×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес ще се подпише договор за дарение за 300 000 лв. между „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД и Община Бургас
  • Гледат на второ четене забраната на рекламиране на хазарт
  • Велики вторник е! Трябва да бъдем смирени
  • Турция задържа 7 души за подготовка на терористичен акт в Истанбул
  • Слагат и електронен подпис в личните карти
  • 100-километров разлом заплашва Югоизточна Турция със земетресение от 7-а степен
  • Рядко природно явление причинило голямата градушка в Южна България
  • Подозират индийското разузнаване в заговори за убийства в САЩ и Канада
  • МВФ одобри финансиране за Пакистан в размер на 1,1 млрд. долара
  • 22 години затвор получи бивш служител на американската Агенция за национална сигурност, опитал да шпионира
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Две астрални близначки затягат винтчетата на сглобката в кухнята на властта


Две астрални близначки затягат винтчетата на сглобката в кухнята на властта
Тандемът астрални близначки Десислава Атанасова и Лена Бориславова се движи плътно зад премиера Николай Денков
22 Юли 2023, Събота, 15:00 ч.
Автор: Флагман, снимки: 24 часа

Десислава Атанасова и Лена Бориславова само на пръв поглед са невъзможен тандем

Месец и половина след като кабинетът “Денков” се закле, (Не)коалицията - по определението на Бойко Борисов, постепенно успя да установи везните си в равновесно положение. Е, понякога леки недоразумения или тежки думи ги накланят ту към едната, ту към другата формация, но общо взето, вече сглобката - по определението на Лена Бориславова, не изглежда пред счупване, пише 24 часа.

Невидимо за широката публика две жени “завинтват” болтовете ѝ, така че да не се разпадне механизмът на споделената власт. И случайно или не, и двете не само са зодия Везни, а са и астрални близначки.

Десислава Атанасова и Лена Бориславова са родени на 8 октомври, точно през едно десетилетие. И двете са юристки. И двете са жени, след които колегите им често извръщат глава, макар че определено са мъжки момичета в политиката. Платили са си цената за това. Еманципация е сред думите, които ги описват. Както и силна, много силна амбиция.

Освен това определено са устати, биха добавили депутатите, които добре познават характера и маниера на работата на двете устремени към целите си дами. И не просто са, меко казано, речовити, а и са от онзи тип опоненти, които могат да те изкарат от кожата със своето говорене.

Но това, че куп политици - и свои, и чужди, ги намират за големи дразнители, не личи да засяга самите Лена и Десислава. Защото те знаят цената си и тежестта на думите, могат добре да си служат с тях и да си позволят да ги насочват към когото са преценили. Най-вече защото позицията им го позволява - и Атанасова, и Бориславова през последните близо две години станаха своеобразни говорителки на своите партийни лидери.

Дясна ръка - понякога в мека ръкавица, друг път съвсем не, техен рупор, пратеник, посредник, комуникатор.

По отношение на Десислава Атанасова това пролича ясно на преговорите на ГЕРБ по първия и втория мандат след изборите този април, а и след предишните четири вота. Без значение какъв беше форматът, неизменен участник, дори модератор в тях бе госпожа председателката на парламентарната група.

Шефката на групата на ГЕРБ дискретно бди за делата в пленарната зала. Тя координира и общите действия със съуправляващите от ПП, снимка: 24 часа

Ролята на Бориславова вече не е така видима, както беше при появата в политиката на “Продължаваме Промяната” и през месеците, когато Кирил Петков бе премиер. Тогава всички бяха убедени, че младата юристка ръководи наистина държавата - от министър-председателя през депутати и министрите та чак до спецслужбите.

Днес все по-рядко бременната бивша шефка на кабинета на премиера Кирил Петков е под прожекторите. Но със сигурност продължава да е в играта, което се видя пак покрай преговорите. При последната среща Атанасова избухна именно защото от ПП им пратили Лена - в какво качество, питаше възмутена шефката на групата на ГЕРБ - нали не е депутат, нито министър.

Юристката, зодия везни, е член на Харвардската правна и бизнес асоциация, снимка: 24 часа

Не е, но Бориславова е излъчена от “Промяната” в преговорния политически екип, стиковащ управленската програма, която скоро ще бъде обявена. Освен това като член на Изпълнителния съвет на своята партия продължава да изготвя голяма част от проектите и законите, работи с депутати по “изглаждане” на проблемни ситуации в парламента.

Когато Лена Бориславова се отказа от депутатското си място броени дни след свикването на 49-ото НС, имаше верни и неверни догадки. Истината е, че тя дискретно бе обявила на най-близкия кръг за своята бременност. Не сподели обаче това публично, а обясни, че ще се посвети на местните избори наесен. Което сега и прави - главно за общата кандидатура на ПП-ДБ и “Спаси София” на Васил Терзиев.

Невярното - според онзи най-близък неин кръг, е, че отказът от парламента е бил заради желанието на г-ца Бориславова отново да получи пост в Министерския съвет – така, както беше при четворната коалиция, когато без нейната санкция не минаваше нито едно решение на изпълнителната власт.

Май все пак е имало и такава възможност, но добре сработилият се тандем на премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел академично и по европейски възпитано е отклонил идеята. Така Лена остава важен ключов играч основно на партийния терен на “Продължаваме промяната”.

Всъщност случката подчертава и друга особеност на (не)коалиционното управление - това, че сглобката се задвижва по двойки. Водещата е тази на Денков и Габриел, които дори когато партийните им централи люто се скараха миналия месец, не пропуснаха да подчертаят, че двамата се разбират много добре. Преди това пък, когато още никой не вярваше, че ГЕРБ ще подкрепи чужд мандат, а преговорите бяха замразени заради изтеклия запис от заседанието на “Промяната”, пак Габриел и Денков помириха партиите си.

И ако те са първата двойка, то втората по политическа тежест със сигурност е на Везните Деси и Лена.

Те не просто навиват болтчетата на сглобката, а задвижват механизма - договарят назначения, проектозакони на парламентарните групи, посредничат, инициират, подават имена, предават посланието към опонента, пардон - партньора. Неслучайно двете си разменят есемеси, с тях именно координират работата на ГЕРБ и ПП-ДБ. И неслучайно Борисов се извини, когато издаде за тази тяхна комуникация. Има неща, които трябва да си останат в политическата кухня, но лидерът на ГЕРБ трудно го умее.

Третата двойка не е в постоянен състав, защото на терена се въртят няколко играчи. Това са опитните зам.-председатели на ГЕРБ Томислав Дончев и Даниел Митов, от една страна, и от друга, съпредседателите на ДБ Христо Иванов и Атанас Атанасов плюс Никола Минчев и Андрей Гюров от ПП (преди да бъде излъчен за подуправител на БНБ).

На двете дами май е отредена повечето и по-трудоемката работа в “домакинството” на властта. Ролята им изглежда доста тежка и заради йеархията, която явно се е установила в този сложен управленски механизъм. Тъй като решенията се вземат основно на ниво Денков - Габриел плюс лидерите, двете десни ръце Атанасова и Бориславова понякога се оказват в положението от тях да се очаква да действат, без да са предварително посветени във всички детайли.

Бориславова изгуби тази възможност с отказа да получи пост в МС, откъдето изкъсо да наблюдава и контролира процесите. Дори в напреднала бременност, юристката от “Харвард” държи да остане в тесния кръг, който определя политическите решения на ПП, а не просто ги коментират.

В подобен тесен кръг на своята политическа сила отдавна е влязла и Атанасова. Като шефка на парламентарната група изнесе битките на ГЕРБ в последните парламенти, а сега е до Борисов в 49-ия, в който той е за първи път депутат, а Атанасова е сред ветераните в него.

Въпреки това нейни съпартийци ѝ съчувстват, защото понякога Деси научава едновременно с “по-широкия формат” в ГЕРБ важни намерения на правителството, за които вицепремиерът Габриел директно е информирала Борисов. Всъщност премиерът Денков също директно си говори както с Кирил Петков, Христо Иванов, Атанас Атанасов, така и с лидера на ГЕРБ. Все пак сянката на Габриел едва ли притеснява силно Атанасова, защото острието ГЕРБ трудно би се разочаровала от подобни ситуации.

Влязла под прожекторите още преди да навърши 30 години - първо като общински съветник в Русе, после (на 31 г.) като депутат, Десислава извървя дълъг път в политиката, по който успя да се поучи от грешките си.

Опитът ѝ като юрисконсулт на две русенски болници не изглеждаше солиден на фона на маститите юристи, които по това време пишеха законите в българския парламент, но тя упорито искаше да навакса. Дълго бе иронизирана заради репликата си, че е “тежката артилерия” и затова поема поста здравен министър (март 2012 - март 2013). Но през последните две години вече никой не си позволява да гледа на Атанасова със снизходителна усмивка. И защото тя се научи на законодателство, и защото е човекът, който за един час пленарно време успява да координира всички групи, когато трябва да се прокара важно решение на Народното събрание. Когато Гешев обяви, че е звънял на жена от ГЕРБ, сама Деси се изправи пред тв камерите да обяви, че е говорила с разгневения главен прокурор. Репутационно не пострада, защото постъпи мъжки.

Преди Мария Габриел да бъде номинирана за министър-председател с мандата на ГЕРБ, а впоследствие да стане вице и бъдещ ротационен премиер в кабинета “Денков”, Десислава Атанасова водеше преговорите и бе жената с най-голяма власт в партията. Сега се налага да остава на втори план, макар винаги да е редом до лидера Бойко Борисов

Не се отказва и Бориславова, която също като Атанасова влезе в политиката на 30 години, а през октомври ще стане на 34. Тя плати тежка цена заради сюжетите с парапетите, писаните от нея закони по метода “проба-грешка”, залитането си по свръхконтрол върху делата на партията и лично на съпредседателя ѝ Кирил Петков. Оттегли се от депутатските банки, но остана вярна на своите по начина, по който тя го разбира. Лена определено провокира и дразни с постовете си в социалните мрежи. Но я четат и тези, които ѝ симпатизират, и другите, които виждат в нея грешка на растежа и доброто възпитание.

Въпреки че си остават непримирими опонентки и въпреки големите различия между образованието, пътя, дори визията им и политическото време, което ги създаде, двете астрални близначки имат доста общо. Остава да видим ще издържи ли везнишкият тандем, когато местните избори наесен съвсем нажежат страстите, а Бориславова вече ще е родила своята дъщеричка. И ще има ли кой тогава да натяга винтчетата на сглобката.


В категории: Политика


Флагман.БГ ПП-ДБ сглоби листите, ето кой къде ще води ПП-ДБ сглоби листите, ето кой къде ще води 30/04/2024, Вторник 15:52 0
14
Коментара по темата
14.
Каква е тази врява Джон?
23.07.2023 08:50:38
0
1
Две продажни мастии сър!
13.
*********
23.07.2023 01:17:27
2
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
12.
*********
22.07.2023 21:41:36
0
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
11.
*********
22.07.2023 21:05:53
0
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
10.
*********
22.07.2023 20:18:39
1
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
9.
ТБС
22.07.2023 18:27:14
1
11
Две невероятни тъпачки си мислят, че са вечни и недосегаеми. Няма такъв филм, всеки си отива по разписание или щастливо стечение на обстоятелствата.
8.
*********
22.07.2023 17:56:12
1
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
7.
*********
22.07.2023 16:28:03
1
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
6.
I❤️Lena&Desa
22.07.2023 15:56:54
19
5
И двете са яки п.тки, няма спор. Нека се разбират, държавата мръдна напред след чорапа предателски.
5.
Pr
22.07.2023 15:46:01
3
21
Ха, ха, ха, не бях чел по-смешна статия от доста време!
Това от Алена ли ви е или от "Шесто чувство"
4.
напразно се надявах
22.07.2023 15:37:19
2
14
да прочета днес поне едно смислено нещо тук.Сега е юли,пък те били родени през октомври на една и съща дата...уаууууу,астрални близначки,уаууууу!
3.
Пфу
22.07.2023 15:31:48
3
28
Типично за бг медиите.
Оправдават кур венското поведение на нашите аморални политици с астрали и зодии.
ПП-ДБ си плюха на мутрата и се прегърнаха с ББ и ГЕРБ.
А накрая поканиха и Пеевски и ДПС.

Такава низост в нашата политика никога е нямало !
2.
Чанчунг
22.07.2023 15:28:05
2
17
Деса тъпътъ ли таз с китайските лодки

А да тя е
1.
*********
22.07.2023 15:25:42
1
13
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
В този български град почерня от полиция В този български град почерня от полиция Полицейските действия по опазване на обществения ред и сигурността на гражданите стартираха рано сутринта на 30 април в областния град Контрабандистът Марин Димитров предложил шестцифрена сума, за да си назначи полицейски шеф Контрабандистът Марин Димитров предложил шестцифрена сума, за да си назначи полицейски шеф Поиска да излезе от ареста, но Софийският апелативен съд го остави зад решетките „Лукойл Нефтохим Бургас” АД дари 300 000 лв. на Община Бургас, изграждат детска площадка в кв. Сарафово „Лукойл Нефтохим Бургас” АД дари 300 000 лв. на Община Бургас, изграждат детска площадка в кв. Сарафово Значителният принос към социалното и икономическо развитие на региона, в който оперираме, е в самото ДНК на нашето дружество, каза председателят на Управителния съвет на компанията Евгений Маняхин Емблематично бургаско училище ще празнува 155 години, вижте програмата Емблематично бургаско училище ще празнува 155 години, вижте програмата 155 години творим!“ е слоганът на събитието Празничен концерт на Михаела Маринова на външната сцена в квартал „Свети Георги“ Празничен концерт на Михаела Маринова на външната сцена в квартал „Свети Георги“ От 19.30 часа обичаната поп певица Михаела Маринова ще забавлява аудиторията с най-новите си хитове Купуват климатици за властта за 50 бона Купуват климатици за властта за 50 бона Ще се оборудват резиденция Бояна и резиденция Евксиновград  Посрещаме Възкресение с концерти, изложба базар и Великденски хорà Посрещаме Възкресение с концерти, изложба базар и Великденски хорà Програмата за светлия християнски празник Великден на 05.05.2024 г. /неделя/ ще започне в 10.00 часа, в градинката пред ресторант „Свети Георги” Норвежците ни дадоха пари, за да открием затвор без решетки Норвежците ни дадоха пари, за да открием затвор без решетки В модерния комплекс, разположен върху обща площ от 150 дка, са изградени още нов арест, мултифукционална сграда включваща фитнес-център, медицински център, кухненски блок, зали за занимания в свободното време Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Тук ще откриете най-удобният начин да сте с модерна и ефектна визия през настъпващите топли месеци 22 партии и 11 коалиции на изборите и трима независими кандидати за евродепутати 22 партии и 11 коалиции на изборите и трима независими кандидати за евродепутати В 9346 секции ще се гласува с машини
Черна статистика: Има 43 трудови злополуки в Бургаска област за миналата година, 4 смъртни случая Черна статистика: Има 43 трудови злополуки в Бургаска област за миналата година, 4 смъртни случая Данните бяха изнесени във връзка с отбелязването на Международния ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки Слави Трифонов губи дело за клевета за 100 000 лв. Слави Трифонов губи дело за клевета за 100 000 лв. Съдът прие, че думите на бившия му съратник Радостин Василев, макар груби и крайни, са политическа критика Кралят се показва за пръв път след заболяването от рак Кралят се показва за пръв път след заболяването от рак 75-годишният Чарлз преустанови публичните си изяви през февруари, след като през предходния месец му беше открит рак, докато се лекуваше от увеличена простата Балканите отново са буре с барут, Косово се готви за война, призна министър Балканите отново са буре с барут, Косово се готви за война, призна министър „Трябва да бъдем готови за война. Да, конвенционална война е невъзможна сега, тъй като сме защитени от мироопазващите сили на КейФОР", каза Бесник Бислими  Кв.метър в този европейски град струва 18 хил. евро Кв.метър в този европейски град струва 18 хил. евро Цените на жилищата в швейцарския град са с над 50% по-високи от нивото преди десет години Насметоха “Бригада нов дом” Насметоха “Бригада нов дом” Най-актуалният епизод на предаването безспорно извърши подвиг Почина модна икона Почина модна икона Юми Кацура е легенда  Дават 3 бона заплата, но желаещи няма Дават 3 бона заплата, но желаещи няма Търсят ударно стругари Ислямисти скандират "Аллах Акбар" по улиците на Хамбург, искат Халифат в Европа Ислямисти скандират "Аллах Акбар" по улиците на Хамбург, искат Халифат в Европа Според германските власти събитието е организирано от човек на име Рахим Боатенг, който е свързан с „утвърдена екстремистка група“ "Мюслим Интерактив" Арестуваха кандидат-президент в САЩ Арестуваха кандидат-президент в САЩ Каналът „Фокс нюз“ съобщи, че Стайн е задържана заедно с около сто души по време на протест
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Мъж със сериозни наранявания в спешното отделение:
- Женен ли сте?
- Не, блъсна ме кола!
Виц на деня Виц на деня Алкохолик играе в "Стани богат":
- Остана ви жокер 50 на 50, ще го използвате ли?
- Да, 50 мастика и 50 МЕНТА!...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жените винаги имат по три възрасти: на която изглеждат, на която са в действителност и която им се приписва
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори