×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Какво е „Бриткойн” и защо е важно да стоим далеч от централизираните дигитални валути


Какво е „Бриткойн” и защо е важно да стоим далеч от централизираните дигитални валути
Задава се анти утопия, която дори и Джордж Оруел не можа да предвиди в романа си "1984"
11 Юли 2023, Вторник, 21:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Какво би станало, ако държавата решава вместо вас, как да харчите парите си?

Централната банка на Англия обмисля сериозно да „преструктурира” финансовата система в страната, въвеждайки дигитален паунд, чиято функционалност в момента се обсъжда под кодовото име „Бриткойн”. Колкото и да прилича обаче това работно заглавие на новата централизирана дигитална валута на Bitcoin – оригиналната криптовалута, толкова идеята зад нея се различава от тази на биткойна и системите зад него. Различията са основно в това кой ще управлява дигиталния паунд.

Спорът в обществото, ако може изобщо да се нарече така случващото се, е на изкуствената разделителна линия „за” и „против”, докато всъщност за някакво одобрение от страната на хората не би следвало изобщо да се говори. Причината за това е, че въвеждането на издавана от централна банка дигитална валута на практика слага край на финансовата свобода и независимост, и дава начало на дигитална технократична диктатура от икономически тип. Какво се има предвид?

Към момента все още имаме пари в кеш. Какво правим с тях е лично наше решение, а финалната транзакция в брой се „проследява” само от нас и от получателя на банкнотите – иначе казано, вие и трето лице знаете за какво са похарчени парите. Не така стоят нещата, когато пазарувате стоки с карта или по банков път. Тогава, за да стигнат парите от вас до получателя им, банката, с която работите, бива уведомена за това. Записва се точна дата, час, секунда, сума, повод, както и вашето име, името на получателя и всичко, с което банката разполага като информация за вас и него още от момента, в който се прави регистрацията на сметката.

И докато с това сме свикнали до известна степен и се съгласяваме с него, то съвсем "друга бира” са централизираните дигитални валути, които сега се обсъждат в редица държави по света, водени от Западния свят, но по идея на Китай. Случва се следното – Бриткойн се въвежда, кешовите транзакции изчезват, защото са „несигурни” (за кого, това е друг въпрос) и парите се издават от централната банка на хората като награда за техния труд. Всяка транзакция се проследява, всяко ваше действие става ясно за банките и по продължение на същия аргумент – и на държавата. Това е фатално.

Това означава, че вашата финансова стабилност вероятно ще зависи от това колко правилно се съгласявате с държавните политики и прищявки. Системата вече е въведена в омразния и авторитарен за Запада Китай. Комунистите там обичат да държат под контрол населението си и то явно също обича да бъде контролирано. Така например, ако пресечете накриво улицата, извън пешеходна пътека, в няколко китайски провинции ще получите автоматична глоба, която се изтегля от сметката ви без да имате право да контролирате процеса. За да се случва максимално флуидно този процес, във въпросните провинции е въведена система, извадена директно от романа на Джорд Оруел „1984”, при която всяко ваше движение се слети от комплексни мрежи от камери за видеонаблюдение, снабдени с алгоритми за лицево разпознаване, вързани към базите от данни на правителството. Чудесна формула. Ако решите втори път да пресечете накриво улицата, се ограничава правото ви на ползване на градски транспорт или междуградски превози. Ставате затворник на държавата.

Ако вземем същата система, вече услужливо разработена от братята китайци и я приложим в западното общество, стигаме до още по-големи кошмари. На „мода” в политиката в момента са идеите за климатичните промени (терминът бе услужливо променен от „глобално затопляне” в последните години), зелената енергия, енергийната ефективност и т.н. концепции, въведени след унищожаването на ядрената енергетика на Стария континент. Когато вашият портфейл е изцяло на разположението на банките, а те работят за държавата и съответно политиците, картината се променя рязко.

„Могат да направят така, че да можете да купувате месо. Че не можете да отидете на почивка без позволение. Ако мислят, че сте летели много в последната година, могат да ви ограничат възможностите за пътуване. Всичко зависи от това какво влиза в списъка на държавата в конкретния момент. А той ще се променя”, казва финансовият анализатор Сузи Уорд, която е един от многото експерти, които съзират в сегашните действия на Великобритания опит да се премахне финансовата независимост на гражданите. Тя подчертава още, че при сегашната система, ако държавата ви сметне за „неудобен”, лесно може да затрие банковите ви сметки. Но никога не може да ви ограничи от това да ползвате пари в брой.  С нововъведенията, тази „пречка” пред тоталния контрол се премахва.

И ако мислите, че това са далечни процеси, спомнете си старата максима – всичко в България идва с 10 години закъснение. Но в модерния свят, заради скорострелното развитие на събитията и технологиите, това закъснение вече е значително по-малко. Към момента няма планове левът да бъде „дигитализиран”. Но пък няма и планове той да бъде съхранен за още дълго. Смяната му с евро, колкото и да не се харесва на една немалка част от обществото, изглежда неизбежна. А с това идва и неизбежното вкарване на страната ни в еврозоната и по прдължение – в дигиталното евро, което от повече от 2 години вече е на дневен ред в Европейския парламент и Европейската комисия.

 


В категории: Политика


Жесток удар по Лена
Жесток удар по Лена 27/04/2024, Събота 10:00 0
Флагман.БГ Лазаровден е! Лазаровден е! 27/04/2024, Събота 08:59 0
11
Коментара по темата
11.
11
12.07.2023 10:33:54
0
3
статията е миш- маш
10.
до 9
12.07.2023 09:36:25
0
0
Това е вярно, но новите проекти са различни.
9.
Рус
12.07.2023 09:14:39
2
2
От десетилетия хората в развитите държави над 95% плащат с дигитални пари (кредитни или дебитни карти). Там в кеш съм виждал да плащат предимно много възрастни хора.
8.
Хахаха
12.07.2023 07:56:13
5
5
Флагман спрете наркотиците.
7.
до 6
12.07.2023 00:05:37
5
8
На втория етаж е само отворът където влиза фунията, в която вносните телевизии на български език наливат "мненията" на нашите пишман европейчета. А тези телевизии от своя страна са собственост на 5-6 талмудски конгломерата, ако в последните няколко години не са консолидирани дори до един!

Каква ирония... Едно време гледахме само руски филми, че и руска телевизия един ден, а сега "демократична" България забрани РТ! А другата тъжна ирония е, че тогава се смяташе, че от Свободна Европа се чува "истината". А истината е, че всичко е цирк и заблуда и всички, до един, са членове на една и съща престъпна шайка!
6.
Аз
11.07.2023 23:44:52
3
8
...това + всичко свързано, с това да най-малкия значим детайл , го знам....
..... и Ви го пиша от години...
... Стойте си с глави в калта и "Честито"!...
... Честито робство, каквото не сте си и представяли някога, въобще!...
... Бъдете живи и здрави...
...и е добре на втория етаж да има "някой".
5.
пешев
11.07.2023 22:31:23
5
7
до 1. какъв Уорън Бъфет си ти,много повече би ти отивали Владко Путефф
4.
до 3
11.07.2023 22:06:10
12
6
В конкретния случай, твоята осведоменост клони към нула.
3.
Мама мия
11.07.2023 21:55:34
8
20
Финансовата грамотност на статията клони към 0.
2.
И
11.07.2023 21:38:54
20
5
Какво точно ще спечели държавата ? Ако пътуваш повече ще харчиш повече , защо да те спират да работиш и да си харчиш дигиталните мангизи . Пак ще има федтовали , концерти , екскурзии . Бизнеса ще продължи
1.
У.Бъфет
11.07.2023 21:32:47
20
16
Хак ви е..... Искайте още еврото и Европа! Тази "Демокрация" ще ни унищожи. Комунизъм По 3. Биткойн и криптото като цяло нямат нищо общо с дигитализацията валутите. Ще си харчите парите от заплата в точно определени места и за определено време!!!! Иначе след това те ще изчезват от портфейла ви. Честито на всички Демократи!!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата
Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори