×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ниски разходи, евтини имоти... Подходящо ли е у нас за германските пенсионери?


Ниски разходи, евтини имоти... Подходящо ли е у нас за германските пенсионери?
През 2020 година в България официално са живеели 1481 германски граждани
01 Юли 2023, Събота, 13:52 ч.
Автор: Флагман.БГ

По последни данни,  повечето германски емигранти в България живеят във Варна или Бургас

Изгоден живот край Черно море - слънчева България е мечтата на много германски пенсионери. Страната предлага на преселниците редица предимства пред живота в Германия. Какво трябва да знаят те и как да се подготвят?

Подходяща дестинация за живот ли е България за германските пенсионери? Този въпрос задава икономическият портал business-on.de в обширен информационен материал за предимствата и недостатъците на черноморската държава, пише "Дойче Веле".

"В допълнение към разнообразната природа, ниските разходи за живот и евтините недвижими имоти, страната в Югоизточна Европа със сигурност предлага много предимства за чужденците", се казва в статията.

Защо преместването в България е мечта за много германци в пенсионна възраст, питат авторите и цитират някои данни. Според тях през 2020 година в България официално са живеели 1481 германски граждани. Само за 298 от тях се смята, че са се върнали обратно в Германия през 2021 година, съобщава сайтът.

Откритост и приятелско отношение към чужди култури

Освен българи, турци и роми в България живеят и руснаци, гърци, арменци, власи и помаци. В страната има много различни националности, приятелски настроени към чужденците местни жители и разнообразна култура. Същевременно, ако искате да живеете и работите в България, задължително е да знаете български, съветват авторите.

Благоприятният климат е друг аргумент в полза на страната. Съотношението между броя на слънчевите часове дневно в Германия и България определено е в полза на черноморската страна, където има и средно 36 дъждовни дни по-малко на година, отколкото в Германия.

Междувременно в България идват по около 8 милиона туристи ежегодно. Страните в Южна и Западна Европа бяха развити туристически дестинации още през 60-те години на миналия век, докато България стана популярна едва в края на 1990-те години, посочва business-on.de. Балканската държава обаче печели точки с ненадминатото съотношение между цени и качество сред страните в ЕС, се посочва още в статията.

Ниски разходи за живот

Особено морското крайбрежие с хубавите плажове и топлия климат между май и септември са отлично място за живот след дългоочакваното пенсиониране, твърди бизнес сайтът. Като привлекателни дестинации са изброени Варна, Златни пясъци, Албена, Слънчев бряг, Несебър и редица населени места около Балкана и Рила.

Високото качество на живота и липсата на ежедневен стрес са само две от многото причини за преселване в България на пенсионна възраст, коментира сайтът business-on.de. Цитирани са и данни на Федералната статистическа служба, според които балканската страна е най-евтината държава в Европейския съюз. Твърди се, че разходите за живот в България са с близо 50% по-ниски от тези в Германия и се прави заключението, че германските пенсионери разполагат с двойно по-висока покупателна способност, ако живеят в България.

Все по-актуален е въпросът за бедността сред възрастните хора в Германия, посочва статията и уточнява, че точно това е една от причините преселването в България да е станало толкова популярно: "Със средна пенсия от 1000 евро на месец германците трудно могат да поддържат приличен стандарт на живот в родината си - особено в големите градове като Мюнхен, Хамбург или Франкфурт."

Евтини имоти и добро заплащане за специалисти

Авторите пишат, че недвижимите имоти в България са много евтини. Те информират, че цените за едностаен апартамент могат да варират между 30 000 и 50 000 евро. В селските райони парцели и къщи могат да се закупят и за 30 000 евро. Статията все пак предупреждава, че в провинцията лекарската помощ може да се намира и чак на около 30 километра разстояние, което би могло да е проблем за пенсионерите. Положително е обаче, че споразумение между България и Германия позволява на германските граждани в България да останат членове на своята германска здравна каса.

Икономическият портал отправя и конкретни съвети към евентуалните германски преселници за това как и къде да се регистрират, какви документи са им необходими и към кои институции следва да се обърнат.

Business-on.de пише, че България предлага особено добри възможности за заплащане на квалифицирани професионалисти и специалисти. В много сектори могат да се очакват възнаграждения над средните, които стигат и до германски нива.

Активни бизнес отношения

Статията обръща внимание и на близките икономически отношения между България и Германия. Около 5000 германски компании имат близки бизнес отношения с черноморската страна, а около 1200 германски фирми разполагат и със собствени представителства в нея.

"В България може да се живее много добре с 1000 евро", пише бизнес порталът и отбелязва, че премествайки се, пенсионерите могат да избегнат бедността на старини в Германия. Изданието информира, че повечето германски емигранти в България живеят във Варна или Бургас.


В категории: Животът


Флагман.БГ Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка 02/05/2024, Четвъртък 22:00 1
Май ще е прекрасен за 4 зодии
Май ще е прекрасен за 4 зодии 02/05/2024, Четвъртък 21:20 0
24
Коментара по темата
24.
до 22
02.07.2023 10:37:18
2
3
Има няколко причини за положителните коментари на чужденци:

- Възпитанието на мнозина не им позволява да обидят домакините, особено ако става дума за разговор с тях. И аз да отида в нечия разхвърляна и миризлива къща, да речем, няма да съобщя мнението си на домакините.

- Ваканцията няма нищо общо с имиграцията. Тя е за определено, късо време, през което си гледаш кефа и махаш с ръка при срещнатите идиотщини, защото знаеш, че скоро си отиваш вкъщи. Често не ти се занимава дори да пишеш ревюта. А с бюрокрацията и ежедневните проблеми изобщо не се запознаваш.

- Ние винаги сме били дупедавски народ и отношението към чужденците винаги е било по-добро от това към сънародниците, при това несравнимо по-добро!
23.
до 22
02.07.2023 10:01:25
1
2
Благодаря ти за позитивния коментар...!!!!
Доживях,да прочета и нещо положително.....
Знам за какво иде реч,друже....живях и работих дълги години в чужбина и именно там ме оцениха като човек и личност и там се доказах ,като такъв,защото у БГ-ето каквото и да правиш,всеки гледа на теб с присмех,гледа те бъзика,да ти гледа сеира и да ти се подиграва ,да те мами....и прочее простотии,докато това навън го няма и хората ,оценяват това което правиш и ти отвръщат със същото.....
Аз от българи хубаво не съм видял,затова и предишния ми коментар беше такъв.....
По-скоро, помагали са ми чужденци,за което мога да им бъда ,само благодарен......Това не значи,че няма и свестни българи,но колцина са,срещу масата паплач от тях,които са ,меко казано идиоти и заради такива като тях ,слагат всички ни под един знаменател.....
Нейсе.....С най-добри пожелания.....
Бъди здрав...!!!
22.
До21
02.07.2023 08:34:20
1
6
Ето това е истината брато. Абсолютно съгласен съм с теб.За радост не е кофти целия човешки материал у бегето Но достатъчно..Единствените плюячи на държавата си, са винаги точно тези българи, от кофтия материал И никога чужденци В You tube Има хиляди коментари от немци англичани даже руснаци . Много рядко ще прочетеш негативен коментар от тях за бг. От българите 99% са негативни Същото е и по Интернет сайтовете като Флагман. Плюене на всякъде щом се появи положителна статия за собствената им страна .Това е парадокс !!! За книгата на Гинес е ..Няма логика!! Нещо е сбъркано в мозъка на част от българите.. Достатъчно е да прочетеш номер 10 той не коментира статията Той даже не и прочел. Но веднага оплюва страната си, с неща които нямат нищо общо със статията... Само защото е написано нещо положително за родината му????
21.
материала е кофти
02.07.2023 06:57:38
0
8
у бегето пичове....човешкия материал,това е проблема......
а иначе е вярно ,за климата ,природните дадености и морето.....
с колкото чужденци се е случвало да разговарям,един не е споменал с лошо за българия....!!!!
20.
Тръъъъъъц
02.07.2023 06:19:36
4
0
Пръъъъъъъъъъъц
19.
до 14
01.07.2023 19:42:45
3
6
Ако не живееш на село и не си отглеждаш всичко сам (а колко градски хора могат тепърва да се приспособят към това), написаното от теб са само митове и легенди... И аз помня с носталгия двора на дядо и чудесните му и вкусни плодове и зеленчуци, които никога повече не видях, но действието се развиваше преди 40-50 години! Сега, по-голямата част от годината не можеш да купиш дори един свестен прост КАРТОФ, дори през лятото трудно се намира един свестен прост ДОМАТ, да не говорим за някакви екзотики... В морето можеш да влезеш 2-3 месеца в годината и то ако живееш около него... Климатът е само една идея по-малко депресиращ от повечето европейски държави, а има няколко значително по-приятни и с по-добър климат. Ти изкара непоносимата територия тропически рай! А и някои европейци не държат непременно да живеят в Европа, което отваря много други опции - с несравнимо по-хубав климат, че и по-евтини, без дори да отваряме дума за красота, чистота, отношение и гостоприемност!
18.
До17
01.07.2023 18:43:44
1
3
Вонгелд ( помощ за наема който обаче не е вечен а с определен срок) само на работещи с деца Тук обаче иде реч за пенсионери
17.
До 15
01.07.2023 18:01:50
0
3
Не е вярно! Имам съседи,които получават Вонгелд като семействата с деца,защото не покриват прага.
16.
До 14
01.07.2023 17:08:25
0
14
Ти прочете ли последното изречение от поста на 10 ? Описваш една картинка ,която отдавна несъществува в българските села . Трудно е да слезеш от коня и да яхнеш магарето. И недей съди за хората по себе си. Да направиш сравнение не е завист . Само един пример ще ти дам . В любимата ни България, където всеки обвинява държавата , директора на НАП е човек ,който е ощетил държавата с данъци за около милион . Може законно да е чист но морално и най-малумния ще се светне ,че нещо не се връзват нещата . Считам ,че казването на истина е нещо нормално .
15.
До 13
01.07.2023 16:52:47
1
4
На пенсионери не дават социални помощи!! Само ако е без пенсия го прибират в Heim за бездомни . Но такива има много рядко
14.
До10
01.07.2023 16:47:39
6
12
В Германия далеч не всички възрастни карат поршета или нови модели мерцедеси Но и тези които карат такива Не означава че са по щастливи от един пенсионер в едно българско село .Ако нашенеца няма луксозна кола Този с мерцедеса няма чистия въздух мекия климат вкусните смокини или праскови които има нашенеца в градината на селската си къща и топлото море на близо. И както нашенеца му завижда за мерцедеса и уредените пътища Така и немеца с мерцедеса му завижда за постоянното слънце за морето в което може да влезе когато си пожелае За смокините кайсиите дренките черниците Които за един немец са екзотични плодове В този живот има и други ценности освен коли . Природа климат храна, бит и това са нещата които привличат немците у нас И често казано мерцедес може да купиш Но хубав климат чист въздух не можеш Диня кайсия смокиня райска ябълка не можеш да посадиш В германия освен ябълки и картофи не расте нищо друго. Всичко е относително Кой как ги вижда и разбира нещата. Българина е по природа нихилист. Особено не успелия българин Той обвинява за положението си винаги държавата И никога себе си..
13.
До 9
01.07.2023 16:44:52
4
6
Тези с ниските пенсии вземат помощи- плащат им около половината наем и т.н.
12.
Българина
01.07.2023 16:40:24
0
10
Познавам хора, дошли да си карат старините в БГ.
Вкл. германци, англичани и шотландци, холандци, финландци, ирландци.
Някои са целогодишно, други идват главно налято.
На селото, къде имам една барака имаме ирландец, с който имам интересна случка:
та, сядаме в месния хоремаг и си лафиме(беше учуден, че се оправям с инглиша). Пихме по една бира и като свърши му викам:
- Да взема по още една ?
- Ти си първият Българин, който ме черпи тук!!! - и ме гледа невярващо.
Още си имаме приказката с него, идва налято.
11.
*********
01.07.2023 16:12:49
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
10.
Не знам
01.07.2023 16:02:27
6
20
Ама сега се случи да съм в Германия. Ми те тука възрастните карат коли ,които струват много повече от апартамент в Бургас. Хич не ми изглеждат бедни . В магазина ,учудващо доста неща са по-евтини от България. Трябва да призная, че имат доста уредена държава и все пак ми се струва, че са далеч от Дания. А България няма какво да е коментирам , просто така са ни окрали нашите властимащи, че не е истина . В България трудно би се живеело в някое село ,освен ако не искаш да се върнеш в 19 век .
9.
От германия
01.07.2023 14:39:38
3
22
Ако човек постигне добър стандарт на живота си .България е едно от най добрите места за живеене в Европа. Особено около морския бряг . Не случайно в страните от бившия соц лагер в БГ живеят най много чужденци от Западна Европа .Почти няма имигранти от германия или англия в сърбия полша словакия или румъния примерно. Защо е така в статията е описано много точно. А колкото до немците основната трудност за пенсионерите е това че почти всички живеят под наем Когато работят се справят с високите наеми Около 1000/1200€излиза наем с газ и топла вода в голям град на 3 стайно жилище Повечето немци живеят в 3 стайни. Когато обаче са пенсионери и вземат около 60 % от заплатата която са взимали като пенсия Живота става почти невъзможен Особено ако не са били директори лекари адвокати или други високо платени професии с високи пенсии Средната работническа пенсия е 1400/1500€ на квалифициран работник И 900/1000€ на не квалифициран. У нас пенсионерите са главно от хората с ниски пенсии.
8.
до 7
01.07.2023 13:33:13
3
36
Вярно е, че стресът не е ежедневен... Той е ежеминутен!
7.
Емигрант
01.07.2023 13:29:40
9
46
Пръснах се от смях докато чета статията!
Ей това мн ми хареса:
“Високото качество на живота и липсата на ежедневен стрес са само две от многото причини за преселване в България на пенсионна възраст, “
Високото качество на живот? Липса на ежедневен стрес?
Автора на статията е забравил да пропусне един важен феномен! Когато дойчетата дойдат тука, те трябва да се сблъскат със българската администрация и власти. Да плащат 2-3€ отгоре във Кауфланд за високото качество на храната. И мазни циганяги да ги обират всеки ден!
Иначе добра нереалистична реклама за България.
6.
до 3
01.07.2023 13:27:09
1
12
Ами именно такива неща имах предвид под събирателното "преживявания".
5.
я
01.07.2023 13:25:01
3
39
за 30 000 евро, ако намерите къща в близките села, обадете се, че търся от няколко години
4.
33
01.07.2023 13:20:21
3
13
kude e linka kum statiata?
Kakvi jurnalisti ste?
Vinagi kogato pishete za statia se davat iztochnicite!!!!
3.
Хм
01.07.2023 13:18:01
0
37
Съгласен съм със първия коментар но и Не забравяите какво стана преди години с англииските пенсионери заселени по селата . Кафеникавите ни събратя от индииски происход им е.а.а мамата малко ли репортажи имаше при карбовски
2.
Ъъ
01.07.2023 13:17:08
8
38
Масовата заплата в града е 1000, ако не и по-малко, докато в София масовата заплата е 2000-2500лв. Наемите на жилищата са сходни между двата града. В Бургас в магазина е осезаемо по-скъпо от София, с по 10-20 стотинки на покупка. Ако си млад човек няма никаква логика да избереш Бургас пред София, да не говорим чужбина
1.
Само климатът е
01.07.2023 13:15:19
4
36
малко по-малко депресиращ от техния. За да се подложиш на останалите преживявания трябва да си мазохист, а и не съм убедена че е по-евтино, освен ако не продадеш сравнително скъп дом в Германия и се затвориш в някое курортно студио с куп проблеми които ти пилят нервите всеки ден, а зимата газиш в калта и гониш жълтите листа по пустите улици. Такова решение може да е предимство ако единствената ти алтернатива е да останеш бездомен някъде другаде.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Овенът да внимава с парите, а Козирогът ги привлича като магнит Овенът да внимава с парите, а Козирогът ги привлича като магнит Хороскоп за деня – 3 май 2024, петък Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка Никога не изневерявайте на себе си 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват Мъжете следят за това дали имате общи интереси и хобита Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Изминаха 9 години - черното БМВ на бургазлията влачи 40 метра детето, без да спре Май ще е прекрасен за 4 зодии Май ще е прекрасен за 4 зодии Вижте кои са късметлиите Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Ето кои са те  Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Отговорът на председателя на образователната комисия НС Красимир Вълчев Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Астрономите предупреждават, че въпросното изригване ще окаже влияние на навигационната система в някой райони по света Държавната хазна излиза от релсите Държавната хазна излиза от релсите Приходите от корпоративни данъци намаляват
Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори