×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разпети Петък е
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Иван Гешев вече не е главен прокурор, президентът току-що подписа указа за освобождаването му


Иван Гешев вече не е главен прокурор, президентът току-що подписа указа за освобождаването му
Иван Гешев вдигна пушилка, но нищо повече - от две седмици се очакваше да започне операция "Чисти ръце", но така и не го направи
15 Юни 2023, Четвъртък, 18:50 ч.
Автор: Флагман

Той е единственият главен прокурор след демократичните промени у нас, чийто мандат се прекратява чрез процедура по отстраняване

Президентът Румен Радев току-що подписа указа за освобождаването на Иван Гешев като главен прокурор, съобщават от администрацията на държавния глава.

 "Със свой указ на основание чл. 129, ал.3, т.5 от Конституцията, президентът Румен Радев освободи днес Иван Гешев от длъжността главен прокурор на Република България", гласи съобщението от президентството.

С това процедурата по уволнение на шефа на държавното обвинение е завършена. Остава указът да бъде публикуван в Държавен вестник, което ще се случи утре сутринта. 

От Иван Гешев в последните две седмици се очакваше да започне т.нар. операция "Чисти ръце". Самият той даде индикации, че е готов за безпрецедентна битка срещу политическата класа, но в един момент даде назад и започна да отлага стартирането на акцията и по-сериозните публични разкрития.

Припомняме, че той е единственият главен прокурор след демократичните промени у нас, чийто мандат се прекратява чрез процедура по отстраняване. В понеделник Висшият съдебен съвет (ВСС) одобри решението с 16 гласа "за".

Главният прокурор беше освободен от длъжност след дълга процедура, а искането за неговото предсрочно отстраняване беше внесено от четирима представители на прокурорската колегия - Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов и е във връзка с изказването на Гешев на пресконференция от 15 май, по време на която той нарича българските политици “политически боклук", което по думите на вносителите накърнява престижа на съдебната власт.

След приетите промени в Закона за съдебната власт, освобождаването от длъжност на главния прокурор стана с гласовете на 13 от членовете на ВСС.

Иван Гешев встъпи в длъжност на 18.12.2019 г. Преди това бе заместник на главния прокурор при ВКП, административен ръководител на Специализираната прокуратура, прокурор в Софийска градска прокуратура с ранг "Прокурор при ВКП и ВАП. Работи в Софийска районна прокуратура, Столична следствена служба, Следовател в Столична следствена служба, помощник-следовател в 05 РПУ-СДВР-МВР, Оперативен работник.

 

 


В категории: Политика


Флагман.БГ МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол 03/05/2024, Петък 17:38 0
15
Коментара по темата
15.
Другарю
15.06.2023 22:16:37
2
9
Т.к. копейките се изхабиха, на път е нов политически проект, покрай Гешев!
В тази територия на кръстопът, това е начина на създаване "нови" месии!
Когато се разбере
#Кой финансира проекта Гешев, много ситуации ще се осветлят.
Много точно го е формулирал Гьоте:
От стари манджи, нови прави ТОЙ :)
14.
....
15.06.2023 21:32:35
15
0
Кюфтето плаче за Каскета, но Боко не изпрати самолет да лекува близките ми!
13.
Другарю и Господин Радев
15.06.2023 20:54:39
2
15
Да вдигнеш юмрук и призовеш народа на борба е лесна. Но да се бориш е друго. Браво Г-н Генерал на пет летящи сандъка и осем несбъднати чертежа.
12.
Радко-тъпото
15.06.2023 20:21:08
3
8
Намазаха му каскета дет се вика, хахайа
11.
Ура
15.06.2023 20:19:47
2
22
Вече няма да има престъпност, корупция, измами и оправдателни присъди... Пречката е премахната и сега ще живеем сред цветя и рози! Някой вярва ли, че ще последва нещо положително за хората след това решение? За политическия боклук - да, за нас... сетете се сами. Както я карат през просото, до края на годината май народът ще му прекипи и ще им отдаде полагаемуто им се.
10.
Ко
15.06.2023 20:18:37
10
10
Се кефите...Гешев се връща във ВКП. И какъвто е назлобял ....Мамма мия....Ще има бъз и коприва.
9.
Това беше.
15.06.2023 19:56:09
14
24
СерЯла свърши мнго рано.
Остава си, новия бар*ак със старите к*рви.
8.
Прокурор Сийка
15.06.2023 19:54:57
14
12
ДРЪЖТИ МА !!!!........ШИ СКОЧА!!!!
7.
R
15.06.2023 19:52:26
5
28
Радев пак ще съжалява .
Следващия е той .
6.
Мдаммм
15.06.2023 19:46:17
8
27
С помощта на натовското гейералче Ратку Фърчилуту, Атанасовия гном и Христа Широката халка, за поредн път спасиха Боко Кратуня...
Ликуйте жълтопаветни гейпарадчици!
5.
Йордан
15.06.2023 19:27:44
17
14
Ванка, ела търся викачи за слънчака бряг
4.
Прокуратура
15.06.2023 19:19:37
16
15
Този е пътник ,един масивен инфаркт от притеснение и ,край на мача.
3.
I sega koi shte arestuva
15.06.2023 19:18:27
14
2
Puteto
2.
До 1
15.06.2023 19:10:43
16
5
Добре бе, пич!
Страхотно мислене!
Кефиш!
Продължавай все така.
1.
Neofit a.k.a. Simeonoff
15.06.2023 19:02:57
29
6
Гешев поиска от БПЦ да тълкува текст в Библията в частта "Не убивай"


КАСКЕТИН ФОРТЕ - Главният прокурор Иван Гешев се обърна към Българската православна църква с искане да тълкува текста в Библията, който забранява убийството.

"Имам нещо внапредвид" - сподели той мотивите на искането си.

Гешев заяви, че Библията е основен източник на правото и че трябва да се тълкува много прецизно. Той добави, че в Стария Завет има много случаи, в които Бог е разрешавал или дори заповядвал убийство на грешници или врагове, та се чудел.
Затова той иска от БПЦ да обясни как трябва да се разбира заповедта “Не убивай” и в какви хипотези до колко важи тя.

"Аз съм административен ръководител, но и инструмент на Бог. Трябва да знам докъде се простира едното и докъде - другото" - обясни се той.

БПЦ все още не е дала официален отговор на искането на Гешев. Според източници от църковното ръководство, те са изненадани и затруднени от заявката на главния прокурор, тъй като не са се занимавали с истински религиозни въпроси от десетилетия.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Хороскоп за деня – 4 май 2024, събота Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Предизборно и поради незнайни и необосновани причини депутатите извършиха нещо невиждано в законодателната история Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ След 18 наддавания скочи от 330 000 на 600 000 лв. без ДДС Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Работници се оплакват от практиката на някои работодатели да налагат глоби или удръжки от заплатата Задава се промяна в ръководството на НСО Задава се промяна в ръководството на НСО Очаква се началникът на Службата да предложи на президента друг заместник на мястото на навършващия пределна възраст Милен Русев Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Ще участва и министърката на финансите, както и други лица Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ ЕСА приютява сепаратисти от целия континент 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата Това сочи изследване на "Галъп" И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И той започна като началника си Борисов да играе опозиция сам на себе си, когато стане напечено, коментира лидерката на БСП Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди кандидат-депутатите
Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара Дания разхлабва правилата за абортите Дания разхлабва правилата за абортите Случва се за първи път от 50 години Путин отива на гости на Си в Китай Путин отива на гости на Си в Китай Новият мандат на руския президент започва на 7 май Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Преди година една контрабандна операция от Турция до Австрия струваше 1500 евро, а сега е многократно повече, твърди говорител НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария 
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори