×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Приходите на хотелиерите се увеличиха с над 17% през март спрямо същия месец на м.г., сочи статистиката
  • Илиан Илиев повика 14 футболисти от чужбина за мачовете на националния отбор
  • Филмът "Кралството на планетата на маймуните" оглави боксофиса на Северна Америка
  • Прокуратурата иска половин милион лева гаранция за Божков, за да бъде пуснат на свобода
  • Хакерите, които пуснаха по телевизии в Латвия парада в Москва на 9 май, са ползвали сървър в България
  • Британец се ще скочи със специален костюм от 8516 м в Хималаите, това е за пръв път в бейсджъмпа
  • Бившият министър Бишинбаев от Казахстан, който закла съпругата си от ревност, е осъден на 24 г. затвор
  • Турция спира покупките на автомобили в публичния сектор за три години, почват икономии
  • Новият ковид води до гадене и диария
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Рязка промяна в България по отношение на оръжията за Украйна, пише Политико


16 Юни 2023, Петък, 12:00 ч.
Автор: Флагман

Този ход бележи рязка промяна в курса на балканската страна, която има ново правителство след период на продължителна нестабилност

Новият министър на отбраната на България заяви, че страната му иска да засили подкрепата си за усилията на ЕС да снабди Украйна с боеприпасите, от които тя се нуждае, за да продължи битката си срещу войските на Москва, пише изданието "Политико", цитирано от БТА.

На фона на предстоящата ключова среща на върха във Вилнюс идния месец министрите на отбраната от НАТО са на двудневна среща в Брюксел, започнала вчера, за да обсъдят как да повишат индустриалния капацитет на съюза за подкрепа на Украйна, както и способностите си за отбрана и възпиране, посочва изданието.

През май страните от ЕС финализираха споразумение да изпратят на Киев един милион 155-милиметрови снаряда, както и ракети, до края на март следващата година. Те се съгласиха да предоставят боеприпасите незабавно от собствените си запаси и разходите на страните членки да бъдат частично възстановени. Споразумението предвижда един милиард евро за тази част от плана и още един милиард за програма за съвместно възлагане на поръчки за снаряди за Украйна, както и за попълване на собствените запаси. Европейската комисия също така предложи инициатива на стойност 500 милиона евро за заздравяване на европейските способности за производство на оръжия и за постигане на тези цели.

Като част от тези усилия Европейската агенция по отбрана започна проект за съвместно придобиване на снаряди за попълване на запасите на страните членки или директно изпращане в Украйна. България, заедно със спазващата военен неутралитет Ирландия, е едната от само две страни членки на ЕС, които не участват в този проект.

"Ние доста очевидно се стремим да се присъединим към тази коалиция", казва Тодор Тагарев пред "Политико". "Смятам, че ще можем да предоставим някои от необходимите боеприпаси за Украйна", добавя той.

По думите на българския министър все още не е било взето политическо решение, "но със сигурност ще положим усилия и аз смятам, че ще намерим начин".

Този ход бележи рязка промяна в курса на балканската страна, чието ново правителство встъпи в длъжност миналата седмица след период на продължителна нестабилност, посочва "Политико". Българският президент Румен Радев, който имаше безпрецедентни правомощия да назначава последователни служебни правителства и за когото някои наблюдатели смятат, че има симпатии към Русия, в края на март изключи възможността България да се присъедини към коалицията. Миналия декември българските депутати одобриха пакет с военна помощ за Украйна след продължителни спорове, въпреки че като цяло той беше ограничен до по-леко въоръжение. Въпреки това се смята, че страната е доставила до една трета от боеприпасите за Украйна в началните етапи на руската война чрез посредници, оторизирани от предходното проевропейско българско правителство, отбелязва изданието.

Според Тагарев предимството на това София официално да се присъедини към коалицията, е че "България традиционно е специализирана в производството на леко стрелково оръжие, леко въоръжение и боеприпаси" още по съветско време, пише "Политико".

По думите на професионалния военен експерт обаче даряването на изтребители МиГ-29 и ПВО системи би било "предизвикателство", тъй като запасите на България са необходими за посрещане на собствените нужди на страната. Той също така е признал, че голяма част от танковия парк на страната е на възраст половин век.

Според Тагарев страната е напът да изпълни ангажимента си към НАТО за изразходване на два процента от БВП "до 2024 г.", и той смята, че това би трябвало "да бъде минимумът".

Според него Украйна "абсолютно трябва" да бъде приета в НАТО, "когато позволят условията" – имайки предвид, когато войната на Русия приключи. Прокарването на тази гледна точка обаче няма да е лесно в страна, в която по информация от социологическо проучване от миналия декември само 46% от хората смятат, че войната в Украйна е изцяло по вина на Русия в сравнение със средно 88% от хората в ЕС, посочва "Политико".

"Много съм обезпокоен" от влиянието на Москва в България, признава Тагарев и добавя, че смята да създаде нови специализирани подразделения, които да се справят с руската дезинформация. "Трябва да гарантираме, че ефективно противодействаме на руската пропаганда, дезинформационни кампании и всякакво друго влияние, което съществува в нашата страна", казва той. "Руският посланик тук и някои други политически партии, влиятелни политици, те говорят с един глас – и това не е гласът на нашите съюзници", добавя българският министър.


В категории: Животът


16
Коментара
Рецепта за пай с кайма и картофи
Рецепта за пай с кайма и картофи 13/05/2024, Понеделник 21:00 0
16
Коментара по темата
16.
_nib_
19.06.2023 12:05:11
0
0
Няма рязка промяна в България...
Има назначение на един продажен бокл.к...парцал на наглия мръсен американец.
15.
Долу Тагарев
16.06.2023 18:27:20
1
3
Тръгнал и той по пътя на Радев и четворната коалиция, които с подписа на Вице премиерката Корни оказа се от първия ден давали оръжие на Полша-Кжешов на 70км от границата с Украйна. И ко става с парите от САЩ и Великобритания наще политици и оръжейни търговци захлебили. Работниците в заводите и те, предатели. Вместо да се самовзривят като истински русофили, те работят и си хранят семействата. Ай сиктир бе!
Мен евания, някой пита ли ме?
Американци, Британци, Четворна коалиция, Радю, Корни импексовата.
Как няма да питат овците като мене?
Кой щъ пита беее шлякано русофилистиче? Щом ни са въ питали, значи почивате върху играчките от сексшопа и си чешете.... както винаги!
А ся де! Овча тиква чака падарите да я питат. Падарина ши въ стриже и дои, и като не ставате, айде в казана на курбан. Всякаш някога са ви питали.
14.
Долу Тагарев
16.06.2023 18:10:35
2
3
Този цървул Тагарев, който е завършил в Русия, преди да се подложи на ФАЩ, тръгнал да разполага с нашите пари. Да взема байрака и заедно с Киро, Кокорчо, Мони, сина на Мони - Исак, Христо Иванов, Джуджето генерал да вървят в Украйна. Това разбирам аз поддръжка
13.
Правителство на Украйна!
16.06.2023 16:44:43
1
3
Пращайте оръжие да слагаме руснаците да спят, че са уморени.
https://youtu.be/REJga5L1DhU
За една пералня от Украйна и дамско бельо и джанти, 200 000 станаха тор и още умножени, поне по 3 ранени.
И Бахмут превзеха, а тези легнали да поспят вечен сън точно до Бахмут.
Явно воюват рашки срещу рашки, щом превзеха Бахмут. Пак са се Почерпили.
12.
Русия
16.06.2023 16:37:12
2
4
С нашите пари оръжия раздава народния предател Тагарев.
11.
Правителство на Украйна !
16.06.2023 16:31:58
2
5
Пращайте оръжие те руснаците ги взривяват на куп, както стана с боеприпасите от Англия с обеднен уран. Радиоактивни гъби се пръскат из цяла Украйна и Полша. Хитро, хитро, американците се скриха зад държавите ЕС и ги задължават те да плащат за оръжията нужни на Зеления клоун. Украинския храненик Тъпарев и той първа писта подлога САЩ, ще дава българското оръжие обезоръжавайки военната отбрана страната.
10.
Haha
16.06.2023 15:29:48
3
8
Нито лев . данъци спирам да плащам в Бг .
9.
До помощниците
16.06.2023 14:37:38
6
5
Ако вие не сложите комуфлажите и си траете, аз ще сложа прашки и червило и ще замина при мойте Вагнер, да ме лашкат като розийски солдат.
https://youtu.be/kUGqTRVU-5o
Вижте си помоща бе. Гадните бг снаряди палят камионче със зенитка на мойта изнасилена почти армия.
Засремете се.
8.
До помощниците
16.06.2023 14:21:31
4
15
Който иска да помага на Украйна да слага камуфлажа и да заминава. На когото не му стиска да си трае! Много е лесно отстрани да седиш и да викаш хайде братя, отивайте да се биете, аз ще ви гледам и ще викам браво! Нещастници!
7.
ddd
16.06.2023 14:17:29
2
10
Инициативата капачки за бъдеще беше изцяло на ГЕРБ... така че , хайде, не прекалявайте! Има хора разбират от политика..
6.
Колю до 5
16.06.2023 14:11:59
11
5
По коя логика трябва да замина за Украйна, по твоята и на майка ти общата ли?
България даде боеприпаси и оръжие за милиарди, докатп ти и майка ти жадувахте за гибел и война в България. Та излиза че разбититеОтзад русороби аналвойници, даже не протестирахте да опитате да спрете полутиците ни да пратят помощ.
В България украинофили няма и не е имало, но има 80% Иво дебилирусофили. Та вие аналразбити безродници, и Бъшгария предадохте и уРоспия, защото с нищо не помогнахте на роспийските налъми.
Качвай се на майка ти и друм при кадирките, розов роСсофилибрико!
Или пробвай да изпратиш някой където и да е! Само с теченшоколадМинети можеш да принудиш някой на нещо. Примерно да ти натиска къртунката докато закусваш с теченшоколадминети.
5.
До 4
16.06.2023 13:58:24
4
19
Като много държиш на украинците, защо на заминеш за Украйна да ги защитаваш?! На думи си много смел! Страхливец!!!!!!!
4.
Колю
16.06.2023 13:42:26
17
4
Пращайте снарядите и боеприпасите от които имат нужда украинците, че орките на Путлер трябва да бъдат изтребени до крак.
3.
Дедо Чочко
16.06.2023 13:03:00
7
23
Е те това правителство вече ще ни вкара във войната.Тагарев даже и военното училище е завършил в Харвард,как иначе.
2.
xxx
16.06.2023 12:42:07
9
22
По думите казани най -накрая на новият военен министър рабирам ,че се готви друк вит тоталитаризъм, а имено, който не е проатлантически настроен е забранен.
1.
Територия
16.06.2023 12:30:03
9
43
Значи за оръжия за страна която дори не е член на НАТА България има пари а за децата си собствени болни и умиращи ИМА КАПАЧКИ.
Това не е цинизъм това е геноцид
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Феноменалният Влади Зомбори спечели "Капките" Феноменалният Влади Зомбори спечели "Капките" Той е победителят в 12-ия сезон на шоуто за имитации "Като две капки вода" Веско грубо нареди тази певица: Ти показа, че можеш и да мислиш Веско грубо нареди тази певица: Ти показа, че можеш и да мислиш Фолкаджийката получи висока оценка за певческите си възможности и интелекта си 4 начина да разберете дали партньорът ви крие нещо от вас 4 начина да разберете дали партньорът ви крие нещо от вас Ето кои са те  4 малки неща, които всеки мъж иска в една жена, без съмнение 4 малки неща, които всеки мъж иска в една жена, без съмнение Истинските мъже искат жена, която ги вдъхновява, защото в живота ѝ се случват страхотни неща Зодиите, които карат родителите си да се гордеят с тях Зодиите, които карат родителите си да се гордеят с тях Кои знаци имат безмилостен стремеж майка им и баща им да се гордеят с тях Представители на европейската комисия ще заседават утре в Бургас и ще пътуват с електрическите ни автобуси Представители на европейската комисия ще заседават утре в Бургас и ще пътуват с електрическите ни автобуси Ще има и празничен концерт с ефектно шоу от дронове, за да се види какво е постигнато от по Оперативна програма "Транспорт" Рецепта за пай с кайма и картофи Рецепта за пай с кайма и картофи Вкусно и засищащо ястие 5 гряха, които ви пречат да отслабнете в областта на корема 5 гряха, които ви пречат да отслабнете в областта на корема С възрастта става особено трудно да се премахне коремът - понякога дори диетата и спортът не помагат Рачков влезе в образа на Веско Маринов, изпоти се яко Рачков влезе в образа на Веско Маринов, изпоти се яко Двамата изпълниха дует - обичания от всички хит "Лятна жълта рокля" Над 12% от българите нямат сметка в банка Над 12% от българите нямат сметка в банка Стотици хиляди бягат от вземане-даване с финансовите институции заради високите такси
3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка Съдействат за разкриване на измами в големи размери Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Актьорът е бил приет в болница 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани Звучи невероятно, но според украински анализатори, руснаците сами са си го взривили, а в същото време Путин уволни военният министър  Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Хороскоп за деня – 13 май 2024, понеделник Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Американското списание „Форбс“ пише, че руската офанзива била фалшива, но шест села паднаха за 24 часа в ръцете на окупаторите Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Поради объркването на жената вече не се изплащали обезщетения, за да се грижи за своя съпруг с увреждания Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония  Пътят към ЕС минава през изпълнение на Преспанското споразумение, напомниха в Атина на Скопие след гафа на Гордана Силяновска Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина 62-годишният мъж страдал от тежко бъбречно заболяване Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим  Григор Димитров обаче изстрада победата си, след като стъпи накриво още в първия сет и доигра мача на куц крак Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Възпитаниците на Луис Енрике вече си осигуриха 12-ата титла
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Жена, всичко поскъпна. Трябва да се къпем заедно, да пестим от ток и вода.
- Аз вече се изкъпах при комшията.
Виц на деня Виц на деня При кардиолога:
- Бай Марине, колко бутилки вино изпиваш на ден?
- Две.
- Как така две, аз нали ти разреших само по една?!?
- Аз ходя и при друг доктор...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Обява:
Изгубена шофьорска книжка на жена ми. Който я намери, да я изгори! Възнаграждение
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори