×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Изкуственият интелект е тук, за да остане. Ще се възползва ли BG от ChatGPT или ще го отрече?


Изкуственият интелект е тук, за да остане. Ще се възползва ли BG от ChatGPT или ще го отрече?
Не трябва да изоставаме от това, което се случва по света, искам всичко ново и модерно да бъде прилагано в Бургас, каза кметът Димитър Николов
01 Юни 2023, Четвъртък, 13:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

Ако ние решим да не го използваме, друг ще го направи. И ще спечели предимство, смята Доброслав Димитров

Милиарди хора по света чуха за ChatGPT. Но 99 % от тях всъщност не знаят какво точно представлява. Ширят се спекулации. Общественото мнение варира от „Осанна!“ до „Разпни го!“.

В този исторически (според много анализатори) момент, Бургас стана домакин на интересна конференция по темата „AI-Chat GPT революцията“. Като лектори в нея се изявиха именитите експерти от ИТ сектора Доброслав Димитров и Красимир Стоев. В думите им се заслушаха стотици млади умове от Бургас, наред с училищни директори, учители, програмисти и изобщо технологични хора с поглед към бъдещето.

„Chat GPT изглежда приложим в много сфери. Едни държави го отричат, други го промотират. Аз също следя и търся отговори. Не трябва да изоставаме от това, което се случва по света. Искам всичко ново и модерно да бъде прилагано в Бургас. Затова благодаря на изтъкнатите лектори за полезната информация, която ни предоставят!“, каза кметът Димитър Николов, който също бе в залата и остана до края на форума.

„НИКОЙ НИЩО НЕ ЗНАЕ! Трябва да започнем с това изречение. Не знаят нито тези, които са го създали, нито тези, които използват ChatGPT. Това е още една технология с потенциал да промени света. Както го е направило електричеството!“, заяви Доброслав Димитров в началото на своята лекция.

Според него ChatGPT работи подобно на човешкия мозък. Той получава и генерира информация. Но човешкият мозък се развива много бавно. Капацитетът му не се е променил много през последните няколко десетки хиляди години. За разлика от него, ChatGPT се развива със светкавична скорост.

„Изкуственият интелект е по-креативен от човека. Засега ChatGPT не е СкайНет от филма „Терминатор“. Няма желания. И човекът все още управлява технологиите. Но така или иначе изкуственият интелект е тук, за да остане. И средно положение няма. Ако ние решим да не го използваме, друг ще го направи. И ще спечели предимство. Не можем да спрем идващата вълна. Но можем да се подготвим и адаптираме!“, добави Доброслав Димитров.

„Изкуственият интелект го има от 40 години под една или друга форма. Той е софтуерен продукт, който решава задачи, подобно на човек. Но досега ИИ нямаше достъп до толкова голям обем данни. ChatGPT промени всичко. Той се появи именно сега, заради огромното натрупване на данни, с които се храни!“ – така започна своята лекция Красимир Стоев.

Той разказа, че ChatGPT е трениран на огромен обем данни – 45 терабайта текст. Но засега разполага само с информация до 2021 г. Затова не може да отговаря на въпроси, касаещи 2022 и 2023 г. В момента е налична четвъртата версия на ChatGPT. Платеният й вариант е хиляди пъти по-зареден с данни от безплатния. Версия 4 владее 94 езика, но най-добре се справя на английски, тъй като с такива бази данни е работил най-много.

Очаква се в края на годината да излезе ChatGPT 5. И той да е още по-добър, на практика неразличим в отговорите си от човека. Прогнозата на Красимир Стоев е, че след това няма да се тръгне към версии 6 и 7, а по-скоро към създаване на още по-усъвършенствани подверсии на петицата, с приложение към конкретни сфери на човешката дейност.

„ChatGPT съкращава времето за намиране на информация. Той може да систематизира и сегментира. Може да обясни на ниво първокласник и на ниво електроинженер. В състояние е да поддържа разговор, защото помни предишните въпроси. Изпълнява задачи самостоятелно. Схваща контекст…“, каза още Красимир Стоев.

Всичко това превръща ChatGPT в гигантска заплаха за обикновените интернет търсачки. Според лекторите, въпреки милиардните им бюджети, днес те са изправени пред алтернативата да се адаптират или изчезнат.

ChatGPT има място и в класната стая. Учениците вече го използват. Все повече учители също. В недалечното бъдеще може би на всеки човек ще се наложи да бъде мениджър на някакъв вид изкуствен интелект. И не благодарете на ChatGPT. Няма нужда. Защото няма чувства. Той просто изпълнява нашите желания, добри или лоши…

Около тези изводи се обединиха и двамата лектори, които за финал направиха комплимент на Бургас, казвайки, че във всеки областен град на България трябва да има училище като нашата Компютърна гимназия.

На кое от написаното да повярвате, зависи от Вас. Но сигурното е едно. По света няма да спрат да използват ChatGPT. А забраната му би го направила още по-популярен. Ще се присъедини ли България към новата технологична революция? Предстои да разберем.

За лекторите:

* Доброслав Димитров - председател на УС на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) и Българска Работодателска Асоциация Иновативни Технологии (БРАИТ). Завършва финанси в САЩ, след което се завръща в България и създава редица успешни и полезни за обществото бизнеси и инициативи. Той е съосновател и изпълнителен директор на „Империя онлайн“, съосновател на "ИТ Таланти", съосновател на "Ъпнетикс", деен участник в предприемаческата екосистема на България като инвеститор и ментор, гост лектор в множество университети и гимназии.

* Красимир Стоев - ръководител лекторски екип в ИТ Таланти. Той е Магистър инженер от ТУ София, притежава повече от 15 години професионален опит като софтуерен разработчик и Project Manager с опит в проектирането на системи за управление и оптимизация на производствени и бизнес процеси. Участвал е в разработката на редица големи проекти в областта на индустриалния софтуер, в изработката на нов език за програмиране, както и в разработката на framework за създаване на WEB базирани софтуерни системи. Последните 9 години е и водещ лектор в ИТ Таланти, където успешно обучава от нулата над 600 начинаещи разработчици. Автор на книгата "Java за всеки".


В категории: IT и технологии


23
Коментара по темата
23.
11
06.06.2023 09:01:00
0
0
Какъв ИИ в Община Бургас?Тук всичко е застинало и умряло.Само погледнете в Общината - 20 г. един и същи.
22.
до Nemo, или същата бабичка
02.06.2023 09:40:41
0
0
Бабче, не разбра ли че не си интересна? Кой определя дали е загубено времето на децата? Ти , или децата? Разбирам, че демокрацията ти е отнела много, но и вади на показ каква прокажена система сме имали преди това. Бесни страшни пенсии, еййй
21.
do 17
02.06.2023 09:37:55
0
0
Бабче, толкова време ти отне да напишеш две изречения с две грешки, Явно не ти се отдава да пишеш коментари след обедната дрямка. Следващият път, когато има събитие по тема, която ти е непонятна, просто отиди за гъби, или хвани маршрутка и се наслади на гледката от Боровата горичка ;)
20.
Nemo
01.06.2023 21:22:14
3
2
Това е демокрацията- всяка муха мед да сере. Очакванията от представянето бяха по-големи. Пореден нещастник, търсещ слава. Как ли не го е срам пред децата и за загубеното им време?
19.
Вярно ли е?
01.06.2023 20:23:07
0
3
Разбрах, че скоро започва строеж на дейта център в Бургас? Някой знае ли повече? Явно се пази в тайна от общината. Инвестицията била за 20 млн евро.
18.
До модератора
01.06.2023 20:16:52
2
3
Защо допускате да се джавкат тука разни малоумници които не пишат по темата и не разбират заплахата за човечеството от ИИ ?
17.
ДО 11
01.06.2023 19:46:14
1
5
Хахахаха, оставаш само със смешките! Аж лайна, на твой ези, та да го разбреш!
16.
информирайте се
01.06.2023 18:45:50
1
1
https://glasove.com/na-fokus/yuval-noa-hariri-izkustveniyat-intelekt-e-orazhie-za-masovo-unishtozhenie-koeto-mozhe-da-priklyuchi-nashiya-svyat
Прочетете тази статия и тогава ще ви се изясни що е то ИИ.
15.
12 иван
01.06.2023 15:49:27
0
3
Това и след 100 години няма стане.
Всичко е дигитално. Ще ти каже покаже кога и как да го направиш и до там.
14.
Бс
01.06.2023 15:45:28
1
8
Я питайте изкуственият интелект за колко време се строи една спортна зала с параметри като нашата и колко струва.
13.
Иска им се
01.06.2023 14:56:43
1
12
Иска им се на компютърните специалисти, да ги канят на семинарчета и да разясняват на маймуните какво е ChatGPT. Но всеки един нормален човек, който ползва компютър и английски, може да прочете какво е и най-вече защо се забранява, в държавата, която го създаде и в Европа.
12.
Иван
01.06.2023 14:42:56
0
7
Ако не може да го пратя сам на село да изкопа пипера с мотиката на баба, докато аз съм на плажа, не ми го хвали.
11.
До 9
01.06.2023 14:03:50
6
4
Кой ще ми покаже бе, бабче? Твоят дядо ли :D я си отчупи малко от шоколада, да ти дойде настроението. Фактът, че вероятно си и учителка в ПГКПИ, или ППМГ е още по-жалък...
10.
Хахаха
01.06.2023 13:42:29
0
17
Митенцето и ИИ. Липсват само титаните на мисълта от ВХТИ и БСУ.
9.
До 8
01.06.2023 13:42:26
4
5
Твоето е мнение и НИКОЙ не е длъжен да се съобразява с него! Моето също е мнение И казва, че не беше на място! Възпитание проявявам към хора с интелект! Не някакви индивиди, които се смятат за по-висши заради 5 см. между краката! Демонстрираш пословична тъпота! Льольо, ти преклаяваш! Ще ти покажат къде ти е мястото! И ще те боли много!
8.
до 7
01.06.2023 13:34:52
5
1
Каква поредна футболна драма, дами и господа! Господ е жена...Освен, че показваш липса на възпитание, ами и показа дефицит на чуство на хумор. Беше и смешно, и на място. Нищо ко й знае какво, буря в чаша в чаша вода. Ти от цялата лекция на Краси това ли ти направи впечатление??? Аман от глупави коментари, аман от политкоректни глупости. Бабче, прекали ;) , запри се малко.
7.
До 5
01.06.2023 13:24:03
3
6
Нито беше смешно, нито беше на място! Прекаляват такива като теб, които се смятат за по-добри само защото имат 5 см. между краката! Смешник!
6.
www
01.06.2023 13:23:38
4
2
Кой дали ще се възползва?
5.
до 1
01.06.2023 13:22:32
7
3
Точно шегата със смяната на маслото беше супер на място. Да не прекаляваме с това кое мъжка шега, и кое женска шега, моля.
4.
Chat BTv s Yukito i vitoria
01.06.2023 13:19:31
0
6
1 2 kilograma da instalirat na mitka
3.
*********
01.06.2023 13:15:06
0
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
2.
хахаха
01.06.2023 13:12:15
2
2
Доброслав Димитров: "Никой нищо незнае".

Искерчичи алооу
1.
...
01.06.2023 13:09:00
2
10
Презентацията на Добри беше пълна с фактологични грешки. Някои от заключенията му бяха.... нелогични и необосновани. Презентацията на Краси имаш висока добавена стойност. Лоша беше шегата със смяната на маслото на автомобила.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Откриха издирвано 13-годишно момче Откриха издирвано 13-годишно момче Предадено е на родителите в добро здравословно състояние Петя Банкова и Стефан Димитров остават в ареста, реши окончателно съдът Петя Банкова и Стефан Димитров остават в ареста, реши окончателно съдът Налично е обосновано предположение, че двамата са извършили престъпленията, в които са обвинени, смята тричленен състав на САС Проучване: 10 основни риска пред България в следващите 10 години Проучване: 10 основни риска пред България в следващите 10 години Интересно е да се отбележи, че в Топ 10 е попаднал само един от смятаните за базови рискове, свързани със социално-икономическото развитие на България Участъкът в Камено отново е Районно управление, началник е главен инспектор Михаил Георгиев Участъкът в Камено отново е Районно управление, началник е главен инспектор Михаил Георгиев Състав от общо 36 полицаи ще се грижат за спокойствието и сигурността в общината Петя Банкова вече е обвиняема и за принуда Петя Банкова вече е обвиняема и за принуда Днес Софийският апелативен съд трябва да реши дали да остави Банкова в ареста окончателно ГЕРБ, ДПС и мошениците от "Харвард" започнаха подмолна война срещу "Синя България" ГЕРБ, ДПС и мошениците от "Харвард" започнаха подмолна война срещу "Синя България" Даваме възможност на българите, за които консервативните ценности са приоритет, да бъдат представлявани в Народното събрание и за нас ПП"Възраждане" не може да е партньор, те са против всичко, което ние подкрепяме Срам за ПП и ДБ - Дани Митов е от тях, дойде в ГЕРБ, за да е мост между партиите, обяви Борисов Срам за ПП и ДБ - Дани Митов е от тях, дойде в ГЕРБ, за да е мост между партиите, обяви Борисов Съдебната реформа и промените в Конституцията били "провал" Във Варна е страшно, изсипа се голям дъжд Във Варна е страшно, изсипа се голям дъжд По първоначални данни няма пострадали, но из града има много наводнени пътни участъци, както и неработещи светофари Главчев държи Митов да стане външен министър, иначе Радев поемал отговорността Главчев държи Митов да стане външен министър, иначе Радев поемал отговорността Служебният премиер обаче бил винаги готов на диалог с президента Къде отиде след сватбата с милионера бившата на Рачков Къде отиде след сватбата с милионера бившата на Рачков Двамата с богаташа са на сватбено пътешествие и съпругът й изобщо не се е скъпил и е избрал да заведе невестата си в един от най-хубавите и скъпарски ризорти
Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Осакатеният твърди, че е бил нападнат от „въоръжена банда“ от шестима енориаши До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища Собствениците вече трябва да получават разрешения от властите за престои, по-кратки от 100 дни Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Медиите в емирствата нарекоха валежите „историческо климатично явление“, което „надминава всичко записано от началото на събирането на данни през 1949 г.“ Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Двамата бяха двойка още от училищната скамейка и дори се заговори за сватба Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива С Петър се запознахме в Несебър, докато бях в една сладоледаджийница, разказа Полина  Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души От удар предното стъкло се е счупило и шофьорът изхвърчал на пътното платно Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Хороскоп за деня – 18 април 2024, четвъртък Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ "Селестиал Джърни" има 630 каюти, 7 ресторанта и 8 бара Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Хамидин Моктар Кан завършва висше икономическо образование у нас - в УНСС Гърция въвежда 6-дневна работна седмица Гърция въвежда 6-дневна работна седмица В същото време на служителите ще се изплащат допълнително 40% от дневното им възнаграждение за шестия ден, а ако е празник – 115%
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори