×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Климатичните аномалии по света – какво се случва?


Климатичните аномалии по света – какво се случва?
Много от тазгодишните рекорди и аномалии вероятно се дължат на явлението Ел Ниньо
17 Юли 2023, Понеделник, 20:30 ч.
Автор: Николай ПЕТКОВ - климатолог*

Учените са изумени от повсеместно наблюдаваните световни рекорди

През последните седмици бяха регистрирани масови метеорологични аномалии и рекорди по целия свят. За няколко дена в началото на месец юни глобалната средна температура беше с повече от 1,5°C над средното ниво отпреди Индустриалната революция, a в началото на юли беше отчетена най-горещата седмица на Земята в историята на метеорологичните наблюдения, а вероятно и за последните сто хиляди години, със средна температура около 17,24°C. Според учените сред причините за това са явлението Ел Ниньо, съчетани с все по-засилващите се проявления на климатичните промени. Публикацията обобщава най-важното по темата – относно прекрачването на прага от 1,5°C, рекордно високите температури на океанските води, топенето на ледовете и др.

Какви са настоящите рекорди и аномалии?

Прекрачване на прага от 1,5°C

Серията от регистрирани екстремни температури започна през юни, когато бе публикувана информация, че за първи път е прекрачен прагът от 1,5°C и е достигната степента на затопляне, която не бива да бъде прекрачвана според Парижкото споразумение за климата. След тази граница се приема, че последствията за околната среда и човека ще станат трудно управляеми. За няколко дни в началото на месец юни глобалната средна температура беше с повече от 1,5°C над средното ниво отпреди Индустриалната революция (Фиг. 1), по данни на Европейската агенция Коперник. Всъщност това не е първият път, когато този праг се преминава. Но досега средни температури с повече от 1,5°C аномалия в световен мащаб са били отчитани единствено през зимата и пролетта на Северното полукълбо – през 2015, 2016 и 2020 г. Сега обаче за пръв път се наблюдава затопляне с над 1,5° през месец юни, което прави с голяма вероятност изминалия месец най-топлия юни в историята в световен мащаб. А през месец май темепературата беше едва с 0,1°C по-ниска от досегашния рекорд.

Важно е да се отбележи, че аномалия над 1,5°C за ограничен период на време не означава, че битката е загубена. Това ще се случи, ако средната температура се задържи над този праг за период от няколко десетилетия, обикновено за такъв се счита за 30 години. Но все по-честото прекрачване на тази граница е признак, че целта от 1,5°C се изплъзва и е поредният красноречив сигнал, че са необходими спешни мерки за смекчаване на климатичните промени.

Фигура 1. Горе – Средната глобална температура за последните няколко години, вкл. и 2023 г. до началото на юни, съпоставена със средното за периода 1940 – 2014 г. и праговете от 1,5°C и 2°C над средното спрямо 1850 – 1900 г. (използван за апроксимация на прединдустриалната температура). Долу – повишение на глобалната средна температура през 2015, 2016, 2020 и 2023 г. спрямо 1850 – 1900 г. Източник.

Освен преминаването на въпросния праг, в началото на юли беше отчетена и най-горещата седмица на Земята в историята на метеорологичните наблюдения, когато прагът от 1,5°C отново бе прекрачен, със средна температура около 17,24°C, според данни на Световната метеорологична организация (СМО). Според палеоклиматолози е почти изключено да е имало дори и кратък период с толкова висока температура на Земята през последните 100 000 години, тъй като се знае, че за този период до около 8000 години пр.Хр. Земята се е намирала в Ледников период.

Тези факти са предпоставка за повече и по-сериозни екстремни метеорологични явления. При по-висока средна темепратура логично следват по-чести горещи вълни, но освен това при затопляне на атмосферата се усилват и процесите на изпарение, което може да бъде предпоставка за по-интензивни валежи в някои райони и за засушаване в други. Припомняме един от основните изводи от последния оценъчен доклад на IPCC, според който човечеството вече е повлияло на климатичните екстремуми.

Рекордно висока температура на морската вода

Средната глобална температура на повърхността на водата в океаните достигна рекордно високи стойности през май, юни и юли (Фиг. 2), според експерти от СМО.

Фигура 2. Графика на средната глобална температура на повърхността на водата от 1981 г. до юни 2023 г. вкл. Температурата през 2023 г. е обозначена с тъмно черно. Източник: Climate Reanalyzer.

Особено впечатление правят отклоненията от нормата в Северния Атлантически океан, като експертите на СМО описват измерените температури за периода като “драматично високи” (Фиг. 3). СМО определя събитието като гореща морска вълна, която ще се отрази негативно върху риболова и океанските екосистеми, което ще има допълнителни ефекти върху климата. Например по-високите температури на водата допринасят за образуването на по-мощни тропически циклони, които са способни да нанесат значителни щети и човешки жертви.

Фигура 3. Средната глобална температура на повърхността на водата за района на Северния атлантически океан на 21 юни за всички години от 1982 г. насам. Източник.

Не само температурата на водата на повърхността, но и тази на целия океан се затопля и поглъща енергия, която освен това ще остане там в продължение на стотици години, отбелязват експертите.

Рекордно малко количество лед около Антарктида

Нивата на морския лед в района на Антарктида са достигнали най-ниската си степен през месец юни от началото на спътниковите наблюдения, според СМО. Със 17% под средното ниво, тазгодишната площ на леда е значително под предишния рекорд от юни 2022 г. и с около 2,6 млн. км2 под обичайните стойности за последните десетилетия (Фиг. 4).

Фигура 4. Площта на морския лед около Антарктида през 2023 г. (синьо), 2022 г. (бяло) и вариациите за периода 1979 – 2021 г. 

Майкъл Спароу, ръководител на Световната програма за изследване на климата, подчертава, че “наистина е напълно безпрецедентно” да се наблюдава такова намаляване на морския лед около Антарктида. “Обикновено се смята, че регионът на Антарктида е относително стабилен; той е много по-студен от Арктика. Свикнали сме да наблюдаваме такива големи намаления на морския лед в Арктика, но не и в Антарктика.”

Океаните променят цвета си

Любопитни, но и потенциално тревожни резултати от научно проучване бяха публикувани преди няколко дни в списание Nature. Те показват, че океанската вода е променила цвета си през последните 20 години и това е директно следствие от климатичните промени. Промяната е едва доловима за човешкото око, като също така не е изцяло ясно какви са последиците от това – но според извършилите проучването, най-вероятно става въпрос за промяна при популациите на планктон. А те са в основата на хранителната верига и засягат всички останали видове, а в същото време те са от значение за улавяне на въглероден диоксид от океаните (океаните улавят около 30% от антропогенните емисии на въглеродния диоксид и по този начин смекчават човешкото въздействие).

Повод за тревога ли е това?

Много от тазгодишните рекорди и аномалии вероятно се дължат на явлението Ел Ниньо – топлата фаза на колебанието на морската вода в централните и източните райони на Тихия океан (Фиг. 5). В годините с Ел Ниньо водата в тези райони на океана е значително по-топла от обичайното. Тази година се наблюдава начална фаза на Ел Ниньо, като явлението се очаква да се засили през следващата година.

Фигура 5. Отклонение от нормата на океанската вода над Тихия океан за юни 2023 г., с видима фаза на Ел Ниня западно от Южна Америка. Източник.

Явлението влияе значително на световния климат – в години с Ел Ниньо средната температура на Земята може да бъде с до 0,5°C по-висока, спрямо години с Ла Ниня (студената фаза на колебанието). Също по време на години с Ел Ниньо, явлението води до преобладаване на по-сухо или по-топло от обичайното време в голяма част от районите около Тихия океан (но и не само там), докато за някои области ефектът да е противоположен. Като цяло, по време на години с Ел Ниньо се образуват по-малко тропически циклони. За по-отдалечени от Тихия океан райони, например в Европа, влиянието на Ел Ниньо e по-слабо, индиректно и по-трудно за оценяване, въпреки че такова със сигурност има, включително и за района на България.

За момента е трудно да се направи оценка дали настоящата продължителна гореща вълна в България има връзка с това явление или с измененията на климата. От една страна, температурите в страната ни не са достигнали или надминали абсолютните исторически рекордни стойности – на този етап най-високите измерени температури  в най-топлите места в страната не надвишават 39 – 40°C, докато абсолютният рекорд за България е в Садово от 45,2°C през 1916 г. Също така горещите вълни сами по себе си не са нещо необичайно за региона. Но е факт, че за района на България през последните десетилетия се наблюдава съществено затопляне през лятото, което се изразява в зачестяване на периоди с опасно високи температури. Най-опасният аспект на настоящата гореща вълна не са максималните температури, а нейната продължителност, както и високите температури през нощта, които в голяма част от страна не падат под 20°C, което не позволява ефективно охлаждане и почивка на организма.

В скорошно изявление експерти от СМО предупреждават, че по време на години с Ел Ниньо става ясно колко силно човечеството е повлияло и “форсирало” световния климат. Това е така, защото тогава към предизвиканото от човечеството затопляне на климата временно се добавя затоплящо действие от Ел Ниньо, което води до повече топлина и енергия, която се предава от водата в атмосферата. Поради това очакванията са за повече екстремни явления и рекорди.

Според експертите, в момента Земята се намира в “неначертана територия” с подходящи условия за иначе изключително редки екстремни явления.

По-рано тази година бе публикуван доклад на СМО, според който има голяма вероятност средногодишната температура на една от годините от 2023 до 2027 г. да бъде със средна температура над прага от 1,5°C.

Според представителите на СМО, тепърва предстои засилване на Ел Ниньо до края на тази и на следващата година, със съответни по-съществени последици върху времето. Ако явлението се засили догодина, има голяма вероятност още 2024 г. да се окаже най-топлата в историята, подобрявайки предишните рекорди от 2016 г. и 2020 г.

 

*Николай Петков е част от авторския екип на Климатека. Той е завършил магистратура специалност „Метеорология“ във Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Магистърската му теза е на тема „Климатични индекси – анализ на климата над Югоизточна Европа в близкото минало и настоящето“. Работи в екологично сдружение „За Земята“ като експерт и координатор




Флагман.БГ Главчев смени още 6 областни управители Главчев смени още 6 областни управители 29/04/2024, Понеделник 12:01 1
Флагман.БГ Почина известен бизнесмен Почина известен бизнесмен 29/04/2024, Понеделник 09:53 0
14
Коментара по темата
14.
12-ти
18.07.2023 06:47:05
0
10
Думите след "един от" трябва да са в множествено число, иначе линковете нямат грешка и еко терористите могат да си бъркат в гъза.
13.
Анонимен алкохолик
18.07.2023 06:22:25
9
1
Тичаме към края, това се случва. ;)
12.
12125
18.07.2023 05:15:49
0
10
А аз имам линкове към изследвания, които показват, че температурите са били по-високи по време на Римската Империя и средновековието. Какво правим?
Ето ви линкове към едно от най-уважаваното рецензирано научно списание:
https://www.nature.com/articles/nclimate1589
https://www.nature.com/articles/s41598-020-67281-2
11.
planet zero
17.07.2023 23:54:28
1
10
- Ако бяха избягали, щяха да унищожат планетата.
— Самовлюбен идиот! — яростно извика Малкълм. — Изобщо не се чуваш какво говориш! Значи си въобразяваш, че можеш да унищожиш планетата, така ли? Божичко, силата на парите здравата ти е замаяла главата! — Малкълм се отпусна в леглото. — Не си способен да унищожиш планетата. Не можеш, дори и да се опиташ.
— Повечето хора смятат — надменно каза Хамънд, — че планетата ни е изложена на риск.
— Да, но това не е вярно — възрази Малкълм.
— Всички специалисти са единодушни, че планетата е в беда.
Малкълм въздъхна.
— Нека ти обясня нещо за нашата планета — каза той. — Тя е на четири и половина милиарда години, а животът на нея се е зародил горе-долу по същото време. Първите бактерии са се появили преди три милиарда и осемстотин милиона години, малко по-късно са дошли на света първите многоклетъчни организми, а след тях и първите сложно организирани форми на живот в океана и на сушата. Следват периоди на бурно развитие на различни животински видове — земноводни, динозаври и бозайници — и всеки такъв период е продължавал милиони и милиони години. Големи династии от живи същества са възниквали, преживявали са своя разцвет и са измирали. Всичко това се е случвало на фона на непрекъснати жестоки катаклизми, образуване и ерозиране на планински вериги, сблъсквания с комети, вулканични изригвания, промени в нивото на световния океан, движение на цели континенти… Безкрайни, постоянни и жестоки промени. Дори и днес най-голямата географска особеност на планетата е резултат от сблъсъка на два гигантски континента, които са се деформирали в течение на милиони години и са образували Хималайската планинска верига. Планетата е преживяла всичко това и несъмнено ще преживее и нас.
— Фактът, че е съществувала дълго време — каза намръщено Хамънд, — не означава, че е вечна. Ами в случай на ядрена война…
— Да допуснем, че наистина избухне ядрена война — прекъсна го Малкълм. — Да кажем, че е ужасна и всички растения и животни загинат. А след нея земята сто хиляди години се пука от жега. Животът все някак ще оцелее — под почвата или може би замразен в полярния лед. И след всичките тези години, когато планетата престане да бъде негостоприемна, животът на нея отново ще се развие. Еволюционният процес ще започне отначало. Може би на живота ще са му нужни няколко милиарда години, за да достигне сегашното си разнообразие. И, естествено, ще бъде много различен от днешния. Но Земята ще преживее нашето безумие. Животът ще оцелее след нашата глупост. Само ние си въобразяваме, че всичко свършва с нас.
— Ами ако озоновият слой изтънее… — възрази Хамънд.
— Тогава до повърхността на Земята ще стигат повече ултравиолетови лъчи. И какво от това?
— Ами… това ще предизвиква рак на кожата.
Малкълм поклати глава.
— Ултравиолетовите лъчи са полезни за живота. Те са мощен източник на енергия и допринасят за настъпване на мутации и промени. Много форми на живот ще процъфтяват, ако има повече ултравиолетови лъчи.
— Но много други ще загинат — рече Хамънд.
— Смяташ ли, че се случва за първи път? — въздъхна Малкълм. — Значи не знаеш за кислорода.
— Зная, че е необходим за живота.
— Сега да — каза Малкълм, — но всъщност кислородът е метаболична отрова. Той е разяждащ газ, подобен на флуора, който се използва за гравиране върху стъкло. А когато преди около три милиарда години кислородът се е образувал за пръв път като отпадъчен продукт от някои растителни клетки, той е предизвикал криза за всички останали живи същества на нашата планета. Тези растителни клетки са замърсявали околната среда със смъртоносна отрова. Изпускали са смъртоносен газ и постепенно са увеличавали концентрацията му. Кислородът в атмосферата на Венера е по-малко от един процент. А на Земята концентрацията му бързо се е покачвала — пет, десет и накрая двайсет и един процента! Съставът на земната атмосфера представлява чиста отрова! И тя е несъвместима с живота!
Хамънд изглеждаше раздразнен.
— Но какво искаш да докажеш? Че съвременните замърсители на околната среда, подобно на кислорода, ще станат част от състава на атмосферата?
— Не — отвърна Малкълм. — Мисълта ми е, че животът на Земята може сам да се грижи за себе си. За нас, хората, сто години са много време. Преди сто години сме нямали коли, самолети, компютри, ваксини… Преди сто години светът е бил съвсем различен. Но за Земята сто години са нищо. Даже и милион години са нищо. Планетата живее и диша в много по-големи мащаби. Ние дори не можем да си представим бавния и мощен пулс на живота й, а от самоувереност дори не се опитваме. Нашето пребиваване на Земята представлява само един кратък миг от нейния живот. Ако утре не съществуваме, Земята няма да го усети.
— Има голяма вероятност това наистина да се случи — мрачно каза Хамънд.
— Така е — съгласи се Малкълм.
— И какво излиза от приказките ти? Да не ни пука за околната среда, така ли?
— Не, разбира се, че не.
— Какво тогава?
Малкълм се изкашля и впери поглед в далечината.
— Нека сме наясно. Не планетата, а ние сме изложени на риск. Ние нямаме сили да унищожим планетата, нито да я спасим. Но може би ще намерим сили да спасим себе си.
10.
Камала Харис
17.07.2023 23:44:17
1
16
За да живеят по-добре децата ни, трябва да се намали населението на Земята, да останат само привилиригованите поколения! Зелената сделка е една огромна далавера на Сорос и приятели!
Има само едно неудобство, че няма кой да ни работи и ще си заминем и ние, независимо от накрадените милиарди!
За това да не слушаме имбецилите Грета Тумберг и подобни, а да си живеем живота!
Земята може да унищожи всичко, само с изригването на няколко вулкана....
9.
Исус
17.07.2023 23:41:46
11
1
Ида скоро!
8.
Abigor
17.07.2023 23:35:15
1
21
всичките малоумници загрижени за покачващите се температури и "зеленото" да се замислят какво ще стане ако гръмне Йелоустоун и супер вулкана до Неапол. Да си отговорят на простия въпрос какво ще стане с температурите ако гръмнат само два супер вулкана и се покрие половината кълбо с прах не пропускащ слънчеви лъчи.
7.
Откровение
17.07.2023 23:24:05
13
3
Краят е близо и Бог няма да изтърпи тази сган, наглост, кражби, убийства и тн. Алелуя
6.
Путин
17.07.2023 22:36:09
8
4
Скоро ще ви затопля както трябва
5.
ТБС
17.07.2023 21:59:25
10
2
Малоумните страхливци да се прекратят, преди да ги довършат климатичните промени. Баси имбецилите нечетящи и немислещи сте. Заслужавате си жалката съдба.
4.
Динозавър Рекс
17.07.2023 21:51:33
1
19
По мое време беше още по-горещо, а нямаше въглеродни отпечатъци....
3.
До дървен философ №1
17.07.2023 21:41:31
27
2
В момента активноста е около средната, с тенденция да се покачва:
https://www.spaceweatherlive.com/en/solar-activity/solar-cycle/historical-solar-cycles.html
2.
Go40
17.07.2023 21:25:17
38
6
От 1981 насам Арктика се е смалила 1/3,краят е близо.Амин.
1.
Зелен талибан Гретеноид
17.07.2023 20:51:45
4
53
Всички тези псевдоизследвания пренебрегват слънчевата активност, все едно е константна величина!
Много ми приличат на една дипломна работа, където дипломантът залага Пи=2.14 и всички изводи са на базата на пова полагане!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Коклюшът е лятно заболяване, скоро няма да отшуми Коклюшът е лятно заболяване, скоро няма да отшуми Доц. Кунчев: Бременните да се консултират с лекарите си Главчев смени още 6 областни управители Главчев смени още 6 областни управители Кабинетът сменя управителите на областите Ловеч, Русе, Силистра, Сливен, област София и Софийска област Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар , попадна в болница Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар , попадна в болница Момиченцето получило охлузване на лявото коляно Орязаха добавката за Великден на хората с увреждания Орязаха добавката за Великден на хората с увреждания Не им се полагало след като ползвали и помощта "личен асистент" Пробутаха семпъл бивш министър в бургаската листа на ПП-ДБ, изтикаха трети Димитър Найденов Пробутаха семпъл бивш министър в бургаската листа на ПП-ДБ, изтикаха трети Димитър Найденов Изненадващото решение е на ръководството на „Да, България“ Зоват Димитър Главчев да спаси хотелиерите в Слънчев бряг, като пусне гастербайтерите от Непал Зоват Димитър Главчев да спаси хотелиерите в Слънчев бряг, като пусне гастербайтерите от Непал Не е нужно министърът на туризма да обикаля със слънчевите очила студията и да обяснява как прогнозата за времето трябвало да е хубава, каза Пламен Дотов Скандалът с фалшифицираните документи се заплита: Кирил Петков забърка и Пашата Скандалът с фалшифицираните документи се заплита: Кирил Петков забърка и Пашата Атанас Русев звънна на баща ми ядосан да му каже да махна Пашата от списъка с 19-те души за разследване от прокуратурата, твърди съпредседателят на ПП И тази певачка легна под ножа, клъцна си носа И тази певачка легна под ножа, клъцна си носа Новият  дует на Десита и Галин е с над милион гледания за седмица Президентът наложи вето върху промените в Закона за насърчаване на инвестициите Президентът наложи вето върху промените в Закона за насърчаване на инвестициите Според държавния глава законодателството трябва да позволява бързо и качествено изграждане на важните за България обекти Oтбелязват с концерт постиженията по европроекти по програма „Tранспорт“ Oтбелязват с концерт постиженията по европроекти по програма „Tранспорт“ Заповядайте на 14 май 2024г., вторник, от 19.30 ч. на площад "Тройката", ще има много музика, игри и изненади
Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Според една от жените той я е докосвал по интимните й части без нейно съгласие през 2014 г. на снимачната площадка Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Двама братовчеди искали да ги изхарчат в Турция 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома Пет са жертвите, а ранените са десетки 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции Бившият американски разузнавач Скот Ритър пък прогнозира, че до есента новото US оръжие в Украйна ще бъде унищожено, а Донбас ще стане руски Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Хороскоп за деня – 29 април 2024, понеделник Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори