×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Само костюмът вече не стига, за да си кмет на община като Несебър


Само костюмът вече не стига, за да си кмет на община като Несебър
В Обзор, Свети Влас, Равда и най-вече в Слънчев бряг има 1000 новорегистрирани избиратели, държавата трябва да се намеси, казва опитният общински съветник Венелин Ташев
06 Юли 2023, Четвъртък, 10:16 ч.
Автор: Светлозария КИДЕРОВА Снимка Светлозария КИДЕРОВА

И много пъти съм се питал дали да се явя на избори за този пост, който достойно би могъл да изпълни Георги Манолов

Венелин Ташев е на 58 години, един от първите ни частни хотелиери след приватизацията на базата в Слънчев бряг, развива крупен бизнес в областта на туризма. Участва в работата на Общинския съвет в Несебър като водач на една от монолитните групи – на старата синя партия ССД, вече четири мандата. Стяга редиците за пети мандат с широк опозиционен фронт срещу настоящата власт. Венелин Ташев е сред най-разпознаваемите представители на бранша у нас. Семеен, цялата му фамилия работи в хотелите „Котва“, „Мариета палас“ и „Парадайс бийч“. Има и двама внуци. Големият е на 12 години, но докато разговаряме предиобед в двора на „Котва“ за политика с дядо му, Венелин-младши дотърчава и докладва, че спасителните пояси на пост 1 са свършили, а сметта от района, за чиято чистота отговаря, още не е изнесена.

- Г-н Ташев, разбирате от бизнеса си, хотелите Ви са пълни с туристи, но Вие продължавате активно да участвате в политическия живот на Несебър и да трошите нервите си, не се ли уморихте от обществените дела?

- Уморен съм и знам, че мястото ми не е на банката в Общинския съвет. Там и в Общината цари хаос. Докато за бизнеса не се направи нещо съществено, докато не го постигна с хората около мене, ще бъда в ОбС. Не искам да ме слушат, искам само да чуват какво им се говори. В момента, в който нещо се промени към добро и има ново мнозинство от мислещи хора, аз ще си тръгна от ОбС. Не може аз да съм отворил хотел, а около него да е кочина, без никаква инфраструктура. Срам ме е. 16 години се боря с кмета Николай Димитров за елементарни действия в тази насока и едва когато го заплашихме, че няма да гласуваме от моята група „за“ бюджета му, ако не залегнат средства за проекта на ул. „Първа“, има раздвижване. Още преди 16 години, когато го подкрепихме да стане кмет, моето условие беше четирите входа на Слънчев бряг да се направят и придобият съвременен облик, ул. „Първа“ да се направи, стадионът да се реновира, да се изгради спортна зала. Това беше моето условие.

- Много назад се върнахте. Какво основно не се направи след 2007 година, за да станете опозиция вече три мандата?

- Още в първия негов мандат се завърши обходът за Стария град, след 16 години безвремие сега получаваме 1 км от ул. „Първа“. Всеки вижда вече какво ще представлява тази отсечка, до края на комплекса тя ще бъде направена както трябва. Ще бъде съвсем друга инфраструктурата. Но трябва да се направи и зона Запад. Ние искаме да има инфраструктура, за да можем да работим и да си плащаме спокойни данъците в тази община. Бизнесът в областта на хотелиерството е като в една фабрика с производство. И за да работи тя, трябва да има материали, а за да има материали, трябва добра инфраструктура, по която да се стигне до нас, с други думи - да се чувства гостът добре в заобикалящата го среда. Ние имаме едни хубави хотели, а улиците в Слънчев бряг и 80% от територията на общината като цяло тъне в мрак, в мръсотии, в дейности, които са полузаконни.

- Не Ви ли минава през ума, че бихте могли Вие да бъдете кмет на тази община?

- Много пъти съм си го мислил. Защото съм човек, който е постигнал достатъчно в този живот с големи усилия и труд. И не съм петнил името си. Аз си тежа на мястото. Реалист съм. Да сте ме виждали в костюм?!  Предпочитам да не бъда кандидат за кмет, защото има екзистенц минимум от критерии,  които кметът на Несебър трябва не просто да покрива, а да е безупречен. Това не ти е община от Северозападна България, където е достатъчно висше образование, макар и не задължително за поста, и... да си купиш костюм! Ако ще представляваш Несебър – ти трябва да знаеш как се говори с пратеници на ЮНЕСКО, да имаш не просто дар слово, но и да ползваш свободно и на високо ниво чужди езици, да имаш не само собствена визия, но и визия за града,  да артикулираш свободно и разбираемо пред дипломати, учени и политици. Но това е само имиджовата страна.  Аз имам представа какъв да е Несебър и това, което искам да направя е да върнем туризма в онези рамки, в които сме го имали преди години – като обеми и просперитет. Има възможности, но иска и визионерско мислене. Трябва да се почне от Стария град, от лицето на Несебър пред света и оттам нататък да "вървим“ към курорта Слънчев бряг и Равда, към всичко, което е по Черноморието. С този бюджет, който имаме, всичко това, за което говоря, ще се случи, ако има мислещи хора.

Напрежение в ОбС Несебър заради МИГ-а, 7 съветници напуснаха сесията. Изборите почнаха

- Георги Манолов, който отговаря на голяма част от тези изисквания, които поставяте, готов ли е за кмет?

- Да. Беше един мандат (през първия мандат на Николай Димитров, б.а.) заместник-кмет и осигури много поръчки в тази община. Един човек, който сам се готви и явява на конкурси на държавно ниво, печели позиции на ръководни места в държавни институции – 2 години беше директор на най-голямата дирекция в България, свързана с управление на еврофондове, той отговаряше за Бургас, Сливен, Ямбол и Стара Загора. Сам, без протекции, се яви на конкурс и показа най-висок резултат за длъжността главен секретар на ИАРА за цяла България, работи и в момента на тази длъжност. Мисля, че той се е доказал. Манолов знае чужди езици, учил е в чужбина, има нужните квалификации, има добро семейство, с три дъщери.

- И е неподатлив на корупционен натиск в града-държава, изтъкан от мафиотски мрежи?

- Да, точно това мисля.

- Община Несебър напусна СНЦ Местна инициативна група, само защото той е председател, но това е твърде малка причина за толкова голям скандал на последната сесия. Защо така избухнахте, на фона на толкова други странни, меко казано, решения на мнозинството?

- Абсолютно политически акт на саморазправа от страна на кмета! Не знам колко проекта има подготвени и спечелени от Общината през годините. Тяхното изпълнение се проверява под лупа, защото са с европейски пари, а ние не обичаме да ни проверяват и затова избягваме неприятности с корекции, верификации и прочее санкции по проекти. Манолов бе подготвил и спечелил проект за десетки милиони левове, който сега увисва. Погледнете съседната Община Поморие. И те са с 30 хил. души население. Там има 31 проекта през този мандат, може и да са повече, аз за толкова знам. На Община Поморие бюджетът е 32 милиона лева, на Несебър е 100 милиона. Ние, ако имаме милеещи хора, искащи да работят за общността, на нас даже и държавата не ни е нужна, защото ресурс имаме. Виждате ли колко парадокси станаха.

- Вие сте готов за сериозна битка на тези избори. Зад вас кой ще застане обаче?

- Това ще са всички участници, които не са на война, а на състезание, те застават с нас, не зад нас. Със ССД ще са местните общественици Кръстьо Пеев, партията ГЕРБ, Иван Дашев, Румен Кулев, партия МОРЕ - разбрахме се да бъде състезание. Това сме тези, които не успяхме да се разберем години наред единствено с кмета Николай Димитров и неговата група – всички знаем коя е групата му, независимо, че той се явява като независим. С тях няма как да се разберем, защото досега правят това, което умеят да правят най-добре – да грабят.

- Г-н Ташев, Вие листа ли ще водите?

- Не, в моята листа аз винаги съм последен. Аз искам да съм мотор. Нека този, който наистина заслужава да бъде кмет или общински съветник №1, той да води листата.

- Кой е той – посочете Вие името?

- Георги Манолов. Най-хубавото е, че за пръв път ще имаме избори, за които имаме кандидати, които участват в състезание, а не във война. Не може в 21 век да заплашваш всеки, който дойде да разговаря с мен или с някой от тези хора, че ще бъде наказан или лишен от някакво благо. 50 % от фамилиите имат работещи в Общината под някаква форма и те се чувстват длъжни да спазват „омерта“. В администрацията на кмета има 2400 човека, половината ни бюджет отива за издръжката им – значи половината бюджет отива за спечелването на следващите избори, считано от първия ден на спечелването на настоящите избори, във вид на заплати и осигуровки. Хубавото е, че тези хора вече недоволстват, защото не получават добри възнаграждения, а минимални. И гледат навън. Не може всяка година, от 16 години насам, ремонтите да започват от май месец, вместо да свършват тогава. Оправданието е едно и също – парите от данъците постъпвали през април в хазната. Да, то и при мен постъпват през април месец  ранните записвания, но аз съм си направил сметката моите ремонтни работи  да свършат до края на април и да отворя врати изряден. Няма как да задържа туристите през май месец, ако тропаме и вдигаме прахоляци. Другото, което е – не знам дали има друга такава община по морето, която така грубо да нарушава забраната за строителството след 15 май. Застанете на кръстощето на магазин „Жанет“, където е бетоновият възел на един общински съветник, да видите дали изобщо някога ще спрат бетоновозите през лятото – те си вървят и никой не е наказан. Вие видяхте във Свети Влас онзи ден как човекът се утрепа с тежката строителна техника. Помните преди тодини как един самосвал влезе в една къща и уби човек. Докога?!

- Колко избиратели има общината? Колко души ще бъдат регистрирани за изборите, те вече би трябвало да са ясни?

- За изборите има регистрирани нови тази година 1000 човека, но има много от старите, които изобщо не живеят тука, въпрос на желание на държавата е да се намеси за предотвратяване на купуването на гласове и да бъдат махнати някои от новорегистрираните и старите, които ги няма.

- В кои села са новите?

- В Обзор, Свети Влас, Равда и най-вече в Слънчев бряг.

 - Мислите, че до края на този мандат ще има друга сесия, след последния скандал?

- Не знам. Всички сесии от март насам не са нормални. На всяка  сесия общинският съветник Костадин Нищелков съобщава, че няма да гласува на тая и тая точка, защото е в конфликт на интереси. Дори предложих да му разпечатат готови бланки, на които да се разписва предварително, че е в конфликт на интереси, да не ни губи времето. Май няма постоянна комисия, в която той не участва като член или председател, много работен човек. Отговаря за всичко – за продажбата на царевицата, за сладоледа, за влакчетата, за автобусите за обществения транспорт, за земеделските земи...  




Флагман.БГ За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура 27/04/2024, Събота 20:20 4
България Всички новини
9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно Как да засилим метаболизма си преди лятото Как да засилим метаболизма си преди лятото Може да ви помогне за отслабване, подобряване на енергията и общото здравословно състояние
Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори