×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Близо 900 уникални монети, конфискувани на граница от митничари, получи като дарение РИМ-Бургас


Близо 900 уникални монети, конфискувани на граница от митничари, получи като дарение РИМ-Бургас
Безценните артефакти ще бъдат съхранявани в Регионалния исторически музей от днес, те нямат аналог в страната
22 Юни 2023, Четвъртък, 14:39 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Това са безкрайно ценни предмети, благодарим на Министерството на културата и на митническите служители за добре свършената работа, каза директорът на музея д-р Милен Николов

Безценни старинни монети получи като дарение Регионалния исторически музей в Бургас. Културно-историческите ценности са били конфискувани на ГКПП „Капитан Андреево” от митнически служители в последните няколко години и след преминали експертизи те са прехвърлени към Министерството на културата, откъдето ги изпращат за съхранение в Бургас. Пред медии днес директорът на РИМ-Бургас д-р Милен Николов и зам.-директорът на Митница Бургас Красимир Фучеджиев дадоха подробности за дарението.

Става въпрос за близо 900 монети и други културни ценности от различни исторически периоди, конфискувани на митницата в периода 2019-2021 г. Те са били превозвани нелегално през границата с Турция с цел износ и печалба, но сега ще бъдат съхранявани в Бургас.

„Огромни благодарности към митническите служители, но и към Министерството на културата, което направи такъв жест към нас, като ни довери тези находки. Това са безкрайно ценни предмети, чиято стойност няма как да се опише в пари. Сред тях са най-ранните монети, изобщо сечени в света. Има и два оловни печата на Византийския император. РИМ-Бургас днес се превърна в единствения музей в страната, който разполага с такива артефакти и скоро ще има екпозиция с тях”, каза директорът на Регионалния исторически музей д-р Милен Николов.

Зам.-директорът на Митници Бургас Красимир Фучеджиев пък даде подробности за това как са били открити въпросните предмети. По думите му общо 4 автомобила за 3-годишния период са били отговорни за нелегалния превоз на артефактите.

„Най-старите монети, за които съобщи д-р Николов, са били скрити в кутии за цигари. С тях са били и византийските печати. Други монети са открити в джобовете на един от шофьорите. Най-сложен за разрешаване обаче беше случаят с най-голямото количество подобни артефакти, открити наведнъж – общо 576 предмета, скрити във фабричните кухини на микробус. Били са пръснати на много места в автомобила, но всички са открити след щателна проверка на нашите служители”, каза Красимир Фучеджиев.

Той подчерта, че стойността на цялото количество монети и други исторически предмети за съдебни цели възлиза на около 250 000 лв., но реалната им стойност не само е многократно по-голяма, но на практика е неизмерима.

Предстои дарението, което днес РИМ-Бургас получи, да бъде структурирано и класифицирано по епохи и по периоди, след което да бъде презентирано пред широката общественост под формата на уникална за страната ни експозиция. Монетите са от бронз, сребро, злато и олово.

 






4
Коментара по темата
4.
Браво
22.06.2023 17:51:10
1
4
Поздравления на държавните служители!
1% от стойността да ги поощряват. Стига са служили само за възнаграждение. Така се бори корупцията, според нас, селяните от с.Димчево. Безброй много задържания има по границите ни. Нека да се дарява, това което може да се използва. Било то дрехи или хигиенни артикули.
3.
1500 b.c.
22.06.2023 15:23:57
0
2
A za Mumiqta s Adidasa ne ste pisali ni6to
2.
Запознат
22.06.2023 15:10:54
0
1
Браво, ама опит за одобрение.... що не споделят за великите резултати, постигнати за колите ?
1.
каква крещяща неграмотност!
22.06.2023 14:45:20
0
11
"сякани" монети-какъв е този диалект,няма ли кой да провери как се издевателства над българския език?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради
В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори