×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Пенсиите изпревариха заплатите по растеж
  • Шефът на ЦРУ: Украйна може да бъде победена до края на 2024 година
  • Депутатите ще препитат за първи път министри от служебното правителство
  • НАП продължава проверките на българи с имоти в Гърция и ОАЕ
  • Риши Сунак ще посети Полша, за да обсъди подобряването на въздушната отбрана
  • Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ, заяви директорът на ФБР
  • Русия ще тръгне на офанзива към Киев, твърдят американски издания
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Най-високотехнологичният център за миниинвазивна хирургия на онкологични заболявания ще е в Бургас


Най-високотехнологичният център за миниинвазивна хирургия на онкологични заболявания ще е в Бургас
Предстои реализацията на един от най-важните проекти в нашия стратегически мениджмънт – строежа на новия ни Четвърти корпус, каза проф. Христо Бозов
28 Май 2023, Неделя, 11:36 ч.
Автор: Флагман.Бг

Вече втора поредна година отчитаме печалба над 1 млн.лева, сподели председателят на  Българското научно дружество по обществено здраве

-Проф. Бозов, като председател на Българското Научно дружество по Обществено здраве (БНДОЗ), какво отчетохте пред Общото събрание?

-Общото събрание на БНДОЗ се проведе в събота, 27 май, последният ден на Шестата научна конференция на нашето дружество в град Плевен. Отчетох пред делегатите, че отново направихме една успешна конференция, след тази в Бургас миналата година. Дружеството увеличи с 28 своите членове и вече са 370. Увеличиха се двукратно и приходите. Интересът към членство в нашето дружество, което се занимава с проблемите на Общественото здраве нарасна значително. Взехме решение Медицински университет гр. Пловдив да е домакин на следващата 7-ма научна конференция на БНДОЗ догодина. 

Отново направихме една успешна конференция, след тази в Бургас миналата година, каза шефът на БНДОЗ. Той разкри, че дружеството е увеличило своите членове

-Какви бяха основните теми на конференцията?

-Участниците представихме 117 доклада и научни съобщения. Основните направления бяха: Социална медицина и промоция на здравето, Здравни грижи, Първична здравна помощ, Хранене и диетика, Морска медицина, Психично здраве, Кинезитерапия, рехабилитация и ерготерапия, Дигитално здраве и телемедицина.

-Имаше ли някой специфичен въпрос, който предизвика повече обсъждане?

-Да и той е свързна с възстановяването на пациентите, прекарали КОВИД-19 инфекция. Това е един много сложен проблем пред общественото здраве и националната здравна система. За съжаление, по време на пандемията, политиците, които вземат решения, не използваха пълноценно нашият научен потенциал. Допуснаха се много грешки.

Скоро ще закупим и най-съвременната система за горна и долна ендоскопия, с което нашите гастроентеролози ще диагностицират туморните заболявания на храносмилателната система, каза проф.  Христо Бозов

Акцентирах в словото си като председател на дружеството при откриването, че България е на едно от първите места в света на глава от населението по смъртни случаи от КОВИД- 19 инфекция. Как и защо се случи това? Защо починаха около 40 000 българи? Направихме ли си всичко възможно като нация и здравна система за да го предотвратим? Това са открити въпроси, на които трябва да се търси отговор. Не само заради жертвите, но и заради настоящето и бъдещето. Защото, ако пак се появи подобна опасност, ние трябва да сме подготвени.

-Какво беше Бургаското участие?

-В конференцията участваха представители на всички медицински университети в България, както и на медицинските факултети и факултетите по обществено здраве и здравни грижи на широкопрофилните университети, какъвто е нашият Бургаски университет „Проф. д-р Асен Златаров“.

Заедно с колегите от Университета проф. д-р Владимир Гончев, проф. Евдокия Сотирова и проф. Стоянка Петкова представихме няколко доклада в областта на онкологичната помощ, виртуална и добавена реалност при обучение на студентите по медицина и здравни грижи, икономика на технологиите в здравеопазването и др.

-На каква тема беше Вашият пленарен доклад, проф. Бозов, за който разбрахме, че е предизвикал голям интерес сред участниците и сте удостоен с почетен плакет „Гост лектор“ на Медицински университет-гр. Плевен от Ректора на Университета?

-Ректорът на Университета проф. д-р Добромир Димитров, въпреки своята голяма ангажираност, удостои конференцията със своето присъствие и в своето приветствие при откриването, освен че благодари на нашето научно дружество, че избрахме град Плевен за домакин на конференцията, но също подчерта, че е важно да се дадат насоки на здравеопазването в пост-Ковид ситуацията.

Имаше 3 пленарни доклада от представители на университетите в Бургас и Варна, както и на Община Плевен. Моят бе на тема "Стратегически мениджмънт на "Комплексния онкологичен център – Бургас" в националната и регионална онкологична помощ".

-Вие сте Управител на „КОЦ-Бургас“ от 2018 г.. И той се развива изключително успешно. Как успяхте да го постигнете? Какви са основни задачи си поставихте, когато поехте управлението на това важно за град Бургас лечебно заведение?

-Стратегическият мениджмънт е вземането на стратегически решения и извършването на стратегически действия за постигане на перспективните цели на дадена организация.

Стратегическият мениджмънт изисква: определяне на бъдещата ориентация; анализиране на възможностите и заплахите; оценяване на съществуващия потенциал; установяване на стратегическите позиции; набелязване на основните приоритети; разпределяне на разполагаемите ресурси; предприемане на практически действия и др. 

Представих пред форума някои от основните си цели в стратегическия мениджмънт на „КОЦ- Бургас“ ЕООД, когато през 2018 г. бях избран за Управител и по какъв начин, заедно с моя екип и колектива на „КОЦ-Бургас“ ги постигнахме, така че сега, през 2023 г. да сме едно от водещите лечебни заведения за онкологична помощ в Република България. Изпълняваме успешно няколко основни цели: подобряване на лечебно-диагностичния процес и привличане на повече пациенти, развитие на „КОЦ-Бургас“ като клинична база за обучение на лекари и специалисти по здравни грижи, профилактична и просветна дейност сред обществото, строеж на нова сграда и подобряване на материално- техническата база, повишаване на заплатите на работещите при нас, организирахме много събития за промоция на здравето, дарителски и доброволчески кампании. За целта построихме нова сграда със собствени средства и кредит, в която разположихме най-модерна апаратура за диагностика и лечение на онкологични заболявания като ПЕТ скенер, СПЕКТ скенер и брахитерапия. Инвестицията е за 9 млн. лева, но така, освен че повишаваме качеството на лечебно-диагностичния процес, но и спестяваме ходенето на бургазлии до други градове. Постоянно модернизираме и двата линейни ускорителя. На тях може да се извършва най-съвременно лъчелечение на туморите, вкл. и чрез радиохирургия. Инвестирахме и доста средства за закупуване на най-съвременна 4D апаратура за лапароскопски гинекологични и хирургични операции. Тотално обновяваме апаратурата в Отделението по анестезиология и интензивно лечение, защото съвременната реанимация е основа на хирургията. Скоро ще закупим и най-съвременната система за горна и долна ендоскопия, с което нашите гастроентеролози ще диагностицират туморните заболявания на храносмилателната система.

Преди 2 месеца и закупихме съвременни апарати от най-висок клас за отделението по патоанатомия. По този начин колегите патолози ще поставят сигурни и точни диагнози, което е от ключово значение за лечението на злокачествените заболявания. Осигуряваме и най-модерните лекарства на лекарите в Отделението по медицинска онкология за адекватно лечение чрез химио-, имуно и таргетна терапия. В тяхна помощ ще са и новите апарати,
които осигурихме за отделението по клинична лаборатория.

-Как успявате да закупите такова количество най-съвременна апаратура?

-Тя е много скъпа и за това ни помогна изпълнението на целите, които заложих преди 5 години в нашия стратегическия мениджмънт. Инвестираме в апаратура, която освен за по-добро лечение на пациентите, помага на нашите специалисти и за постигане на по-добри финансови резултати, Ние сме търговско дружество и основно зависим от приходите по клинични пътеки и амбулаторни процедури. В последните години направените инвестиции се възвръщат много добре и вече втора поредна година отчитаме печалба над 1 млн.лева.

-Вие, проф. Бозов, сте и Декан на Медицинския факултет в Бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Как успявате да съчетавате тези две отговорности?

-Всъщност едното помага на другото. Преди 5 години в „КОЦ-Бургас“ЕООД нямаше нито един преподавател. Сега имаме 1 професор, 2 доценти, 1 главен асистент и 5 асистенти в Университета. Преди 4 години, съвместно с Община Бургас направихме 2 курса за парамедици 2-ра степен, а след това по тяхно предложение продължихме с по-висока степен в Университета. Един колега защити дисертация и скоро му предстои хабилитация. Преди няколко седмици „КОЦ-Бургас“ получи акредитация от Министерството на здравеопазването и вече сме клинична база за обучение на студенти по медицина и здравни грижи. Със заповед на Министъра можем да обучаваме лекари по 11 медицински специалности, докато с акредитацията от преди 5 години можехме само по 2. Освен това вече сме и база за следдипломно обучение на медицински сестри по 3 специалности. Факт е, че повишаването
на квалификацията и развитието на учебно-преподавателската дейност спомагат и за по-добра лечебна дейност.

-Споменахте Община Бургас. Срещата ли подкрепа?

-Община Бургас като собственик на нашето търговско дружество подкрепя и спомага за нашето развитие. Кметът, общинските съветници и администрация стоят твърдо зад всеки наш успешен проект. Те знаят и разбират значението на публичните лечебни заведения, които осигуряваме качествено лечение на всички граждани, независимо от техните политически позиции. И затова срещаме единодушна подкрепа и съдействие. За мен като здравен мениджър това е много важно, защото аз се опитвам да позиционирам „КОЦ-Бургас“ като едно от водещите лечебни заведения за онкологична помощ на национално ниво.

-Къде е, между впрочем, мястото на „Комплексният онкологичен център – Бургас“ сред лечебните заведения в България?

-Доста напред сме. Според данни от националната здравна статистика в момента оперативно лечение се оказва в 200, а консервативна онкологична помощ в 41 публични и частни лечебни заведения за активно лечение. За 2022 г. по отношение на болните на химиотерапия с нашите 2 380 пациента и лъчетерапия (1103 пациента) ние сме на 6-то място в страната, по брой диспансеризирани болни сме на 7-ма позиция, а по брой пациенти на палиативни грижи – на 4-та. При нас се отчита и една устойчива тенденция за ежегодно увеличение на лекуваните пациенти. През миналата 2022 г. те надминаха 14 000.

-Как се развива дъщерното дружество МЦ „Вяра и Надежда“?

-Засега все още прохожда, но ние не сме заложили в нашия стратегически мениджмънт големи очаквания към него през първите 3 години. Както и Медицинският ни център, така и ние работим с условията на силно конкурентна среда, особено през последните 2 години. В град Бургас се създадоха и развиват много частни лечебни заведения. Затова ние се стремим да окажем наистина комплексна медицинска помощ на нашите пациенти. МЦ „Вяра и надежда“ спомага за тази цел. В него пациентите могат да бъдат преглеждани с направления по каса, кешово, чрез доброволни дравноосигурителни фондове. По този начин улесняваме техният достъп до нашите специалисти, а и в него преглеждат и лекари от други лечебни заведения. Освен това там работи и ЛКК комисия. Целта ми е да окажем всички услуги на едно място и нашият пациент да не губи от времето си в обикаляне на няколко лечебни заведения.

-И накрая, какво предстои?

-Предстои реализацията на един от най-важните проекти в нашия стратегически мениджмънт – строежа на новия ни Четвърти корпус. Благодаря на колектива на „Проектантска организация“ – гр. Бургас и лично на арх. Тодоров, че изготвиха един много съвременен проект на сградата, на общинските съветници, че ни прехвърлиха терена и на общинската администрация, че съдейства максимално и вече имаме разрешение за строеж. Следващата стъпка е да намерим средствата, с които да построим тази сграда. Засега срещнахме отказ от Министерство на здравеопазването с мотива, че не сме държавно лечебно заведение и трябва да търсим други пътища за финансиране. По приблизителна оценка строителството ще струва 25-30 млн. лева. Ние нямаме тези възможности и затова ще се опитаме да кандидатстваме по различни програми за финансиране. Надявам се да успеем, защото чрез този корпус ще съберем всички дейности на „КОЦ- Бургас“ на едно място, ще спестим разстоянията на нашите пациенти и специалисти, а и ще направим най-високотехнологичния център за миниинвазивна хирургия на онкологични заболявания в нашата страна. Предвиждаме да развием и нови дейности като гръдна хирургия, лицево- челюстна хирургия, да създадем Клиника по медицинска онкология с 2 отделения и да бъдем една прекрасна университетска болница. 


В категории: Здраве , Бургас


Идва времето за отпуски
Идва времето за отпуски 19/04/2024, Петък 10:00 0
България Всички новини
2-годишно подкара кола, блъсна се в кафене 2-годишно подкара кола, блъсна се в кафене По време на инцидента е имало много хора, седящи на масите Футболист преби мъж с чук и му преряза гърлото Футболист преби мъж с чук и му преряза гърлото Задържаният е Дейлън Амир Остин, състезател по американски футбол на отбора към Университета на Орегон Умуват как да облекчат процедурите за наемане на чужди работници за летния сезон Умуват как да облекчат процедурите за наемане на чужди работници за летния сезон Министърът на туризма Евтим Милошев с важна среща  Готова ли е България за еврозоната? Политиците ни не искат еврото Готова ли е България за еврозоната? Политиците ни не искат еврото Те похарчат това, което предприемчивите хора са направили в хазната и са внесли с данъците си, коментира Левон Хампарцумян  Борисов не разбира защо служебният кабинет не сменя областните управители на ПП-ДБ Борисов не разбира защо служебният кабинет не сменя областните управители на ПП-ДБ Води се спор кой да замени "губернатора" на Бургас Пламен Янев, който е недолюбван от кметовете и бизнеса Нямам новина, обяви Главчев след среща с президента Нямам новина, обяви Главчев след среща с президента Диалогът продължава, лаконичен бе служебният премиер С Алек го направихме в морето, твърди тази участничка от Ергенът С Алек го направихме в морето, твърди тази участничка от Ергенът Още когато се усамотили да вечерят на плажа Валерия не издържала и споделила на Алек, че го желае страстно Акция "скорост" започна във Варненско, 96 глобени Акция "скорост" започна във Варненско, 96 глобени Камери са поставени в целия град Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Общината търси наемател за 10 години, ето какви са изискванията  7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен Тези признаци разкриват перфектния партньор
Тя се сдоби с дупе-мечта и почти веднага го загуби Тя се сдоби с дупе-мечта и почти веднага го загуби По време на пътуване до Канада започнали проблеми: задните й части станали болезнени и втвърдени Идва времето за отпуски Идва времето за отпуски Тази година празниците са подредени така, че ако вземете 3 дни отпуска, може да се насладите на 10 почивни дни Тя се възмути, че момичетата от Ергенът били меркантилни, но имала 60-годишен любовник Тя се възмути, че момичетата от Ергенът били меркантилни, но имала 60-годишен любовник Възрастният приятел на Маги и подсигурявал луксозен живот, докато не си намерил по-млада от нея  Нападението над Иран не застрашавало България, военният ни министър напира да помагаме  на Украйна Нападението над Иран не застрашавало България, военният ни министър напира да помагаме на Украйна Тя е приоритет за служебното правителство, подчерта Атанас Запрянов Ще има и втори удар по Иран? САЩ са били информирани 48 часа преди атаката Ще има и втори удар по Иран? САЩ са били информирани 48 часа преди атаката  Проиранските милиции в Ирак са започнали да преместват въоръженията си в Сирия, заедно с бойци САЩ блокира с вето в ООН пълноправно членство на Палестина САЩ блокира с вето в ООН пълноправно членство на Палестина Вашингтон аргументира ветото си като заяви, че независима палестинска държава трябва да бъде създадена чрез директни преговори Атаката по Исфахан поздрав от МОСАД за юбилея на Али Хаменей? Как ще им отговори Техеран? Атаката по Исфахан поздрав от МОСАД за юбилея на Али Хаменей? Как ще им отговори Техеран? Имало е предложение за незабавен отговор срещу Израел, което е било отхвърлено, коментира арабистът проф. Владимир Чуков Австралия зове гражданите си да напуснат Израел Австралия зове гражданите си да напуснат Израел Има висока заплаха от военни репресии, казват от местното външно министерство Нанесоха удари по Иран, но обявиха тревога в Израел Нанесоха удари по Иран, но обявиха тревога в Израел Нападението по военна база в ислямската република съвпада с рождения ден на Аятолах Али Хаменей Късмет за Рака, а Девата има повод да празнува, но преди да вдигне тост, да визуализира! Късмет за Рака, а Девата има повод да празнува, но преди да вдигне тост, да визуализира! Хороскоп за деня – 19 април 2024, петък
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори