×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Минималната работна заплата в Гърция ще бъде над 800 евро
  • Днес ни очаква дъжд и по-ниски температури
  • Израел удари покрайнините на Дамаск
  • Куба обвини САЩ, че подклаждат протести в страната
  • На следващи избори ПП-ДБ няма да съществува, убедна е Мая Манолова
  • Разпитват свидетели по делото за побой срещу прокурорския син
  • Червения пират се изправя пред съда, гледат мярката му за неотклонение
  • Кирил Десподов стана футболист на годината
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Две зловещи убийства на жени по едно и също време потресоха Италия


Две зловещи убийства на жени по едно и също време потресоха Италия
Ключови думи: убийства жени, италия
04 Юни 2023, Неделя, 12:59 ч.
Автор: Флагман.бг

Италианците все още не могат да забравят и убийството  в средата на януари пред ресторант в Рим на адвокатката Мартина Шалдоне

Насилието над жените никога не бива да бъде възприемано като неизбежно. Обществото никога не трябва да спира да изпитва възмущение от насилието над жените и трябва да се солидаризира с онези, които са негови  жертви. Това са думи на италианската пожизнена сенаторка Лилиана Сегре, която е оцеляла от концентрационните лагери по време на Холокоста. Тези думи тя изрече на 8 март тази година по повод Международния ден на жената. В същия ден италианската полиция съобщи, че през изминалата 2022 г. в Италия жертви на насилие са станали 125 жени спрямо 119 през 2021 г. От тях 103 жени са били убити от партньорите или бившите си партньори или от други членове на семейството си. 95 процента от жертвите са били на или над 18 години. 78 процента от жертвите са били италианки.

Начело на правителството на Италия от над седем месеца е жена - Джорджа Мелони. Начело на основната опозиционна сила  - Демократическата партия - от февруари насам също е жена - Ели Шлайн. И Мелони, и Шлайн на 8 март се обявиха за по-голямо присъствие на жените във властта и за равенство между половете. А италианките се надяваха, че при такова дамско лидерство ще има напредък в борбата с насилието над жени. 

От пожелателните изявления на 8 март изминаха близо три месеца и сега по едно и също време италианците бяха потресени от две убийства на жени.

На 1 юни след неколкодневно издирване в Сенаго в района на Милано бе открито тялото на 29-годишната бременна в седмия месец Джулия Трамонтано. Тя бе обявена за изчезнала след сигнал от годеника й, 30-годишния Алесандро Импанятиело на 27 май. На 1 юни трупът й бе открит именно, след като годеникът на Джулия призна, че той я е убил в дома им с  няколко удара с нож, после се опитал на два пъти за изгори тялото й, след което го укривал в багажника на колата си и накрая го захвърлил навън.

Преди да излезе наяве тази зловеща истина, мъжът твърдеше, че той и Джулия са имали спор, след като Джулия разбрала за негова изневяра с негова колежка. След спора бременната жена напуснала дома си, по думите на годеника й. Една от версиите беше, че може би тя се е насочила към дома на родителите си в района на Неапол. Годеникът й демонстративно отправяше молби тя да се върне при него, изпращаше й съобщения, в които я умоляваше да не допуска детето им да се роди в разбито семейство.

Постепенно обаче във версията за изчезването на Джулия, тиражирана от годеника й, се появиха пукнатини, навели на мисълта разследващите, че той може да е убил младата жена. Накрая до зловещата развръзка полицията стигна благодарение на "другата жена" в живота на Алесандро, с която в деня на изчезването си Джулия се е срещнала. По време на тази среща в заведение двете жени установили, че Алесандро ги е мамел месеци наред, а любовницата разказала, че е била бременна от него, но решила да прекрати бременността. Алесандро я лъжел, че бил скъсал с Джулия и дори й представил фалшив ДНК тест, според който детето, което Джулия очаквала, не било от него. По време на срещата между двете жени се установил климат на солидарност, колкото и странно да звучи това.

После Джулия се прибрала у дома, за да сложи край на връзката си Алесандро и тогава се разиграла драмата. А любовницата, притеснена, че Алесандро може да направи нещо на Джулия, се опитала да се свърже с нея, но получила от нея само странни есемеси, които я навели на мисълта, че не тя ги изпраща и че нещо с нея не е наред. Тогава тя се свързала със сестрата на Джулия и двете се обърнали към полицията и така се стигнало до зловещата истина.

Сега годеникът на Джулия е обвинен в убийство, но не непредумишлено, както и в прекъсване на бременност без съгласието на бременната жена. Много италианци настояват той да бъде съден за предумишлено убийство на Джулия, както и за убийство на нероденото й бебе, което тя планирала да нарече Тиаго.

Медиите публикуваха и доста разкрития за живота на Алесандро, който в миналото имал друга връзка, от която му се родило дете, но която приключила пак заради лъжи и изневери. С Джулия, която работела в сферата на недвижимите имоти, той бил от няколко години, но отношенията им били белязани от възходи и падения още от 2021 г. Близките на Джулия знаели за това. А още през януари младата жена започнала да подозира годеника си в изневери и дори планирала да направи аборт. После решила да даде втори шанс на връзката им, въпреки че близките я увещавали да не го прави и така се стигнало до убийството й.

Семейството на Джулия сега е съсипано, а майката на Алесандро нарече пред медиите сина си чудовище и поиска прошка от близките на убитата млада жена. Самият Алесандро започна да говори в ареста за самоубийство, за да изкупи вината си. После пък каза, че е убил Джулия, защото тя не искала да живее повече заради страданието, което той й причинил. Но близки и колеги на мъжа го обрисуваха като нарцистичен, егоцентричен, изпечен лъжец, склонен на системни изневери.

Стана ясно и, че Алесандро е работел като барман в луксозния бар "Армани Бамбу" на покрива на хотела на Джорджо Армани в района на театър Ла Скала в Милано и че дори бил хванат веднъж в  кражба от касата на заведението. 

В памет на Джулия на 7 юни в Неапол на площад "Плебишито" ще има голяма демонстрация. Подобна проява е планирана в същия ден в Сант'Антимо в района на Неапол, където е израснала Джулия и където живеят близките й. Двете демонстрации ще бъдат срещу насилието над жени и в памет на всички убити от половинките си жени в Италия.
Джулия ще бъде погребана в Сант'Антимо веднага, след като трупът бъде подложен на аутопсия. В града ще бъде обявен и траур.

А междувременно в памет на младата жена в социалните мрежи заваляха рисунки и колажи, показващи я така, както тя позира, бременна, на една от последните й снимки. В социалните мрежи се завъртя и поема, написана от неродения син на Джулия до нея. В нея нероденото дете нарича баща си "чудовище" и казва на майка си: "Сега ще бъдем заедно. Но съжалявам, мамо Джулия, че няма да видя никога морето, което толкова ти харесваше, няма да ям шоколад, няма да пея песните, които ти обичаше".

Засега без отговор остават въпросите дали тази трагедия можеше да бъде избегната, дали близките на младата жена е трябвало да бъдат по-настоятелни и да я накарат да прекрати пагубната за нея връзка. В дебатите се намесиха и знаменитости. Сред тях бе и първата съпруга на Ерос Рамацоти - Мишел Хунцикер, която заяви, че жените никога не трябва да се съгласяват на последна среща с мъж, който ги е тормозил.

Същия ден, в който бе намерено тялото на Джулия Трамонтано, в Рим полицайката Пиерпаола Романо от  контингента, охраняващ Камарата на депутатите, беше застреляна от колегата си Масимилиано Карпинети. Двамата са работили заедно от 2018 г.  Пиерпаола, която е била на 58 години, била съпруга на високопоставен полицай. Синът й, който е на 22 години, също е полицай. Тя е имала връзка с 48-годишния си убиец. Отскоро обаче разбрала, че е болна от рак и решила да се сближи отново със съпруга си. Жената е била застреляна от упор пред блока си в деня, в който отивала за първи цикъл на химиотерапия. Убиецът избягал с колата си, но след няколко пресечки спрял и се застрелял. Убийството и самоубийството са били извършени със служебния пистолет на Масимилиано, който той нямал право да изнася извън работното си място.

Ден след тези две убийства, само в Милано полицията на два пъти се намеси, за да предотврати насилие срещу жени. В единия случай мъж излял запалителна течност пред дома на жена, която прекратила връзката си с него преди два месеца, а после я засипал със заплашителни съобщения, заради което бе арестуван. Във втория случай мъж бе задържан, докато се опитвал да удуши съпругата си с дръжката на чантата й пред очите на трите им деца.

Италианците все още не могат да забравят и убийството  в средата на януари пред ресторант в Рим на адвокатката Мартина Шалдоне. 35-годишната юристка била специалист именно по случаи на насилие над жени. Тя бе застреляна от бившия си приятел, 61-годишния Константино Бонаюти, който бил почитател и на огнестрелните оръжия. Броени минути преди убийството адвокатката вечеряла с брат си в ресторанта, когато вътре нахлул отхвърления любовник и направил сцена. Жената се опитала да се скрие от гнева му в тоалетната на заведението. Когато излязла оттам, бившият й приятел успял да я склони да излезе за малко пред ресторанта, където я застрелял пред очите на много хора, а  после се опитал да избяга. Това убийство породи доста дискусии дали персоналът на ресторанта не е могъл да се намеси и да предотврати престъплението.

От началото на годината в Италия са убити при различни обстоятелства 46 жени, посочва сайтът femminicidioitalia.info. От тях 17 случая, включително гореспоменатите три, придобиха широк обществен отзвук и подсилиха призивите за повече мерки срещу насилието над жените в страната.

Източник: БТА




Коментари
Вижте кой има имен ден
Вижте кой има имен ден 19/03/2024, Вторник 12:33 0
Фънки, иди на лекар
Фънки, иди на лекар 19/03/2024, Вторник 12:31 1
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
ГЕРБ: Преговорите приключиха, Габриел отива при президента в 16,00 ч. ГЕРБ: Преговорите приключиха, Габриел отива при президента в 16,00 ч. Може ли да познаете тази чалгапевица, клипът е на 33 години Може ли да познаете тази чалгапевица, клипът е на 33 години Камелия е неузнаваема  Преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ продължават с блъфове, чака се решението на Борисов Преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ продължават с блъфове, чака се решението на Борисов От двете формации запазват мълчание, тече неофициална информации към медии Извънредно! Приемат ни в сухопътен Шенген до месеци Извънредно! Приемат ни в сухопътен Шенген до месеци В Брюксел днес бе одобрено предложение за резолюция, в която се призовава до средата на годината да бъде прието решение за цялостното присъединяване към Шенген на България и Румъния Неочаквана промяна в живота на изгонения майстор от "Бригада Нов дом" Неочаквана промяна в живота на изгонения майстор от "Бригада Нов дом" Влади Караджов обикаля Латинска Америка  Родолюбци издигнаха паметник на д-р Петър Берон в Тополовград Родолюбци издигнаха паметник на д-р Петър Берон в Тополовград С благотворителен на бивши и настоящи възпитаници на училището приключи последният етап за събиране на средствата В "Тоника" ще се избият за пари, Тео Шишманов си тръгна В "Тоника" ще се избият за пари, Тео Шишманов си тръгна Само четирима успяват да се спогаждат и изнасят концерти из страната Фънки, иди на лекар Фънки, иди на лекар Юлиан Константинов изригна заради ниската оценка, която Фънки даде на Зомбори  И новият ултимативен срок на ГЕРБ за преговори изтече – изходът е неясен И новият ултимативен срок на ГЕРБ за преговори изтече – изходът е неясен От партията на Борисов дават сигнали, че по-скоро ще се ходи на поредни предсрочни избори Защо този журналист от бТВ се скара с колежка, за да защити Гонзо Защо този журналист от бТВ се скара с колежка, за да защити Гонзо Според Златимир Йочев Гонзо си станал честно шеф на БФС
Тази майка наказа непослушната си щерка тийнейджърка с... „chanklazo“, хората са потресени (СНИМКИ) Тази майка наказа непослушната си щерка тийнейджърка с... „chanklazo“, хората са потресени (СНИМКИ) Вижте какво означава и как се прилага Едва на 42 години почина спортна звезда Едва на 42 години почина спортна звезда Новината за смъртта на Константин Колцов беше съобщена първо от руския хокеен клуб Салават Юлаев Овенът може да си увеличи доходите, а Лъвът да внимава с авантюрите! Овенът може да си увеличи доходите, а Лъвът да внимава с авантюрите! Хороскоп за деня – 19 март 2024, вторник Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото
Ути БЪЧВАРОВ Ути БЪЧВАРОВ Опелото на патриарх Неофит бе всичко, което той не беше - лицемерие, ужас и грехопадение Виц на деня Виц на деня - Как се казват кучетата ти?
- Калвин и Клайн.
- Ама това са имена на гащи.
- Да, де - кучетата са боксери...
Виц на деня Виц на деня Мъж към жена си:
- Ти мислиш повече за своите рокли, отколкото за мен!
- Разбира се. Без теб мога да се покажа навсякъде, но без рокля...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук „Днес — това е утрешният ден, за който така сме се вълнували вчера.“
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори