×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Сексологът Румен Бостанджиев: Джендърната манипулация на НПО-тата към децата граничи с престъпление


Сексологът Румен Бостанджиев: Джендърната манипулация на НПО-тата към децата граничи с престъпление
Не са малко непълнолетните и малолетни лица у нас, които попадат под въздействието на агресивната неолиберална пропаганда, заявява специалистът
02 Август 2023, Сряда, 12:22 ч.
Автор: Тодор ТОКИН

Законите у нас категорично не позволяват непълнолетно лице да изрази легитимна воля за промяна на гражданския си пол

Модата „Смяна на пола“ завладява и българските деца. Сексолози и психолози казаха, че родители ги търсят за консултация, а причината е, че децата им, които са на възраст между 13 и 15 години настояват да си сменят пола. Писателят Александър Урумов заяви, че джендър идеологията ще бъде обявена за престъпление срещу човечеството, както нацизма и комунизма. Тя е заплаха с това, че е пряка атака срещу творението, такова, каквото го познаваме. Никой в историята на човечеството не си е позволявал да компрометира разбирането и приемането на половете. Изведнъж, не знам от къде, се появява твърдението, че има повече от два. Според трезвомислещите хора това са диагнози, а не полове и трябва да бъдат лекувани. За повече подробности по темата потърсихме известния български сексолог доц. д-р Румен Бостанджиев.

- Има ли вече в България деца, които искат да сменят пола си, доцент Бостанджиев? Търсили ли са ви родители за подобна консултация?
- Решението за промяна на т.н. „граждански пол“ може да бъде взето в България само от пълнолетно лице. Тази промяна може да стане в резултат на съдебен процес, който назначава съдебно сексологична експертиза със задачата да установи дали при пълнолетното лице става дума за транссексуално състояние. При това условие съдът може да постанови промяна на името и съответното ЕГН в съответствие с пола, отговарящ на половата идентичност на лицето, различна от неговия биологичен пол.

Следва да изясним, че лицата, които са в транссексуално състояние са изключително рядко и шумотевицата около идеята за смяна на пола, на която сме свидетели през последните години в западния свят е израз единствено на неолибералната пропаганда, която се подкрепя от определени политически кръгове и води до масово объркване на децата в САЩ, Канада и много страни от Западна и Северна Европа. За съжаление тази джендърна пропаганда не подминава и България, но законите у нас категорично не позволяват непълнолетно лице да изрази легитимна воля за промяна на гражданския си пол. Тази законова уредба е абсолютно целесъобразна, тъй като до навършване на осемнадесет годишна възраст у нас се счита, че младежът не е напълно зрял и осъзнат за да поема отговорността за толкова важни решения.

Независимо от този факт, не са малко непълнолетните и малолетни лица у нас, които попадат под въздействието на агресивната неолиберална пропаганда, осъществявана от безброй англоезични сайтове в мрежата. Тези деца споделят своята обърканост с родителите си и понякога настояват за консултации, свързани с евентуална промяна на пола. В повечето случаи при срещата ми с такива деца и семейства се изяснява, че категорично не става дума за транссексуалност, а за най-различни други психологични проблеми, които имат децата. Жалко е, ставайки жертва на пропагандни твърдения, те фанатично започват да вярват, че е възможна смяна на пола, която да им реши всички проблеми и тази тяхна заблуда задълбочава още повече съществуващите психологични проблеми. Реално полът няма как да се „смени“. Променя се името и евентуално могат да се направят някои козметични корекции, които да доближат външния вид на лицето да впечатление, че е с полова принадлежност различна, от биологичната. На практика обаче, всяка наша клетка е програмирана с биологичната ни полова принадлежност и полът няма как да бъде променен.

- Известни ли са ви случаи, когато български семейства са ходили в чужбина за смяна на пола на децата им?
- Нямам лична информация за такива случаи. Дори и законодателството на други страни да позволява промяната на гражданския пол и извършването на хормонални и хирургични интервенции при непълнолетни деца, личното ми убеждение е категорично против подобни действия. Първият ми аргумент е свързан с бруталното политизиране на тази тематика, която категорично не отговаря на реалните потребности на лицата с подобни желания, а преследва съвсем различни глобалистични цели. Вторият аргумент е необходимостта от психологична зрелост, каквато според нашите закони се признава след навършване на 18 години. Най-същественият аргумент е, че дори и при лицата с транссексуално състояние, промяната на гражданския пол е необходимата и достатъчна стъпка и всякакви по-радикални хирургични и хормонални интервенции крият сериозни рискове за здравето, особено ако лицето е непълнолетно. Вече има достатъчно убедителни доказателства, че подобни действия при непълнолетни лица довят до непоправими щети, за които тези лица по-късно категорично съжаляват.

- Как си обяснявате резкия скок на случаи на малолетни и непълнолетни в Европа, които ходят на консултации и се подлагат на терапии за смяна на пола? Например около 50 на седмица деца във Великобритания,, прибягват до консултации и услуги в клиники за смяна на пола. През март 2023 г. испанският парламент прие нов закон, който позволява на всеки над 16-годишна възраст да промени пола си, без съгласие от родителите. Дания даде възможност на деца на 10-12 години да променят законно пола си...
- Това е добре планиран политически ход, целящ размиване на основните аспекти на личностната идентичност. Чрез поставяне под съмнение на половата принадлежност на практика се обезсмисля самата категория пол, която се лишава от основното и предназначение, свързано с възпроизводството на живота. По този начин се нанася съкрушителен удар върху основната структурна единица на обществото – семейството. Загубата на родова идентичност е пряко свързана с унищожаване на родовите корени и чувството за национална принадлежност и свързаност с непосредственото социално обкръжение, в което израства и се социализира всеки човек. Така се унищожават основните социални връзки между хората и те се превръщат в консумиращи егоцентрични индивиди, неспособни за каквато и да е социална интеграция и съвместно отстояване на колективни цели. Повече от ясно е, че именно това е целта на съвременните апологети на неолиберализма, които под прикритието, че защитават някакви човешки права, които реално по никакъв начин не са застрашени, прокарват изключително арогантно и чрез средствата на политическия терор и манипулация своята идея за безполов, трансхуманистичен свят. 

- Трябва ли България да разреши смяна пола на деца.
- Категорично НЕ! Реално никой от сега управляващите не е правил подобно предложение, но ако някой в раболепното си угодничество реши да го направи, със сигурност то ще породи напълно основателна и непреодолима съпротива от страна на здравомислещата част в обществото ни.

- Има ли пряка връзка между твърдението, че полът е социално, а не биологично детерминиран и желанието за смяна на пола?
- Връзката е съвсем ясна. Неоспорим факт е, че полът е биологичен феномен, присъщ за огромната част от живия свят на тази планета. Това, че при човека половата принадлежност се свързва с определени социални роли и културни традиции категорично не означава, че полът е „социален конструкт“, както пропагандира джендърната идеология, създадена през втората половина на миналия век и придобила политическа актуалност през последното десетилетие. Съвременната сексология категорично и аргументирано разкрива логиката, довела до обособяването на мъжкия и женски пол в природата и специфичните роли, които имат всеки от двата пола. До колкото човекът все още е биологично създание, той неизбежно е подчинен на тази логика и всяко опълчване срещу природата с всевъзможни трансхуманистични амбиции, неизбежно води до загуба на човешката ни същност.

- С какви мотиви най-често се търси нова полова идентичност? Защо едно момче иска да стане момиче и обратно?
- Обичайното заявление е „Не се харесвам и не се приемам такъв/такава какъвто/каквато съм“.  Следва споделяне на фантазия, че ако е възможно да стана човек от другия пол, това ще ми позволи да се приема и харесам. Очевидно тази фантазия е напълно нереалистична, но това не пречи на тези деца със сериозни проблеми в самоприемането да бъдат тласкани в напълно погрешна посока за смяна на пола, която още повече ги обърква и потиска.

За съжаление у нас вече функционират неправителствени организации, неизвестно от кого финансирани, които активно вербуват деца в предпубертетна възраст, имащи проблеми със самоприемането. Следва да подчертая, че огромна част от децата в тази възраст изпитват дискомфорт поради бързите телесни промени и усещането им за неадекватност или несъответствие с някакви социални норми. Възможностите за конструктивно преодоляване са в съвършено друга посока и джендърната манипулация в такъм момент е граничеща с престъпление.

- Ако един ден сменилият пола си съжали за това и иска да си върне биологичната полова идентичност, възможно ли е това и ако да – на какъв етап? Писателят Александър Урумов разказа за един случай в САЩ,  в който момиченце на 16 години разказва как на 14 години си е направило операция за смяна на пола. Съжалява за това, тъй като са ѝ отрязали гърдите, за да стане момче, но е разбрала, че иска дете и никога няма да може да го кърми заради това си решение...

- Факт е, че вече не малко лица на запад, които са си сменили гражданския пол, заявяват желание да се върнат към първоначалната си биологична идентичност и предприемат стъпки в тази посока. Ако не са извършени радикални хирургични или хормонални интервенции, които невъзвратимо нарушават репродуктивните функции, подобна промяна е възможна. За съжаление широко рекламираните в различни чуждестранни сайтове радикални и скъпо струващи интервенции са необратими и трайно лишават подложилото се на тях лице от възможността да има потомство. Според нашето законодателство лекар, който извърши подобна интервенция на лице, което не е променило гражданския си пол, носи наказателна отговорност за причиняване на тежка телесна увреда.

- В близкото минало българинът се славеше със своята сексуалност и завоевания по морето. Все още ли е така? Кажете ни някой нов виц за пациенти при сексолога?
- Не гледам на интимната връзка като на спортна дисциплина, затова подобни коментари не ме интересуват.

- При дрогата има мода, съществува ли такава и при афродизиаците? Кои са най-актуалните в момента?
- Сексуалната митология постоянно издига в култ различни вълшебни средства, от които се очаква да засилят „половата мощ“ или да доведат до нечуван „сексуален екстаз“. Тези вярвания се насаждат от комерсиално заинтересовани лица и институции, жертва на които стават наивници, които не вярват в личната си харизма и способността си да изграждат пълноценна интимна връзка.

- Има ли рискове при употреба на изкуствени стимулатори като „Виагра“, например?
- Твърдението Ви е невярно. Препаратите от групата на PDE5 инхибиторите, първият от които бе Sildenafil (известен с търговското наименование Viragra), не са никакви „стимуланти“. Те просто са средство на първи избор, когато в резултат на тревожното самонаблюдение и очакване на „провал“ мъжът е склонен да загуби ерекцията си по време на сексуален контакт. Тези препарати са фармацевтичен продукт, който се отпуска само по лекарско предписание и както всеки подобен продукт има определени, макар и пренебрежимо малки противопоказания. Думата „изкуствени“, е неуместна,  тъй като „естествени“ PDE5 инхибитори просто няма. Ако става въпрос за естествените възможности мъжът да даде най-доброто от себе си в една еротична връзка, никой все още не е открил по-добро средство от влюбената жена и изпълнените с всеотдайност, доверие и взаимност отношения между партньорите.

Доц. д-р Румен Бостанджиев завършва медицина през 1983 г. и 15 години работи в единствения у нас Сектор по сексология към Медицинска академия – София. След закриването му през 1999г. води психотерапевтични групи и е фамилен терапевт в Университетската психиатричната клиника в София. От 1992г. е преподавател в Бургаския свободен университет, където работи и в момента. Лектор е и в Медицинския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, и Медицинския факултет на Тракийския университет.

Завършил е международна обучителна програма по личностно центриран подход, организирана от Американската психологична асоциация 1990 – 1994г. в Братислава, Квалификационна програма за психодрама терапевт и водещ, проведена от Морено института в гр. Юберлинген (Германия) през 1990 – 1998г. През 1993 г. специализира Сексология и сексуално здраве в Нидерландия и Белгия, а през 2007 – 2008г. завършва първата международна академия по Сексуална медицина в Оксфорд, Лисабон и Рим.

През 2000 година доц. Бостанджиев създава частен институт за семейството в София, където в момента осъществява терапевтичната си практика. Участвал е в разработването на няколко образователни програми в областта на сексуалното образование, провеждани в българското училище. Съавтор е на учебника по Биология и здравно образование за 8ми клас, автор е на пет монографии и десетки научни и научно популярни статии


В категории: Животът


Камелия обезобрази и устните си
Камелия обезобрази и устните си 29/04/2024, Понеделник 15:05 0
Вижте новия звяр на Асен Блатечки
Вижте новия звяр на Асен Блатечки 29/04/2024, Понеделник 15:01 1
Почина известен футболен треньор
Почина известен футболен треньор 29/04/2024, Понеделник 13:52 0
13
Коментара по темата
13.
"транссексуалността" като психическо отк
02.08.2023 16:55:14
0
3
"Johns Hopkins Psychiatrist: Transgender is Mental Disorder;' Sex Change Biologically Impossible"
https://www.cnsnews.com/article/national/michael-w-chapman/johns-hopkins-psychiatrist-transgender-mental-disorder-sex
Вместо да се промотира законово "транссексуалността" като нещо нормално и като човешко "право" нуждаещо се от защита, от медицинска гледна точка "транссексуалността" заслужава да се третира като психическо отклонение ("mental disorder"), който заслужава медицинско обосноваване, третиране и превенция. "Транссексуалността" е психическо състояние подобно на анорексията, когато като се гледаш в огледалото, въпреки, че приличаш на същество от Освиенцим, ти се смяташ за дебел и системно гладуваш...
Операциите по смяна на пола не водят до нищо добро и самоубийствата сред транссексуалните са повече от 20 пъти повече отколкото сред нормалните, а операциите за промяна на пола не водят до някакво подобрение на болестното състояние на тези хора. Това е мнението на водещият специалист в тази област Dr. Paul R. McHugh, който има 6 мед книги и повече от 125 статии по въпроса.
Тук вече беше възхваляван джендъра Даниел Руменов Йорданов (с прякор "Емили Тротинетката") - как щял да си прави операция и да се сменя пола. Но това е подобен конкретен случай, за който писаха вече писаха няколко чужди СМИ:
"Канадска транс жена иска евтаназия след неуспешна операция"
https://unser--mitteleuropa-com.translate.goog/kantische-transfrau-will-nach-fehl-geschlagener-operation-euthanasie/?_x_tr_sl=de&_x_tr_tl=bg
12.
Родопа ООД
02.08.2023 15:17:10
9
3
Тотално изплиска лигена тоз брадясал маняк.
11.
До 9
02.08.2023 14:52:23
3
5
Как си знаеш, че съм в мъжки род, докато вас либерстите е трудно да се определи мъж или жена сте. Възраждане са заплаха само за пендели като вас.
10.
респект
02.08.2023 14:35:14
2
10
към доцент Бостанджиев. Кратко, точно и ясно, но най- вече вярно обяснение за това каква е целта на размиването на понятията при младежите.
9.
До 7
02.08.2023 14:04:02
4
11
Другарю Дебил,никъде не е споменато ВъZраждане, но вие си знаете,че сте заплаха за националната сигурност на България и без да бъдете включени в контекст.
8.
До 3
02.08.2023 13:45:20
0
11
Има мъже, които се чувстват като жени и жени, които се чувстват като мъже. Искат смяна на пола, но това са пак два пола. Интересно откъде ги измислиха тия 99 пола. В някои щати на САЩ има по около 30 пола..Обяснете какви са те, след като толкова много разбирате.
7.
До 4
02.08.2023 13:43:24
8
12
Пак ли червените са виновни? И възраждане? Ходи се хвърли от някъде, маймуно проста. ПП ДБ ЩШорош НПО-та ОтРовено общество. Вие сте рак! Вие сте канцерогена на века - неолиберастите.
6.
Citroen56
02.08.2023 13:32:53
15
8
Тоя професор де го извъртя...
Истината е много проста- морално деградираща нация , диви мачо селяни псевдо моралисти
5.
ФЕС
02.08.2023 13:23:53
5
13
до 4 ... половината 5-7 класници са педераси и предпочитат да се гушкат с авери отколкото с момичета. Да не говорим че не знаят даже коя е столицата на България
4.
Къде бе Румене,къде бе Бостанджиев
02.08.2023 13:18:38
22
10
Видя в България деца,които са в тази тема?
Насаждате я само вие -изветрели червени кратуни .Само джендър идеология ви в устата. Айде стига с тия кремълски апорки,ДругарЕ Дебили! Аман от вас !
3.
мнение
02.08.2023 13:18:30
5
16
С цялато ми уважение, но хора с различна сексуала ориентация е имало още преди повече от 2000 години, ще ги има и докато земята съществува.
никъде в западният свят законите не позволяват непълнолетно лице да си смени пола. Единствено ако се еманципира /като задължително се минава през съд/.
Разрешено е в латиноамериканските държави и в някои азиатски. И то повече от 40 години назад.
Та в ЕС и в БГ в частност, никой не предлага такъв закон, още по-малко пък ще се приеме нещо, което не е предложено, но хората се насъскват едни срещу други, което е главната цел на определени политически кръгове и общности в цял свят
2.
Пророк
02.08.2023 13:10:34
6
17
Без да съм специалист, още при появата на тези "различни" сексуалности и полове, твърдях че това е болест която трябва да се лекува. Рано или късно човечеството ще осъзнае това, просто все още не е дорасло. Всички подобни индивиди са преживели нещо в детството си и това е отключило в тях подобни мисли !
1.
Браво
02.08.2023 13:06:14
6
23
Прав е човекът!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Haй-зaceгнaтите ceĸтopи са тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Сред нераковите причини за висок простата специфичен антиген попадат различни състояния, като някои от тях дори не сигнализират за проблеми с жлезата Геополитическата ситуация в Източна Европа и Близкия изток прави гласуването на европейските избори още по-важно Геополитическата ситуация в Източна Европа и Близкия изток прави гласуването на европейските избори още по-важно Тони Димитрова с номинация за БГ изпълнителка, нека да я подкрепим Тони Димитрова с номинация за БГ изпълнителка, нека да я подкрепим Морският ни глас е претендент и в класацията за Албум на годината на БГ радио Стартира ремонтът на пречиствателната станция край яз. Ясна поляна в Приморско Стартира ремонтът на пречиствателната станция край яз. Ясна поляна в Приморско Срокът за изпълнение е 10 месец, летният сезон не е застрашен, подчерта кметът на община Приморско Иван Гайков Прокуратурата разследва Лена Бориславова от миналия август Прокуратурата разследва Лена Бориславова от миналия август "Към делото са приобщени множество относими документи, изискана е и справка от Сдружение "Да запазим Корал", посочва районната прокуратура ГЕРБ с 10 депутатски мандата в предстоящите избори за 50-ото НС от Бургас? Да, да ГЕРБ с 10 депутатски мандата в предстоящите избори за 50-ото НС от Бургас? Да, да Прогнозата на Флагман.бг е, че оттук може да изпратим трима министри и двама зам.-министри Българинът от "Хари Потър" залюби доста невзрачно, но секси чужденка, ето коя е Българинът от "Хари Потър" залюби доста невзрачно, но секси чужденка, ето коя е Нашенецът я пази в тайна Коклюшът е лятно заболяване, скоро няма да отшуми Коклюшът е лятно заболяване, скоро няма да отшуми Доц. Кунчев: Бременните да се консултират с лекарите си Главчев смени още 6 областни управители Главчев смени още 6 областни управители Кабинетът сменя управителите на областите Ловеч, Русе, Силистра, Сливен, област София и Софийска област
Почина известен футболен треньор Почина известен футболен треньор Като треньор е шампион на Украйна и носител на Купата на страната с Динамо (Киев) Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple обаче все още не е приела взела окончателно решение дали да осъществи сделката с OpenAI или с Alphabet Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Според една от жените той я е докосвал по интимните й части без нейно съгласие през 2014 г. на снимачната площадка Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Двама братовчеди искали да ги изхарчат в Турция 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома Пет са жертвите, а ранените са десетки 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции Бившият американски разузнавач Скот Ритър пък прогнозира, че до есента новото US оръжие в Украйна ще бъде унищожено, а Донбас ще стане руски Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Хороскоп за деня – 29 април 2024, понеделник Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори