×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места
  • Главчев и Гвоздейков обсъдиха как протича подготовката за изборите
  • „Зелената зона“ в Бургас става целогодишна
  • На 30 април изтича срокът за данъчните декларации
  • Пожар избухна близо до военноморска база на остров Крит
  • Започна проверка по случая с арестанта, който скочи от етаж на Районното управление в Казанлък
  • 43% недостиг на офицери в румънската армия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Подгответе се за дигиталното евро, всеки ще държи по 3 хил. във виртуалния си портфейл


Подгответе се за дигиталното евро, всеки ще държи по 3 хил. във виртуалния си портфейл
Следим проекта за дигитално евро на Европейската централна банка, чиято проучвателната фаза приключва през октомври тази година, каза Нина Стоянова, подуправител на БНБ
09 Юни 2023, Петък, 21:00 ч.
Автор: Флагман

Идеята на този таван е цифровото евро да бъде използвано за разплащане, а не хората и бизнесът да държат спестяванията си в дигитален формат

С дигитално евро ще може да плащаме, както сега пазаруваме с банкноти и монети. Но ще го носим на мобилния си телефон, а не в портмонето. Ще има лимит на средствата, които хората ще могат да държат по сметка за дигитално евро. Това каза Нина Стоянова, подуправител на БНБ, ръководител на управление “Банково”, при откриването на финансов форум “Иновации”, организиран от Асоциация Банка на годината. Представители на Европейската централна банка (EЦБ) казват, че този таван може да бъде 3000 евро, той като сумата е близка до средната брутна заплата в еврозоната, пише Труд.

Идеята на този таван е цифровото евро да бъде използвано за разплащане, а не хората и бизнесът да държат спестяванията си в дигитален формат. Ако бъде дадена възможност хората да държат всичките си пари под формата на цифрово евро и да имат достъп до тях директно чрез мобилния си телефон, голяма част от парите в банките може да бъдат изтеглени, от което никой не би имал полза.

Най-лесно плащането с цифрово евро ще става чрез приложение на мобилния телефон. ЕЦБ работи по въвеждането на дигитално евро от няколко години. “Като бъдещ участник в еврозоната ние следим проекта за дигитално евро на Европейската централна банка, чиято проучвателната фаза приключва през октомври тази година”, каза Нина Стоянова.

Тогава ЕЦБ трябва да реши дали да мине на следващ етап и да стартира пилотно използване на цифрово евро. Тази фаза на тестване може да продължи две или три години, казва Фабио Панета, член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ. Ако Управителният съвет на ЕЦБ и европейските законодатели - държавите-членки и членовете на Европейския парламент, се съгласят, можем да пуснем цифровото евро след три или четири години, допълва той.

Работи се и по конкретно законодателно предложение на Европейската комисия за дигиталното евро, което може да се появи още през лятото на тази година. В него се очаква да бъде пояснен и възможният статус на дигиталното евро като законно платежно средство, каза Нина Стоянова.

Идеята е цифровото евро да може да бъде използвано в пет конкретни случая на плащане, а именно: плащания от човек на човек, извършвани онлайн и офлайн; плащания, инициирани в магазини от платеца или от получателя; и плащания при електронна търговия. По проекта за въвеждане на цифрово евро работят и редица частни компании, които обсъждат с ЕЦБ различните технически аспекти. Вече е ядно, че въвеждането на цифрово евро технически е напълно реално, а най-трудно е да бъде осъществявано офлайн плащане между хора - когато нямат достъп до интернет. Целта на ЕЦБ е да гарантира, че всички граждани и фирми ще могат се възползват от основна услуга, която позволява плащания между граждани, търговци на дребно и публични органи. Европейците например ще могат да използват цифровото евро, за да плащат онлайн или в магазини, да изпращат пари на близките си или да плащат данъците си.

Идеята на цифровото евро не е да замени парите в брой. Но хората ползват все по-малко пари в брой. Затова централните банки по света работят, за да предложат на хората и алтернативна възможност за плащане без хартиени пари. Ползването на дигиталното евро трябва да е безплатно, както при пазаруване с банкноти и монети. Но както сега има такси за теглене на пари в брой, може да има такси за обмяна на хартиени пари за дигитално евро.

Европейската централна банка няма да има достъп до лични данни на гражданите, като например къде и за какво плащат. Така дигиталното евро ще прилича на хартиените пари, за разлика от плащането чрез банкова сметка. ЕЦБ ще емитира цифровото евро, но няма да го разпространява. Това ще бъде задача на финансовите посредници - банки или други финансови институции. За обработка на разплащанията с дигитално евро Евросистемата (в която влизат ЕЦБ и централните банки на страните от еврозоната) разработи централизиран механизъм за сетълмент (N€XT). Тестовете показаха, че този модел позволява бързо и ефективно валидиране на транзакции, като същевременно защитава поверителността на потребителите, като не разкрива техните модели на плащане или салда по сметки пред Евросистемата, пише в доклад на ЕЦБ.

Искат да изпреварят частните компании

В Китай вече тестват дигитален юан

Използват все по-малко пари в брой

Изследване на Банката за международни разплащания показва, че около 90% от централните банки по света изследват потенциала на дигиталните валути, а 14% развиват пилотни проекти. От особен интерес е развитието на този проект в Китай през последните няколко години и тестовото използване на дигиталния юан в определени региони на страната.

Развитието на дигиталните валути на централните банки се обуславя от значими фактори, един от които е, че парите в брой се използват все по-малко като средство за разплащане. Централните банки трябва да отговорят на продължаващата дигитална трансформация на бизнеса и еволюцията на платежните инструменти, както и на възможността глобални компании със значителен брой клиенти да развиват свои частни дигитални средства за плащане, каквито са например крипто валутите.

Пускат нови банкноти евро с известни личности

Ще бъдат по-трудни за фалшифициране

Европейската централна банка работи по издаването на нова серия високотехнологични банкноти с цел предотвратяване на фалшифицирането им и намаляване на въздействието им върху околната среда. Ще предоставяме банкнотите на гражданите, докато има търсене, казва Фабио Панета, член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ, пред френската медия Les Echos. “Искаме хората да се свържат с новата серия банкноти, върху които работим. Обмисляме редица теми, включително европейската култура и скоро ще се консултираме с по-широката общественост. Лично аз бих искал известни европейци да бъдат представени на нашите бъдещи банкноти”, казва Фабио Панета. В момента върху банкнотите евро са изобразени мостове и арки.

Откриват опити за измами за милисекунди

Ще има приложение на български

Търсят баланс между сигурност и поверителност

 

Плащането с дигитално евро ще става чрез приложение на български, което ще може да бъде свалено на мобилния телефон. Повечето компании, които участват в проучванията на ЕЦБ за въвеждане на дигитално еврото, препоръчват използването на родните езици в страните, в които то ще бъде въведено. При влизане на България в еврозоната всички плащания в страната ще стават с евро. Работната дата за влизане в еврозоната е 1 януари 2025 г. А при стартиране на дигиталното евро ще може да използваме и него.

Едно и също приложение на телефона ще бъде използвано за онлайн и офлайн плащания, за да бъде по-лесно за потребителите. Въпреки че техническият начин за осъществяване на самото плащане ще бъде различен според това дали човек има достъп но интернет или не.

Много важен аспект от въвеждането на дигиталното евро е предотвратяването на измами. Компаниите, които участват в проучванията на ЕЦБ, смятат че наличните технологии позволяват откриване и предотвратяване на опитите за измами.

Няколко компании са потвърдили техническата възможност за извършване на оценки в реално време на риска от измама в рамките на милисекунди, пише в доклад на ЕЦБ.

При разработването на правилата за използване на еврото ще трябва да бъде намерен баланс между гарантирането на поверителността на данните и борбата с прането на пари и финансирането на тероризма. Този баланс ще бъде определен от законодателя. В текущите дискусии на работно ниво в ЕЦБ някои искат да дадат приоритет на поверителността, докато други искат да дадат приоритет на борбата срещу незаконните дейности.

Трябва да бъдат изписвани ясно

Цените в левове и евро година и половина

Един месец ще плащаме с двете валути

Цените на всички стоки и услуги ще трябва да бъдат изписвани едновременно в левове и евро поне година и половина, когато страната ни влиза в еврозоната. Работната дата за въвеждане на еврото в България е 1 януари 2025 г.

Цените на всички стоки и услуги трябва да бъдат обявявани в левове и евро един месец след официалното решение на европейските институции за влизането ни в еврозоната, пише в проектозакона за въвеждане на еврото, който подготвя Министерство на финансите. Ако изпълним всички критерии, това се очаква да стане през пролетта на 2024 г. Така още от май или юни следващата година цените може да са в левове и евро. Разбира се, това ще стане, ако изпълним критериите за инфлация и за бюджетния дефицит.

Периодът на двойно означаване на цените ще продължи 12 месеца след въвеждане на еврото, предвижда проектът на закон.

Така до края на 2025 г. върху етикетите на стоките ще трябва да има цени в евро и левове. Целта е хората лесно да могат да направят преценка дали има някакво увеличение на цените след въвеждане на еврото, и ако има, да могат да решат дали да купят съответната стока.

През периода на двойно обявяване цените на стоките и услугите в левове и в евро трябва да се поставят една до друга, да се изписват ясно, четливо, недвусмислено и лесно разбираемо, с еднакъв размер на шрифта, по начин, който не въвежда потребителите в заблуждение, пише в проектозакона. Двете цени трябва да са придружени с отличителен знак, позволяващ лесното им разпознаване.

След влизането ни в еврозоната в продължение на един месец ще може да плащаме едновременно с левове и евро. А рестото в магазините ще трябва да бъде връщано само в евро.


В категории: Политика


31
Коментара по темата
31.
Шварц няма нищо общо с АЛДИ
10.06.2023 23:00:34
0
1
Само да отбележа
30.
Рокфелер
10.06.2023 15:41:09
1
5
А другите хартийки всичките ще ви бъдат изпарени. Тези 3000 цифрово зърно ще имат гаранционен срок до края на месеца и периметър от едва 5 километра радиус. Момента в който преминете границата ще се изпарят на секундата и ще гладувате цял месец
29.
до 25
10.06.2023 15:28:23
0
1
Куйо, идиотите са над 90 % !
28.
Ме
10.06.2023 11:45:05
3
9
Мърлячи, референдум ще има, а евро и дигиталната му версия си я сложете дето слънце не огрява.
27.
Warrior
10.06.2023 10:56:08
0
7
Всички ще правим дигитални злобарки и виртуални свирки.
26.
бургазлия
10.06.2023 09:30:00
2
11
А може ли да ги харча или да ги умножа или задължително трябва да ги държа точно 3000? Баси комунизъма!
25.
Кую
10.06.2023 08:35:02
0
3
До 4: Идиотите са 30 процента. Доказани и завършени. Ку. ви по душа.
24.
Кую
10.06.2023 08:29:19
3
6
ЕЦБ ще ми купи ли телефон? Виртуален. Да го гушкат виртуално. Аз ако имам толкова невитруални финикийски знаци ще се оженя пак. За грозна. И ще бъде само моя.
23.
Уу
10.06.2023 08:02:10
18
6
Русодебилите винаги може да се спасите в калната мизерна московия. Кеф ти рубла, кеф ти боярщик лайняна елда и брезови кори. Там никой няма да ви обременява еврото и ще ви окозва редовно някой кадировец. Ние ще се мъчим тук с еврото.Без Вас Боклуци!
22.
Костя Късопишкоф
10.06.2023 07:31:15
15
7
Аа, такива работи не ща!
Аз съм твърдо за хартиента рубла, а в жоба ми трябва да дрънкат само копейки. Кви са тея евроатламтически глупости?
Аман!
21.
bai kosta
10.06.2023 05:02:08
4
11
А моам ли язе на въпросната другарка да и го отперем аналогово?
20.
ТБС
10.06.2023 01:38:50
4
17
Тая пача ще получи камък на шията е прекрасни бетонни ботуши. После няма за е така ухилена.
19.
дигитално робство
09.06.2023 23:51:18
3
17
И там ще има цакане месечно брях брях
18.
Тази новина
09.06.2023 23:47:50
3
22
Мехлем за хакерите! Ще ги осигурят доживот. А овцете ще блеят в празните портфейли.
17.
А
09.06.2023 23:37:18
6
22
Хитлер е жив с новия дигитален фашизъм
16.
баба Вуна
09.06.2023 23:24:31
2
24
Какво е туй виртоален портофейл бе баба изчакайте ни да се споминем па тогаз пускайте таквиз дивотии. Аз с дистанцонното едва се оправам бе баба
15.
Народен съд
09.06.2023 23:22:13
5
35
С една дума статията обяснява колко е хубаво да си крепостен селянин. Може да имаш до 3000 евро, ама не се споменава, че повече не можеш да имаш. А за колко време ще ги имаш и това не се споменава.
14.
Пускам пак коментара
09.06.2023 23:13:16
6
21
си под другата статия на същата тема, която беше забутана в девета глуха много бързо.

Айде почнаха и тая пропаганда и то с внушения уж резултат на "допитвания"! Баба ви Гана от Долно Нанагорнище, която дори за карта не е чувала, е "предпочела" средството за шпиониране, пардон, шибания телефон! Дори да оставим настрана най-сериозните последствия за живота и свободата ни (каквото изобщо е останало от нея) от окончателното ни затваряне в дигиталния затвор, даже "практическите предимства" издишат. Колко е голяма една карта, и колко е голямо устройството за следене на тъпаци?! То преживя много интересно развитие - отначало му намаляваха постоянно размерите за удобство, а после почнаха да ги увеличават, докато се превърна в тухла, която дори не се събира в женска ръка. Не че това е проблем за глупачките, де... те си ръфат "филиите"... и като шофират! И тъй като територията е населена предимно с безмозъчни, заради тях скоро нормалните хора няма да можем да си купуваме дори храна!

Пилотните експерименти, изследващи степента на затъпяване на световните стада, вървят вече от няколко години. И тук започнаха. В Лидл намаленията и купоните са привилегия единствено за зарибяването на андроидите. В Кауфланд не можеш да излезеш от затвора ако не сканираш касовата бележка. И двата магазина са собственост на една и съща група. Затова и конкуренция между тях няма, няма и да има. Името на групичката е Шварц. Да сте чували чие истинско име е Щварц? Вчера случайно научих и че моминското име на фон Лайнен е Албрехт. Тази династия, естествено от самопомазаното племе, както и Шварц, е собственик на Алди, а Алди вече има магазин в Лондон където нежелаещите да бъдат непрекъснато следени и впоследствие чипирани вече не могат да влязат!

Попаднах и на цинизъм на тази тема, който никога не бих допуснала че е пуснат 1985 - песничка със заглавие Cathy, don't go to the supermarket! Видеото (има го на YouTube) отразява настоящата действителност! Препоръчвам на всеки който ползва английски да го погледне, но и да не знаете езика, то е ПРЕдостатъчно красноречиво!

Но да завършим оптимистично все пак! ;-) Шибаният джугейски съюз, барабар с пациента на изкуствено дишане, поради което искат да вкарат още жертви в Понци схемата си, не е изключено да се спомине преди ала-балата на местната колониална администрация.
13.
3СДС
09.06.2023 22:51:31
5
28
фАЛШИВИ МНИМИ ВИРТУАЛНИ ПАРИ.
ВЛЕЗТЕ В МАТРИЦАТА И НЕ ИЗЛИЗАЙТЕ ОТТАМ .ЩЕ СТАНЕМ КАТО ОВЦЕ НА ЗАКОЛЕНИЕ-
12.
acab
09.06.2023 22:41:43
5
21
Новия социализъм е дигитален и е по-лесен за направление и контрол,но тука малко се объркаха...
11.
Реалист
09.06.2023 22:24:48
6
44
Тоест за да боравиш с твоите си пари, трябва задължително да притежаваш телефон и той да има интернет опция и да си си платил сметката за телефон???
Моя телефон няма интернет с копчета е, договора ми няма интернет и е безсрочен, нима ще ми отнемат правото да разполагам с парите си кеш?
Или им е интересно да разберат, как българите работят за 800лв плащат по високи от европейските цени по магазините и все още са живи?
10.
До 3
09.06.2023 22:11:51
1
14
тва може да го обясниш на Кортез (ако го знаеш кой е) дето няколко стотин човека почти избиха цяла цивилизация. Ама ти си дрънкай глупостите
9.
вГЪЗрАждане
09.06.2023 22:10:15
24
16
айде всички фенове на вГЪЗрАждане давайте. Обяснете тайните заговори на кукловодите. Кажете какво ни чака и как само копейката ще ни освободи
8.
Abc
09.06.2023 21:58:27
6
35
Вие луди ли сте всичко дигитално влошава нещата , идеята е контрол над населението с бутона enter. Сега ,който иска пак си плаща дигитално нали има банкови приложения каква е разликата ?
7.
паткан
09.06.2023 21:53:22
9
33
Докато продължава да си спинкате и да не правите нищо за да се защитите - скоро ще правите сФирки и на роботите.

Продължавайте да спите.
6.
До комуняга № 4
09.06.2023 21:43:57
17
17
Цената на тока ще се вдигне заради Резидента Радев и неговите еничари- министри, които на изпроводяк се изплюха в лицето на българите!
5.
Е, те тогава
09.06.2023 21:38:39
7
16
стойността на еврото съвсем ще се размие из Вселената !
Дигитална парична единица, дигитално покритие, дигитална стойност !
4.
Продължаваме Педерастията
09.06.2023 21:38:37
18
30
Ще ни вкарат в еврозоната , във войната с Русия , продават газовите тръби на Американците ..... Цената на Тока пак се вдига ударно на 1ви следващия месец! Който не вярва да провери сам. Ама идиотите гласуват пак за Бойко и Подмяната!
3.
Въобще не е
09.06.2023 21:29:38
7
38
Прочетох до самия край. Но ще има да вземате. Парите са почти всичко. Контрол над тях си е пълно престъпление. Пробвайте и ще разберете, че няколко милиарда бедни са по-силни от няколко десетки хиляди супер богати .
2.
до 2
09.06.2023 21:18:28
8
28
Еми да, ще живеем в Мета вселената, пък то там истински хляб и истинско сирене не ти трябват.
1.
супер
09.06.2023 21:14:54
9
38
и ще си купуваме дигитален хляб и дигитално сирене
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Съдът окончателно върна отнетите лицензи на охранителна фирма „Делта гард“ Съдът окончателно върна отнетите лицензи на охранителна фирма „Делта гард“ Един от собствениците - Димитър Спасов бе привлечен като обвиняем през 2019 г., но не е знаел, и се наложи да прекрати участието си в дружеството на фирмата   Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Православно сдружение с остра декларация заради отстраняването на епископ Йеротей Агатополски Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ През годините Средна Европейска Класа винаги се е противопоставяла на порочните практики в модела на управление на ГЕРБ и ДПС, се казва в прессъобщение до медиите  Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Великият Приорат на България не е само най-големият в международния Орден на тамплиерите, но и най-младият. В събота ще създадем и втора пловдивска командерия - "Филипопол" Инвестират в хотели и търговски обекти Инвестират в хотели и търговски обекти Нарастват вложенията в жилища Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Глобите ще са в размер между 500 и 5000 лв. Полицията пък държи отговорни нарушителите на ЗДвП Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София KRONOSPAN DESIGN CENTER SOFIA  обяви Седмица на отворените врати Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Били са и в сградата на Централното управление на Агенция "Митници" Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Ще продължим да работим конструктивно с всички вас, можете да разчитате на мен, подчерта проф. Мария Нейкова Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Селекцията от продукти в аутлета се различава от останалите обекти, като включва и артикули от предишни колекции
Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно Полковник Роман Червински бе цяла година в ареста заради злоупотреба с власт след провала на операция за задържане на руски пилот Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Хороскоп за деня – 23 април 2024, вторник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник В материала се подчертава, че през 2019 година лекарите за първи път са диагностицирали Кадиров с панкреатична некроза Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Въпреки че херцогът на Съсекс наскоро прекъсна всички връзки с Великобритания, шансовете за помирение с роднините му остават Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Доста е пристрастяващо пазаруването в приложението, където постоянно получавате предложения за сделки
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори