×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Няма как да се случи реформа в прокуратурата, изборът на Сарафов е показателен


Няма как да се случи реформа в прокуратурата, изборът на Сарафов е показателен
И.д. главният прокурор ще продължи линията да не бъдат преследвани хора, от които зависи управлението, прогнозира Борис Ячев
30 Юни 2023, Петък, 18:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Тестът за бащинство по „Барселонагейт“ цели да уязви максимално Борисов в личен план, смята председателят на „Консервативна България“

Борис Ячев е на 57 г. Председател е на партия „Консервативна България“ (бивша НФСБ) и бивш депутат в три парламента. Бе част и от 44-ото Народно събрание, когато формацията му бе част от управлението в кабинета „Борисов 3“ през коалицията „Обединени патриоти“.

- Г-н Ячев, вече повече от три седмици имаме редовно правителство. Как оценявате личностите в него?

- Трудно мога да говоря за личности в правителството, защото като изключим премиера и вицепремиера преимуществено това са хора, които не са познати на българската общественост. Ще бъдат направени опити те да бъдат маскирани като експерти, но е факт, че това са си политически лица, предлагани от различни политически централи. Вече става ясно, че това, което ще пречи на кабинета, е назначаването на партийни кадри във властта. Видя се, че ГЕРБ не са толкова пасивни и не стоят встрани, както се обясняваше. Бойко Борисов призна, че лично е звънял на министър с цел натиск за назначаване на заместник-министри. Трите формации – ПП, ДБ и ГЕРБ трябва да излязат и ясно да кажат, че те са коалиция, управляват заедно и отговорността за успехите и провалите ще е обща. Те се опитват да скрият това от българското общество.

- Каква е играта на Борисов според Вас? Докога ще крепи кабинета?

- От два дни се прокрадва тезата, че след ротацията, когато ГЕРБ поеме изцяло политическата отговорност за управлението, е нормално министрите да са от партията на Борисов. И ако това не се спази и целият този Министерски съвет след осем месеца не бъде сменен с изцяло нови хора, предложени от ГЕРБ, на Борисов не му остава нищо друго, освен да хвърли кърпата и да отиде на избори. Между другото, преди дни се разбра, че е сондирано с президента дали не може да се произведат избори две в едно наесен – парламентарни и местни. Такова нещо досега не е правено в годините на демокрацията. Парламентарният вот би могъл да се проведе заедно с балотажа на кметските избори. Самото прокрадване на тази идея показва, че Борисов мисли и в по-краткосрочен план, т.е. мисли и за един по-кратък живот на това управление, ако продължат с тези скандали.

- След смяната на Гешев очаквате ли реална реформа в прокуратурата, или тя ще продължи да пази висшите фигури от ГЕРБ и ДПС?

- Мисля, че няма как тази реформа да се случи. Показателно е, че много бързо Висшият съдебен съвет избра за временно изпълняващ длъжността главен прокурор един от хората, които претърпяха правна метаморфоза. Борислав Сарафов се превърна от горещ привърженик и заместник на Гешев в негов много остър опонент. Той вероятно ще бъде бетониран на поста за много дълго време, за което намеква и проектодекларацията на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, с която се призовава този ВСС да не избира нов главен прокурор. Предвид изборите наесен нов Висш съдебен съвет едва ли ще бъде съставен до края на годината. Т.е. възможно е тази реформа и да не се случи.

- За кого е удобен Сарафов като главен прокурор?

- Сарафов е запознат с всички дела, които засягат висшите етажи на властта - той досега бе заместник главен прокурор. В същото време демонстрира една изключителна политическа гъвкавост и прагматичност, като заяви, че едно от първите му действия е да оттегли исканията за сваляне на имунитети. Сарафов е много навътре със ситуацията и в парламента, и в политиката в момента у нас и много бързо се ориентира. Това е един прагматичен главен прокурор с много информация, който ще продължи една линия да не се случва нищо драматично във висшите етажи на властта, т.е. да не бъдат преследвани хора, от които зависи в момента управлението. В същото време това не пречи да се искат имунитети на опозиционни депутати и да се образуват разследвания срещу тях. Най-жалкото ще бъде, ако в правораздавателната система и в частност в прокуратурата, откъдето хората очакват реално нещо да се случи като справедливост, започне братоубийствена война. Т.е. ако започнат да искат наказания за отделни прокурори, да се сменят едни привилегировани прокурори с други привилегировани и т.н. Това не само ще блокира, но ще взриви допълнително съдебната система отвътре и хората съвсем ще загубят доверие, че нещо справедливо може да се случи.

- „Консервативна България“ би ли си сътрудничела с очаквания нов политически проект на Иван Гешев?

- Не мога да говоря за Нероден Петко. Ние си сътрудничим и водим разговори с формации от патриотично-консервативния сектор. Имаме желание за общ фронт или съюз за местните избори. С ВМРО не сме прекратявали връзката, разговаряме и с ръководството на „Български възход“. Това е провокирано и от контактите на нашите структури по места като например в Бургас. Доколкото чувам, намеренията на Гешев, ако въобще те се реализират, са също да се позиционира в консервативната ниша на политическия живот у нас. Предстои да видим. Човек трябва много да внимава с какви хора ще работи, когато започва да гради нов проект.

- Защо според Вас Борисов отказва да си направи тест за бащинство за детето на Борислава Йовчева?

- Трудно ми е да коментирам. Това са много лични неща.

- Това не означава ли, че е виновен?

- Въпросът за бащинството е по-скоро морален.

- Да, но тук говорим за пране на пари.

- Така е. В морален аспект всеки има право на личен живот, но това е някакъв повод да бъде проследено дали от там са изпирани пари като ангажимент на този човек към това дете. Аз мисля, че ако има някакво съдебно-прокурорско решение (за тест за бащинство), би следвало той да не може да откаже. Смятам, че по-скоро идеята тук е да се уязви емоционално Борисов. Т.е. целта е той да бъде лично засегнат, защото това е нещо, което касае не само поведението му като политик, но и като човек. И мисля, че от това ще произлезе по-скоро една лична морална щета, отколкото нещо друго, което да е свързано със самото разследване. Не мисля, че това е най-важното при това разследване. Ако правораздавателните органи си свършат работата, за да докажат има или няма, може да го направят и без този тест. Не поощрявам подобен тип отношение - човек да бъде ударен емоционално в някакви много лични неща.

- Той обаче казва, че не е баща на детето и изобщо не познава Борислава Йовчева, а не дава тест за бащинство, за да си изчисти името.

- Има съсредоточаване само върху това, а не върху други неща, за които също има сигнали, защото се знае, че това по „Барселонагейт“ ще го удари и уязви най-много в личен план.


В категории: Политика


1
Коментара
Флагман.БГ За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура 27/04/2024, Събота 20:20 4
1
Коментара по темата
1.
Дарко
30.06.2023 18:16:09
2
4
Така си е-това с ДНК теста е само да унижат Бойко възможно най-силно..те за колко други далавери могат да го ровят...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно Как да засилим метаболизма си преди лятото Как да засилим метаболизма си преди лятото Може да ви помогне за отслабване, подобряване на енергията и общото здравословно състояние
Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори