×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Искат оставката на Сарафов, ще загази ли наследникът на Гешев заради Петьо Еврото


Искат оставката на Сарафов, ще загази ли наследникът на Гешев заради Петьо Еврото
Изборът на Борислав Сарафов беше извършен съобразно правилата и закона, уверява Георги Кузманов
17 Юни 2023, Събота, 11:32 ч.
Автор: Флагман.БГ

Георги Кузманов обясни, че и.д. главен прокурор може да бъде отстранен, ако му повдигнат обвинения

Народният представител от “Продължаваме Промяната - Демократична България” Ивайло Мирчев определи като безкрайна арогантност и наглост избора на Борислав Сарафов за временно изпълняващ главен прокурор.

“След като обществото ясно е показало какво иска, след като е очевидно, че повече така не може, в името на нечие лично оцеляване да назначиш човек, на когото ние сме искали оставката, човек, който е сниман пред емблематичните “Осемте джуджета”, здрависвайки се с още по- емблематичния Петьо Еврото, е безкрайна арогантност и наглост”, заяви той в предаването “Денят он ер” след решението на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) вчера.

По думите на Мирчев изборът за нов главен прокурор трябва да стане след промените в конституцията с новите изисквания към него от новия ВСС.

“Сарафов е назначен от същите тези, които назначиха Гешев и преди това Цацаров. Това не са просто конкретни хора, а групи с политически, бизнес и икономически интереси, които са свикнали съдебната власт и прокуратурата да ги обслужват. В момента ВСС и от части прокурорската колегия са техни слуги”, каза той.

Мирчев обясни, че провеждането на срещи с всички политически партии имат за цел да бъдат обсъдени техните идеи за промени в конституцията, а не да се водят разговори за общо управление. И подчерта, че всички срещи винаги са били публични в парламента.

“От години говорим, че за промени в конституцията ще си говорим с всички политически сили без значение дали ни харесват, или не. Не за общо управление и правителство. Застанали сме честно пред хората и сме го обявили. Разговаряли сме не някъде на кафе или в някой офис или ресторант, скришно, а публично в Народното събрание”, уточни депутатът.

“Всички партии в парламента трябва да разберат, че те имат ангажимент към това общество. Знам, че някои от тях разчитат на това, че техните избиратели не оценяват и не разбират какви са тези промени в конституцията. Само че сме стигнали период, в който не можем да си позволим да имаме страна, в която прокуратурата е овладяна от престъпния свят, прокуратурата и самата страна стават заложници на престъпни икономически и политически интереси”, каза още Ивайло Мирчев и направи сравнение с Румъния, която през 2008 г. беше в тежка финансова криза, а днес икономика им е с 50% над българската само заради съдебната реформа и вкараните корумпирани политици в затвора.

Георги Кузманов, който е член на ВСС и е един от шестимата прокурори, които поискаха оставката на Иван Гешев, обясни в „Тази събота“ по бТВ, че и.д. главен прокурор може да бъде отстранен, ако му повдигнат обвинения.

„Всеки може да продаде сигнал срещу всеки, с цел да усети кариерното му израстване. Ще изчакаме да видим как ще се развият тези проверки. Закона предвижда, че ако бъде повдигнато обвинение ще бъде отстранен от длъжност. Това ще се случи със Сарафов, ако му повдигнат обвинения“, каза той във връзка с, че срещу Сарафов има сигнали, че е в близко отношения с Петьо Еврото.

„Изборът на Борислав Сарафов беше извършен съобразно правилата и закона. Нямаше как да се бавим с тази процедура, защото след указа на президента Радев няма как да оставим луфт в изпълнението на функциите на главния прокурор, защото има задължения, които само той може да изпълнява“, заяви Кузманов.

„Това е една временна длъжност и не е огледало на това, което предвижда закона за избор на главен прокурор, за което процедурата е много по-тромава и се изисква много повече време. Затова за изпълняващия длъжността са предвидени по-съкратени срокове за избор. Само съответната колегия го избира на мястото на отстранения Гешев“, обясни той.

„Никога не съм коментирал изказа на политиците. Тяхното желание вероятно е продиктувано от партийния интерес, но ние сме се придържали изцяло към закона“, каза Кузманов, след като водещата съобщи, че от ПП-ДБ са призовали Сарафов да си подаде веднага оставката, тъй като смятали избора му за фарс. 

Той бе категоричен, че са се придържали изцяло към закона. „Не виждам какъв по-голям дебат може да направим в прокурорска колегия, след като всичко беше обсъдено“, подчерта Кузманов.

„Смятам, че Сарафов има желание и ще направи промените, които заяви“, каза още той.

„Това е знак, че се прави още от същото. Сарафов за всички е ясно, че през най-дълъг период е заместник главен прокурор. Той беше част от ръководния екип на Иван Гешев. Стоеше плътно зад него“, каза в предаването „Тази събота“ Атанаска Дишева, която е съдия и член на ВСС.

Повод за изказването ѝ бе избирането на Борислав Сарафов за временен главен прокурор след отстраняването на Иван Гешев. Още при избора на Иван Гешев за главен прокурор гласува "против".

Тя подчерта, че за нея избирането на Борислав Сарафов е било изненада.

„Според мен би трябвало Пленума да решава този въпрос. Прокурорската колегия на практика си избра член по право. Сега Сарафов има пълния обем правомощия, които главният прокурор попринцип има“, добави Дишева.

Тя коментира и снимките на Петьо Еврото с Борислав Сарафов. „В мен будят сериозни притеснения. Вчера тези обстоятелства бяха мимоходом споменати по време на заседанието на Прокурорска колегия, в частност подаването на сигналите. Обсъждането беше в смисъл, че такива сигнали, които не са приключили съответното производство не следва да бъдат взимани предвид“, каза Дишева.

"Факт е, че години наред разследване по "Осемте джуджета" не провежда. Имаше преди години разпространена информация, че има становище на прокуратурата за липса на престъпление и нищо повече", заяви тя.


В категории: Темида


12
Коментара по темата
12.
до 2
17.06.2023 19:44:43
0
3
Да, муцуната му е напълно достатъчна! Не е нужно да знаеш нищо друго за него.
11.
Гешевче
17.06.2023 17:39:08
0
3
Да пише обяснения Сарафа какво правише на опашката при Петко еврото,предгъдки целувки едва ли е било заради вкусната кухня
10.
Мдааммм
17.06.2023 16:08:16
0
5
И тоз ми бил прокурор?!Изборът на и.д.ГП НИКЪДЕ не е разписана черно на бяло в закона,така както избора на редовен ГП.Дет се вика у нас закона е врата в пустиня,отвсякъде можеш да заобиколиш!
9.
Гичо
17.06.2023 15:22:07
0
7
Как ще го сваляте човеко? Требе му време да преброи кюлчетата на Борисов и да чопне некое за проба на каратите
8.
Gttrb&dgd
17.06.2023 14:36:54
0
14
Ако изберат един свестен шеф на КПКОНПИ. Тези всичките или ще трябва веднага да излитат за Дубай или да бъдат лишени от всичките си богатства и получат резервация за Централния софийски затвор.
7.
8655689
17.06.2023 14:32:30
0
15
Кузмича трябва да работи хиляда години като прокурор, за да може да си построи резиденцията на Буджака със своята заплата и законни доходи. Той обаче преследва бандитите и ги облекчава с от техните богатства ( разбира се не от всичко, иначе ще се прекъсне възможността за бъдещо разтоварване), С неговата работа само за броени дни може и яхтата на Абрамович да си купи. Той следи строго за законност и ред на територията. Изобщо - Кузмич, Кузмич, какой тьи пич. Направо си за президент-впрочем там няма нищо за товарене и разтоварван- Кузмича ще откаже високата чест.
6.
gradski
17.06.2023 14:06:44
0
13
Кузмича.... най-честния и неподкупен магистрат....
5.
Терминал 2
17.06.2023 13:25:53
2
20
На тоя боклук му трябва бесило, а не да се чудят дали да му искат ФОставката!
4.
УДЖАС
17.06.2023 13:21:50
0
28
Свидетели сме на нещо Страшно случващо се в България!!! Пълен разпад на Прокуратура ВСС Съдебна Система - корупция народно събрание!!=Абсолютно Тотално са сринати Всички Институции в България- Никой вече не вярва на Избори на Партии на Съд на Прокуратура на МВР на Общинари (крадливи) на Кметове --ТАКЪВ ДАЛАВЕРИМПЕКС -ТАКАВА МАФИЯ= ХОРАТА НЕ СА ПОТРЕСЕНИ -ТЕ СА УЖАСЕНИ!!! този на снимката -дали е чист?? за това ли "рева' срещу гешев- за да сложи сарафов?? трагедия!!!!
3.
всички
17.06.2023 13:08:32
1
27
Всички прокурори трябва да бъдат уволнени барабар с чистачките за да тръгне системата.
2.
Койчо
17.06.2023 12:35:17
1
21
Само като му видиш физиономията на този и става безкрайно ясно защо съдебната система има крещяща нужда от моментална реформа. Дори "реформа" е прекалено мека дума. Трябва да бъдат изрязани всички метастази на самовъзпроизвеждащото се ДС и да се почне на чисто - няма друг вариант!
1.
Веев
17.06.2023 12:25:31
0
24
Изборът на Сарафов е спорен. Той е следовател с ранг на зам. главен, а не прокурор
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Башар Рахал закова колеги си с признание Башар Рахал закова колеги си с признание От един мой учител знам правилото: "Гледай да не те усетят, че играеш! Усетят ли те, си се провалил, споделя актьорът Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Човек, който мисли само за пари, никога ги няма, а ако осъзнае какво му доставя  удоволствие, ще е по-здрав, казва философът-строител Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Те са за над 120 души от списъците на БЧК, както и за 12 малчугани от Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи в ж.к. Лазур 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си Автентичността на празника ви е гарантирана, ако сложите това на трапезата си Злато и бронз за нашите момичета в Баку Злато и бронз за нашите момичета в Баку В битката за първото място родните грации изпревариха формациите на Италия и домакините от Азербайджан, които допълниха подиума Любим курорт до Царево празнува 100-годишен юбилей Любим курорт до Царево празнува 100-годишен юбилей Малкото село Лозенец край брега на морето сега е модерен и привлекателен туристически център в най-южната черноморска община Димитър Николов на Възкресение Христово призова да носим любов и да се молим за доброто на Бургас Димитър Николов на Възкресение Христово призова да носим любов и да се молим за доброто на Бургас Нека винаги помним, че Исус Христос понесе страданията и отиде на Кръста, за да спаси човешкия род, каза кметът  Радост за България! Боряна Калейн и Стиляна Николова със златни медали Радост за България! Боряна Калейн и Стиляна Николова със златни медали Родните гимнастички разбиха конкуренцията в Баку навръх Великден Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Две огромни видеостени излъчваха службата на живо, за да може всеки присъстващ да стане свидетел на службата На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започна в 23:30 часа
Цяла Великобритания говори за българка Цяла Великобритания говори за българка Валентина е обявена за най-добрата акушерка на Острова за 2023 г. Как войнственият ислям трансформира Франция Как войнственият ислям трансформира Франция Цялата държава се сблъсква с религиозните искания на нарастваща част от мюсюлманското население Бритни Спиърс се сби с приятеля си Бритни Спиърс се сби с приятеля си Певицата обяви, че се мести в Бостън В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са щети на друга инфраструктура Паника в Швеция заради Евровизия Паника в Швеция заради Евровизия Полиция от половин Европа пази израелската певица Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Руски войник на фронта пък сподели, че заради спомените с близките си за Великден си струва да живее и че вярата му дава сили  Русия обяви за издирване Петро Порошенко Русия обяви за издирване Петро Порошенко Не е ясно защо Путин е разпоредил търсенето на бившия украински президент Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Самоличността на водача на колата засега е неизвестна Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Има състояние на тялото, което възниква при продължително отсъствие на храна, в резултат на възбуждане на страничните ядра на хипоталамуса - това е глад Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Hямa иĸoнoмичecĸи ceĸтop, имyнизиpaн cpeщy нeблaгoпpиятни eфeĸти, нo в тypиcтичecĸaтa индycтpия тe ca yпpaвляeми c пoдxoдящия нaбop oт пpeдпaзни мepĸи и пoдxoдящaтa ĸoмбинaция oт пoлитиĸи
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори