×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Какви са възможните последици от взрив на запорожката АЕЦ


Какви са възможните последици от взрив на запорожката АЕЦ
Володимир Зеленски предположи, че евентуална експлозия в Запорожката АЕЦ би се равнявала на избухването на "шест Чернобилa"
06 Юли 2023, Четвъртък, 21:00 ч.
Автор: Флагман

Според бивши служители реакторите трудно биха могли да бъдат повредени, уязвимо било единствено малкото водохранилище за охлаждане

През последните дни Украйна и Русия си размениха множество обвинения в подготвянето на нападение срещу Запорожката АЕЦ, което предизвика сериозно напрежение сред международната общност. Много западни издания днес засягат темата за последиците от евентуално взривяване на съоръжението и възможните мащаби на ядрено замърсяване.

Украинският президент Володимир Зеленски отново заяви, че Русия може би планира да "симулира атака" срещу Запорожката АЕЦ, като по думите му руските войски са поставили "предмети, наподобяващи експлозиви" на покривите на постройки в обекта, пише британският в. "Гардиън".

Зеленски посочи, че по информация на украинското разузнаване предметите са били разположени на покрива на няколко енергоблока на централата, която в момента е под руски контрол.

Той предупреди, че Русия планира да "симулира атака" срещу Запорожката АЕЦ. "Но във всеки случай светът вижда и не може да не види, че единственият източник на опасност за Запръжката АЕЦ е Русия. И никой друг", каза украинският държавен глава.

Зеленски и украинските военни не предоставиха никакви доказателства за твърденията си, отбелязва в. "Гардиън".

Вчера Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) заяви, че нейните експерти, базирани в централата, не са забелязали никакви признаци за мини или експлозиви, но се нуждаят от по-широк достъп, за да се уверят в това, припомня британското издание.

"По-конкретно трябва да бъде осигурен достъп до покривите на реакторните блокове 3 и 4, както и до части от турбинните зали и някои части от охладителната система на централата", се уточнява в изявление на международната организация.  

Макар че според бивши служители на централата реакторите трудно биха могли да бъдат повредени, малкото водохранилище за охлаждане е уязвимо при експлозия, която може да предизвика частично радиоактивно изтичане, сравнимо с аварията в атомната електроцентрала "Три майл айлънд" в САЩ през 1979 г., пише "Гардиън".  

Олексий Ковиньов, бивш старши инженер в Запорожката АЕЦ, заяви, че при този сценарий радиацията ще бъде локализирана в по-голямата си част, но добави, че може да има радиоактивно изтичане, ако се отворят вентилационните канали.

Зеленски предположи, че евентуална експлозия в Запорожката АЕЦ би се равнявала на избухването на "шест Чернобилa", пише американското сп. "Форбс".

По официални данни при аварията в Чернобил през 1986 г. са загинали само 42 души, но ООН и други организации изчислиха, че броят на жертвите на радиационното облъчване е бил 4000 и дори повече, припомня изданието. 

Според някои експерти при евентуален взрив в Запорожката АЕЦ ядреното замърсяване ще бъде значително по-малко от това в Чернобил, което засегна около 150 000 квадратни километра в Беларус, Русия и Украйна, включително и около 500 квадратни километра северно от централата в Чернобил, посочва "Форбс". 

Джеймс Актън, съдиректор на Програмата за ядрена политика към Фондацията за международен мир "Карнеги", заяви пред Си Ен Ен, че евентуална ядрена катастрофа в Запорожката АЕЦ най-вероятно ще доведе до поражения, сходни с тези от аварията в АЕЦ "Фукушима" от 2011 година. Тогава най-засегната беше територията в радиус от 30 километра от централата. 

Според Актън една ядрена катастрофа в Запорожката АЕЦ най-вероятно ще бъде ограничена до "локална авария", която ще засегне територията с радиус от 10 до 20 километра около съоръжението поради подобрената конструкция, осигуряваща безопасност, пише американското списание.

Проф. Майкъл Кларк, гост-преподавател в Кралския колеж в Лондон смята, че ако реакторите на Запорожката АЕЦ бъдат взривени, "това ще доведе до нещо подобно на Чернобил през 1986 г.", пише британският "Ивнинг стандард" .

"Въпреки че всички реактори са изключени и не работят, в тях все още има горивни пръти, които трябва да се охлаждат", каза той.

"Ако бъдат взривени, това пак ще причини щети и те вероятно ще прегреят, дори и в пасивно състояние, така че ще има ядрено замърсяване. И след това всичко ще зависи от посоката на вятъра. Той може да вее към Русия, но също така може да духа и в западна посока, към Западна Европа", каза още експертът. 

"Достигнахме точката на най-голям страх. Но дали са достатъчно луди, за да го направят? Да, луди са", заключи проф. Кларк.


В категории: Войната в Украйна


14
Коментара по темата
14.
така така
07.07.2023 09:47:39
4
1
Зеления наркоман затова дойде в българия да минира язовири и централата на кой не му е ясно това???? Всички с него бяха с зелени дрехи значи са воени това беше задачата!!!!! Путин затова сега бонбардира зада видят че знае всичко и номера няма да мине добре че е Той!!!!!!?
13.
В.Зеленски
07.07.2023 08:37:45
0
6
Посещението на президента Зеленски в България не случайно се случва по времето на ПП-ДБ във властта, истинските изразители на демократичните ценности у нас. Това е исторически акт и изключителна възможност за България да се отърси и твърдо противопостави на развилнялата се от началото на войната русофилска пропаганда. Украйна е суверенна държава и беше изправена пред два избора: 1. да продължи да бъде силно зависим васал на Русия, подобно на Беларус, с повсеместна корупция , липса на независимо правосъдие, тотално потъпкване на човешки права и свобода на словото, въобще все особености характерни за т. нар. Руский Мир. Или да избере пътя на просперитета - да се отърси от задушаващата хватка на по-големия си 'православен брат' и да стане независима държава, която да донесе по-добър живот и по-добро бъдеще на своите жители.

Украйна просто поиска да направи това, което България вече е направила - да стане член на ЕС и НАТО. Украйна поиска да бъде част от свободния свят. И какво направи мегаломана автократ Путин? Обзет от болните си империалистични амбиции да възвърне старите граници на руската империя отпреди 200 години, а и от неистова омраза към запада, дет видите ли му крадял Украйна, реши да я накаже най-брутално.

Путин, 20 години си на власт (изглежда ти остават броени месеци) Да беше превърнал Русия в правова, демократична държава, в развито и проспериращо общество с независимо правосъдие, без олигарси. Общество което зачита правата на хората и свободата на словото, където закона е над всички. Тия милиарди от газ, петрол, алуминий и т. н. вместо да са цоцат от олигарси и инвестират само за бомби и ракети ако бяха използвани по друг начин можеха да превърнат Русия в една неузнаваема държава, може би в по-голям магнит дори от запада. Другите народи щяха да се стремят да и подражават. Ако Русия беше станала такава може би Украйна нямаше да има нужда за подобно сближаване със Запада. Но Путин, ти си автократ мегаломан. А какво обича повече от всичко на света един автократ мегаломан? Власт разбира се. Естествено, че ако Русия трябваше да бъде такава, то ти нямаше да си на власт отдавна. Защото това общество, което описах по-горе, ценностите което то изразява не търпи такива като теб.
12.
До 10
07.07.2023 08:13:05
1
3
Хуморески раZправяш нашия.
Я пак за "бялата " сила :))
Сладур...
11.
Руско фашистките орки
07.07.2023 08:04:20
6
4
Взривиха язовирната стена без скруполи,стрелят с ракети по мирно население,загиват в масови гробове жени и деца,защо да не направят и тази простотия ? И въобще кой е очаквал от комунистически режим почтеност,спазване на международни норми или поне човечност ?
10.
Леля чичо
07.07.2023 06:42:46
7
8
американците когато губят война винаги отравят територията за която са били там, справка Виет нам и "агент ориндж" нанесени колосални щети на природата които и до ден днешен са непоправими а да не говорим за мутациите причинени на хората от тази отрова. сатанистите затова са сатанисти те вярват че са тук да унищожават и само бялата сила на Русия ги спира но много добре би било някой ден да изпитат страданието което причиняват на други народи на гърба си ,колективния запад винаги ще си останат колониалисти докато не бъдат бити като мастии завряни в ъгъла да си знаят мястото
9.
Тони
07.07.2023 03:51:28
6
6
Приятелю,Зеленски е като Бойко, просто пионка във играта.Много скоро и двамата ще изчезнат в забвение.Бойко в пенсия,Зеленски не за зъжаление са го запътили към отвъдното.И Бойко все още може да го последва,защото е същият глупак,който се мисли за царица.Доствидания Бойка.
8.
R
07.07.2023 02:55:54
1
2
80 % вятъра дъха към БГ .
7.
Спрете
06.07.2023 23:04:25
2
11
Да плашите хората Флагман.
Силата ви не са международните новини.
Вижте там нещо в Комлука,бройте трупове, там ви е силата.
6.
LeFigaro
06.07.2023 22:07:15
4
12
Това беше коментар на Хал Търнър за интервюто на Зеленски за списание LeFigaro от 15 април 2021:
https://seemorerocks-is.translate.goog/28570-2/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=bg
Запитан от интервюиращия какво смята, че бъдещето ще бъде за двете отцепени области Луганск и Донецк (наричани заедно "Донбас") и Крим, Зеленски каза: "Донбас и Крим ще бъдат изправени пред бъдеще, сравнимо с „зоната на изключване в Чернобил.“ „Това ще бъде мъртва територия. Ще бъде по-лошо от Чернобил".
Някой има ли въобще съмнения за намеренията на зеления наркоман?
Може да погледнете моментната посока на вятъра от Запорожката АЕЦ, в момента е към България:
https://earth.nullschool.net/#current/wind/surface/level/overlay=temp/orthographic=33.09,47.79,2419/loc=0.022,40.770
Затова България ще бъде първата съседна страна, където ще дойде радиоактивната пепел.
5.
Tiriol
06.07.2023 22:02:42
6
13
Щом братята Кличко млъкнаха.....всичко е нагласено.Зеленски стана слуга на САЩ
4.
"Запръжката АЕЦ"
06.07.2023 21:57:55
0
10
Флагманци, оправете си правописа: "Запръжката АЕЦ"?
3.
тоз пък
06.07.2023 21:56:38
6
10
Измислени новини без с смисъл. Това Зелката ли го измисли?
2.
Аз
06.07.2023 21:52:59
5
12
ПОРЕДНАТА ПОРЪЧКОВА ПОВЪРНЯ
1.
тони
06.07.2023 21:11:20
17
27
Ако Зеленски взриви тази АЕЦ, това ще е краят му, както неговия, така и на Украйна. След взривяването на язовир Каховка и липсата на реакция от приятелите му от НАТО, той се почувства недосегаем и повярва че всичко ще му се размине.
Но едно е язовир, друго е трагедия, съизмерима като тази от Чернобил!

Дано не се надруса дотолкова, че да го направи! Дано, иначе сме обречени!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Пир за Великден в Зоопарк Бургас Пир за Великден в Зоопарк Бургас Вижте как зарадваха животните за празника! Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже  Риалити героинята ги кара да лазят по земята Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Инфлуенсърката получила нареждане от майка му да не купува нищо за очакваното си четвърто дете Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? За хората, които изостават в своето развитие, то ще повлияе като предизвика инциденти, скандали, изневери, престъпления, предупреждава Филип Филипов Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Фаворитката на Алекс май не е бременна Башар Рахал закова колеги си с признание Башар Рахал закова колеги си с признание От един мой учител знам правилото: "Гледай да не те усетят, че играеш! Усетят ли те, си се провалил, споделя актьорът Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Човек, който мисли само за пари, никога ги няма, а ако осъзнае какво му доставя  удоволствие, ще е по-здрав, казва философът-строител Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Те са за над 120 души от списъците на БЧК, както и за 12 малчугани от Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи в ж.к. Лазур 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си Автентичността на празника ви е гарантирана, ако сложите това на трапезата си Злато и бронз за нашите момичета в Баку Злато и бронз за нашите момичета в Баку В битката за първото място родните грации изпревариха формациите на Италия и домакините от Азербайджан, които допълниха подиума
Секс на изхвърлен на улицата диван Секс на изхвърлен на улицата диван Двойката се била отдала на любовни ласки, без да обръща внимание на минувачите Кървава драма почерни Белгород, боец застеля шест свои колеги Кървава драма почерни Белгород, боец застеля шест свои колеги Военнослужещият, който дошъл в Русия от Донбас, убил и командира си Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Бърнард Хил почина часове преди да се завърне на ТВ екрана със сериала „The Responder“, който трябва да се излъчи тази вечер по Би Би Си Цяла Великобритания говори за българка Цяла Великобритания говори за българка Валентина е обявена за най-добрата акушерка на Острова за 2023 г. Как войнственият ислям трансформира Франция Как войнственият ислям трансформира Франция Цялата държава се сблъсква с религиозните искания на нарастваща част от мюсюлманското население Бритни Спиърс се сби с приятеля си Бритни Спиърс се сби с приятеля си Певицата обяви, че се мести в Бостън В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са щети на друга инфраструктура Паника в Швеция заради Евровизия Паника в Швеция заради Евровизия Полиция от половин Европа пази израелската певица Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Руски войник на фронта пък сподели, че заради спомените с близките си за Великден си струва да живее и че вярата му дава сили  Русия обяви за издирване Петро Порошенко Русия обяви за издирване Петро Порошенко Не е ясно защо Путин е разпоредил търсенето на бившия украински президент
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори