×
Вкусно ИЗБОРИ 27.10.2024 г. Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Хубавият хляб започва да мухлясва на третия ден, твърди експерт
  • Разбиха печатница за фалшиви банкноти в Шумен, създавани с хартия за дюнери
  • Ремонтират „Дунав мост” от румънска страна
  • Байдън обяви план за разширяване на достъпа до безплатни продукти за контрацепция
  • Директорът на НАСА е на посещение у нас
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

"Енергийното оръжие" на Путин се обръща срещу него


02 Юни 2023, Петък, 20:00 ч.

Повече от 15 месеца след началото на войната в Украйна "Газпром" не може да намери алтернативни пазари за газа

Малко преди началото на зимата руските пропагандисти публикуваха клип на замръзващите от студа европейци, които без руските изкопаеми горива са принудени да изядат своите домашни любимци, припомня европейското издание Politico. Шест месеца по-късно цената на природния газ на европейските пазари се срина до нивата отпреди войната и вече опипва и пода от 20 евро за мегаватчас, предава investor.bg.

На нидерландската борса TTF търговията на 1 юни затвори на ниво от 23,10 евро за мегаватчас, което е близо до нивата от септември 2021 година, когато енергийната криза в Европа тепърва се зараждаше. Само преди по-малко от година пазарите реагираха нервно на всеки коментар за намалени доставки на газ от Русия, а спиране за необявен планов ремонт на "Северен поток 1" доведе до рекорд на газа от 350 евро за мегаватчас в края на август 2022 година.

Сега доставките по газопровода са напълно преустановени, след като три от четирите тръби на проекта бяха взривени. Но търговията вече е освободена от опасенията за руските действия, зависимостта на Европа от руския газ е намалена, а руският президент Владимир Путин изглежда загуби лостовете си в Европа, отбелязват анализатори пред Politico.

Според анализаторската компания ICIS, чийто фокус е насочен към суровините, дори и при промяна на политическата ситуация, едва ли някой в Европа ще подпише нов договор за доставката на руски изкопаеми горива в големи обеми. От Института за изследвания на международната политика пък отбелязват, че плановете на Москва чрез енергийна криза да накара Европа да спре да подкрепя Украйна, също не са сработили.

Експертите са категорични, че "енергийното оръжие" на руския президент Владимир Путин се е провалило и не е успяло да причини сериозни социални или политически сътресения в най-големите поддръжници на Украйна в Европа. Нещо повече - сега положените усилия да се срине Европа се обръщат срещу Русия, която така и не успя за тези месеци да намери нов пазар за газа си (за разлика от петрола, който се насочи към Азия - б.р.).

През 2021 година Русия осигуряваше почти половината от вноса на газ в Европа (средно над 150 млрд. куб. метра годишно). Към края на 2022 година руският дял в газовия внос е 13% и продължава да намалява. Москва обаче няма алтернативни тръби и опитите да замести европейския пазар ще отнемат години - газопроводът "Силата на Сибир 2", на който разчита "Газпром" за диверсификация на пазарите, все още не е изцяло договорен и ако бъде реализиран, това едва ли ще стане преди началото на 30-те години на този век.

Юри Шафраник, бивш министър на енергетиката по времето на Борис Елцин, признава, че загубата на газовия пазар е проблем за Русия, но допълва, че и намирането на алтернативи не е било безболезнено за ЕС и част от индустрията намали производството си заради волатилността на пазара.

Страните се обърнаха към други партньори - САЩ, Египет, Норвегия и т.н., разказва и комисарят по въпросите на енергетиката Кадри Симсон пред Politico. Тя обаче отчита, че част от страните в Източна Европа продължават да купуват газ от Русия, което може да подкопае единството на общността в един момент, но и допълва, че Брюксел работи активно с тези членове за диверсификация на доставките.

За Симсон няма вариант отношенията с Русия да се върнат до нивата отпреди войната в Украйна. "Трябва да защитим сигурността на доставките си", казва още тя.


В категории: Политика


4
Коментара
Флагман.БГ Грешки при секса с нов партньор Грешки при секса с нов партньор 21/10/2024, Понеделник 22:00 3
Милиони жени ѝ завиждат
Милиони жени ѝ завиждат 21/10/2024, Понеделник 21:21 1
Флагман.БГ Почина вокалистът на Iron Maiden Пол Ди'Ано Почина вокалистът на Iron Maiden Пол Ди'Ано 21/10/2024, Понеделник 20:04 2
Три години без Владимир Каролев
Три години без Владимир Каролев 21/10/2024, Понеделник 19:00 1
4
Коментара по темата
4.
коментар
03.06.2023 12:37:57
1
2
До просто е, единственото просто тука си ти!
3.
Просто е!
03.06.2023 11:58:51
3
1
Всяко действие има следствие! Може би е добре че стана тази война, за да има алтернативи! В момента Русия се връща към 80те години на миналия век, когато започна войната на финансово изтощаване! Тогава края беше с аварията в Чернобил! Поразително е че държавата им отново се управлява от кадър на КГБ, отново се води война /тогава беше Афганистан/. Сега чакаме поредния катаклизъм и края на един кръволок! Историята има интересна ирония! За съжаление на този мечок, дори и да приключи тази война, без значение как ще приключи, не е възможно повече да му се има доверие за каквото и да е! Не може в един свят, който вече може да бъде обиколен за 24 часа, да твърдиш че си си самодостатъчен и имаш всички ресурси да оцелееш! Особено като се видя каква е армията ти! Не си в състояние да произведеш един чип за "суперточните ти оръжия!
2.
SS
03.06.2023 00:04:20
5
5
БЕНЗИНОСТАНЦИЯ РУСИЯ, ВЪОРЪЖЕНА С РАКЕТИ, И ПОЛЗВАЩА ЗА РАЗПЛАЩАНЕ РУСКА ЗЛАТНА РУБЛА, ОБЯВИ НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ.
КВО ПРАВИМ ????
1.
Петър Днепърски
02.06.2023 21:50:51
7
14
тук що няма коментари от разпенения путинофил с ник двата хикса?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Грешки при секса с нов партньор Грешки при секса с нов партньор Вижте кои са те  За кого гласуват ромите За кого гласуват ромите По 50 лв. на човек и по две кебапчета - това можеш да го вкусиш и пипнеш Kакво мисли за бургаските мъже украинска инфлуенсъркa Kакво мисли за бургаските мъже украинска инфлуенсъркa Саша живее в Бургас, опитва се да говори български език, не й се получава, но пък дава оценка на нашите мъже Направете си портокалопита, ето как Направете си портокалопита, ето как Традиционен гръцки сладкиш Black Lives Matter смениха името на известна алкохолна марка, напомняло за робството Black Lives Matter смениха името на известна алкохолна марка, напомняло за робството Много от отлежалите и качествени ромове с такъв етикет сега са в ръцете на колекционери, които ще вдигнат рязко цените им България няма време за губене, сега е моментът да сложим край на този хаос! България няма време за губене, сега е моментът да сложим край на този хаос! В ГЕРБ СДС имаме ясна визия за развитието на общините в региона, проектите, които сме заложили, са свързани с инфраструктура, облагородяване и подобряване на живота във всяко населено място 90% от хората за застрашени сериозно, ако си бъркат в носа 90% от хората за застрашени сериозно, ако си бъркат в носа Според статистиките този вреден навик може да бъде опасен Проф. Гранитски и проф. Христов представят „Иронията на историята“ в бургаския театър Проф. Гранитски и проф. Христов представят „Иронията на историята“ в бургаския театър Събитието пред бургаската публика е с вход свободен Мария Бакалова хвърлила 7 бона за рокля, за да събере погледите в Лондон Мария Бакалова хвърлила 7 бона за рокля, за да събере погледите в Лондон Актрисата засенчи всички останали на премиера на филм Щракнаха белезниците на печатари на качествени левове, евро и долари Щракнаха белезниците на печатари на качествени левове, евро и долари Вижте как изглеждат метне банкнотите 
Почина вокалистът на Iron Maiden Пол Ди'Ано Почина вокалистът на Iron Maiden Пол Ди'Ано Той е част от групата през периода 1978-1981 г. Бургаски младежи показаха как жестовете говорят повече от думи Бургаски младежи показаха как жестовете говорят повече от думи "Чуй ме с жест" – картини, които говорят в сърцето на Бургас Лиъм Пейн скочил от балкона на хотела, разказаха за последните му мигове Лиъм Пейн скочил от балкона на хотела, разказаха за последните му мигове Певецът крещял и искал да бъде разпознат Съпругата на Навални иска да стане президент на Русия Съпругата на Навални иска да стане президент на Русия Юлия Навалная ще се кандидатира за държавен глава  Внучката на медиен магнат стана истинска дама Внучката на медиен магнат стана истинска дама Шарлот Фройд заряза мъжа си наркоман и размъкнатите дрехи Почина Фетуллах Гюлен - най-големият враг на Ердоган Почина Фетуллах Гюлен - най-големият враг на Ердоган Издъхнал е на 83-годишна възраст Хелоуинско парти за четириноги преобрази Ню Йорк Хелоуинско парти за четириноги преобрази Ню Йорк Четириногите бяха със специални костюми - на приказни герои Шок за Брюксел! Молдовците казаха „не“ на ЕС, а Мая Санду се оправдава за провала с руска намеса Шок за Брюксел! Молдовците казаха „не“ на ЕС, а Мая Санду се оправдава за провала с руска намеса Референдумът бил опорочен с купени над 300 000 гласа от Москва, твърди президентът Скорпионът да не взема прибързани решения, а Телецът да не се усмихва насила! Скорпионът да не взема прибързани решения, а Телецът да не се усмихва насила! Хороскоп за деня – 21 октомври 2024, понеделник  Почина българската кино легенда Почина българската кино легенда Радослав Спасов почина на 81-годишна възраст, а тъжната вест събощиха от кино "Одеон"
Бойко Борисов Бойко Борисов Въпросът е да победим така, че да направим правителство Виц на деня Виц на деня - Аз спя с мъжа ми три пъти седмично.
- А аз 1 път.
- Но ти нямаш мъж!
- Мислех, че за твоя говорим...
Виц на деня Виц на деня Пешо кара колата. Жена му все мърмори:
- По-бавно!
Тъщата опонира:
- По-бързо!
Накрая Пешо губи търпение:
- Край! Стига! Кой кара колата?! Ти или майката ти?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако внуците ви се скарат не за апартамента, а за казана за ракия, не си живял напразно!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори