×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • В 11 часа днес ще има пресконференция на Емил Кундев - финансово-счетоводен консултант към поморийския манастир "Свети Георги", очаквайте подробности
  • В 10:30 часа днес общинските съветници от БСП Чанко Мирчев и Станимир Баев ще дадат извънредна пресконференция, очаквайте подробности
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кметът на Созопол Тихомир Янакиев търси нова визия на автогарата, кани местните на обществено обсъждане


Кметът на Созопол Тихомир Янакиев търси нова визия на автогарата, кани местните на обществено обсъждане
Преди 3 години градоначалникът представи идеен проект, за който обаче все още няма категорично становище от НИНКН
08 Юни 2023, Четвъртък, 16:25 ч.
Автор: Флагман.бг

Срещата ще се проведе на 13.06.2023 г. от 17:30 ч. в кино-видеоклуб - НЧ „Отец Паисий“ 

Кметът на Созопол Тихомир Янакиев търси нова визия на автогарата, кани местните на обществено обсъждане. 

Срещата ще се проведе на 13.06.2023 г. от 17:30 ч. в кино-видеоклуб - НЧ „Отец Паисий“ при следния дневен ред:

1. Въвеждане в казуса - проект, процедури и взети решения.

2. Пречки - възникнали до момента обструкции за реализацията на автогарата.

3. Решения - предприети действия за реализиране на проекта.

4. Алтернативи - възможни или невъзможни са алтернативни точки?

5. Въпроси и предложения за общи действия, с цел развързване на сложния възел.

Гражданите, които са възпрепятствани да присъстват на срещата, до 12.06.2023 г. на e-mail: [email protected] могат да изпращат своите предложения, въпроси и становища, които ще бъдат взети под внимание при обсъждането.

От Общината напомнят, че кореспонденцията между институциите Община Созопол и Национален институт за недвижимо културно наследство по казуса "Автогара" започна на 13.07.2021 г. с внасянето на идейния проект, а 2 години по-късно все още няма категорично становище от НИНКН и съответно не може да се пристъпи към активни дейности по нейното изграждане.

Янакиев нееднократно изказва своето силно неодобрение от начина на работа на Института, който според него се състои в избирателно прилагане на Законите за културно наследство при съгласуване на различни инвестиционни проекти на територията на града. Това съмнение бе породено, след съгласуването с МК и НИНКН на проект на частен инвеститор за изграждане на търговски комплекс в съседен до отредения на автогара имот. Съответно двата имота попадат под закрилата на едни и същи нормативни уредби, но се третират по различен начин. Съгласуването на единия проект се случва само за 40 дни, а този на Община Созопол за автогара две години все още чака одобрение.

Друга спънка пред Община Созопол е изискване за извършване на предварително спасително-археологическо проучване на терена и представяне на протокол за извършени археологически разкопки, на чиято база да се определят последващите проектни разработки. Тук е важен въпросът за финансовото и времевото измерение на това начинание, което още повече би затруднило и забавило този проект с обществено значение. Във връзка с тези изисквания на НИНКН, Община Созопол възложи инженерно-геоложко проучване на горния пласт на терена с дълбочина от 2,40 до 4,00 м, което доказа, че е насип от пясък и строителни отпадъци, както сочат и исторически данни и научни документи.

Съгласно специфичните правила за проектиране в местност „Провлака“, одобрени от НИНКН с цел съхраняване на културното наследство на града, проектът за автогарата е в класически стил сграда на един етаж със скатен покрив с керемиди, но според директора на НИНКН арх. Петър Петров не се вписва в градоустройствената среда и предлага в имота да се построи модерна сграда.

През изминалата година МК свика разширен експертен съвет – СЕСОНКЦ, който се проведе на 02.09.22 г. с участието на различни архитекти от цялата страна. На него беше одобрено Обемно-устройствено проучване на сграда т.е колегията одобри височината и обема на постройката, като имаше отправена конструктивна критика към подобряването на архитектурата в сградните детайли. След него проектът бе редактиран според съветите на присъстващите на заседанието архитекти и внесен отново в МК на 12.10.22г.

Две поредни години нееднократно Тихомир Янакиев изразява пред Министерство на културата и НИНКН исканията на Община Созопол да се ускори времето, необходимо за съгласувателната процедурата, както и проектът да бъде одобрен с археологическо проучване.

На проведена в началото на годината среща в кабинета на министър Велислав Минеков, МК и НИНКН поемат ангажимент в най-кратък срок да изпратят писмо до Община, с което да внесат яснота с бъдещото развитието на проекта. На заседание на Общински съвет в края на м. март т.г. бившият вече министър Минеков обяви щастливата новина, че проектът за автогарата в Созопол най-после е съгласуван от НИНКН.

Повече от два месеца по-късно, обаче все още в Община Созопол няма получено писмо с одобрение на проекта.


В категории: Созопол


Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 3
19
Коментара по темата
19.
Анета
12.06.2023 14:55:07
0
14
Хайде на обсъждане, аз искам да обсъдим как за 80кв.м. право за разполагане на маси се прави половин декар декинг и няколко къщички, заедно с чешмата към общинския водомер, с която всичко се мие и полива (до старата и единствена до сега автогара), после искам да попитам как с разрешение за поставяне на сергия за сладолед (до 5кв.м.) се заграбва цялата вятърна мелница на входа на БЧК, барабар с всичките ѝ помещения. Искам да питам как фирма с един обявен работник прави паркинги и тротоари за 1 милион лева, че и монтира кранове и понтони, искам да обсъдим как се пускат допълнителни поръчки за доставка на материали, които се влагат в горепосочения обект, без това да посочено изрично някъде, да обсъдим също как служители на общината в продължение на 4 години ползват служебни автомобили за лични нужди, да обсъдим великата социална програма на общината, която има назначени на заплата над 100 човека, а обслужва горе долу толкова потребители, сиреч по един счетоводител, касиер, директор, юрист на потребител. Хайде, Тихомире, дай да седнем и да си говорим, тихо и културно, както лятото на 2019 се водеше кампанията срещу "ядреното" хранилище на Атия. А после ще поговорим и за лидера на този протест и златните му (53) ръце. Навит ли си?
18.
*********
11.06.2023 00:28:44
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
17.
тишо
11.06.2023 00:14:33
0
20
То улици няма,те спиркаще строят
16.
Шофьор на автобус
11.06.2023 00:09:52
0
17
Автобусна спирка или автогара,
Тая глупост я слушам 30години.
Как не се сетихте бе....
В този мърляв град....
15.
Любо
10.06.2023 22:04:09
0
8
Знам, че автогарата ще бъде там, но не знам кой ще бъде кмет.
14.
Христо
10.06.2023 18:40:49
0
5
Като се заклещи някой автобус на завоя пред Бамбо (старата част) и задръстването е до бариерата на старата част.
За едно паркомясто задръствате целият стар град.
13.
Стоянка
10.06.2023 18:26:53
0
4
Сградата е хубава,но не и е там мястото.
Стоейки пред общината преди няколко дни си мислих колко шумно, прашно и задушаващо от газовете на автобусите,може и бъде подобна идея.
Един кран беше застанал на мястото на старата беседка и картината хич не ми хареса.
Като си знаем и автобусният автопарк,Сетра 80-те години.
А за шумът да не говорим.
12.
Кючюкова
10.06.2023 02:08:08
1
7
Вие луди ли сте в стар град такава автогара да се прави?
11.
До 9
09.06.2023 16:48:23
1
15
Човек трябва да е пълен мазохист, за да си го причини това. Ето, вече обиждате тук, а пък на обсъждането сигурно и плюнки ще хвърчат. Някои може и да изтърват газове от напъните да се харесат на кмета. А и е безсмислено, вас мнението на обикновените хора не ви интересува. Само покрай избори се сещате.
10.
*********
09.06.2023 13:27:23
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
9.
до 8
09.06.2023 10:11:25
15
2
до 8
Ти в коя категория попадаш нещастнико? Като си такъв познавач, защо се криеш, защо не се явиш да си кажеш умните думи и да решим като хората?
8.
Обществено обсъждане
09.06.2023 09:28:20
2
24
Ще си ги нареди кметът на това обществено обсъждане както обикновено: общински служител-БСП-активист-приятел-общински съветник-роднина (някои са мултифункционални, попадат в няколко категории). И после ще каже "хората решиха" - каквото си е наумил той, естествено. Ако сглупи някой случаен гражданин да се обади, тежко му и горко. Не си заслужава нервите. Нека се насладим докрая на "таланта" на това управление и наесен да мислим добре.
7.
Созопол
09.06.2023 01:42:16
0
9
Махнете ги тия бакшиши дето само крадат табелите с разписанията и мамят всеки, който не може да се ориентира ...

А и заплашват хората от магазинчетата около гарата да не дават информация, понеже се вживяват като мутри ...

Забранете им изобщо да паркират около гарата ...
6.
Наистана ли ?
08.06.2023 20:50:16
0
25
И каква е целта на срещата ?
Запознаване на местните рибари и кръчмари с казуса ?!?
Решения за съвместни действия за разрешаване на сложният проблем.

Очаквате писателят Васко Клоуна да даде предложения ли ?
Или някоя от учителките, сегашни съветнички да предложи решение ли ?
Чесъна и Манджата да дадат насоки и решения.

Наистина ли е толкова ниско управленското ниво на този град и Община ?
5.
Бат Танас
08.06.2023 20:45:42
3
15
Търси как с Любо милионерчето да делне още некое милионче
4.
*********
08.06.2023 17:08:30
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
3.
GO40
08.06.2023 16:58:25
1
8
Просддд матрял...слаба държава......море имаш,автогари ще оправяш.
2.
Haha
08.06.2023 16:58:06
2
21
Кметя да изкасти джунглата на пътния възел ! Срамота . После да мисли за автогарата превзета от надрусани бакшиши .
1.
Васил
08.06.2023 16:43:41
2
14
Да ѝ търси ново място, а не нова визия. Пак искат всичко в стария град да натикат, сега е юни по цял ден стават задръствания и катастрофи заради туристически автобуси и темоподобни, а паркингите все още са празни. След един месец ще е отново Ад, а ако се решат на това безумие, да направят автобусен терминал диван чапраз в стария град, тотално ще о*ерат положението. За визията - колкото по-малко говорим толкова по-добре, не знам дали ще се вързва с облика на стария град, но със сигурност ще се вързва с тази на новия хотел над Била, онзи над пътя на мястото на бункера, който си знае - знае си.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Красивата украинка Мария и най-голямата интригантка от "Ергенът" Криси останаха без рози Красивата украинка Мария и най-голямата интригантка от "Ергенът" Криси останаха без рози За сметка на това Екатерина получи две рози - една от срещата си с Алек и втора от вечерта на елиминациите Тя е любимка на шеф Ангелов, но снощи приключи с Хелс Китчън Тя е любимка на шеф Ангелов, но снощи приключи с Хелс Китчън За два месеца ти научи много. Симона, ти си детето чудо на Hells Kitchen. Ти изненада абсолютно всички, каза й шефа  Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори