×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Започна националното външно оценяване за учениците от 4 клас
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Най-високотехнологичният център за миниинвазивна хирургия на онкологични заболявания ще е в Бургас


Най-високотехнологичният център за миниинвазивна хирургия на онкологични заболявания ще е в Бургас
Предстои реализацията на един от най-важните проекти в нашия стратегически мениджмънт – строежа на новия ни Четвърти корпус, каза проф. Христо Бозов
28 Май 2023, Неделя, 11:36 ч.
Автор: Флагман.Бг

Вече втора поредна година отчитаме печалба над 1 млн.лева, сподели председателят на  Българското научно дружество по обществено здраве

-Проф. Бозов, като председател на Българското Научно дружество по Обществено здраве (БНДОЗ), какво отчетохте пред Общото събрание?

-Общото събрание на БНДОЗ се проведе в събота, 27 май, последният ден на Шестата научна конференция на нашето дружество в град Плевен. Отчетох пред делегатите, че отново направихме една успешна конференция, след тази в Бургас миналата година. Дружеството увеличи с 28 своите членове и вече са 370. Увеличиха се двукратно и приходите. Интересът към членство в нашето дружество, което се занимава с проблемите на Общественото здраве нарасна значително. Взехме решение Медицински университет гр. Пловдив да е домакин на следващата 7-ма научна конференция на БНДОЗ догодина. 

Отново направихме една успешна конференция, след тази в Бургас миналата година, каза шефът на БНДОЗ. Той разкри, че дружеството е увеличило своите членове

-Какви бяха основните теми на конференцията?

-Участниците представихме 117 доклада и научни съобщения. Основните направления бяха: Социална медицина и промоция на здравето, Здравни грижи, Първична здравна помощ, Хранене и диетика, Морска медицина, Психично здраве, Кинезитерапия, рехабилитация и ерготерапия, Дигитално здраве и телемедицина.

-Имаше ли някой специфичен въпрос, който предизвика повече обсъждане?

-Да и той е свързна с възстановяването на пациентите, прекарали КОВИД-19 инфекция. Това е един много сложен проблем пред общественото здраве и националната здравна система. За съжаление, по време на пандемията, политиците, които вземат решения, не използваха пълноценно нашият научен потенциал. Допуснаха се много грешки.

Скоро ще закупим и най-съвременната система за горна и долна ендоскопия, с което нашите гастроентеролози ще диагностицират туморните заболявания на храносмилателната система, каза проф.  Христо Бозов

Акцентирах в словото си като председател на дружеството при откриването, че България е на едно от първите места в света на глава от населението по смъртни случаи от КОВИД- 19 инфекция. Как и защо се случи това? Защо починаха около 40 000 българи? Направихме ли си всичко възможно като нация и здравна система за да го предотвратим? Това са открити въпроси, на които трябва да се търси отговор. Не само заради жертвите, но и заради настоящето и бъдещето. Защото, ако пак се появи подобна опасност, ние трябва да сме подготвени.

-Какво беше Бургаското участие?

-В конференцията участваха представители на всички медицински университети в България, както и на медицинските факултети и факултетите по обществено здраве и здравни грижи на широкопрофилните университети, какъвто е нашият Бургаски университет „Проф. д-р Асен Златаров“.

Заедно с колегите от Университета проф. д-р Владимир Гончев, проф. Евдокия Сотирова и проф. Стоянка Петкова представихме няколко доклада в областта на онкологичната помощ, виртуална и добавена реалност при обучение на студентите по медицина и здравни грижи, икономика на технологиите в здравеопазването и др.

-На каква тема беше Вашият пленарен доклад, проф. Бозов, за който разбрахме, че е предизвикал голям интерес сред участниците и сте удостоен с почетен плакет „Гост лектор“ на Медицински университет-гр. Плевен от Ректора на Университета?

-Ректорът на Университета проф. д-р Добромир Димитров, въпреки своята голяма ангажираност, удостои конференцията със своето присъствие и в своето приветствие при откриването, освен че благодари на нашето научно дружество, че избрахме град Плевен за домакин на конференцията, но също подчерта, че е важно да се дадат насоки на здравеопазването в пост-Ковид ситуацията.

Имаше 3 пленарни доклада от представители на университетите в Бургас и Варна, както и на Община Плевен. Моят бе на тема "Стратегически мениджмънт на "Комплексния онкологичен център – Бургас" в националната и регионална онкологична помощ".

-Вие сте Управител на „КОЦ-Бургас“ от 2018 г.. И той се развива изключително успешно. Как успяхте да го постигнете? Какви са основни задачи си поставихте, когато поехте управлението на това важно за град Бургас лечебно заведение?

-Стратегическият мениджмънт е вземането на стратегически решения и извършването на стратегически действия за постигане на перспективните цели на дадена организация.

Стратегическият мениджмънт изисква: определяне на бъдещата ориентация; анализиране на възможностите и заплахите; оценяване на съществуващия потенциал; установяване на стратегическите позиции; набелязване на основните приоритети; разпределяне на разполагаемите ресурси; предприемане на практически действия и др. 

Представих пред форума някои от основните си цели в стратегическия мениджмънт на „КОЦ- Бургас“ ЕООД, когато през 2018 г. бях избран за Управител и по какъв начин, заедно с моя екип и колектива на „КОЦ-Бургас“ ги постигнахме, така че сега, през 2023 г. да сме едно от водещите лечебни заведения за онкологична помощ в Република България. Изпълняваме успешно няколко основни цели: подобряване на лечебно-диагностичния процес и привличане на повече пациенти, развитие на „КОЦ-Бургас“ като клинична база за обучение на лекари и специалисти по здравни грижи, профилактична и просветна дейност сред обществото, строеж на нова сграда и подобряване на материално- техническата база, повишаване на заплатите на работещите при нас, организирахме много събития за промоция на здравето, дарителски и доброволчески кампании. За целта построихме нова сграда със собствени средства и кредит, в която разположихме най-модерна апаратура за диагностика и лечение на онкологични заболявания като ПЕТ скенер, СПЕКТ скенер и брахитерапия. Инвестицията е за 9 млн. лева, но така, освен че повишаваме качеството на лечебно-диагностичния процес, но и спестяваме ходенето на бургазлии до други градове. Постоянно модернизираме и двата линейни ускорителя. На тях може да се извършва най-съвременно лъчелечение на туморите, вкл. и чрез радиохирургия. Инвестирахме и доста средства за закупуване на най-съвременна 4D апаратура за лапароскопски гинекологични и хирургични операции. Тотално обновяваме апаратурата в Отделението по анестезиология и интензивно лечение, защото съвременната реанимация е основа на хирургията. Скоро ще закупим и най-съвременната система за горна и долна ендоскопия, с което нашите гастроентеролози ще диагностицират туморните заболявания на храносмилателната система.

Преди 2 месеца и закупихме съвременни апарати от най-висок клас за отделението по патоанатомия. По този начин колегите патолози ще поставят сигурни и точни диагнози, което е от ключово значение за лечението на злокачествените заболявания. Осигуряваме и най-модерните лекарства на лекарите в Отделението по медицинска онкология за адекватно лечение чрез химио-, имуно и таргетна терапия. В тяхна помощ ще са и новите апарати,
които осигурихме за отделението по клинична лаборатория.

-Как успявате да закупите такова количество най-съвременна апаратура?

-Тя е много скъпа и за това ни помогна изпълнението на целите, които заложих преди 5 години в нашия стратегическия мениджмънт. Инвестираме в апаратура, която освен за по-добро лечение на пациентите, помага на нашите специалисти и за постигане на по-добри финансови резултати, Ние сме търговско дружество и основно зависим от приходите по клинични пътеки и амбулаторни процедури. В последните години направените инвестиции се възвръщат много добре и вече втора поредна година отчитаме печалба над 1 млн.лева.

-Вие, проф. Бозов, сте и Декан на Медицинския факултет в Бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Как успявате да съчетавате тези две отговорности?

-Всъщност едното помага на другото. Преди 5 години в „КОЦ-Бургас“ЕООД нямаше нито един преподавател. Сега имаме 1 професор, 2 доценти, 1 главен асистент и 5 асистенти в Университета. Преди 4 години, съвместно с Община Бургас направихме 2 курса за парамедици 2-ра степен, а след това по тяхно предложение продължихме с по-висока степен в Университета. Един колега защити дисертация и скоро му предстои хабилитация. Преди няколко седмици „КОЦ-Бургас“ получи акредитация от Министерството на здравеопазването и вече сме клинична база за обучение на студенти по медицина и здравни грижи. Със заповед на Министъра можем да обучаваме лекари по 11 медицински специалности, докато с акредитацията от преди 5 години можехме само по 2. Освен това вече сме и база за следдипломно обучение на медицински сестри по 3 специалности. Факт е, че повишаването
на квалификацията и развитието на учебно-преподавателската дейност спомагат и за по-добра лечебна дейност.

-Споменахте Община Бургас. Срещата ли подкрепа?

-Община Бургас като собственик на нашето търговско дружество подкрепя и спомага за нашето развитие. Кметът, общинските съветници и администрация стоят твърдо зад всеки наш успешен проект. Те знаят и разбират значението на публичните лечебни заведения, които осигуряваме качествено лечение на всички граждани, независимо от техните политически позиции. И затова срещаме единодушна подкрепа и съдействие. За мен като здравен мениджър това е много важно, защото аз се опитвам да позиционирам „КОЦ-Бургас“ като едно от водещите лечебни заведения за онкологична помощ на национално ниво.

-Къде е, между впрочем, мястото на „Комплексният онкологичен център – Бургас“ сред лечебните заведения в България?

-Доста напред сме. Според данни от националната здравна статистика в момента оперативно лечение се оказва в 200, а консервативна онкологична помощ в 41 публични и частни лечебни заведения за активно лечение. За 2022 г. по отношение на болните на химиотерапия с нашите 2 380 пациента и лъчетерапия (1103 пациента) ние сме на 6-то място в страната, по брой диспансеризирани болни сме на 7-ма позиция, а по брой пациенти на палиативни грижи – на 4-та. При нас се отчита и една устойчива тенденция за ежегодно увеличение на лекуваните пациенти. През миналата 2022 г. те надминаха 14 000.

-Как се развива дъщерното дружество МЦ „Вяра и Надежда“?

-Засега все още прохожда, но ние не сме заложили в нашия стратегически мениджмънт големи очаквания към него през първите 3 години. Както и Медицинският ни център, така и ние работим с условията на силно конкурентна среда, особено през последните 2 години. В град Бургас се създадоха и развиват много частни лечебни заведения. Затова ние се стремим да окажем наистина комплексна медицинска помощ на нашите пациенти. МЦ „Вяра и надежда“ спомага за тази цел. В него пациентите могат да бъдат преглеждани с направления по каса, кешово, чрез доброволни дравноосигурителни фондове. По този начин улесняваме техният достъп до нашите специалисти, а и в него преглеждат и лекари от други лечебни заведения. Освен това там работи и ЛКК комисия. Целта ми е да окажем всички услуги на едно място и нашият пациент да не губи от времето си в обикаляне на няколко лечебни заведения.

-И накрая, какво предстои?

-Предстои реализацията на един от най-важните проекти в нашия стратегически мениджмънт – строежа на новия ни Четвърти корпус. Благодаря на колектива на „Проектантска организация“ – гр. Бургас и лично на арх. Тодоров, че изготвиха един много съвременен проект на сградата, на общинските съветници, че ни прехвърлиха терена и на общинската администрация, че съдейства максимално и вече имаме разрешение за строеж. Следващата стъпка е да намерим средствата, с които да построим тази сграда. Засега срещнахме отказ от Министерство на здравеопазването с мотива, че не сме държавно лечебно заведение и трябва да търсим други пътища за финансиране. По приблизителна оценка строителството ще струва 25-30 млн. лева. Ние нямаме тези възможности и затова ще се опитаме да кандидатстваме по различни програми за финансиране. Надявам се да успеем, защото чрез този корпус ще съберем всички дейности на „КОЦ- Бургас“ на едно място, ще спестим разстоянията на нашите пациенти и специалисти, а и ще направим най-високотехнологичния център за миниинвазивна хирургия на онкологични заболявания в нашата страна. Предвиждаме да развием и нови дейности като гръдна хирургия, лицево- челюстна хирургия, да създадем Клиника по медицинска онкология с 2 отделения и да бъдем една прекрасна университетска болница. 


В категории: Здраве , Бургас


Флагман.БГ Тръмп срещу Байдън - кой е начело в проучванията Тръмп срещу Байдън - кой е начело в проучванията 27/05/2024, Понеделник 21:00 10
България Всички новини
Багер влезе в къмпинг „Якото място”, бутат бунгалата и ресторанта Багер влезе в къмпинг „Якото място”, бутат бунгалата и ресторанта От Община Царево обявиха, че събарянето ще продължи до 1 юни, когато влиза в сила забраната за строителство 81-годишен фермер от Поморие отиде до Русе за трактор с колата на крадец и олекна с 13 380 лева 81-годишен фермер от Поморие отиде до Русе за трактор с колата на крадец и олекна с 13 380 лева Началникът на полицията в морския град разказа как дядото карал криминално проявения си шофьор да брои парите му Петко Мутанта ж.к. "Меден рудник", който преби с прът гаджето си, отива в пандиза Петко Мутанта ж.к. "Меден рудник", който преби с прът гаджето си, отива в пандиза Зловещата сцена с крясъци и счупени прозорци се разигра в апартамент в блок 87, грози го присъда до 12 г. 11 неща, които емоционално зрелите жени НЕ толерират във връзка 11 неща, които емоционално зрелите жени НЕ толерират във връзка Ето кои са те  Какво се случва с тялото ни, ако спрем да правим секс Какво се случва с тялото ни, ако спрем да правим секс Ако сме сексуално активни, със сигурност ще усетим много разлики, ако попаднем в "сух" период Треньорът на ФК "Черноморец 1919": Напускам, виновен съм за изпадането! Треньорът на ФК "Черноморец 1919": Напускам, виновен съм за изпадането! Не съм безотговорен човек, обяви футболният специалист Момичета, пазете се - това са най-мистериозните мъжки зодии във връзките Момичета, пазете се - това са най-мистериозните мъжки зодии във връзките Ето кои са те  Рецепта за солен кекс с шунка и краставички Рецепта за солен кекс с шунка и краставички Идеален за закуска, пътуване или пикник 7 златни правила за ефективно и дълготрайно отслабване 7 златни правила за ефективно и дълготрайно отслабване Ако не искате да се тормозите с тежки и ограничаващи диети, спазвайте тези правила Издирват я под дърво и камък, а тя инвестирала в луксозни вили и апартаменти в Дубай Издирват я под дърво и камък, а тя инвестирала в луксозни вили и апартаменти в Дубай Информацията е от изтекли данни от поземления и кадастрален план на емирството
Макрон притеснен от възхода на крайната десница, била зъл вятър Макрон притеснен от възхода на крайната десница, била зъл вятър Заедно трябва да изградим нова концепция за обща сигурност, каза той 300 000 души без ток в САЩ след торнадо и бури 300 000 души без ток в САЩ след торнадо и бури  През уикенда лошото време отне живота на най-малко 23 души Ирландия, Норвегия и Испания признаха палестинската държава Ирландия, Норвегия и Испания признаха палестинската държава Израел веднага обяви, че отзовава своите пратеници в Дъблин и Осло Украйна загуби още две селища, а носител на "Пулицър" обвини Байдън, че тласка САЩ към война с Русия Украйна загуби още две селища, а носител на "Пулицър" обвини Байдън, че тласка САЩ към война с Русия  Взривове разтърсиха контролирания от Москва Луганск Пари за Лъва, а Овенът дори и да не си помисля за изневяра! Пари за Лъва, а Овенът дори и да не си помисля за изневяра!  Хороскоп за деня – 28 май 2024, вторник Тръмп срещу Байдън - кой е начело в проучванията Тръмп срещу Байдън - кой е начело в проучванията И двамата мъже са непопулярни, изборите ще бъдат референдум за това кой от тях според американците е по-малко лошият вариант 3000 жертви и над 30 000 заразени с ХИВ и хепатит във Великобритания 3000 жертви и над 30 000 заразени с ХИВ и хепатит във Великобритания Нов доклад разкри огромен скандал в Обединеното кралство Култова световна марка е пред фалит Култова световна марка е пред фалит Тя беше взела и от пазарния дял на Найк Кмет е обвинен в корупция след измама от „ясновидка” Кмет е обвинен в корупция след измама от „ясновидка” Тя го призовала да ремонтира къщата ѝ и да плати за почивките ѝ с публични средства Хари Кейн взе Златната обувка Хари Кейн взе Златната обувка Англичанинът вкара 36 гола в 32 мача за Байерн
Калин СТОЯНОВ, вътрешен министър: Калин СТОЯНОВ, вътрешен министър: Няма да допуснем намеса и дезинформация в изборите Виц на деня Виц на деня Стюардесата влиза при пилота и казва:
- В салона имаме еврейски терорист с бомба.
- И какво иска?
- За сега нищо. Просто продава парашути.
Виц на деня Виц на деня - Защо спортуваш?
- Защото спорта ми дава усещането, че имам хубаво тяло като съм гол.
- На мене такова усещане ми дава алкохола...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Младоженецът разбра, че нещо не е както трябва, когато от странана булката дойдоха само тираджии и моряци...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори