×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес Бургас чества Летния Никулден, ще има богата програма
  • Днес е 9 май е обявен за Ден на Европа, н тази дата през 1950 г. в Париж е направена първата стъпка към създаването на Европейския съюз
  • Испански министър заговори за "геноцид" в Газа, Израел се ядоса
  • Жертвите на наводненията в Южна Бразилия станаха 100
  • Отново обстреляха с ракети граничния пункт "Керем Шалом"
  • Времето днес, прогноза за четвъртък, 9 май: Остава облачно, валежи на запад
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Всички бургаски съдии, получили право да разследват главния прокурор, си направиха „отвод“


Всички бургаски съдии, получили право да разследват главния прокурор, си направиха „отвод“
22-ма съдии от София, Варна, Русе и Ямбол са се съгласили да бъдат в списъка с магистрати, които може да разследват Гешев или Сарафов
04 Юли 2023, Вторник, 17:16 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Нито един магистрат от Окръжния или от Апелативния съд не е дал писмено съгласие да бъде включен в новата процедура

Всички бургаски съдии, придобили право да разследват главния прокурор и неговите заместници, са си направи своеобразен отвод, сочи справка на „Флагман“. Процедурата е свързана с промените в Закона за съдебната власт, приети преди няколко седмици от новия парламент.

С тях бе одобрен нов механизъм за разследане на началниците на прокуратурата при сигнали за извършени от тях престъпления. Причината е, че е малко вероятно редови прокурор да си позволи разследва главния или заместниците му.

За целта парламентът прие това да може да правят действащи магистрати на длъжност съдия във ВКС от Наказателната колегия или с ранг на съдия във ВКС от наказателните отделения на апелативните и окръжните съдилища, които последните седем години са работили като съдии по наказателни дела.

Съдиите се включват в съответен списък след изразено от тях писмено съгласие. Оказа се, обаче, че нито един магистрат от Окръжния или Апелативния съд в Бургас не е дал такова.

В списъка са 22-ма съдии от други съдилища в страната – най-вече от София, но има и такива от Варна, Русе и Ямбол.

От пресцентъра на ОС-Бургас заявиха, че всички наказателни съдии там са с ранг съдия във ВКС. Според сайта на съда те са 12. Нито един от тях обаче не се е съгласил да бъде включен в списъка.

„Флагман“ не успя да се свърже със служителя за връзки с обществеността в Апелативен съд-Бургас. Така остава неясно колко от магистратите там имат право да разследват главния прокурор и неговите заместници, но са предпочели да стоят встрани от това.

А ето кои са 22-ата магистрати от цялата страна, които са дали съответното съгласие:

- Теодора Стамболова – съдия във Върховния касационен съд, председател на отделение;

- Веселина Вълева – съдия в Апелативен съд – София;

- Георги Ушев – съдия в Апелативен съд – София;

- Пламен Дацов – съдия в Апелативен съд – София;

- Стефан Илиев – съдия в Апелативен съд – София;

- Весислава Иванова – съдия в Апелативен съд – София;

- Ангелина Лазарова – съдия в Апелативен съд – Варна;

- Христина Иванова – съдия в Софийския градски съд;

- Вилислава Ангелова – съдия в Софийския градски съд;

- Даниела Борисова-Райчинова – съдия в Софийския градски съд;

- Иван Коев – съдия в Софийския градски съд;

- Петър Сантиров – съдия в Софийския градски съд;

- Петя Крънчева-Тропчева – съдия в Софийския градски съд;

- Атанас Атанасов – съдия в Софийския градски съд;

- Петър Стоицев – съдия в Софийския градски съд;

- Мирослава Тодорова – съдия в Софийския градски съд;

- Андрей Ангелов – съдия в Софийския градски съд;

- Даниела Талева – съдия в Софийския градски съд;

- Асен Попов – съдия в Окръжен съд – Варна;

- Светлозар Георгиев – съдия в Окръжен съд – Варна;

- Александър Иванов – съдия в Окръжен съд – Русе;

- Пепа Чиликова – съдия в Окръжен съд – Ямбол.

***

Към момента има 15 сигнала за разследване на главния прокурор или на негов заместник. Припомняме, че до 16 юни на поста обвинител №1 бе Иван Гешев. Той бе отстранен предсрочно, а за временно изпълняващ функциите при спорна процедура бе определен Борислав Сарафов - досега заместник на Гешев.

 


В категории: Темида


10
Коментара по темата
10.
Станчо
05.07.2023 14:58:31
0
2
Е то е ясно гарван гарвану око не вади
9.
до 8
05.07.2023 09:40:55
1
4
И до поговорката"Гарван гарвану око не вади"!
8.
гост
05.07.2023 08:59:20
1
3
Тук явно навлизаме в дилемата "Кое е първо, яйцето или кокошката?"!
7.
еми
04.07.2023 21:49:10
3
8
Незабавно освобождаване от длъжност.
6.
БандюгиВчерниРаса
04.07.2023 21:29:54
1
15
А кой ще разследва пък къдиите за доставяните им "кошници с плодове"?
5.
Ха-ха
04.07.2023 19:47:37
3
12
Хвала на тези смели магистрати! Ни един...
4.
Smith
04.07.2023 19:46:51
3
22
Бъргассите съдии са от котилото на БСУ, удобно назначени пионки на ДС и дъщерния им ВСС. Тумор се лекува с ампутация, задължително е да се направи и биопсия!⁸
3.
Нммм
04.07.2023 19:14:43
13
11
Не е работа на съдии да се правят на прокурори и следователи. Подкрепям бившите си колеги
2.
гражданска позиция
04.07.2023 18:45:13
23
10
Браво на бургаските съдии.Поздравления!Достойни хора и съдии!Така трябва!Отвратена съм от всички останали ,които копнеят за мъст...на доскорошен колега!
1.
Аз
04.07.2023 18:11:55
10
24
Страхливци
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Спипаха бизнесмен от Свети Влас да кара джипа си на кокаин Спипаха бизнесмен от Свети Влас да кара джипа си на кокаин Иво Петков е задържан, а Мерцедесът му иззет Рачков му се плаче от тази новина, ще загуби половин милион Рачков му се плаче от тази новина, ще загуби половин милион От няколко години насам Митко печели сериозна част от доходите си именно от участията си в мащабни рекламни кампании на популярна верига казина Бургаски моторист се блъсна с висока скорост в тротоара в ж.к."Изгрев", потроши се Бургаски моторист се блъсна с висока скорост в тротоара в ж.к."Изгрев", потроши се "Сузукито" му се преобръща и буквално пада върху него Майката на убития Пейо притеснена за внучетата си, защото не се знае психическо състояние на Габриела Майката на убития Пейо притеснена за внучетата си, защото не се знае психическо състояние на Габриела Знаете, че има много случаи, в които майки посягат на децата си, каза Иванка Пеева Феноменално представяне от този участник в "Стани богат" Феноменално представяне от този участник в "Стани богат" На стола на богаството срещу Ники Кънчев седна Милко Стоянов, който бе представен като пионер на музикалната журналистика и преводач, който днес се вихри в рекламния бизнес Личната история на новия министър на туризма, която не знаете Личната история на новия министър на туризма, която не знаете Евтим, който ще навърши 56 години на 2 май, прави първите си стъпки в телевизията в легендарното „Ку-ку” Четирима нови заразени с коклюш в Бургас за седмица Четирима нови заразени с коклюш в Бургас за седмица апочна ваксинацията на бременни жени в имунизационния кабинет на РЗИ Защо Ботев Пловдив изгони Радостин Кишишев Защо Ботев Пловдив изгони Радостин Кишишев Не е успял да картотекира три месеца няколко от зимните попълнения  Затвор до три години грози веселякът от Бургас, спипан с 4,25 промила в кръвта Затвор до три години грози веселякът от Бургас, спипан с 4,25 промила в кръвта Това е второто му подобно нарушение, разкри главен инспектор Пламен Николов Голям гаф в "Ергенът", зрителите чуха как продуцентите накараха Алек да прегърне Магдалена Голям гаф в "Ергенът", зрителите чуха как продуцентите накараха Алек да прегърне Магдалена Алек е просто една ходеща марионетка със слушалка 
Тази фолкаджийка напира да стане депутат Тази фолкаджийка напира да стане депутат Тази участничка от "Ергенът" скъса синджира след излизането си от шоуто Тази участничка от "Ергенът" скъса синджира след излизането си от шоуто Според кадрите ѝ в Инстаграм всяка вечер Барби се подвизава в различен клуб, а компания ѝ правят както дами, така и мъже Почина най-големият пропагандатор на династията Ким Почина най-големият пропагандатор на династията Ким Нам почина поради напреднала възраст и "мултиорганна дисфункция", за която е получавал лечение от 2022 г., съобщи официалната агенция KCNA Слави е съсипан след тази снимка. Има ли предателство в екипа му? Слави е съсипан след тази снимка. Има ли предателство в екипа му? Барабанистът Венелин Венков празнува напускането си с Гъмзата и Краси Радков Северна Македония си избра жена-президент, която е на нож с България Северна Македония си избра жена-президент, която е на нож с България Проф. Гордана Силяновска-Давкова е против договора за приятелство с България Празнуваме Деня на Европа и День Победы в сянката на изборите Празнуваме Деня на Европа и День Победы в сянката на изборите Българската пророчица Ванга е считала този ден не просто за празничен, а за свят, защото от него зависило дали ще живеем в мир и съгласие Украински дронове повредиха петролни резервоари в руска база край Черно море Украински дронове повредиха петролни резервоари в руска база край Черно море Украинските атаки с дронове срещу руска енергийна инфраструктура зачестиха през последните месеци Голям проблем в Русия заради санкциите - няма резервни части за автомобилите Голям проблем в Русия заради санкциите - няма резервни части за автомобилите Няма също нови коли, а автопаркът е значително остарял  Вижте как планирали да убият Зеленски Вижте как планирали да убият Зеленски Най-важната задача на групата - осъществяване на план за отвличането и убийството на украинския президент Конфискуваха 48 млн. фалшиви евро в Неапол Конфискуваха 48 млн. фалшиви евро в Неапол Производството на фалшивите банкноти е било денонощно
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня Баща на сина си:
- Мило, искам да ти кажа, че скоро ще си имаш братче.
- Супер! Дай да се похвалим на мама!
Виц на деня Виц на деня Съвет за мъжката половина:
У всяка жена "спи" гадина, глупачка, вещица, ангел, принцеса! Която разбудиш, тази и ще получиш!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жена казва на приятелката си:

- Откакто взех да карам с очила забелязах колко много други коли има по улиците.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори