×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Продавачът на хотдог, който лиши Кремъл от сън


02 Юли 2023, Неделя, 20:20 ч.
Автор: Флагман

62-годишният ръководител на групата наемници "Вагнер" бе обвинен в открит бунт срещу Русия от неговия доскоро близък приятел Владимир Путин

Бивш затворник, прекарал голяма част от младостта си зад решетките, той се издига, за да се сближи с руския президент Владимир Путин. Дори си спечелва прозвището "готвача на Путин" заради свързания с Кремъл кетъринг бизнес.

62-годишният ръководител на групата наемници "Вагнер" бе обвинен в открит бунт срещу Русия от неговия доскоро близък приятел Владимир Путин. Но въпреки ужасяващите дела на "Вагнер" в Украйна, Пригожин получи неочаквана подкрепа, защото се изправи срещу Путин. Дори бившият руски олигарх и настоящ противник на Кремъл Михаил Ходорковски призова да се помогне на "Вагнер" и Пригожин.

"Трябва да се помогне дори на дявола, ако реши да тръгне срещу този режим. Този бандит (Пригожин) иска да обезпокои другия бандит (Путин). Сега не е момент да се мръщим и цупим, сега трябва да му помогнем", написа Ходорковски в Телеграм.

Лежи в затвора за грабеж

Роден през 1961 г. в Ленинград - сега Санкт Петербург, Пригожин има трудно детство - губи баща си в ранна възраст. Попада в полезрението на полицията още в тийнейджърските си години, първоначално с кражби, но бързо ескалира в по-тежки престъпления. Така едва на 20-годишна възраст е осъден на 12 години затвор през 1981 г. за грабеж и измама. Пригожин е помилван през 1988 г. и освободен през 1990 г., когато започва да продава хотдог на битпазар в Ленинград с майка си и втория си баща.

"Готвача на Путин"

С годините Пригожин се включва в много и различни бизнеси и успява да отвори скъпи ресторанти в Санкт Петербург.

Така влиза във висшето общество на Санкт Петербург, а след това - и на Русия. Един от ресторантите му, наречен "Новият остров", представлява лодка, която плава по река Нева. Владимир Путин го харесва толкова много, че след като става президент, започва да води чуждестранните си гости там. Така през 2000 г. Пригожин се сближава с Путин.

Според статия на Ню Йорк Таймс от 2018 г. Пригожин казва, че "рублите се трупат по-бързо, отколкото майка му може да ги преброи".

Неговите компании печелят доходоносни държавни поръчки, включително осигуряване на училищни обеди, а само в Москва фирмата му Concord печели сделки за милиони долари.

Така Пригожин се превръща в доставчик на храна за редица руски държавни институции. Той доставя кетъринг дори на армията - сделка, която вкара в затвора Алексей Навални, който твърдеше, че се нарушават правилата за наддаване на конкуренцията.

Пригожин отговаря за кетъринг обслужването по време на много държавни посещения и се среща с редица лидери - включително с тогавашния френски президент Жак Ширак, който вечеря с Путин в един от ресторантите му.

"Вагнер"

Сенчест частен военен бизнес... Доскоро малко се знаеше за формирането на "Вагнер", а ролята на Пригожин беше строго пазена тайна.

Експерти смятат, че групата вероятно е създадена, за да позволи правдоподобно отричане на военното участие на Русия в Украйна и Сирия.

"Вагнер" е частна собственост, но се смята, че управлението и операциите й са "дълбоко преплетени" с руската военна и разузнавателна общност, твърди Центърът за стратегически и международни изследвания на САЩ. И припомня, че руското правителство отрича участие във "Вагнер" и настоява, че частните военни групи не са законни в Русия.

Групата привлече вниманието на света през 2014 г. по време на конфликта в Донбас, когато подкрепи проруските сепаратисти в преврата им, както и с работата си по разузнаване и събиране на информация по време на анексирането на Крим.

Смята се също, че "Вагнер" е оперирала в страни в Африка - включително Мали, Мозамбик и Судан, където е обвинена в нарушения на човешките права от ЕС.

Пригожин първо отричаше да има връзки с "Вагнер" и дори започна съдебни дела срещу западни журналисти, които се опитаха да установят такива.

Въпреки това, след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г., Пригожин излезе публично и заяви, че е основал групата от наемници през 2014 г.

Набиране на хиляди затворници

Влиянието на Пригожин нарасна след нахлуването в Украйна и военните му сили излязоха от сенките, за да бъдат използвани открито в битка.

В края на март 2022 г. военното разузнаване на Обединеното кралство и американските служби заявиха, че ЧВК "Вагнер" има около 1000 служители в Донбас и Източна Украйна.

До декември 2022 г. силите на "Вагнер" са нараснали до 50 000 души, според Джон Кърби, координатор за стратегически комуникации в Съвета за национална сигурност на Белия дом.

Смята се, че около 40 000 са съдени, а останалите наемници.

Наема главорези, плаща малко

Няма българи в частната военна компания "Вагнер". Около 100 родни командоси работят за чужди частни армии, но нито един от тях не е на служба при Евгений Пригожин.

Това категорично твърди командосът Фердинанд Костадинов, който от години работи само в горещи точки. Наскоро Костадинов се завърна от поредната си мисия в Либия, а преди да влезе в частния бизнес, е служил в 68-а бригада Специални сили към армията ни, пише "Телеграф".

"Нямам информация и не съм чувал наши хора да са се съгласили да служат при Пригожин. Спира ги малкото заплащане, неосигуряването, а и не са ценени като отделни хора и професионалисти", допълни той.

Наемниците във "Вагнер" прибирали средно по $3400 заплата на месец. Към тях нямало почти никакви изисквания, както е в световния бранш. Единственото задължително било да могат да носят оръжие и да стрелят. Според Фердинанд Костадинов, сключвайки договора с Пригожин, те нямат право на избор и дали да заминат в някоя гореща точка или не. Тръгват, където ги изпратят.

"Виждал съм бойци от "Вагнер" преди години в Сирия. Не бяха обучени на високо ниво, но разполагат с военна тежка техника и въоръжение", допълни командосът.

В момента десетина българи работят като частни охранители в Украйна. "Те пазят основно посолства и физически лица", коментираха наши командоси, които са сключили договори с големи международни военни компании и в момента се намират в зони с военни конфликти. По думите им рискът е голям, но повечето от момчетата са доволни от заплащането, а и са съпричастни с колегите им от Украйна. Няма данни към момента някой от тях да е влизал в бойни действия.

 


В категории: Войната в Украйна


Коментари
От какво е болен този певец
От какво е болен този певец 28/04/2024, Неделя 20:00 1
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия „Ако имахме една забежка с публичен ресурс – щяхме да сме в затвора, чакат ни отдавна, нямаше да ни го простят“, категоричен е съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Най-сериозната промяна в Наредбата е свързана с двойно увеличаване на броя на медицинските специалисти, които трябва да се осигурят на всяка една такава водна площ Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Ако се освободи от зависимостите бихме седнали да преговаряме с него, обяви съпредседателят на Промяната Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса За съжаление обаче най-студено се очаква да е именно по празниците От какво е болен този певец От какво е болен този певец Мистериозно заболяване мъчи Галин Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Двамата баджанаци и до днес били близки приятели  Това е най-големият стратег в "Един за друг" Това е най-големият стратег в "Един за друг" Сияна играе умно  Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Kъм мoмeнтa пpи пoĸyпĸи oт фepмитe цeнитe "нa eдpo" ca 8-9 лв/ĸг живo тeглo, a "нa дpeбнo" (1-2 aгнeтa) ca 10-12 лв/ĸг живo тeглo Нещо невероятно се случва с планетите Нещо невероятно се случва с планетите В личен план съвпадът на двете планети ще се отрази най-много на родените в трета декада Телци, Раци, Деви, Козирози и Риби Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Бившият Първи притежавал строго секретни записи и снимки на НЛО
Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори