×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

“Утвърждаването на Русия е необратим процес” - нужна ли е ревизия на речта на Доган от 2015 г.


“Утвърждаването на Русия е необратим процес” - нужна ли е ревизия на речта на Доган от 2015 г.
Геополитическата ориентация за нас не подлежи на ревизия, заяви Карадайъ в деня на визитата на украинския президент Володимир Зеленски
08 Юли 2023, Събота, 15:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Тогава лидерът на ДПС бе обвинен, че е защитил прокремълски позиции

"Движението за права и свободи е последователна партия и през всичките тези 33 години сме отстоявали евроатлантическата геополитическа ориентация на България." Това обяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ пред репортери в Народното събрание в четвъртък по повод еднодневното посещение у нас на украинския президент Володимир Зеленски.

„Тази геополитическа ориентация за нас не подлежи на ревизия. Напротив, според нас ние трябва да сме лоялни и достойни членове на съюзите, в които членуваме – НАТО и Европейския съюз“, добави Карадайъ.

ДПС е сред партиите, които подкрепиха последните инициативи в парламента за подпомагане на Украйна с оръжия и за приемането на тази държава в НАТО след края на войната срещу руския агресор.

Репортер на „Флагман“ обаче попита Карадайъ има ли ревизия на позицията на Ахмед Доган, който в края на 2015 г. бе обвинен, че е държал проруска реч на традиционното тържество на ДПС преди настъпването на новата година.

„Аз ще ви помоля още веднъж да си припомните позицията на г-н Ахмед Доган“, призова Карадайъ и обясни, че няма ревизия на нито едно стратегическо виждане на Доган от 1984 г. насам.

В края на 2015 г. Доган обяви: „Утвърждаването на Русия е необратим процес, който искам да наблюдавате. Русия ще направи всичко възможно тази линия да продължи и, ако е необходимо, дори силово. От тази гледна точка бихме задали въпроса за НАТО – адекватна система за отбрана ли е? Аз само ви съветвам - не приемайте нещата инерциално, като блуждаещи политически клишета в нашия динамичен свят.“

Думите на лидера на ДПС бяха в контекста и на случилото се през 2014 г., когато Русия бе окупирала и анексирала Крим. Това се оказа само началото на агресията на Путин спрямо Украйна.

„Флагман“ припомня цялата реч на Доган от 17 декември 2015 г. Тя засяга и спорна декларация на тогавашния председател на ДПС Лютви Местан, изчетена от парламентарната трибуна. Малко след това Местан бе изгонен от партията.

СЛОВО НА ПОЧЕТНИЯ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДПС Д-Р АХМЕД ДОГАН ПРЕД ЕЛИТА НА ДПС НА ТЪРЖЕСТВОТО ПО СЛУЧАЙ НАСТЪПВАНЕТО НА НОВАТА ГОДИНА

"Уважаеми дами и господа!

По традиция всяка година политическият елит на ДПС се събира, за да направи равносметка на изминалата година и да проспектира следващата година.

Най-характерното за този цикъл на политическото време е ускореният му темпоритъм и дълбинният му рефлекс върху всички сфери на живота.

Основни причини за ускорената вътрешна пулсация на времето, според мен, е тенденцията за прерастване на глобалната финансова криза в световна политическа криза, която поставя под въпрос стабилността на световния политически ред.

За първи път съм притеснен.., въпреки че по природа съм оптимист… Тревожно е, че Европейският съюз и страните- членки първо, не знаят какво да правят, второ, ако правят нещо, го правят съвсем формално и трето - ако решат „да се освободят“ от евроидеята и евростратегията за интеграция, не знаят как да го направят и какво следва от това.

ЕС в момента няма дълбока мотивация за развитие. Дори, мисля, че няма мотивация и  за запазването си. Всичко се прави инерциално. ЕС няма необходимия за развитието си  инвестиционен ресурс. Не са добре нещата и на равнище властови капацитет, за да се направи следваща крачка. Което означава формално съществуване, формално инвестиране във формална суперобщност. Създадена е политическа илюзия за ЕС, която ще бъде, дай Боже, ако не първият, то поне вторият субект в планетарен мащаб. Но това не става. И в близките 10 години това няма да се случи. Бюджетът на ЕС (за интеграция) е около 120-130 млрд, а военния бюджет на САЩ е 600-650 млрд. ... Тоест, съучастници сме в политическа игра с неясни правила и аморфни приоритети.

Аз вече дълбоко се съмнявам, поне в някои отношения, не цялостно, разбира се, дали ще има изобщо Европейски съюз. До сега Европа не е показала, че има дълбока вътрешна мотивация да превърне ЕС в единен общ субект с геополитически мащаб. Например, има различни конфликти по света, по отношение на които европейската позиция се свежда до самооправдание, защото ЕС е джудже във военно-политическо отношение...

Но, уважаеми колеги, кризата, която започна преди 6-7 години, се задълбочава и то много сериозно, придобивайки много странни форми вече извън сферата на финансите и икономиката. Според мен, кризата мимикрира и се развива към политическа криза в планетарен мащаб. Защото тя поражда, задава и продуцира условия, които поставят под съмнение политическия ред в света.

Еднополюсният модел на света не може да остане в този си вид с категоричната доминация на САЩ. Китай се развива много сериозно и агресивно. И, разбира се, Русия. И това се случва на фона на пасивната политика на ЕС... Утвърждаването на Русия е необратим процес, който искам да наблюдавате. Русия ще направи всичко възможно тази линия да продължи и, ако е необходимо, дори силово. От тази гледна точка бихме задали въпроса за НАТО – адекватна система за отбрана ли е? Аз само ви съветвам - не приемайте нещата инерциално, като блуждаещи политически клишета в нашия динамичен свят!

С други думи, световният ред с един геополитически полюс е на път да се преобразува много сериозно. Вероятно ще бъде многополюсен. Но в този контекст ЕС е в състояние “заспи” и се чуди какво да прави и къде да се закачи. Симптоматиката за политическа криза, започва с криза на толерантността. Кризата на толерантността създава условия за събуждане на  различни национализми.

Ако някой от ЕС говори реално за приоритет на свободата, толерантността, отговорността и дори на сигурността и стабилността - значи не познава реалността. Няма такова нещо. Не виждам следващите 10 години да има условия за романтична политика. Защото големите, дълбоките пластове на геополитиката се разместват главно от гледна точка на полюсите и ние не трябва да си затваряме очите за необходимата реформа на нашата партия - като очакване, като адекватно структуриране и като адекватно действие. Светът не върви на добре. Това за мен е факт, а не предположение.

В този контекст гаранция за нашата сигурност е целостта и стабилността на България.

В региона, освен Русия, Турция иска да намери новото си място в световния ред и това може да породи много сложни взаимоотношения и кризи в региона на Балканите и Европа. Изобщо новото препозициониране в целия регион е толкова сложен и подмолен процес, че на този етап трудно могат да бъдат предвидими последиците. Само едно камъче може да обърне каруцата на стабилността в международен мащаб. Това е моето усещане. И когато говорим за политическо време, за национално политическо време, ние трябва да си сверим часовниците с това общо геополитическо време, ако не изцяло, поне с европейското политическо време. За съжаление това европейско политическо време, поне на този етап, сериозно изостава. Европейският съюз не е на ясно със себе си като идентичност, какво иска всъщност. ЕС все още няма идентичност, това е само проект на идентичност. И именно заради това ние се намираме в такава ситуация на разкрачен стоеж.

Затова, от гледна точка на тази ускорена пулсация на политическото време, партията трябва да се реформира с ясен проспект на развитие. А един модел за развитие във всички случаи трябва да включва рисковите параметри за развитие на Колективното тяло. За голямо съжаление аз не виждам приоритетно мислене за Колективното тяло. И това е най-важният въпрос, който ние като че ли не поставяме, а го подменяме с текущи проблеми на политиката.

Понятието за „Колективното тяло" ползваме само като метафора. Но Колективното тяло има особена система на усещане, възприятия, оценка, очакване… В етнологията има един интересен термин - морфичен резонанс, който отчита именно вътрешната пулсация на общността. Ето, аз просто ви усещам, убеден съм - вие също ме усещате, дори без да говорим. Морфичният резонанс означава без да говориш да предаваш телепатична информация на подсъзнателно ниво. Мога да твърдя, че имам отворен портал за тази информация, затова не се ебавам.

Не може едно колективно тяло, или цялото, да не си дава сметка за това, каква колективна пулсация произвежда и излъчва. Пулсацията на колективното тяло е феномен. Ако не се култивира, някой ще го овладее. Колективното тяло има вътрешен живот, който включва съзнаваното и несъзнаваното от гледна точка на оцеляването.

Да, кризата дава възможност, но кризата и отнема възможности. Би трябвало да сме доволни, че българският политически елит се научи да управлява кризисните ситуации, но този факт не трябва да ни приспива.

 Моето желание е с политиката да се занимават хора, които разбират от политика. Аз харесвам музиката, обаче не съм компетентен да я оценявам . Хора, които са без понятие за политика, да правят политика – с това не съм съгласен! Не всеки може да прави политика. Не всеки човек може да прави музика. В никакъв случай не мога да пея като Галена, тя е талант. Но тя не може да прави това, което аз правя, примерно. Така е устроен светът...

 Колеги, всеки да прави това, което разбира, а не това, което му е внушено да прави или му е наложено да прави. В това сложно време нещата така може да се объркат, че да си създадем проблеми за години напред. ДПС не може да се създаде отново. ДПС трябва да се поднови, но не може да се подмени. Дори с подкрепата на съседни държави…..

Искам много сериозно да погледнем на този въпрос. Ние не се намираме в някакъв рутинен период на развитие, ние се намирме в криза, която не осъзнаваме като мащаб и дълбочина. И можем да бъдем жертва, като пушечно месо, на тази криза. 

Само си представете потенциалния конфликт между Русия и Турция

За мен беше гаф тази декларация, г-н Местан. Пентагонът няма позиция, НАТО няма позиция. Освен това българинът е много чувствителен на тази тема. Тревожността му има силата на исторически архетип. Ами ако пламне пожар какво правим?! Какво правим, ако пламне пожар, господа… Ние сме в периметъра на потенциални военни действия… Или мислите, че това не е възможно?! Аз не искам България да се превърне в жертва, не желая нашият електорат да бъде разменна монета за каквото и да е. Не искам! Всякакви други идеи поставят под съмнение сигурността на живота, политическия смисъл на ДПС. Ако това не го осъзнаваме, значи не сме в час. Едно наше непремерено действие може да породи такива последействия, за които после да се чудим - ама така е било, ама някой не ни е разбрал, не ни е доразбрал и така, нататък.....

Затова с известна тъга искам да ви кажа, че времето е много сложно. Защото вибрира негативно в различните си пластове. Пожелавам ви да потърсите основите в себе си, от гледна точка на най-важното за нас, стабилността и сигурността на региона. Всяка концепция, всяка идея, всяка стратегия, която поставя нашата сигурност под въпрос – не трябва да се поощрява. Уточнявам - всички страни са заинтересовани от етносите, които са в съседните страни. Балканите са мозайка от етнорелигиозни малцинства, господа. Много пъти сме говорили за това. При една такава ситуация всеки се стреми да потърси пета или шеста колона. Ако искате да играете тази игра - това е политическо бедствие. Аз не искам да бъда нито пета, нито шеста колона. Моята философия  е в България и в региона да има сигурност, и то независимо от външните обстоятелства. Много важно! Но затова трябва да се прави политика на баланси във всеки конкретен момент и всеки конкретен политически акт да е свързан с този контекст. Защото тези генериращи тревожност реалности изкривяват и ускоряват политическото време. И политическият разум основателно се изкушава да организира  и конструира света, в който живеем, по същата матрица.

Не трябва да си въобразяваме, че това, което правим като политика в парламента няма връзка и със световна политика, европейска политика , регионална политика и т.н.

Информационната епоха фундаментално се отрази в самото битие на политиката. В политиката вече всичко е във всичко, така да се каже онлайн.

Няма изолирани действия. Всичко е във всичко. Дори, когато правим нещо несъзнателно, ние подпомагаме или захранваме процеси, които са извън нас, но рефлектират непосредствено и върху нашето съзнание, нашата държава, нашия свят…

Всички знаете, че съм наблюдател по дефиниция, но явно твърде насериозно съм се приел като пасивен съзерцател. Но това не означава, че ще се върна в политиката!

Накрая ви призовавам да направим обща молитва за новата 2016 г.: Господи, не ми давай повече, отколкото мога да понеса. Амин!"

17.12.2015 г.


В категории: Политика


12
Коментара
Жесток удар по Лена
Жесток удар по Лена 27/04/2024, Събота 10:00 0
Флагман.БГ Лазаровден е! Лазаровден е! 27/04/2024, Събота 08:59 0
12
Коментара по темата
12.
the Dönme
09.07.2023 01:19:44
0
2
И нашите ДПС-ри са толкова "турци" колкото Ататюрк!
11.
Хахаахах
08.07.2023 20:25:04
0
5
То не случайно Агата е класи над Караговнъ! И последния е марионетка на Доган!
10.
Помориец
08.07.2023 19:09:30
7
8
Необратим е процесът на разпадане на Русия. За жалост предсрои гражданска война и разграбване на ресурсите за пореден път от следващите олигарси.
9.
Абдал Ал Сабах Иб Се Рахат
08.07.2023 18:48:54
1
10
Доносниците на ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ вече усещат в краха на БАЩИЦАТА си . Вече копейките намалят , даже и изчезват от тяхните джобове.Доносниците вече правят опит да се присламчат към ЕВРОПЕЙЦИТЕ и НАТОВЦИТЕ.На първо време ЕВРОПЕЙЦИТЕ и НАТОВЦИТЕ ще се направят на расеени и ще ги приобщят ( просто са принудени да ги приемат , за да ги отдалечат от БАЩИЦАТА ) и след това като се успокои топката и БАЩИЦАТА е отсвирен окончателно ,и тогава ще настъпи денят Х и тогава всичката доносническа помия ще изтече в кенефа.
8.
ето на това му се казва
08.07.2023 18:34:29
0
4
ни в клин,ни в ръкав.Стара реч ,по случай настъпването на Нова година,посред лято...
7.
Утвърждаването на демокрация в България
08.07.2023 16:53:25
5
17
Да е необратим процес е важно.Русия и мнението на Доган слабо ме вълнуват,както и причината да излезе тази статия.
На път сме наистина да се отлепим от дъното и руската зависимост.Молим не пречете! За България!
6.
Продължаваме Педерастията
08.07.2023 16:46:24
18
10
Капитан Морган е страхотен пример как с много думи не казваш нищо. Русия не само че ще спечели , но агентурата на цру ще изчезне за винаги , както и двойните агенти заедно с националните предатели.
5.
Лео
08.07.2023 16:17:33
0
19
Мустафата няма смисъл да го питате за нищо. Не че няма да ви отговори, ама е безсмислено.... Иначе много точно набарана тема как ДПС от една проруска партия се превърна в Натовска, при това в комплект с Герб, макар че при Герб нещата бяха много по-завоалирани. Явно Русия вече няма неограничен ресурс, нито съюзници в Европа и не е на далавера да я защитаваш, заради започнатата от нея войната.
4.
Капитан Морган
08.07.2023 16:14:58
11
13
Усеща се безсилна злобица в тази статийка. Нещо от сорта на: "Ама, Догане, нали ти предния път каза уж така, пък сега..."?
По този повод е настъпил момент да се разкрият някои неща на журналистите от Флагман и особено на главната им редакторка. Доган може да е всякакъв, но със сигурност не е глупав, ограничен и заслепен човек; все пак той е философ, при това с докторска титла. Не е за подценяване и обстоятелството, че е агент на ДС и поне още две разузнавания; но не е агент - обикновен доносник като другаря Таско Ерменков или Георги Първанов /агент Гоце/, а от друга величина. Доган, в научен аспект, се занимава с онтология и това ясно си личи от всичките му речи. Някои хора и досега си правят гаргара с Догановия "Морфичен резонанс", но тези хора отдавна са политически трупове и даже почти никой не се сеща за тях, а Доган продължава да е политически фактор, макар и почетен. С няколко думи: Дога се занимава с реални неща; с нещата такива, каквито са, а не с пропаганда, клишета, илюзии, емоции, интерпретации на мътния бульон от конспирология, ерзац геополитика и политиканстване на дребно. В реалния свят нещата стоят по определен начин, но не са много умовете, които могат да схванат това. Именно това схващане и правилната оценка на Доган е дало резултат в декларацията и политиката на ДПС такава, каквато я виждаме понастоящем. Доган иска да оцелее, партията ДПС иска да оцелее се късат котвите с вредния руски баласт, който в момента и в бъдеще може единствено да завлича на дъното, където няма живот дори в буквалния смисъл на думата. Доган, разбира се, иска да влезе в новия свят след края на войната в Украйна, която русия така или иначе ще загуби, дори и самата войн ада се проточи още година-две-три... На за хората с ум е ясно, че ще има голямо пренареждане на пластовете, включително и в България, и който се е натоварил на руското влакче, директно ще излети към бунището. Радев е пример за заблуден пътник, купил си билет и натоварил се на грешното влакче. Сриващият му се рейтинг и тоталната вътрешно и външнополитическа изолация са само първите негативни последици за него. Всичко това в никакъв случай не бива да се приема за апологетика на Доган и ДПС, а просто посочване защо някои разбират времето и не само оцеляват, но и просперират, а други - не. Това е! Sapienti sat!
3.
XX
08.07.2023 15:19:03
23
11
ДПС са не само най про-европеската партия у нас, но и най българската сред про-европейските.
2.
Сз
08.07.2023 15:14:59
24
17
АХМЕД ДОГАН....ЕДИН ИЗКЛЮЧИТЕЛНО
УМЕН,ЕРУДИРАН,ЗНАЕЩ И МОЖЕЩ
ПОЛИТИК......ЕВАЛА
1.
Nys
08.07.2023 15:10:28
5
15
Toq e za zqtvora kvi Re4i
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето
Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори