×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Русия увеличава интензивността на ракетните удари по северните части на Украйна


Русия увеличава интензивността на ракетните удари по северните части на Украйна
Властите насърчават жителите на Суми да се евакуират предвид военните действия
15 Юли 2023, Събота, 09:10 ч.
Автор: Флагман.БГ

Ген. Залужний защити правото на Украйна да нанася удари по руска територия и потвърди желанието на Киев да си върне Крим

Русия е увеличава интензивността на ударите по населените места около северната граница на Украйна, съобщават от украинската гранична служба, цитирани от CNN. По данни на институцията през юни, спрямо май, ракетните удари в областите Суми, Чернихов и Харков са били три пъти повече.

От началото на войната тези райони са били обстрелвани с ракети и дронове повече от 1000 пъти, разказва говорителят на службата за граничен контрол. "Суми и Харков са двата най-обстрелвани региона на Украйна", коментира Андрий Демченко.  Властите насърчават жителите на Суми да се евакуират предвид военните действия.

В своето вечерно обръщение президентът Володимир Зеленски сподели информация от последното си заседание, на което от военното разузнаване са му предоставили данни, които сочат, че нападение от територията на Беларус, не е много вероятно на този етап. Преди време военните в страната съобщиха, че граничните зони с Беларус са допълнително укрепени, предава investor.bg. От Института за изучаване на войната (ISW) цитират Министерството на отбраната на Беларус, според което инструктури на ЧВК "Вагнер", които са работили в Африка, в момента са в тренировъчни лагери в Беларус.Те са пристигнали в страната през окупираните територии в Луганска област, допълват властите в страната.

От Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) посочват в своя обзор за 506-я ден от началото на пълномащабната война, че основните усилия на руснаците на фронта са насочени към Купянск, Лиман, Бахмут, Маринка и Авдеевка, като през изминалото денонощие са водени 20 битки в тези области. От своя страна, украинските военни продължават офанзивните си действия в Мелитопол  и Бердянск. В някои точки артилерийският обстрел намалява, отбелязва зам.-министърът на отбраната Ана Маляр в своя канал в Telegram.

Руски военни кореспонденти съобщиха за действията на украинците на север и на юг в Бахмут в опит да обкръжат града. Маляр отбелязва, че е имало опит на руснаците да си върнат позициите в северната част на Бахмут, но е неуспешен. 

В ранните часове на 15 юли отново е имало атаки с дронове, като информацията за броя им се уточнява. От началото на тази седмица Русия извършва всяка вечер удари с дронове и ракети по украински градове. В сутрешните часове на 14 юли украинските противовъздушни сили съобщиха за 17 дрона, от които бяха унищожени 16, и една ракета С-300, която не може да бъде "свалена" от ПВО. 

Украйна защитава правото си да нанася удари по цели извън страната

Главнокомандващият на украинските въоръжени сили ген. Валерий Залужни защити правото на Украйна да нанася удари извън територията на страната. Пред Washington Post той отбеляза, че разрушавайки складове за въоръжение на територията на Русия, военните намаляват боеспособността и щетите, които нанасят руснаците в Украйна. Западните партньори обаче доставят муниции и оръжие с условието то да не бъде използвано извън международно признатите граници на Украйна. "Тогава ще използваме наше оръжие", казва Залужни и потвърждава още веднъж намерението на Киев да си върне контрола и върху окупирания през 2014 година Крим.

Бъдещето на зърнената сделка

Зърнената сделка, по силата на която Украйна изнася селскостопанска продукция през три от черноморските си  пристанища, изтича на 17 юли и на този етап няма индикация, че ще бъде продължена.

По време на посещението си в София Зеленски коментира, че Киев не участва в преговорите с Русия и е оставил тази работа в ръцете на ООН и Турция. По негови думи и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш "са се хванали за главите" заради непрекъснатата смяна на исканията от страна на Москва.

Руският президент Владимир Путин потвърди, че Русия поставя въпроса за изпълнението на ангажиментите към нея. Говорител на ООН коментира, че основното искане е достъп на "аграрната" банка Росселхозбанк до международните финансови пазари и системата SWIFT.

Зърнената сделка беше сключена през юли 2022 година.

Бен Уолъс:  Коментарът ми беше изваден от контекста

Коментарът, че Украйна дължи повече благодарност, е изваден от контекста, съобщава във Facebook британският министър на отбраната Бен Уолъс. Думите му, че западните партньори не са Amazon, който може да доставя въоръжение онлайн, пък са казани още през миналата година, допълва още той. 

Уолъс написа в своя профил в социалната мрежа, че е визирал предизвикателствата, които могат да възникат по отношение на Украйна. "Говорех за нуждата Украйна някога да признае, че в много страни и парламенти няма същата силна подкрепа, както във Великобритания. Не става дума толкова за правителството, колкото за гражданите и депутатите в международната общност", коментира той.

Подкрепата за Украйна във Великобритания е една от най-високите в цяла Европа - 70%, отбелязва още британският министър и допълва, че думите му са били насочени основно към нуждата да се достигне до гражданите на други страни, които още изпитват съмнения, допълва още той.

Попитан на конференция след края на срещата на НАТО във Вилнюс да коментира,  украинският президент Володимир Зеленски отговори, че не е сигурен дали Уолъс е имал предвид точно това - че Украйна дължи повече благодарности. "Ние винаги ще бъдем благодарни на Великобритания. Аз просто не разбирам какво точно има предвид той", каза Зеленски и саркастично допълни, че може сутрин, като се събуди, да благодари на Великобритания за помощта.

Украинският президент се обърна и към министъра на отбраната на Украйна, който беше в залата, с въпрос какви са отношенията му с Уолъс. "Отлични", отговори му Олексий Резников, а Зеленски му препоръча, да се обади на своя британски колега и да му благодари. "Обадете му се още днес", допълни той.

Размяната на реплики беше остро критикувана от украинския посланик във Великобритания, според когото това е излишна проява на остроумие, която може да сигнализира за разделение между партньорите.

Премиерът на Великобритания Риши Сунак коментира, че не споделя виждането на своя министър. "Президентът Зеленски многократно изрази своята благодарност на мен, на британския народ и на останалите съюзници", допълни той, а на път към Киев украинския държавен глава поимено благодари на всички членове на НАТО за подкрепата.


В категории: Войната в Украйна


14
Коментара
Флагман.БГ Акула изяде крак и ръка на турист Акула изяде крак и ръка на турист 28/04/2024, Неделя 09:17 0
14
Коментара по темата
14.
Барбароса-3 на НАТО?
15.07.2023 16:19:39
1
4
Още преди време изтече в Интернет доклад от 4000 страници на НАТО за подготвяна война с Русия. Този план е бил одобрен на срещата на НАТО във Вилнюс. НАТО определено подготвя нова Световна ядрена война в Европа, погледнете последните новини в гръцките СМИ, прилича на Барбароса-3 на НАТО.
Изглежда затова Вагнер след кратка "комедийна оперета" се разположи предварително в Беларус, за да предотврати това нападение на НАТО:
Отговорът на НАТО към Вагнер: Хиляди американски резервисти бяха повикани за операции в Европа - Изготвен е военен план за "тотална война" с Русия - Какво предвижда той
Над 1 милион войници на НАТО въоръжени - зони на отговорност в Балтика
https://warnews247-gr.translate.goog/ektakto-to-nato-energopoiise-schedio-ektaktis-anagkis-gia-polemo-me-ti-rosia-kaloun-efedrous-ston-amerikaniko-strato-gia-epicheiriseis-stin-evropi/?_x_tr_sl=el&_x_tr_tl=bg
"Основите за война се полагат и в Балтийско море: НАТО анулира Учредителния закон с Русия – Полша се придвижва с бързи процедури в коридора Сувалки. Последната надежда за мир е угаснала"
https://warnews247-gr.translate.goog/to-nato-akyronei-ton-idrytiko-nomo-me-rosia-bainoun-oi-vaseis-gia-polemo-kai-stin-valtiki-i-polonia-kineitai-me-fast-track-diadikasies-gia-syrraxi-ston-diadromo-suwalki/?_x_tr_sl=el&_x_tr_tl=bg
"Военно положение? НАТО планира да изпрати 100 000 войници в Полша - Подготовка за конфликт с Вагнер на Запад Украйна и Сувалкския коридор. Силни полски сили се разполагат на границата с Беларус!"
https://warnews247-gr.translate.goog/ektakto-etoimotita-metavasis-stin-polonia-gia-100-000-natoikous-stratiotes-me-aspida-to-aegis-ashore-vlepoun-syrraxi-me-vagkner-se-dytiki-oukrania-kai-diadromo-suwalki/?_x_tr_sl=el&_x_tr_tl=bg
13.
последни новини от гръцките СМИ
15.07.2023 16:10:46
1
6
Относно ракетните удари на Русия, погледнете последните новини в гръцките СМИ:
Оглушителни експлозии: Руснаците изравниха Фидониси и Николаев – Взривиха складове за ракети Storm Shadow – Рояци дронове удряха цели в Киев!
Руснаците отговориха на посещението на Зеленски във Фидониси
https://warnews247-gr.translate.goog/ekkofantikes-ekrixeis-oi-rosoi-isopedosan-fidonisi-kai-nikolaef-anatinaxan-apothikes-pyravlon-storm-shadow-smini-drones-ktypoun-stochous-sto-kievo/?_x_tr_sl=el&_x_tr_tl=bg
Жестоко видео: Руснаците убиват отряд от англосаксонски и испаноезични наемници – британски морски пехотинци: „Касница – тела навсякъде“
Руски войник: Искаха да ни бият - Трябваше да си останат вкъщи!
https://warnews247-gr.translate.goog/sklira-vinteo-oi-rosoi-exontosan-monada-anglosaxonon-kai-ispanofonon-misthoforon-vretanos-pezonaftis-afto-einai-makeleio-yparchoun-pantou-ptomata/?_x_tr_sl=el&_x_tr_tl=bg
„Машина за месо“ Запорожие: Второ голямо клане на украинските сили – Руснаците удавиха в кръв три вълни от атаки със стотици убити (vid)
Целият филм на украинската драма
https://warnews247-gr.translate.goog/defteri-megali-sfagi-oukranikon-dynameon-oi-rosoi-epnixan-sto-aima-tria-kymata-epitheseon-tous-egklovisan-se-kreatomichani-tous-therisan-sklira-vinteo/?_x_tr_sl=el&_x_tr_tl=bg
12.
не изглежда вярно това твърдение
15.07.2023 15:26:53
2
6
"Подкрепата за Украйна във Великобритания е една от най-високите в цяла Европа - 70%, отбелязва още британският министър..."
Не изглежда вярно това твърдение - според скорошна анкета в Англия с участващи 65959 души:
Кой бихте предпочели да бъде ваш министър-председател/президент? Путин или Байдън?
https://download.monin.net/f.php?h=2iKecWyX&p=1
Отговорът е поразителен! Путин води със 77.5% пред техния индиец Сунак 10.8%, Байдън събира 4.7%
11.
Абдал Ал Сабах Иб Се Рахат
15.07.2023 14:43:26
1
3
До коментар 10
Разбрахме ,че си много прост за да измислиш и напишеш нещо , поне препиши нещо. Като не си и преписал нещо значе си прост и мързелив.Ти си от МАТРЯЛА на бъдеща България.
10.
Бай....до 9
15.07.2023 14:27:04
3
4
Е ми еби се на рахат, цигон! Никой няма намерение да ти вади лайната!
9.
Абдал Ал Сабах Иб Се Рахат
15.07.2023 14:11:27
12
5
Истината е ,че войната ще продължи още много време.Още много хора ще умрат и от двете страни .Много семейства ще потънат в скръб.Украинците се присъединяват към Латвийците ,Естонците ,Поляците ,Финландците ,Шведите и другите народи които ще ненавиждат руснаците поне няколко стотин години за напред.И това само защото Русия нападна съседна независима и суверена държава наречена Украйна за кефа на Путин.НО КАКТО И ДА СЕ РАЗВИВАТ ВОЕННИТЕ ДЕЙСТВИЯ РУСИЯ ЗАГУБИ.Русия вече не е държавата която беше преди да нападне Украйна.Тя (Русия ) от една велика ядрена държава се превърна в една елементарна посредствена държава. Запада я напъди от белият свят ,някои държави " хиени" като Китай ,Турция Индия и други естествени я ДОЯТ за без пари . Това ДОЕНЕ не може да продължи вечно.Вярно е че средно- статичният руснак винаги е мизерствал и винаги е бил на нивото на български клошар.Едно е да си клошар съвсем друго е да не си ял десетина дена.Наближават дните когато ще се наложи на средно- статистическият руснак да се храни на 8-10 дена веднъж Не съм убеден ,че руснака колкото и да е издръжлив , че ще издържи.
8.
така така
15.07.2023 13:38:58
8
14
Ко стана с офанзивата на фашистите... Май са о по телевизията върви офанзивата хахаххха
7.
паткан
15.07.2023 13:22:09
7
14
Бой по нацистите.
После щаб квартирата им нато.
Тази земя трябва да се изчисти от паразити дето все гледат нещо да откраднат.
6.
7887
15.07.2023 12:48:11
12
6
Няма по-добър руснак от мъртвия! хаха
5.
Хахахах
15.07.2023 12:41:57
5
14
Не се вълнувайте ганави мастии(сороспии)!
Докато Кремъл не начупи лайняните оръжия на великото лайНАТО, няма да смаже измислената държава окраина! Само пълен малоумник не го проумява!
4.
Путин
15.07.2023 11:53:48
10
9
След 3 дни сме в Киев!
3.
1
15.07.2023 11:04:59
22
10
2 Кретени се радва удари ДЕЦА боклук Херсон беше завинаги ваш УКРАЙНА ВЕЛИКА
2.
Az
15.07.2023 10:52:14
13
26
СЛАВА РОССИИ
БОЙ ПО ФАШИСТКАТА УКРАИНСКА СГАН
СЛАВА РОССИИ
1.
Британското разузнаване.
15.07.2023 10:51:35
7
19
Тези ракети са фалшиви! Истинските отдавна свършиха!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Тя е била 637,92 лева миналата година Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф 22-годишният младеж сам загубил средствата и излъгал за посегателството 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той
Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори