурия) по джапанки или сандали; забрани за ядене на закуски в центъра на Венеция и на четири централни улици във Флоренция; глоба от 250 евро само за сядане на Испанските стълби в Рим.

На един от плажовете в Ераклеа дори е забранено да се строят пясъчни замъци. Максималната глоба е от 250 евро, тъй като те се смятат за “ненужни препятствия”.

Франция

В Ница, на Френската ривиера, с на най-посещаваните от туристи местанаскоро бяха инсталирани необичайни произведения на уличното изкуство – гигантски капани за плъхове “за изкореняване и премахване на туристическите вредители” с огромен сладолед като примамка. “За да ограничи масовия туризъм, уличният художник TooLate предлага радикално решение”, пише FranceInfo. Гигантските капани са хумористичен подход, но и ясна проява на чувствата на града към свръхтуризма.

На правителствено ниво миналия месец беше представен план за “по-добро регулиране на туристическите потоци и подпомагане на местните власти, които изпитват рязко увеличение на броя на посетителите”. Le Monde съобщава, че алиансът France Tourisme, обединяващ компаниите от сектора, изтъква “закъснялото осъзнаване на Франция”. Той подчертава, че страната вече е една от дестинациите, осъдени на “прекомерен туризъм”.

В допълнение към дигиталната платформа, която обединява информация за най-добрите практики и регулации, ръководство и обсерватория, правителството ще стартира кампания за 1 млн. евро през март 2024 г. Нейната цел е “да насърчи местните и чуждестранните туристи да адаптират избора си на дестинация и графиците си”.

Испания

Една от най-популярните поклоннически дестинации – Сантяго де Компостела в Галисия, планира да въведе туристически данък като начин за борба със свръхтуризма. “Тъй като градът приема над 300 000 туристи, както и поклонници всяка година, властите не искат повече Сантяго де Компостела да бъде “тематичен парк”,” съобщава Schengenvisa. Местното управление също така възнамерява да въведе контрол върху броя на туристите в историческия център на града.

В Майорка, която след пренаселената Ибиса е най-горещата точка на Балеарските острови, се превръща в огнище на антитуристически протести: “Майорка удари дъното!”, пише The Mallorca Daily Bulletin в статия за яростта на местните жители заради почти голите туристи, които се разхождат из магазините и улиците на живописните градчета.

“В община Калвия вече е забранено да обикаляте “голи или полуголи” по улиците; същото важи и за Палма (столицата на Майорка) и Плая де Палма, а през последните години многократно са издавани глоби и в други курорти като Магалуф”, пише вестникът.

Подобна мярка вече е въведена в Барселона, където неотдавнашна локална кампания с графити отклонява туристите от претъпкания парк “Гуел”, проектиран от Гауди.

Този месец в Ибиса група активисти от движението “Futuro Vegetal” се насочи към супер яхта на стойност 300 млн. евро. Те напръскаха с червена боя Kaos, собственост на Нанси Уолтън Лори, наследницата на Walmart.  Пребоядисаха в черно черешите на известната дискотека Pacha, щурмуваха с плакати луксозния плажен клуб Blue Marlin в Кала Йондал, насочиха се към частен самолет на летището в Ибиса и изрисуваха със спрей едно Lamborghini.

Португалия

В страната, която привлича туристите като магнит,  пускането на силна музика на повечето популярни плажове се санкционира с  от 200 до 36 000 евро. Само по крайбрежието на Алгарве през пиковия сезон се събират над един милион предимно британски посетители. Глобите варират от 200 до 4000 евро за отделни лица и от 2000 до 36 000 евро за групи.

Списъкът със забраните и ограниченията на португалските плажове включва неразрешени игри с топка, къмпингуване извън определените за това места, риболов в зоните за къпане и прелитане на самолети под 1000 фута, с изключение на тези, предназначени за наблюдение или спасителни операции.

Хърватия

Като част от кампанията “Уважавай града” Дубровник въведе система за предаване на багаж с цел да намали шума от куфарите на колела по калдъръмените улици на живописния си център. Според SchengenVisaInfo “от ноември общината ще постави задължителни шкафчета на няколко места в града, където ще бъде забранено да се пътува с багаж”.

Новите мерки за контрол на свръхтуризма включват и забрани за спане и уриниране на обществени места, катерене по паметници, пиянско поведение, пиене на алкохол в близост до защитени публични обекти, включително училища, и нарушения, свързани с наркотици, като всички те се наказват с високи глоби и затвор. От началото на тази година в Дубровник вече са регистрирани 289 000 пристигания и 763 500 нощувки.


В категории: Бизнес


Кой просълзи шеф Ангелов
Кой просълзи шеф Ангелов 28/04/2024, Неделя 16:23 0
27
Коментара по темата
27.
Mircho
09.08.2023 02:43:27
0
1
Още една причина да се увеличат цените.
26.
СЪВЕТ
07.08.2023 19:46:27
0
1
От ФЛАГМАН що не вземете да си го наврете
25.
hah
07.08.2023 10:59:59
1
1
Затова туристите ще ходят в Гърция и Турция, там нямат проблеми с туристите. ;)
24.
Георги Илиев Митев
06.08.2023 23:40:56
1
5
Курортите по българското Черноморие са препълнени с чужденци и те не пречат на българските новобогаташи , за да задоволяват страстите си . Но те са недостъпни за обикновените българи , а да не говорим за бедните , безработните и хората с нулеви доходи , поради липсата на пари .
23.
СЪВЕТ
06.08.2023 20:56:47
0
2
ФЛАГМАН ПО ДОБРЕ ИДЕТЕ ДА САДИТЕ КАРТОФИ. ДА ПИШЕТЕ НОВИНИ НЕМОЖЕТЕ ОСВЕН АКО НЕ ГИ СЪЧЕНИТЕ
22.
Макирена
06.08.2023 20:01:41
2
6
Пълни глупости пишете, за срамете се! По-слаб сезон от този тази година не сме виждали по българското Черноморие. Ходиш по улиците и няма с кой да се разминеш.
21.
*********
05.08.2023 23:46:48
6
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
20.
Реч
05.08.2023 18:07:13
1
13
До колкото знам голяма част от тези нарушения от туристическия сезон са предвидени ако не в бюджета за страната, то поне за областите, където ще има туристи. Тези пари ще отидат за много неща като развитие и проекти(принципно, но в нашата страна е масово препознаването на тези средства за свой). Без тези пари годишният бюджет ще трябва да бъде намален. Ако нямат проблем с това местните жители, кой сме ние? Аз съм на мнение, че истинският проблем са тази напаст, която за едно селфи ще влезе в, да кажем известен бар, ще се престори, че иска да поръча ще види цените и ще каже, че е скъпо(той го знае предварително) и няма да поръча нищо и ще се замине или пък ще поръча там пише или две вода да избие номера и после ще скалъпи история да върви със селфито. Та не само барове, навсякъде е същото. Друг пример. Бира в денонощен магазин е 1 евро, а в близко заведение с маси отвън е 1,50 евро и туристите питат защо е такава разлика в цената. На 100 метра дори и толкова няма същата бира е 3,50 евро. Тези "туристи" купуват всичко от денонощните магазини, после хвърлят всичко по пътя им, пикаят на публични места и какво ли още не.
19.
Вики
05.08.2023 14:22:33
6
3
Е ВЪПРОСЪТ МИ, БЕЗ КОЛЕБАНИЕ ПОБЛИКУВАТЕ,ХАЙДЕ ПРОЯВЕТЕ ТОЗИ, СЪЩИЯТ ОГРОМЕН КУРАЖ И ПОБЛИКУВАТЕ 1 МИ КОМЕНТАР ПО РУБРИКАТА. ХАЙДЕ СМЕЛЧАЦИ "в пелени и памперси" ДА ГО ВИДИМ. ДАЛИ ЛИ??????
18.
Вики
05.08.2023 14:16:59
1
14
Здрасти, ЗАЩОИЗТРИХТ КОМЕНТАРА МИ????? ПИТАМ МОДЕРАТОРА. НЯМА НИЩО ОБИДНО. ПРОСТО ЛИЧНИ НАБЛЮДЕНИЯ ОТ 1 ЛИЦЕ. ПИТАМ, КОЕ ВИ ЗАСТРАШИ "заплаките"?.????
17.
Тон
05.08.2023 14:15:36
6
24
Това го знаехме от преди десет години, но тогава беше теория на конспирацията,а сега е факт ,до причини ще измислят за унищожаване на туризма ,само свръх богатите ще пътуват, останалите в нета!
16.
Хитър Петър
05.08.2023 12:44:06
8
45
Сакън недейте и никога не се връщайте ама никога.Много ми е хубаво когато е разредено по нашето Черноморие и спокойно мога да си правя плажа без да ме надкрачват и пръскат с пясък в очите.А липсата от смрадта на миризливи и потни тела повечето от които мязат на китове и моржове са радост за обонянието и очите ми.Та стойте си по Гърции и Турции и разни ривиери и други дестинации и забравете че у нас има плажове!А дано..
15.
Спазвайте правилата дебили
05.08.2023 11:19:05
11
17
А как е положението в Евразийският Рай ?!
14.
БайОнзи
05.08.2023 10:54:04
7
18
Само простоти се занимават флагманците
13.
Паяк
05.08.2023 08:23:28
5
65
Ние пък в Бургас отдавна се справихме с този туристически проблем - просто въведохме синя и зелена зона -който е далтонист -остава без возило))) Варна също се борят яростно -просто хапвате три пържолки и после плащате една месечна заплата и накрая никога повече ) never again)- отделно направихме градският трафик смразяващ- "Демокрация " от прав булевард -го направихме крив- както си карате и хоп- отивате в другото платно- а може и в бус лентата да влезете- от там няма излизане ) Дори до Арената сме направили завойче ) Това е за проверка на концентрацията за заспалите шофьорчета.Дори в центъра направихме така че да няма много магазини-та туристите по набързо да изчезват! И сянката махнахме като отсякохме повечето дървета - да им пече повече на главите на туристите докато гледат Альоша
12.
Чичо били
05.08.2023 07:56:25
14
32
Всичко е заради безразборната популация, има нужда от редуциране.
11.
Анастас
05.08.2023 07:48:00
7
46
Във всички държави с изключение на България доходите растат главоломно затова и туристите се увеличават толкова
10.
Българина
05.08.2023 02:21:24
7
40
Гледат как да дадат подходящи имена за поредните такси :) Айде честито!
9.
*
05.08.2023 00:04:00
7
40
В центъра на Лондон е пълно с хора от цял свят! Туристите си личат. Заведенията и театрите пращят по шевовете. Криза няма.
8.
ФЕС
04.08.2023 22:54:59
2
49
в германия много туристи има от сливен бачкат няколко месеца разбират че половината им заплата е в данъци и немогат да попълнят прост формуляр да си ги земат се връщат с подвити опашки взима някой е60 от 2002 за 4-5 к и е цар за 2 месеца
7.
Ххх
04.08.2023 22:30:11
9
41
Англия въвежда туристическа такса £5 за влизане в страната,уж за ограничение.Имайки предвид,че Лондон е сред най посещаваната дестинация в света,си е чист бизнес :)
6.
Дааа
04.08.2023 22:13:14
9
50
Туристи от Ирак, Афганистан и Сирия.
5.
Турист
04.08.2023 22:12:33
20
23
Мога ви върна сутрешното ако и без това сте свикнали на лайноморието
4.
Пу то3 бай Тошо
04.08.2023 21:34:33
12
43
Слюнчака го няма горе в статията

Шо тъй
3.
Димо Туморов
04.08.2023 21:30:56
10
39
Ще се мре!
Мамата си ебало!
Дано внуците вземат добра цена на "хотела от Соца с пристроени нужници ',изучат се и намерят добра професия, реализация, доходи, създадат семейство и деца!
Най ми е мъчно,за нашто си дете останало ялово, незадомено и необезчестено заради злобната си и алчна майка сакън некоя булка да не си събуе чехличките и влезе наготово в имота-имането!
Всичко е един миг и една суета....
2.
bai kosta
04.08.2023 21:14:17
16
44
Идвайте на Слънчакаааа!!!!!"Минерална"морска вода!Чакаме виии!!!!
1.
Това сиво вещество за какво ви е в черепните кутии
04.08.2023 21:06:49
10
44
Негативните ефекти от масовия туризъм вече са видими

Хахахахахаха
Ти да видиш
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Бившият Първи притежавал строго секретни записи и снимки на НЛО Зрителите да свикват с тази физиономия, ще я гледат дълго от тв екрана Зрителите да свикват с тази физиономия, ще я гледат дълго от тв екрана Геро ще е водещ на шоуто, което започва веднага след Капките  Катаджии с нова схема: Обясняват на провини ли се водачи, че глобите вече са двойни Катаджии с нова схема: Обясняват на провини ли се водачи, че глобите вече са двойни Наказанията нито са променени, нито има изгледи да се променят по-рано от есента, ако не и догодина Гонзо си има нов враг - Вики от "Ергенът" Гонзо си има нов враг - Вики от "Ергенът" Ще го съди за уволнението от БФС, било неправомерно Как семейството на Кирил Петков го изненада за РД Как семейството на Кирил Петков го изненада за РД Вижте милите послания от дъщерите и съпругата му Линда  Цените на имотите в Бургас подгониха тези в столицата Цените на имотите в Бургас подгониха тези в столицата В Пловдив, Варна и Бургас вече почти не се срещат цени под 1000 евро/кв. м с изключение на някои по-крайни и непредпочитани квартали, а най-престижните им райони гонят и дори надминават 2000 евро/кв. м Той е звезда от "Съни бийч", но в личния си живот доскоро бе много нещастен Той е звезда от "Съни бийч", но в личния си живот доскоро бе много нещастен Колеги на Бойко издават, че всичко вече се е променило и той има нова любов в живота си, но още не я е показал на широката общественост  Тя създаде най-големия скандал в българското кино, а днес напуска страната разочарована Тя създаде най-големия скандал в българското кино, а днес напуска страната разочарована Звездата от сериала „Откраднат живот”, която се изявява успешно и като художничка ще учи анимация в престижна академия, за която от написаното от нея става ясно, че не е в България Кой просълзи шеф Ангелов Кой просълзи шеф Ангелов Говори участник от звездния отбор в шести сезон на горещото кулинарно риалити Слави ме уволни, защото родих, убедена е тази актриса Слави ме уволни, защото родих, убедена е тази актриса Михова поясни, че със Слави Трифонов имат две раздели
Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори