×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Последните две години и половина са най-тежките, откакто съм кмет на Бургас


Последните две години и половина са най-тежките, откакто съм кмет на Бургас
Очакваме отваряне на оперативните програми, Плана за възстановяване и ясна държавна политика за проектите на Бургас, каза Димитър Николов
25 Юли 2023, Вторник, 14:59 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Това, което трябва да направим аз и моят екип, е изпълнено, но държавата липсваше през това време - 10-12 проекта са забавени

Кметът на Бургас Димитър Николов даде кратък брифинг пред журналисти в една от почивките на 54-ото заседание на Общинския съвет днес. Със сигурност той не е на вълна "избори", дори напротив. На общинската сесия  нееднократно призоваваше съветниците да мислят като управленци и да подхождат отговорно, а не да се подхлъзват в популистката ниша. Николов говори за летния сезон, трудностите и предизвикателствата, с които се е сблъскал по време на отиващия си мандат.

- Г-н Николов, какви са първите данни за сезон 2023?

- Преди няколко дни един норвежец ми показа новина от български източник, препечатана в тамошни медии с гръмкото заглавие: „Голяма опасност наближава българското Черноморие, внимавайте, когато планирате почивката си!“. Вие знаете, че са направени множество изследвания и се доказа, че няма опасност за нашето море от язовира Нова Каховка в Украйна, но за съжаление се разпространяват такива новини, които се отразяват на сезона. На фона на тези лоши цифри в началото, добрата новина е, че втората част на лятото се очертава да е доста по-силна. Разговаряхме с ръководството на летище Бургас, очаква се 20-22 % ръст на полетите през септември и още по-голям за октомври. Така, че се надяваме да компенсираме слабото начало на сезона с по-силен финал. Другата добра новина е, че имаме сериозен скок на броя на туристите от Полша, които са хитът на този сезон. Великобритания отново увеличава туристопотока към Бургаска област, имаме и нови дестинации като Кувейт, Испания. Отчитаме и ръст на полетите от Ереван, Армения. Заради всичко това с доза оптимизъм гледаме към финала на сезона.

- Ако облечем тези тенденции в цифри може ли да кажем какъв е спадът на туристи до този момент и ще наваксаме ли изоставането до края на сезона?

- В момента обобщаваме тази информация, защото е специфична. Едно е кацнали туристи на летището, а друго – броят на реализираните нощувки. Това, което мога да ви съобщя категорично е, че за град Бургас имаме ръст. Той до известна степен се дължи на културната ни програма и спортните мероприятия.

- Днес представихте отчета си за управление за периода 2019-2023, реализирани са редица важни проекти, но какво не успяхте да свършите и Ви се искаше да го видите в отчета за този период?

- Много са проектите, касаещи най-вече национално финансиране, от европрограмите и от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Истината е, че вече сме в 3-ата година на програмния период, а все още нямаме стартирали европейски програми. Тези проекти, които разработихме преди три години за съжаление още не сме ги стартирали. Всички се радваме, че имаме редовно правителство и се надяваме скоро да започне работата по тези програми. Хубавото е, че в новия програмен период ще се дава по-голям акцент не на броя на внесените проекти, а на тяхното качество. Тук мисля, че Бургас е по-подготвен. Твърдя, че ние имаме качествени проекти, които ще получат по-голям брой точки и финансиране.

- Все пак кои проекти Ви се искаше да видите изпълнени?

- Отдавна очаквах да видя старта на изграждането на детската болница, виждате колко е бавен процесът. Парите от оперативната програма, както се казва на счетоводен език, още не са се появили на екран. Тепърва започва приемът на интегрираните териториални планове и общо взето това, което трябваше да се случи преди две години стартира едва сега. Имаме и забавени проекти, свързани с трафика на Бургас, също по независещи от нас причини. Давам ви пример – ул.“Индустриална“, където трябваше да бъдат сменени тръбопроводите на ВиК до началото на летния сезон, за да може ние да асфалтираме тази улица. Не сме го направили, защото още се работи по тази улица с подземната инфраструктура, а искахме да я използваме и когато има тапа на бул. „Тодор Александров“ да насочваме част от трафика през ул. „Индустриална“. Мога да ви изброя поне 10 улици в ж.к.“Възраждане“, които също трябваше да бъдат със сменени водопроводи и канализация. Щом това се случи ние сме в готовност веднага да асфалтираме и оправим тротоарите.

- Докъде стигна работата по обхода за ж.к.“Меден рудник“?

- Проектът като технически параметри от наша страна е готов отдавна. Предложихме на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) още по-евтин вариант, тъй като намерихме техническо решение да елиминираме мостово съоръжение за сметка на допълнителен насип. Убеждаваме АПИ, че това е важен проект за цялото Черноморие, защото помага за облекчаването на трафика, а и за развитието на Южна промишлена зона. За съжаление всички тези ангажименти, които държавата трябваше да изпълни, просто не се случиха през последните години. Заради това се надяваме вече да има бюджет, за да видим отражението в него на нашите искания. Това, което мога да ви гарантирам, е че администрацията не е спирала да работи. Имаме готови проекти и за 4 броя етажни паркинги, но по тях от година и половина няма никакво движение. Настъпило е едно безвремие, средствата се бавят и не може да направим нищо. Готови сме с поне 10-12 стратегически проекти за Бургас - за детски градини, училища, паркове, спортни площадки, чакаме само да се отворят програмите за финансиране.

- Това ли е най-тежкият ви мандат?

- Да, това са най-тежките години, откакто съм кмет, защото  активен човек като мен изпитва безсилие като види, че нещата не зависят от него. Това, което трябва да направим аз и моят екип, е изпълнено, но човекът с когото трябва да говориш, за да получиш финансиране не поема никакъв ангажимент. Служебният министър казва, че след един месец си тръгва, идват нови избори и така вече две години и половина. Но аз винаги съм бил оптимист и вярвам в своите сили и на моя екип, че финансовата година ще е по-добра за Бургас. Машината на Община Бургас работи, проектите се произвеждат и ние сме готови с нови и интересни предложения.


В категории: Бургас , Политика


Флагман.БГ За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура 27/04/2024, Събота 20:20 4
България Всички новини
9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно Как да засилим метаболизма си преди лятото Как да засилим метаболизма си преди лятото Може да ви помогне за отслабване, подобряване на енергията и общото здравословно състояние
Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори