×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Румъния - новата Гърция. Климатът на юг става същия като на север скоро


04 Август 2023, Петък, 16:30 ч.

Странно метеорологично явление се наблюдаваше тази сутрин в района на Констанца в Румъния. Гъста мъгла обхвана няколко курорта, а снимките бяха заснети от камери за наблюдение, монтирани на няколко плажа, съобщава Диджи24.

Видимостта е толкова ниска, че на места едва може да се различи нещо на няколко метра напред. Метеоролозите издадоха жълт код, а румънската полиция обръща внимание, че на магистралата, която свързва Констанца с Букурещ, видимостта е под 200 метра. Според специалистите феноменът се дължи на това, че морската вода се е охладила и тъй като въздухът е много горещ, се е образувал конденз.

Заради тропическа въздушна маса от Северна Африка днес оранжев код за жеги е в сила за Букурещ, Кришана, Банат и южната половина на Олтения и Мунтения. Очаква се температурите да достигнат 41 градуса на сянка. Топлинният дискомфорт ще бъде висок, а индексът на температурата и влажността ще надхвърли критичния праг от 80 единици, предупреждават експертите, предава dnes.bg.

Жегата наложи спешни мерки за животните в зоологическата градина на Букурещ.

"Правим им чайове, даваме им замразени плодове и замразено месо, постоянно пълним легени с вод. За птиците имаме водопръскачки", коментира за Аджепрес директорът на зоологическата градина Анкуца Елена Опря. Някои зони са покрити с камуфлажно платно.

Горещината ограничи и пътния трафик. До 20 ч. днес е забранено движението на моторни превозни средства с разрешена максимална маса над 7,5 тона по всички републикански и скоростни пътища, както и по магистралите в окръзите Арад, Бихор, Караш Северин, Кълъраш, Долж, Гюргево, Яломица, Илфов, Мехединц, Олт, Телеорман и Тимиш.

"През следващите 20 години климатът в Румъния ще бъде подобен на този в Гърция и ще преминем през дълги периоди на гореща вълна с много екстремни метеорологични явления, които ще генерират промени в цялото румънско общество. Възможно е плодовете, с които сме израснали, да намалеят, предлагайки перспектива за култивиране на нови сортове растения", коментира в интервю за Диджи24 министърът на околната среда Мирча Фекет.

Той засегна и темата за опустиняването в южната част на страната.

"Ако не се намесим бързо - залесяването е един от изпитаните инструменти, рискуваме районът да се превърнем в малка пустиня Сахара", предупреди министърът.

Само в Долж над 100 000 хектара са подложени на засушаване. Това е бласт, известна като "Олтения Сахара" - триъгълникът на картата между Крайова, Калафат и Корабия. Според румънските специалисти дюните напредват всяка година с хиляда хектара. Основната причина за това рядко явление е обезлесяването на горските пояси, които спират ефектите от безводието. Но ако през 1970 г. горите са покривали 12% от площта на окръг Долж, сега те заемат само 7% и цифрата продължава да намалява, информира Диджи24, като се позовава на данни на Националната агенция по метеорология.
(Кореспондент на БТА Мартина Ганчева)

 




1
Коментара
1
Коментара по темата
1.
Мими
04.08.2023 18:29:58
0
2
Новата Гърция....ахаха хаха! Авторчето първо да се ограмоти и после да твори, създавайки подобни красоти!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас 6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас Ето кои са те  5 отблъскващи грешки по време на целувка 5 отблъскващи грешки по време на целувка Обърнете най-голямо внимание на лошия дъх Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Медици масово отказват да й поставя повече филъри в устните заради опасността от некроза Най-големите скандалджии в зодиака Най-големите скандалджии в зодиака Скандалите и свадите с тези зодии са вързани в кърпа Рецепта за агнешко с кисело мляко Рецепта за агнешко с кисело мляко Един от шедьоврите на българската кухня Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) От близко заведение са съдействали, за да бъде върната акулата обратно в морето Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Тревожността е бич на нашето време и психолозите обръщат все повече внимание на преодоляването ѝ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ 37-годишният бургазлия бе спипан с дрогата миналото лято до блок 13 в комплекса Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Цънцарова вече не се справя добре със задачите си  Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Екатерина отглежда дъщеря си след загубата на татко й - ливанеца Абдул Гани. Той бил банкер и тъкмо на него двете жени дължат охолния си живот
Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им Бунт в "Икеа" и "Метро" Бунт в "Икеа" и "Метро" Германският синдикат "Ферди" (verdi) започна общонационална стачка в секторите на търговията на дребно и едро в Германия Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Тя отишла на консултация при гинеколог, който след обстоен преглед ѝ казал, че биологично те не може да се нарича жена Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Египтянинът изкара седем сезона в Ливърпул и за това време успя да спечели Шампионската лига, Световното клубно първенство, ФА Къп, Суперкупите на Европа и Англия, две Купи на лигата, както и Висшата лига Американските войски се изтеглят от Африка Американските войски се изтеглят от Африка Нигер заменя западните сили в страната с руски Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Европейската централна банка ще намали лихвените проценти през юни
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори