×
София Парламентарни избори 2023 Местни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Ето кои красиви имена трябва да почерпят днес
  • Десетки хиляди протестираха във Франция срещу полицейското насилие
  • Учени откриха, че човешкият мозък продължава да работи дълго след смъртта
  • Най-малко 16 убити и 30 ранени при атентат с камион в Сомалия
  • Бивш командир от „Вагнер” е арестуван в Норвегия за опит да се върне в Русия
  • Папата призова за „европейска отговорност“ към мигрантите
  • САЩ ще предоставят на Украйна ракети с голям обсег
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

ВСС заседава до полунощ за отстраняването на Гешев, 13-часовото заседание разкри смущаващи факти


ВСС заседава до полунощ за отстраняването на Гешев, 13-часовото заседание разкри смущаващи факти
Изслушането на Иван Гешев заприлича на психоекспертиза и от 10 часа тази сутрин по-скоро се коментираше менталното му състояние, отколкото да се премине към реален дебат
08 Юни 2023, Четвъртък, 23:10 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Утре главният прокурор се възползва от правото си да направи обръщение към нацията по БНТ, очаква се да хвърли бомба, която ще разтресе държавата

Над 13 часа (приключи в 23:38 часа) продължава изслушването на главния прокурор Иван Гешев пред Пленума на Висшия съдебен съвет, който днес разгледа предложението на шестимата членове от прокурорската колегия за отстраняването му.

Първоначално искането съдържаше две отделни предложения. Вносителите оттеглиха едното - за допускането на израелския експерт, но оставиха "за накърняване престижа на съдебната власт".

Мнозина помислиха, че Гешев е спечелил битката, но бъркаха, защото по първата процедура отстраняването му щеше да е доста по-бавна, отколкото по втората, която може да приключи до няколко дни.

Изглежда това е и желанието на настоящия състав на Съвета, където главния прокурор изгуби подкрепата си.

Иван Гешев настоява процедурата по гласуването и евентуалното му отстраняване до другата седмица, тъй като във вторник бил поканен на заседание на Европарламента, където се очаква да говори за "Барселонагейт", незаконната емиграция и корупцията в България.

"Следващия четвъртък е разумен срок да ме отстраните. Няма смисъл от това бързане", заяви от своя страна главният прокурор Иван Гешев малко след 23 часа тази вечер.

Министърът на правосъдието Атанас Славов обаче насрочи следващото заседание за понеделник, 9 часа.

"Това го приемам го като опит за овладяване на прокуратурата от определени политически сили. Аз в график за моето отстраняване няма да участвам. Има някакво страхотно бързане. То е обидно за колегите, които ми пишат в момента, че съжаляват, че участвам в това. Трябва да си дадем сметка какъв пример даваме на колегите си", отсече главният прокурор по време на дебата.

Висшият съдебен съвет изслуша днес свидетелите, които разказаха за емоционалното състояние на главния прокурор Иван Гешев след прословутата му пресконференция, на която скъса оставката си на 15 май. Тогава той изрече реликата за "политическия боклук", която стана формалната причина четирима членове на Прокурорската колегия на съвета за втори път в рамките на десетина дни да поискат уволнението му. Гешев пък пледира, че е направил изказването си под въздействието на емоциите след взрива край кортежа му и след заплашително писмо, получено на 14 май.

Днес бяха разпитани зам. главният прокурор и директор на националното следствие Борислав Сарафов, както и неговият заместник Ясен Тодоров, както и служителката в пресслужбата на прокуратурата Марчела Пантелеева.

Междувременно стана ясно, че главният прокурор ще направи изявление по Българската национална телевизия (БНТ) в петък. Той ще се възползва от правото, което му дава чл. 52 от Закона за радио и телевизия, гласящ, че право на обръщение по БНТ и Българското национално радио (БНР) имат президентът, шефът на парламента, премиерът, председателят на Конституционния съд (КС) и тримата големи в съдебната власт - главният прокурор и шефовете на ВКС и ВАС.

До момента представителите на съдебната система, както и шефът на КС, не са се възползвали от този текст. Така че Гешев ще е първият от тримата големи, който ще прави изявление по обществената телевизия.

Очаква се той да хвърли сериозна бомба, която ще разтресе държавата, най-вероятно около 10 часа. Това ще е и последният му ход преди гласуването във ВСС.

Шестима членове на прокурорската колегия оттеглиха искането си за освобождаване на Гешев

Опитаха се да ме убият докато съм главен прокурор, нямам гаранции какво ще се случи утре, ако остана сам на улицата, казал Иван Гешев

Иван Гешев и Борислав Сарафов бяха много близки до 15 май т.г., след това ситуацията се промени драстично

"Господин Гешев го познавам от студентските ми години и до 15 май мисля, че сме имали нормални, коректни и колегиални отношения. Семейни приятели не сме били, не сме си ходили на гости със съпругите и децата си. Не можах да повярвам на агресията, която излъчи по време на брифинга срещу мен. Излъчва твърдост и решимост да направи това, което е казал. От него струи сила и желание да изпълни това, което е казал, непоколебимост и воля", обясни директорът на следствието по време на изслушването си Борислав Сарафов.

"Гешев каза, че е записал разговора си с Йордан Стоев, в последствие каза, че има над 150 записа на политици, магистрати и членове на ВСС", допълни той.

"Между 1 и 15 май Гешев го видях само на 1 май. Видяхме се вечерта в кабинета му, той тогава сподели какво му е казал експертът. Тогава ми направи впечатление, че се чувстваше като човек, който е преодолял някакво препятствие. В крайна сметка той е преживял емоционално този взрив. Беше по-скоро в приповдигнато и приятно настроение" коментира Сарафов.

"Моите сведения са абсолютно обективни и безпристрастни. Първоначалната ми реакция и изказванията от мястото на взрива първо бяха повлияни от известна емоция - аз съм виждал какво ли не, но тук става въпрос за човек, когото познавам много отдавна и съм в контакт с него всеки ден, бил съм повлиян чисто човешки. Самият аз, може би погрешно, съм възприел думите му за семейството му", посочи Сарафов.

По думите му, наблюдаващият прокурор е бил на място и е дал разрешение още на 1 май да разкажат на мястото на взрива какво се е случило, за да се уталожи огромния обществен интерес.

"Лично според мен дали семейството му е било в автомобила, не е от значение. В автомобила е имало хора, имало е служители на НСО. Смятам, че Гешев трябваше да разсее още в първия ден съмненията, че семейството му е било в колата, вместо да ги остави да се наслояват няколко дни. Получих незаслужени упреци, поискаха и оставката ми. Заради това беше и моята критика към Гешев", обясни последващите събития Борислав Сарафов. Той подчерта, че в момента повече от всякога мисли това, което каза в средата на май, че прокуратурата е навлязла прекалено много в политиката като посочи, че с последните действия на държавното обвинение тези думи се доказват.

"Прокуратурата и политиката трябва да излязат от тази прегръдка, в която са се оплели. Всеки който не го вижда и не го твърди, обижда нормалния човешки интелект. Аз не познавам никой политик и с никого не поддържам отношения - нито лични, нито служебни", увери Сарафов и добави, че наистина недоумява какво е взривило техните отношения.

След изслушването му Гешев коментира, че част от думите на Сарафов не отговарят на обективната истина, заради което той поиска да бъдат разпитани и заместниците му Даниела Машева, Десислава Пиронева, Красимира Филипова.

"Държа да бъде изяснено пред цялата общественост - да разкажат за същите обстоятелства, за които беше изслушан Сарафов", каза още Гешев.

Ясен Тодоров е категоричен, че Иван Гешев изглеждал като "опрян до стената"

Според зам.-шефът на Следствието Ясен Тодоров, Иван Гешев изглеждал в състояние на "човек, който е опрян до стената и това е в следствие на нещата, които му се случиха в предните две седмици".

Тодоров изрази съжаление, че не е бил изслушан по първото искане за предсрочно отстраняване на Гешев, за да се разсеят съмнения, които и днес витаели, особено около фигурата на израелския експерт и отдели време, за да разкаже пред членовете и за експерта.

Ясен Тодоров показа брошура с описание на академията по антитероризъм, в която преподава въпросният израелски експерт. С израелския експерт, който е висш офицер от израелските специални части, Тодоров разказа, че се запознал на 9 март на конференция в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

"Когато с израелския експерт видяхме какво се е случило, след това той ми каза: Оттук нататък главният прокурор трябва да се погрижи за най-близките си хора, защото сега ще се опитат да посегнат на най-близките му хора", коментира Тодоров.

"С главния прокурор се чухме на 4 май и ми сподели, че от 1 май до тогава почти не е спал, най-вече заради шока от взрива и от адреналина явно. В разговори навън пред залата, с която се намираме в момента, с един от служителите на НСО, който е бил в този автомобил, придобих още по-добра представа какво се е случило. Това е било взрив, предназначен за убиване. Служителите на НСО ми казаха преди малко, че все едно са се ударили в стена и са били в шок", обясни Тодоров.

Той каза, че от Гешев е знаел, че след посещението в САЩ трябва да бъде в Португалия. Изненадващо на 14 май му се обадил, че е в София и е попитал дали може да се видят.

"Тъкмо се бях прибрал от среща на випуска с мои състуденти. Със Сарафов бяхме в един курс, след това той прекъсна за една година, а аз завърших с г-н Гешев. Познаваме се от 35 години. Гешев е по-близък със Сарафов. Доколкото го познавам той е със здрава психика, но човек, който е преживял такива неща, каквито той от 1 май, няма как да не изразява емоции", добави още Тодоров.

Гешев му споделил, че е говорил с Йордан Стоев и в този разговор е обсъждана бъдеща оставка на Гешев и назначаването му във ВАП. "Сподели ми, че от известно време е имало натиск над него, имало е предложения да заеме дипломатически пост в замяна на оставката си, но не мога да кажа от кого", добави зам.-шефът на следствието. "Аз нямам избор, аз съм опрян до стената, след като се опитаха да ме убият", казал Гешев и му показал писмо, което е получил. Показал му е оригинала, който бил скъсан от Гешев, защото бил ядосан.

"Каза, че предполага кой е авторът на това писмо и че всъщност е очаквал на 15 май да подаде оставка, но няма да подаде такава. Опасяваше се, че ако подаде оставка, ще има репресивни действия срещу мен, Петко Петков - новоизбран член на ВСС от квотата на следователите, неговите заместници, неговия говорител и други магистрати. Каза ми, че иска да спечели време, да остане на този пост, за да може да свърши работата, за която е избран. Каза ми, че е наясно, че ако не си подаде доброволно оставката, ще бъдат предприети законодателни действия той по друг ред да бъде отстранен. И това стана - бяха приети промени в НПК и с преходни и заключителни разпоредби бяха направени промени в ЗСВ", посочи Тодоров.

"Аз не мога да разбера и независимата българска журналистика, която при такъв атентата се занимаваше с това дали децата на Гешев са били вътре и как се е появил израелския експерт. Той след това се превърна и в медийна жертва", коментира Тодоров.

В отговор на въпроси зам.-шефът на следствието обясни, че не само не е имал нареждане от Гешев да отиде на мястото на взрива с израелския експерт, а това е било по инициатива и по предложение на самия експерт.

"Изпратих на главния прокурор есемес. Чухме се час по-късно. Никакво нареждане не съм получавал", посочи Тодоров. Той каза, че писмото, което Гешев му е показал, най-вероятно е писано от познат на главния прокурор. "Ако аз бях писал това писмо, определено щях да се притесня", каза Тодоров.

На въпрос на Гергана Мутафова колко членове на неговото семейство са в йерархична зависимост от главния прокурор и работят в прокуратурата, той първо отказа да отговори с обяснението, че въпросът навлиза прекалено дълбоко в личната му сфера. "Двама души от моето семейство са служители на прокуратурата на Република България", каза по-късно Тодоров.

Марчела Пантелеева e служител в администрацията на Иван Гешев. Тя бе изслушана от Съвета днес, за да разкаже за емоционалното състояние на главния прокурор от 2 до 14 май, когато Гешев е бил в Турция и САЩ

Марчела Пантелеева бе последната, която бе изслушана тази вечер. Тя разказа и кой е предал писмото до главния прокурор, в което го съветват да напусне поста си, защото е "сам на скалата". Оказва се, че куриерът е шофьор в прокуратурата, който е преминал на парад през ВИП зоната на летище София и е връчил писмото в ръката на Иван Гешев, след което си тръгнал.

Марчела Пантелеева е придружавала Иван Гешев в Турция и САЩ. Тя отговаряла за протокола и техническото обезпечаване на участия на прокуратурата в семинари в чужбина и срещи. Признава, че Гешев бил притеснен, но от думите й стана ясно, че бил напълно адекватен, въпреки атентата срещу него.

Самият Иван Гешев изясни и някои, както той каза "битови подробности". "Аз трябваше да пътувам за САЩ в петък, 5 май. Попадайки на летище Истанбул, констатирах, че съм взел единия си международен дипломатически паспорт, но визата за САЩ беше в друг паспорт, който си бях забравил в България, вкъщи. Това наложи да сменя полета си за събота. Пратих служител на прокуратурата до нас, да разбие вратата, да смени ключалката и да ми прати паспорта. В събота летях с новия паспорт. Предвид обстоятелствата, че нямам ключ, когато се прибирам помолих шофьор на прокуратурата да ми донесе ключа на ВИП терминала, за да се прибера. Шофьорът работи към ВКП, малкото му име е Йордан. Фамилията може би беше Йорданов. Мисля, че г-н Стоев (Йордан Стоев, член на ВСС, б.а.) го познава, защото от 20 години работи в прокуратурата. Този шофьор ми донесе писмото и ми каза как е получено. Обясненията вече съм ги дал в друго производство", каза Иван Гешев.

ВИДЕО ОТ ИЗСЛУШВАНЕТО НА ИВАН ГЕШЕВ:

 


В категории: Политика


7
Коментара по темата
7.
До БНР
09.06.2023 15:25:21
0
0
И кои държави са на първо място по споменатите от вас показатели? Това ми е по-интересно.
6.
БНР
09.06.2023 06:14:56
2
24
България има най-големи разходи в ЕС за съдилищата като дял от БВП, сочат данни, представени от Европейската комисия. За периода между 2019-а и 2021-а г. тези разходи са били около 0,7 на сто от БВП, предава БТА.

Нашата страна бележи също едни от най-високите заплати на върховните съдии и висшите прокурори спрямо средното заплащане у нас. България е на четвърто място в Европейския съюз по брой на съдиите и на девето място по брой на адвокатите спрямо броя на населението.
5.
До 3
09.06.2023 00:28:18
17
41
Е те отдавна се мъчат,да го свалят :) Много доволни ще има от уволнението му.Едни ще се завърнат от Дубай,други ще ги изперат,много доволни ще има :)
4.
Мда
09.06.2023 00:21:34
61
49
Превратът Продължава + Доносническа България = Дъно.
3.
Факти
09.06.2023 00:20:38
1
57
Имах възможност цял ден да се наслаждавам на цирка заседание на ВСС.Ако това е цвета на юридическата гилдия жалко.Абсолютно несъстоятелни, неможещи и незнаещи за какво са там хорица. Не харесвам Гешев, но да му отрежеш главата за 2 думи???Какво ли трябва да направи тогава народа за „Лошия материал“?“Да го д.хат бедните““???Но заспал народ,лоши политици, калпав ВСС,и както казва Гешев:Ние си избрахме едните, те си избраха другите и така народа да го д.ха…
2.
7e9
08.06.2023 23:55:20
16
7
Miliarder ko da mu rejat ma
Boli go gaza
Ima si4ko
50g Lux
6e 4ezne v New York nqkade v golemiq imot i pak 6e e lux
1.
Ужас
08.06.2023 23:42:04
8
40
Много боли лато ги опрът до стената? А народа 30 години е опрян до стената. Режете до кокъл да разберат как е без майка и баща тея из@дници.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бойко Борисов обяви кандидат-кмета на Пловдив, но още мълчи за София Бойко Борисов обяви кандидат-кмета на Пловдив, но още мълчи за София Лидерът на ГЕРБ се скара на журналисти, които искаха да разберат дали Антон Хекимян ще е кандидатът за столицата Всички у нас масово го правят, макар да е забранено със закон Всички у нас масово го правят, макар да е забранено със закон Строителни фирми ни ухажват за саниране на парче, инспектори от общините ги помилват Скръбна вест! Отиде си уважаван хирург Скръбна вест! Отиде си уважаван хирург Д-р Райко Кирилов Райчев си отиде на 79 години Ето я булката Златка Райкова. Харесва ли ви? Ето я булката Златка Райкова. Харесва ли ви? Плеймейтката буквално изкрещява "Да" пред олтара Жеги до 36 градуса и бури в първия ден на есента Жеги до 36 градуса и бури в първия ден на есента Прогноза за времето - 24 септември, неделя Министърът на спорта награди световния шампион по планинско бягане Шабан Мустафа Министърът на спорта награди световния шампион по планинско бягане Шабан Мустафа „Вие сте вдъхновение за хората в зряла възраст и показвате, че възрастта няма значение, когато човек има воля. България има нужда от мотиватори като Вас“,заяви министър Илиев Тодор Байчев: Предложенията за промени в Конституцията? Всеки се излага според възможностите си!  Тодор Байчев: Предложенията за промени в Конституцията? Всеки се излага според възможностите си!  Той припомня, че през тези 30 години бяха приети и пет поправки на Конституцията, като четири от тях специално за съдебната власт Наследници на Димитър Талев питат депутата Манол Пейков какво е направил с 200 000 лв. дарения за къщата на писателя в Прилеп Наследници на Димитър Талев питат депутата Манол Пейков какво е направил с 200 000 лв. дарения за къщата на писателя в Прилеп Те организират протест, който ще се проведе на 30 септември от 12 ч. пред сградата на Министерски съвет в столицата Руската църква не е на Москва, веднага да се отвори, призова русенският митрополит Руската църква не е на Москва, веднага да се отвори, призова русенският митрополит Считаме, че заключването на храм „Св. Николай” от странични лица е недопустимо, подчертава той Бургазлийка се оплака, че е малтретирана от приятеля си, арестуваха го Бургазлийка се оплака, че е малтретирана от приятеля си, арестуваха го До минути обаче ще бъде освободен, а жената обитавала негов имот
Майката, която застреля убиеца на дъщеря си в съдебната зала Майката, която застреля убиеца на дъщеря си в съдебната зала Мариане Бахмайер остава в историята като извършила най-показния линч в следвоенна Германия В САЩ заловиха 181 кг кокаин, скрит сред... краставици В САЩ заловиха 181 кг кокаин, скрит сред... краставици Стойността на дрогата е над 5 млн. долара Защо неонацистката група "Хамърскин" бе забранена в Германия Защо неонацистката група "Хамърскин" бе забранена в Германия Основен елемент от идеологията на групата е разпространението на расова доктрина, основана на нацистката идеология Ето какви вируси ни атакуват през есента Ето какви вируси ни атакуват през есента Доброто е, че за пръв път в човешката история имаме ваксини и срещу трите Рухна голям участък от шведска магистрала Рухна голям участък от шведска магистрала Свлачището причини щети на магистралата, свързваща втория по големина шведски град Гьотеборг и норвежката столица Осло Прокуратурата в Благоевград започна разследване на инцидента с хеликоптера Прокуратурата в Благоевград започна разследване на инцидента с хеликоптера В хода на първоначално проведените следствени действия е установено, че пилотът на летателния апарат е изпълнявал въздушно пръскане на горски територии край с. Гърмен Чакам те да влезеш в гроба, пее тази световна поп звезда за тъста си Чакам те да влезеш в гроба, пее тази световна поп звезда за тъста си Шакира потресе  Какво се е случило със Зидан и защо е заприличал на чичка Какво се е случило със Зидан и защо е заприличал на чичка Ухажван от грандовете на Европа, сред които Манчестър Юнайтед или ПСЖ, носителят на Златната топка за 1998 г. предпочете да стои далеч от стреса Ракетен обстрел в Севастопол, назначените от Русия власти обявиха за кратко тревога Ракетен обстрел в Севастопол, назначените от Русия власти обявиха за кратко тревога До момента няма реакция от страна на Киев Гърция се готви за нови бури Гърция се готви за нови бури Топлото време върна туристите
Николай ДЕНКОВ, премиер Николай ДЕНКОВ, премиер Президентът Радев много често говори неверни неща Виц на деня Виц на деня - Скъпи, искаш ли днес да правим с*кс на пода?
- Оти, ма?!
- Ми... ще ми се най-сетне да усетя и нещо твърдо
Виц на деня Виц на деня - Началник, едни деца току-що ни предадоха намерена чанта с 20 000 лева вътре.
- Колко? 10 000 лева ли?
- Да, 5000 лева.
- И като е празна, защо тогава ни я предават...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Средна възраст - когато противоположният пол, все още те вълнува, ама някак си средно!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори
Flagman.bg използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и да анализира трафика към сайта.Научете повече