×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Събира ли Украйна войници с фиктивни молби за екстрадиция от България


Събира ли Украйна войници с фиктивни молби за екстрадиция от България
26-годишният Артем Иваненко е обвинен в родината си финансови престъпления, които той твърди, че не е извършил – убеден е, че ще го пратят директно на фронта
17 Юли 2023, Понеделник, 19:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Ще създаде ли прецедент съдия Събчо Събев от Бургаският окръжен съд по случай с арестуван тук младеж 

Поискана от страна на Киев екстрадиция на младия украинец Артем Иваненко, който е обвинен в парична измама, се очертава да създаде прецедент за България. 26-годишният мъж живее в Бургас от началото на военния конфликт между родината му и Русия, преместил се е тук с приятелката си, тъй като е счел, че родното им място не е безопасно. Преди около месец обаче Украинската прокуратурата му повдига обвинение, което по думите на Артем е „скалъпено” и иска от България екстрадицията му, за да бъде съден за извършеното престъпление.

Така неговият случай се превръща в сериозен прецедент. Адвокатът му Калоян Кръстевич, смята, че няма основание български съд да одобри екстрадицията по няколко причини. При последното разглеждане на делото срещу Артем е станало ясно, че те могат и да не бъдат взети предвид, а решението да е в подкрепа на украинското искане.

На първо място, смята Кръстевич, клиентът му е изразил съмнения, че въпросните обвинения са не само „про-форма”, но и целят той да бъде върнат в Украйна, не за да изтърпи присъда, а за да бъде пратен на фронта.

Както писахме преди дни, унгарски медии се пристрашиха първи след близо година и половина от началото на войната, да съобщят, че украинци в дееспособна възраст буквално биват отвличани от улицата от служители на ВСУ, за да бъдат насилствено мобилизирани. В този смисъл това е основателно притеснение от страна на Артем. Историята обаче става още по-интересна, когато се разгледа от чисто правна гледна точка.

„При екстрадиция е нужно да има уверения, че ще се спазват човешките права на екстрадирания от страната, както и да се гарантира справедливостта на съдебния процес срещу него. В рамките на Европа това се случва на принципа на „взаимодоверие”. При него основна роля играят спазването на правата на човека”, аргументира се пред Флагман адв. Калоян Кръствич.

Той загатва, че именно с правата на човека има някакъв проблем, който би следвало от чисто юридическа гледна точка да направи ако не невъзможна, то поне много малко вероятна екстрадицията на младия украинец. В какво се изразява този проблем? Кръстевич пояснява:

„С уведомление за декларация от 13 май 2022 г., публикувано в Дирекция Правни съвети и международно право към Съвета на Европа, Украйна заявява своята „невъзможност да се гарантира пълното изпълнение от украинска страна на задължения по международни договори за периода на въоръжената агресия на Руската федерация срещу Украйна и въвеждането на военно положение на територията на Украйна до пълното прекратяване на нарушаването на сувернитета, териториална цялост и неприкосновеността на границите на Украйна”.

В списъка с документи, които не гарантират, че могат напълно да спазват, влиза въпросната Европейска конвенция за екстрадиция (ETS №98)”, уточнява адвокатът. Никъде в текста не се споменава конкретно, че Украйна не дава гаранции, че не може да спазва нацяло Европейската конвенция за правата на човека, но наличието на ETS в списъка би следвало да е достатъчно основание, смята юристът. Това е така, защото в нея изрично е описано, че: „държавите-членки имат интерес да осигурят ефикасното и бързо действие на процедурите за екстрадиция, тъй като техните системи на правителствата са основани на демократични принципи и те съвпадат със задълженията, заложени в Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи, подписана в Рим на 5 ноември, 1950 г.”.

В този смисъл би следвало да е достатъчно основание украинският гражданин да не бъде екстрадиран.

„Нещо повече – като страна-членка на Европейския съюз, България и съдилищата в нея трябва да спазват принципа, че здравето и живота на хората са висша ценност. Чисто формално, молбата на Украйна отговаря на юридическите условия и е редовна. Но въпросът е в нейната основателност и именно това оспорвам  в случая”, каза още адвокатът на Артем Иваненко. Въпросният украински младеж продължава да е в ареста в Бургас, където условията са също достатъчно основание да се счита, че неговото здраве е застрашено и тъкмо заради това Кръствич е поискал от съда мярката му за неотклонение да бъде променена от „постоянен арест” на „домашен арест” или „парична гаранция”.

Интересен е аналогичен пример от Варна. В дело, образувано заради молба на украинската държава за екстрадиция на друг неин гражданин – издирван за тежки престъпления, Варненският окръжен съд отказва да уважи искането. Мотивите са изложени в решението на съда, но могат да се обобщят със следното: „Няма как Украйна да гарантира спазването на правата на човека по отношение на искания за екстрадиция на свой гражданин”. За последната година, по абсолютно същите причини, има и редица отхвърлени молби за екстрадиция от Руската федерация, която също е част от военния конфликт в Украйна.

Делото срещу Артем Иваненко се разгледа на първа инстанция миналия петък от съдия Събчо Събев в Окръжния съд. Поради това, че адв. Кръстевич е поискал да представи още доказателства, тъй като е сметнал, че разглеждането на молбата може да мине по бързата процедура – да бъде одобрена, просто защото е изпратена, делото се е отложило за четвъртък, 20 юли. След 3 дни ще стане ясно какво ще прецени Бургаският окръжен съд и дали с решението си ще създаде прецедент, с който по-лесно украинската държава ще може да „събира” емигриралите от страната в началото на войната и хипотетично да ги праща на фронта.

 




Флагман.БГ Фънки призна за страшна болест Фънки призна за страшна болест 02/05/2024, Четвъртък 14:40 0
25
Коментара по темата
25.
Има ли проруZки медии в България
18.07.2023 12:57:48
1
2
И какъв е килипира им да бълват кремълска пропаганда.
24.
Аксел троен
18.07.2023 10:10:28
2
7
Започна се! В балтийските републики отдавна арестуват мъже и ги връщат в Украйна за пушечно месо. След "сглобката" у нас явно става същото. Дано поне по пример на джендарианството и половото равноправие мобилизират и жените че малко от малко да се отървем от тая напаст по морето.
23.
39°55′28″n 32°41′14″e
18.07.2023 09:42:43
1
4
Flagman pitaite Lorer iska li go mobilizirat da pomaga na negovata strana
voden pistolet da mu dadat oba4e
22.
Хахахахахаха
18.07.2023 08:41:38
3
7
цяла статуя за да може една укра да си лежкуни на морето. Преценил бил. Щом е обвинен, значи има защо. Да си взема и парцалесите с него и марш от страната! Толкова нагли и арогантни! Та и СПА-то им платихме сега реват, че не искат обратно! Излагация до безкрай!!!
21.
Това е верно колкото
18.07.2023 05:59:03
9
4
Бойните комари и врабчетата дет сваляли руските самальоти,най опасни са мишките у главара на верващия на секви тъпотии русафил
20.
Флагман и русчиите
18.07.2023 05:56:22
7
6
Събират копейки и рубли със фейк новини и старателен риминг на тлъстия пръделник на миърофаница.
19.
да изпращаме помощ за украйна и русия
18.07.2023 04:16:05
4
23
всички украинци да им ги изпращаме като помощ за фронта, барабар с нашите еврогейтаци от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС, както и другите извънпарламентарни извратеняци. Другите чебурашки от БКП и Възраждане пък помощ на Русия да ги пращаме. И дано най-накрая да се оправи тази държава.
18.
36
17.07.2023 23:34:10
5
10
Уфффф....тия мутро-съдии не се ли пенсионираха ве? Кинти и след 20 тоя бандер , може и на Малдивите....
17.
Тони
17.07.2023 21:28:02
5
39
как така?преди 10 дена,беше най голям демократ зеленски,не за вярване в много демоктична украйна да се фалсифицират дела.трябва да помогнем на укрите и да им испратим цял полк от баровете по морето.стига празни приказки за подкрепа,укрите трябват в украйна.
16.
До 10
17.07.2023 21:27:50
35
10
Бай Димо - пОтката, по-вероятно е да си бай Ганьо! Много ли те е яд, като видиш някой с по-скъпа кола от твоята?... примерно над 450 лв?
15.
ХХ
17.07.2023 21:05:03
11
41
До 12

"Не ви ли стана ясно че парите идват от ЕС..." - абе про'с'так неграмотен, тези пари са от моите данъци - над 70000 лева годишно!
Eдинствено некадърните и мързеливи про'с'таци, гласувате за ес да ви дава "европейска МРЗ".
14.
до 12
17.07.2023 20:52:55
3
49
Малоумен си. Такова понятие държавни пари или пари на държавата - не съществува.
На времето Маргарет Тачър каза, държавниците са измислили този термин държавни пари/средства - а това са парите на хората, на народа.
13.
Украйна
17.07.2023 20:48:56
15
62
Един украинец ми разправя, че всичко което се тиражира по медиите било пълна лъжа. Украинците искат Зеленски да падне. Пусна клип от телефона си, снимал го е от терасата преди да дойде в България. На клипа млад украинец разхожда кучето си на улицата ,спира военен джип и го натикали в багажника. После ги пускали на фронта. Много мъже така изчезнали безследно и обвинявали руснаците. Затова по улиците на Украйна мъже украинци не се виждат изобщо, само жени и деца.
Също така каза, че повечето украинци не искат Зеленски, нито това управление. Постоянно били подложени на рекет, терор, тези които били бедни ги подлагали на робски труд, а тези с повече пари ги заграбвали.
12.
Гост
17.07.2023 20:43:30
54
8
До N 1. Ти пък кого издържаш с твои пари бе лешпер? Не ви ли стана ясно че парите идват от ЕС, ама тъпака пак си говори глупости. Оръжие сме им давали, БТР сме им подарявали. Няма безплатен обяд, всичко се ПЛАЩА ! КАЗАХ !!!
11.
рашистите
17.07.2023 20:20:28
65
18
ще ядат огромен пердах!
Украинците излязоха страшно корав народ!
Да живее Украйна!
Да живее България!
10.
Бай Димо
17.07.2023 20:11:19
11
62
Мобилизирайте ги на фронта тия укро лешпери. Карат джипове за 200 бона!!!! Ай марш, да се биете за джендерастията и краварските ви господари!
9.
..
17.07.2023 19:56:48
21
18
А нещо за онова крехко мостче ще напишете ли,Флагманци? хахаха
8.
А
17.07.2023 19:48:21
5
28
Русчев, "прИстрашиха" не е в българския език.Може би на руски?
7.
Оруел
17.07.2023 19:39:33
4
27
Четете между редовете!
Сто реда изписани, но не пише от кой град е защото най-вероятно е от западните части където няма война.
6.
Az
17.07.2023 19:33:40
15
62
МАЙНАТА ИМ НА УКРАИНСКИТЕ ФАШИСТИ....
НИЕ ОСТАНАХМЕ БЕЗ ДЪРЖАВА
ТОВА Е ПРОБЛЕМА
5.
Курти
17.07.2023 19:32:36
11
37
Много сте ербап ама ако ви кажат отивате на фронта в Америка ще избягате чак.
4.
Минчо
17.07.2023 19:25:30
5
58
Да си взема избягалите да воюват. Мен в казармата не ме питаха дали искам.
3.
д-р прокурор Иван Иванов от СРП
17.07.2023 19:21:46
2
34
И в България повдигаме много скалъпени обвинения зависи кой как ще си плати и на кого. Тук в България също се потъпкват правата на човека, европейската директива за правата на човека не се спазва след като се повдигат скалъпени обвинения на невинни граждани с цел репресия, рекет, изнудване и лично отмъщение. За това такива прокурори като доктор прокурор Иван Иванов от софийската района прокуратура са ценни кадри за такива скалъпени и нагласени обвинения.
Нашият ШЕФ Петър Петров (Пепи еврото) избяга в Дубай, но въпреки всичко можете да се свържите с друг корумпиран адвокат за да приеме поръчката.
2.
*********
17.07.2023 19:15:22
1
14
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
1.
Аз казах
17.07.2023 19:05:39
12
85
Ние убежище за престъпници от Украйна ли сме? Кого издържаме с нашите пари? Тук се скриха богаташите на Украйна, на които изобщо не им пука как живеят българите.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Задържаха 12 партиди лимони със завишени нива на пестициди на границата Задържаха 12 партиди лимони със завишени нива на пестициди на границата Ежедневно в страната ни влизат стотици камиони, които внасят храни от трети страни На 7 май излиза ДНК експертизата на Велико Минков, делото за бащинство започва на 14 май в Бургас На 7 май излиза ДНК експертизата на Велико Минков, делото за бащинство започва на 14 май в Бургас Първото заседание по делото за бащинство, което той води, ще се гледа в Бургаската съдебна палата Фънки призна за страшна болест Фънки призна за страшна болест Хилда Казасян направо изтръпна по време на шоуто от думите му Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в парка Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в парка Обработвани ли са тревните площи в София Слави Трифонов се изправи на крака, напът е да пребори множествената склероза Слави Трифонов се изправи на крака, напът е да пребори множествената склероза Шоуменът се подложил на експериментална терапия, която давала учудващо добри резултати Великденско настроение завладя пазар "Краснодар" в Бургас Великденско настроение завладя пазар "Краснодар" в Бургас Пресни плодове и зеленчуци очакват домакините, подготвящи празничната трапеза 110 лева - цената великденската трапеза за 4-членно семейство 110 лева - цената великденската трапеза за 4-членно семейство Това показват наблюдения на Института за социални, синдикални изследвания и обучение Ще има ли ляво обединение за изборите – отговорите на Ваня Григорова и Мая Манолова Ще има ли ляво обединение за изборите – отговорите на Ваня Григорова и Мая Манолова След призива на Нинова за обединение на лявото пространство Банките спечелиха 818 млн. лв. за три месеца Банките спечелиха 818 млн. лв. за три месеца Заемите надминаха 100 млрд. лв. КЗП-Бургас ще проверява агнешко, яйца и козунаци в търговските обекти преди Великден КЗП-Бургас ще проверява агнешко, яйца и козунаци в търговските обекти преди Великден С особено внимание ще се следят стоките с етикети за биопроизход
Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази...
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори