×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Гуверньорът на Ротари България Христо Михайловски посети кмета на Бургас Димитър Николов


Гуверньорът на Ротари България Христо Михайловски посети кмета на Бургас Димитър Николов
Дистрикт 2482 ще работи под слогана "Да сътворим надежда за света". Кметът връчи на гуверньора почетния знак на Бургас "Св. Николай Чудотворец"
13 Юли 2023, Четвъртък, 15:34 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, Снимки: Авторът

Демографската криза бе поставена на първо място сред големите теми за ротарианството у нас

Кметът на Община Бургас Димитър Николов и зам.кметът по икономика, бюджет и финанси Красимир Стойчев приеха Дистрикт гуверньора на Ротари България Христо Михайловски, който гостува на трите бургаски ротариански клуба, за да ги запознае с основните насоки за работа през започналата от 1 юли нова ротарианска година.

Христо Михайловски бе придружен от Асистент Дистрикт гуверньора на Зона 18 Катя Касабова, дистриктния офицер Мария Белински – представляваща РК Бургас Пиргос, президента на РК Бургас Иван Ненков и президента на РК Бургас Приморие проф.Сотир Сотиров.

Целта на посещението бе да се конкретизират и синхронизират действията по проектите на местната ротарианска общност с местната администрация, която по традиция оказва огромна партньорска подкрепа при реализацията им.

Дистрикт гуверньорът очерта основните теми, по които ще работи Президентът на Ротари Интенернешънъл Гордън Макинали – противопоставяне на военната агресия и менталното здраве на младото поколение. У нас тези глобални проблеми ще залегнат и с още три  пункта на българския Дистрикт под ръководството на Христо Михайловски. Основният ще е демографската криза, която гуверньорът открито нарече катастрофа и бич за България.

Гуверньорът бе придружен от лидерите на трите бургаски клуба при посещението му в кметството

„Тя има три измерения, по всичките от които е тревожно – смъртност, раждаемост и емиграция. Над 2 млн. родени у нас са напуснали пределите на страната от 90-те години насам. И като говорим за смъртност например, това не е само отношението ни към здравните заведения у нас. Има и образование, работи се с младите зависими хора, има и превенция, но неефективно. Темата е много голяма и болезнена, но идеята да я предложа е, че първо, държавата не обръща достатъчно внимание в тази посока, и второ – да се опитаме да привлечем общинската и държавната администрация, също и спонсори, които да могат да помогнат в тази посока“, каза Михайловски. Той обърна внимание и на Седма зона на Фокус в Ротарианската дългосрочна стратегия  – екологията, акцентирайки на факта, че срещата с администрацията на общината е именно в град, който разчита на туризма. Николов и Стойчев отвърнаха, че са имат готовност за генериране на такива проекти, в които да се включат ротарианците от Бургас и самият български дистрикт.

Христо Михайловски обявява в Бургас основните насоки, по които ще работи Ротари Интернешънъл и президентът Гордън Макинали пред трите ротариански клуба

„Всички приоритети, които споменавате – са приоритети и на града. Аз съм още по-притеснен за демографията в България. Наскоро имахме национална среща на Сдружението на общините и действително се констатира, че държавата нищо не прави. Има активности проформа, но без финансови средства не става. Трябва комплексен подход. Държавата трябва да търси партньорство с местната власт. В Европа има три успешни примера за демографска политика. И трите държави са със силно изразена децентрализация, с регионални бюджети – Унгария, Германия и Испания. Ние сме изостанали, защото при нас властта е централизирана, кметовете не могат да направят нищо съкестено, ако нямат подкрепата на правителството. В буквалния смисъл“, беше искрен кметът, който е сред най-успешните местни управници у нас през последното десетилетие, полагайки огромни усилия в сферата на здравеопазването и образованието на подрастващите.

Бургаското ротарианство през 2023/2024 г. заседава с Дистрикт гуверньора във вторник вечерта в Голямата зала на хотел "България"

През ноември 2023 г. Дистрикт 2482 ще проведе Кръгла маса в столицата, свързана с демографската криза,  фокусът ще бъде върху здравеопазването и върху смъртността. Поканени са от Нидерландия и Швейцария водещи експерти в организацията на здравеопазването, което е сред големите проблеми за България.

Христо Михайловски с президента на РК Бургас Иван Ненков
Христо Михайловски с президента на РК Бургас Пиргос Аргир Гилмановски и с подарък от талантливите деца, спонсорирани от клуба
Христо Михайловски с президента на РК Бургас Приморие проф. Сотир Сотиров

„Готов съм да обмислим и за Бургас подобна Кръгла маса, която да привлече вниманието с наше участие“, каза Михайловски, който бе осведомен и за осигурените отлични условия като база тук за провеждане на значими национални и международни форуми. 

Зам. кметът по икономика и финанси Красимир Стойчев цитира статистически данни от последно национално изследване: Ако се приеме численост на населението само по регистрация в ГРАО, само четири града у нас увеличават населението си и то само механично – София, Пловдив, Варна и Бургас. И тази статистика е анти-политическа,  държавата не иска да я приема, не я валидира за вярна, защото говори лошо за управлението - на което и да е правителство, не конкретно сегашното.

На 4 септември Димитър Николов ще гостува като лектор на обща ротарианска сбирка в Бургас по проблемите на демографията и образованието. Напролет трите клуба ще реализират общ проект по озеленяване на едно от бургаските уилища.

Снощи Христо Михайловски посети редовната първа сбирка за новата ротарианска година 2023/2024 на РК Созопол, където бе извършена и ротация на Огърлицата. Очаквайте подробности!

 


В категории: Бургас


Флагман.БГ Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка 02/05/2024, Четвъртък 22:00 1
Май ще е прекрасен за 4 зодии
Май ще е прекрасен за 4 зодии 02/05/2024, Четвъртък 21:20 0
България Всички новини
Овенът да внимава с парите, а Козирогът ги привлича като магнит Овенът да внимава с парите, а Козирогът ги привлича като магнит Хороскоп за деня – 3 май 2024, петък Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка Никога не изневерявайте на себе си 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват Мъжете следят за това дали имате общи интереси и хобита Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Изминаха 9 години - черното БМВ на бургазлията влачи 40 метра детето, без да спре Май ще е прекрасен за 4 зодии Май ще е прекрасен за 4 зодии Вижте кои са късметлиите Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Ето кои са те  Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Отговорът на председателя на образователната комисия НС Красимир Вълчев Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Астрономите предупреждават, че въпросното изригване ще окаже влияние на навигационната система в някой райони по света Държавната хазна излиза от релсите Държавната хазна излиза от релсите Приходите от корпоративни данъци намаляват
Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори