×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Не бързайте с ротационния кабинет „Денков - Габриел“ - може и да не се случи


Не бързайте с ротационния кабинет „Денков - Габриел“ - може и да не се случи
Ако Гешев поиска имунитета на Борисов в следващите дни, ситуацията може да се промени сериозно
22 Май 2023, Понеделник, 21:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Към момента остават много въпросителни, не е изключен пореден политически обрат

Правителство на ротационен принцип за 18 месеца с първи премиер Николай Денков и втори - Мария Габриел. Това са договорили лидерите на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС през уикенда. Новината бе потвърдена с брифинг в парламента от самите Денков и Габриел днес следобед.

Дали обаче е толкова сигурно съставянето на ротационен кабинет и наистина ли ще избегнем поредните бързи предсрочни избори? През последния месец и половина станахме свидетели на множество обрати. А от една седмица ситуацията е доста променена заради разкритията на главния прокурор Иван Гешев и скандалите на върха на прокуратурата и във Висшия съдебен съвет.

Преди седем дни изглеждаше почти сигурно, че ще има нова четворна коалиция – между ГЕРБ, БСП, ДПС и ИТН. Пресконференцията на Гешев миналия понеделник обаче, изглежда, издърпа БСП от играта и така новото политическо съдружие се разпадна, преди да се е състояло.

След това ГЕРБ, ДПС и ИТН изненадващо продължиха преговорите, като създаваха впечатление, че те непременно ще излъчат експертно правителство. Макар че нямаха достатъчно народни представители за мнозинство, партиите на Борисов, Доган и Трифонов внушаваха увереност, сякаш имаха втори план за привличане на депутати от другите парламентарни групи. Това обаче приключи внезапно в неделя следобед, когато се оказа, че лидерът на ГЕРБ задкулисно е преговарял и се е разбрал с колегите си от ПП-ДБ Кирил Петков, Асен Василев и Христо Иванов за кабинет с втория мандат.

И макар че уж е постигнато съгласие за ротационно правителство, това не бива да се приема за много сигурно по няколко причини.

На първо място, пропукване може да дойде откъм коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“. Договорката на лидерите с Борисов има сериозен риск да предизвика разнобой в партиите.

По неофициална информация, например, снощи тежък спор е имало в рамките на „Продължаваме промяната“. Ръководството на ПП дори първоначално отхвърлило ротационния кабинет, но след дълго убеждаване от страна на Кирил Петков бил постигнат обрат.

Не по-малко драматична се очаква да е ситуацията при „Демократична България“, която е коалиция в коалицията и се състои от три партии - „ДА България“, ДСБ и „Зелено движение“. Там се очаква яростна съпротива, тъй като в момента Борисов изглежда в много отслабена позиция на фона на разкритията откъм прокуратурата. Договорка с него точно сега изглежда като сериозно отстъпление, граничещо с предателство спрямо електората на ДБ и ПП.

Днес Бойко Борисов коментира смирено, че ГЕРБ са отстъпили. Но това може и да е просто роля. Всъщност, няма да е учудващо, ако се окаже, че жертвата, която ПП-ДБ правят, е много по-голяма.

Към момента има много въпросителни и няма гаранция, че всичко няма да се срути в предстоящите дни.

Първо, не е ясно чии ще са министрите. Ще има ли квоти? ГЕРБ ще разполагат ли със зам.-министри, с областни управители и т.н. ПП-ДБ бяха заявили, че няма да допуснат участие на партията на Борисов във властта.

А кой ще управлява МВР? Това е много важно в контекста на предстоящите местни избори наесен.

Разнобой има и по отношение на ярките партийни лица. ПП настояват такива да има, а ДБ са на обратното мнение.

А когато Мария Габриел стане премиер, ще има ли смяна на министрите?

Т.е. все още е налице сериозна неяснота какви компромиси са направени.

Не е изключено да се стигне до тежки спорове и до разкол в рамките на ПП-ДБ, което в крайна сметка да предотврати сформирането на общо управление с ГЕРБ.

Няма да е учудващо и ако Бойко Борисов отново се изметне. Ами ако Гешев му поиска имунитета и лидерът на ГЕРБ бъде арестуван в следващите дни? Тогава ситуацията ще придобие съвсем други измерения.

Така че нека не се бърза с отварянето на шампанското за новото правителство. То може и да не се състои.

 


В категории: Политика


Флагман.БГ Христо Ковачки се срещна отново с Нийл Буш Христо Ковачки се срещна отново с Нийл Буш 29/04/2024, Понеделник 16:40 0
Кои са най-лошите места в самолета
Кои са най-лошите места в самолета 29/04/2024, Понеделник 15:56 0
Камелия обезобрази и устните си
Камелия обезобрази и устните си 29/04/2024, Понеделник 15:05 0
Вижте новия звяр на Асен Блатечки
Вижте новия звяр на Асен Блатечки 29/04/2024, Понеделник 15:01 2
14
Коментара по темата
14.
до 14
23.05.2023 10:34:28
0
4
Електра, май си бръкнала в контакта и в главата ти е настъпил пълен хаос?! Как те търпи мъжът ти, ако случайно имаш такъв, което никак не ми се вярва! (че го имаш и че те понася).
13.
Свако ви
23.05.2023 09:38:25
4
3
Цялата ДС сган + Мутрафанова правят и невъзможното този кабинет да не проработи. Какво ги плаши ?
12.
До 6
23.05.2023 06:51:23
3
15
То хубаво го казваш, ама когато преди избори яростно обвиняваш, че единия е най големия крадец, а другия е най големия лъжец, си е див популизъм. Популиста никога не работи за интереса на другите, винаги маже, лъже и обещава, но си гледа само собствения джоб, а като добавиш и тази ротация, ще разбереш по късно че си излъганото камилче.
11.
Бичкията
22.05.2023 23:39:49
1
24
Гаргамел и Пишман Денку, поредното късометражно филмче из дебрите на българската политическа действителност и Ушев да им тури лепликата +да ги еба и двамцата+ некаде из кадрите!
Боко, Боко, Бай Ганю ще се обърне в гроба, като види, че си го минал с 200!
10.
777
22.05.2023 23:28:49
10
29
Всички който гласуваха за ПП сега убефиха ли се каква грешка направиха
9.
До 6
22.05.2023 23:17:16
3
18
Ти хапчетата пиеш ли ги редовно? Май на обяд пропусна, че и вечерните не си пил...
8.
hhmmm
22.05.2023 23:00:38
6
28
Разкол ще има, но той ще е в опг ГЕРБ.
7.
Лили
22.05.2023 22:52:47
9
33
Баце ще слушка щото го държат за топките и няма да може да си харчи крадени милиарди ! И Рашков да му кажат и него ще преглътне ! На чичо Сам банкянски номера Не ! Ха ха на игра се,ама на село ! Аз съм прост и вие сте прости тука не върви
6.
Да кажа
22.05.2023 22:43:32
52
17
. За голямо съжеление на русоробите правителство ще има .И ако двете формации изпълнят приоритетите които начертаха. България ще изглежда по съвсем друг начин след 4 години. С еврото като нац валута ,в шенген , с обидинен народ, смазани русороби модерна правова система , И много по висок жизнен стандарт на хората. Двете формации да управляват заедно беше най логичното.Защото нямат различие по нито един въпрос. Личностните им проблеми бяха изкуствено създадени. И с времето ще бъдат забравени С това правителство българия ще постигне единство и просперитет.
5.
Карикатура на диктатор
22.05.2023 22:20:10
6
39
Кешеф нека да му иска имунитета на банкянския психар, какъв е проблема? И без еднокнижника ще съмне.
4.
Ха
22.05.2023 22:17:06
5
44
То Бойко си показа, че е страхлив и за да се спаси, е готов на всичко. Има или няма правителство, него го на,,, ха публипно. Вече е политочески труп.
3.
1
22.05.2023 21:35:26
13
8
1 Явно са се вързали.. копейкаджия
2.
1
22.05.2023 21:34:01
10
15
Къв имунитет?Борисов има Конституционно мнозинство..И като откаже да си даде имунитета
1.
Магнитски
22.05.2023 21:11:24
11
51
Кой луд ще се върже са прави правителство с лидер на партия ,посочен от главния Прокурор на България като мафиот ?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Тук ще откриете най-удобният начин да сте с модерна и ефектна визия през настъпващите топли месеци Морето край Шофьорския плаж изхвърли трупа на мъртва крава Морето край Шофьорския плаж изхвърли трупа на мъртва крава Странната гледка е забеляза от местни рибари, които минавали в района Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Haй-зaceгнaтите ceĸтopи са тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Сред нераковите причини за висок простата специфичен антиген попадат различни състояния, като някои от тях дори не сигнализират за проблеми с жлезата Геополитическата ситуация в Източна Европа и Близкия изток прави гласуването на европейските избори още по-важно Геополитическата ситуация в Източна Европа и Близкия изток прави гласуването на европейските избори още по-важно Тони Димитрова с номинация за БГ изпълнителка, нека да я подкрепим Тони Димитрова с номинация за БГ изпълнителка, нека да я подкрепим Морският ни глас е претендент и в класацията за Албум на годината на БГ радио Стартира ремонтът на пречиствателната станция край яз. Ясна поляна в Приморско Стартира ремонтът на пречиствателната станция край яз. Ясна поляна в Приморско Срокът за изпълнение е 10 месец, летният сезон не е застрашен, подчерта кметът на община Приморско Иван Гайков Прокуратурата разследва Лена Бориславова от миналия август Прокуратурата разследва Лена Бориславова от миналия август "Към делото са приобщени множество относими документи, изискана е и справка от Сдружение "Да запазим Корал", посочва районната прокуратура ГЕРБ с 10 депутатски мандата в предстоящите избори за 50-ото НС от Бургас? Да, да ГЕРБ с 10 депутатски мандата в предстоящите избори за 50-ото НС от Бургас? Да, да Прогнозата на Флагман.бг е, че оттук може да изпратим трима министри и двама зам.-министри Българинът от "Хари Потър" залюби доста невзрачно, но секси чужденка, ето коя е Българинът от "Хари Потър" залюби доста невзрачно, но секси чужденка, ето коя е Нашенецът я пази в тайна
Почина известен футболен треньор Почина известен футболен треньор Като треньор е шампион на Украйна и носител на Купата на страната с Динамо (Киев) Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple обаче все още не е приела взела окончателно решение дали да осъществи сделката с OpenAI или с Alphabet Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Според една от жените той я е докосвал по интимните й части без нейно съгласие през 2014 г. на снимачната площадка Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Двама братовчеди искали да ги изхарчат в Турция 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома Пет са жертвите, а ранените са десетки 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции Бившият американски разузнавач Скот Ритър пък прогнозира, че до есента новото US оръжие в Украйна ще бъде унищожено, а Донбас ще стане руски Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Хороскоп за деня – 29 април 2024, понеделник Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори