×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Георги Господинов спечели литературния „Оскар”, министър Тодоров определи триумфа му като чудо


Георги Господинов спечели литературния „Оскар”, министър Тодоров определи триумфа му като чудо
Георги Господинов спечели "Букър". Това е исторически успех за България
24 Май 2023, Сряда, 08:57 ч.
Автор: Флагман.Бг, снимка: ЕПА

Ценния приз за писателя донесе творбата му „Времеубежище”

Георги Господинов стана първият български писател, спечелил най-престижната награда за литература в света - „Букър”. Творецът получи приза за романа си „Времеубежище” на церемония в Лондон във вторник вечерта, съобщава Нова телевизия. 

Отличието се присъжда за художествени произведения от цял свят, които са преведени на английски език. Паричното изражение на наградата е 62 000 долара. Половината от сумата ще получи Анджела Родел, която е превела романа на английски.

Книгата разказва за "клиника от миналото", която предлага експериментално лечение на Алцхаймер. За да се задействат спомените на пациентите, тя пресъздава атмосферата на отминалите десетилетия до най-малкия детайл. Но с времето там започват да идват и напълно здрави хора, които търсят спасение от ужасите на съвременния живот.

"Това е роман, който приканва към размисъл и бдителност, но и ни развълнува, защото езикът - чувствителен и точен - успява да улови в духа на Пруст изключителната крехкост на миналото", каза френско-мароканската писателка и председател на журито на наградите "Букър" Лейла Слимани.

За мен е голяма радост, сподели Георги Господинов в интервю за бТВ, дадено по телефона. 

„Честит празник! Честито чудо на езика“, възкликна той в ефир. 

„Снощи имаше голямо напрежение на церемонията. Бяха дошли сценаристите от четири континента и когато назоваха името на романа, и излязохме с Анжела Родел, не можехме да повярваме, защото това е най-престижната световна награда за книга. 165 участници бяха в състезанието“, добавя той.

„Всичко това се случва в навечерието на най-хубавия за мен празник и то може да бъде постигнато с 30-те букви, които ползваме от векове. Това е най-хубавото, което ми се ще да предам нататък. Възможно е да се пише на български и да се стигне до този връх“, коментира писателят. 

Наградата е признание и за езика, защото той е разработван през много хора, през Яворов, Атанас Далчев, Славейков, Гео Милев, от които съм се учил, изтъкна авторът на "Времеубежище".

Роденият през 1968 г. романист и поет Георги Господинов е най-признатият в международен план съвременен български автор. Произведенията му са преведени на 25 езика.

„Зарадвах се първо заради книгата. Защото ми се щеше повече хора да прочетат това, за което става дума. Дълъг път, в крайна сметка - оценен и отварящ врати за други автори... Никак не обичам, когато има стереотипи към малки литератури и малки езици и затова всяка една от тези награди е още една пътека, докато накрая разберат по света, че за големите неща може да се говори и на малки езици”, каза пред Нова телевизия Георги Господинов преди месец, когато творбата му влезе в краткия списък на номинираните за „Букър”.

Преводачът на "Времеубежище" Анджела Родел е родом от Минесота, но живее и работи в България. Нейни преводи на поезия и проза са публикувани в литературни списания и антологии. През 2014 г. получава българско гражданство заради приноса си към нашата култура.

Пред бТВ пък кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че наградата „Букър” е огромен триумф на езика и словото. 

„Благодаря на Георги Господинов за този подарък точно в началото на този ден. Сигурна съм, че този триумф ще има отпечатък и ще увеличи чувствително четящите хора“, добавя тя.

„Почти бях сигурна, че ще се спечели, защото той е световен писател. Нямаше как на 24 май да спечели някой друг“, заяви столичният кмет.

"Имахме нужда от такова чудо в момента. Вярвах, че той ще получи тази награда още в момента, в който видях отражението на представянето на романа на Панаира на книгата в Лайпциг. Отношението на хората от всякакви националности към „Времеубежище“ беше ясен показател, че това предстои", каза от своя страна служебният министър на културата Найден Тодоров.

"Това е едно чудо, от което трябва да сме горди и от което имахме нужда. Имахме нужда от такъв тип чудеса, за да можем отново да се обединим като нация и да погледнем с оптимизъм напред", допълни той.

„Живеем в много особен свят, в който българската култура може много лесно да пробива. Може да пробива, защото е стойностна, но не бива да забравяме, че културата е нещо много крехко. Много е трудно да бъде изграждана и е много лесно да бъде унищожавана. Унищожените народи са онези, на които е била унищожена културата“, заяви министър Тодоров.

Той и Йорданка Фандъкова призоваха младите хора да четат повече и да са отворени към света на книгите.

Поетесата Маргарита Петкова пък сподели пред бТВ, че трябва да се радваме за наградата „Букър“ за Георги Господинов, защото това доказва, че нашият език, макар и малък, е език, на който се пишат значими неща. 

За нея Националната библиотека е една от най-важните сгради в живота ѝ. 

„Има една тържественост в ежедневието в библиотеката, една смиреност, която трябва да изпитваш. Тук е събрано книжовното наследства“, каза още поетесата.


В категории: Животът


18
Коментара по темата
18.
До 13
24.05.2023 12:55:53
1
6
Това беше една от най- тегавите и монотонни книги които съм чел. Напънах се да я дочета само заради популярността и.
17.
Оляхме се
24.05.2023 12:47:31
1
4
Господинов е много интелигентен и начетен човек и много добър писател. Някои от хрумванията му са гениални. Обаче си служи и с изключително много заемки от класици и други автори. НЕ четящите това не могат да го проумеят, нито да разграничат манифактурата от оригиналната авторова идея. Тягостна е и темата - българите обичаме да живеем в миналото и всички форми на бягство на действителността. Много по-ценна е гражданската позиция на Господинов по злободневните проблеми на българското общество. Говори малко и деликатно, може би затова не е чут.
Въпрос на времеубежище.
16.
До 14
24.05.2023 11:45:11
2
3
Аз бих добавил - и на войнстващата посредственост (визирам господина, борещ се с евро-атлантизма в битието си).
15.
Елин Пелин
24.05.2023 11:39:44
4
7
„Ако в България се роди гений, то това ще бъде геният на завистта.“
14.
до 12
24.05.2023 11:37:33
4
2
....но пък е редно да обиждаш на "Сульо и Пульо" хора несъгласни пък с теб :)
Казваш, че всички имаме права, но явно някои имат повече права да обиждат, когато някой не мисли като тях.
13.
Някой
24.05.2023 11:21:09
1
6
Да, чел съм (и слушал, по Storytel) всичко, излязло до сега, от Господинов. И не мога да ти внуша, че е писател, който си струва да бъде прочетен и почетен. Ти имаш право на мнение, но аз имам право да не се съглася с него.
12.
Споделено
24.05.2023 10:56:12
16
7
Милена Върбанова СОРОСУБЕЖИЩЕ 24 Май 2023

Позорният факт, че Георги Господинов, най-видната сороска креатура в България, лауреат на "Стрега" ( в превод "Вещица" ) получи и наградата "Букър", крещи две неща: 1. Тия награди нямат никаква културна стойност. 2. България в момента е изключително важен пункт за дълбоката държава - като фронтова територия, като пушечно месо и бъдеща земя за заселване на нечии потомства - подир изтреблението на българския народ. България днес е ухажвана от глобалистите по най-евтиния начин - с връчване на "литературна награда" на един бездушен, манипулативен, нечетивен, скучен, мъртъв, небългарски текст. Единственото му "достойнство" е неговият фалш. Лъжа и изкуство са две несъвместими понятия. Утре тиражите на "Времеубежище" или по-точно "СОРОСУБЕЖИЩЕ" ще пълнят кофите за боклук и машините за претопяване. Жалко за белите листа. Един бял лист струва повече от лист, на който е отпечатана срамна сороска диктовка. Някоя лумпенска твар ще просъска: завиждаш! Не, никога не завиждам на лаврите на посредствеността! Нейната "корона" винаги е шутовска! Това не е "отличие" за Отечеството! Това е храчка в лицето на България навръх 24 май! Не размахвай трийсетте си сребърника, Господинчо, а се покай за светотатствения си алъш-вериш със словото! Завоевателят никога няма да погали по главицата някой горд национален творец, а ще връчи "награда" само на услужливия предател. Ще "удостои" слугата си, защото това "удостояване" е част от гаврата с продажника! Не парадирай по екраните в Деня на Българската книга! Не цапай празника на Светите братя! Юда си намери суха маслина. А ти просто се скрий! Sic semper proditoris! Преведи си го сам!
11.
Аз
24.05.2023 10:27:16
1
10
Браво! Невероятен успех!
10.
до 8
24.05.2023 10:26:39
11
10
Чел си пророка Господинов ?
На " Физиката на тъгата" си минал повече от половината книга преди да я спреш ли ?
"Какво се случва с хората когато изгубят спомените си?" централната тема на "Времеубежище" не е пророческа а е ежедневието на нас, българите хвърлени да им живеем в Евро-Атлантическата им реалност.
Да виждаш ежедневно как от телевизии, медии, интернет, властови институции се опитват да преиначат, да измислят, да добавят несъществуващо минало в разказа предназначен за собствените ни деца.
И не е критика към Господинов и наградата а към овчедушният възторг и на медиите и опита да превърнат това ежегодно събитие в нещо историческо за българите.
И е прав 1, като направи паралел между Бакалова и Господинов заради начина поради който личните им професионални успехи се използват с нечисти политкоректни цели !
9.
до 7
24.05.2023 10:14:38
24
6
Злоба никой не сее, а констатираме фактите-именно защото е 24 май.
Хубаво е да се гледа отвъд нещата, кой от кого е спонсориран и кой му е издателят.
Нарича се критичност и приятно се изненадах, че и други мислят така.
8.
Някой
24.05.2023 10:13:24
8
15
Не е ли време, не е ли крайно време да се спре порочната практика на коментарите под статии в мрежата. Разбирам, че по този начин се генерира трафик и собствниците на сайтовете печелят пари, но губим всички нормални хора, нежелаещи да четат вербалните полюции на Сульо и Пульо, докопали се до компютър или телефон с достъп. Този Човек, този Българин, в навечерието на най-българския празни, празника на Буквите, спечели престижна награда за прекрасната си пророческа и много, как да се изразя, общочовешка книга. И какво виждаме като реакция и коментари под новината за това?
7.
Хохо
24.05.2023 10:02:34
7
21
Много проста и злобна сган прави изказвания тук. Личи си, че не сте по четенето на книги, каквито и да било, но какво да се прави все някой трябва да е чистач на улиците и склададжия. Най-забавното е, че малограмотна измет злобее срещу българската литература днес, точно на 24 май, което е страшно показателно.
6.
До мразещите всичко българско "патреоте"
24.05.2023 09:55:24
3
10
Искам коментари как книгата е с лгбт джендър насоченост и възхвалява педофилията и сорос. Жалкии ама жалки.
5.
всяка подобна награда
24.05.2023 09:46:40
8
2
трябва да е гордост за всички ни!Поздравления за автора!
НО! Коя точно награда е получил?На Британската общност или Международната?Все пак - да е ясно.ако погледнете списъка на наградените с първата-ами то почти няма автори извън Обединеното кралство.И вторият списък също е интересен.
4.
до 3
24.05.2023 09:39:49
29
9
Ние сме проебладаващата част, неваксинирани, трезвомислещи и днес на шествието за 24 май !

"УМНИТЕ И КРАСИВИТЕ" е термин, измислен именно от този писател по повод протестиращите срещу правителството на Орешарски и получил публичност от Плевнелиев. Тогава все още обитаваше България.

Коалиционното, пардон, Куролационото правителство на Борисов, Петков, Асен и Иванов да го назначи за Министър на културата.
3.
до Читател
24.05.2023 09:29:33
39
7
Все още има трезво мислещи хора.
Всичко написано си е точно така!
2.
До 1
24.05.2023 09:17:41
12
45
Злобна отвратителна антибългарска паплач.
1.
Читател
24.05.2023 09:11:52
47
10
Не случайно издателят на Господинов, депутатинЪт Манол Пейков мъкна генератори в Украйната !
Политкоректността е новото 50 нюанса сиво - както би казал Ушев на ушите си.

Като знам що за филм взе тази година Оскар.... май е трябвало Мария Бакалова да връчи наградата !
И без друго и ямболията и бургазлийката си живеят и творят в САЩ.

Ако някой ми каже кой е спечелил тази награда през 2019 и 2021 и да е чел наградените книги ще ме занеса лично 43лв. !

А за тези който знаят и са чели " Книга на годината" у нас ще донеса по 47лв !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори