×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разпети Петък е
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Затворник с куп наказания, но смятащ се за лидер сред пандизчиите, поиска на свобода, съдия Захариев го отряза


Затворник с куп наказания, но смятащ се за лидер сред пандизчиите, поиска на свобода, съдия Захариев го отряза
Тенчо се стремял към спазване на реда, работел и заемал висок статус, но се държал арогантно с надзирателите и развалял дисциплината
22 Май 2023, Понеделник, 19:00 ч.
Автор: Светлозария КИДЕРОВА

Тенчо Желязков Иванов е лежал 4 пъти зад решетките, последната му присъда е 19г. и 8 месеца лишаване от свобода за грабеж

Пандизчията Тенчо Желязков Иванов, който от 11 години търка наровете в бургаския затвор поиска от Окръжния съд да бъде освободен предсрочно, въпреки че все още не е изтекъл формалният срок за предприемане на такава мярка, научи Флагман.бг.

Бургаският престъпник е бил толкова смел, че е настоял да застане пред съдебен състав, без адвокат, и да защитава правата си.

Тенчо е с богато криминално досие, като някои от деянията му са още преди да навърши пълнолетие. Има завършен едва 6 клас. Лежал е 4 пъти зад решетките, като последното му престъпление е грабеж, като за него е осъден на 19 г. и 8 месеца

От 14.02.2012 г. е под строг режим в затвора в морския град. В началния етап на изтърпяване на наказанието си Тенчо проявявал импулсивност, държал се непристойно и влизал в словесни конфликти със съкилийнциите си. С годините бургазлията започнал да се променя, да подобрява поведението си и дори е прехвърлен в затворническо общежитие от открит тип на общ режим през 2018 г.

В доклада на началника на Затвора е посочено, че сред лишените от свобода бургазлията бил емоционално овладян, демонстрирал и добър поведенчески самоконтрол. Стремял се да спазва установените правила и ред и дори започнал работа в ЗО „Строител“.

Наблюдават се лидерски амбиции в поведението на Тенчо и заема висок статус в общността. Определян е като неформален лидер в общността. Няма данни лицето да е демонстрирал враждебни или дискриминационни нагласи. В стандартни ситуации е овладян, със социално-желателно поведение. По отношение на трудовите си ангажименти проявява съвестно отношение и дисциплинираност“, пише в доклада на началника на затвора.

Но криминални му навици понякога отново се надигали. Психолози определят, че това било под влияние на обкръжение и има вероятност бургазлията отново да започне с да извършва престъпления.

За периода, докато работел в ЗО „Строител“ бургазлията бил награждаван няколко пъти, но и наказван дисциплинарно - за проява на неуважение спрямо служители на затвора. А по време на изтърпяване на присъдата е наказван три пъти за допуснати нарушения на реда и дисциплината.

Желанието на Тенчо Иванов да излезе на свобода било породено и факта, че вече имал все по-ниски оценки от психолозите. Първоначалната оценка, изготвена при постъпване в Затвора Бургас през 2012 г. е била в доста високи параметри - 84 точки. Последвалата втора оценка изготвена през 2017 г. е 71 точки. Тенденцията за плавен спад на оценката на риск от рецидив се запазва, като намаля на 62 точки; 60 точки до 53 точки през м. октомври 2022 г. Настоящата обща стойност на оценката на риск от рецидив е 52 точки.

Лоша шега му изиграва факта, че е предоставил лична вещ на друг затворник, без да има това право, което според доклада показвало, че „ подценява ситуациите и не осъзнава последствията при привидно незначителни ежедневни битови въпроси.

Реагира необмислено. Не са постигнати в пълна степен целите и задачите поставени в първоначалния план на присъдата, по отношение на зоната умения за мислене.Рискът от вреди за обществото след изтърпяване на наказанието "лишаване от свобода", ще е среден “, пише още в становището.

По мнение на ръководството на Затвора като извод е отбелязано, че не са постигнати целите и задачите по първоначалния план на присъдата и искането на Тенчо да излезе на свобода не следвало да бъде уважено.

Още повече по време на беседи бургазлията ясно обяснявал, че е наясно какво престъпление е извършил, но не изразявал съжаление, тъй като не осъзнавал вредата, която е причинил. И до настоящия момент продължавал да оспорва справедливостта на размера на наложеното му наказание.

Другата причина, поради която ръководството на затвора отхвърля искането на бургазлията за предсрочно пускане на свобода е, че той нямал постоянен адрес. Първоначално заявявал, че след като напусне пандиза ще живее при баща си, а при последваща беседа обяснява, че ще живее при сестра си, тъй като с баща му не се разбирали.

По отношение плановете за бъдеща трудова заетост бургазлията заявявал, че ще отглежда селскостопански животни /крави/. С това се бил занимавал и преди присъдата. Последно обаче заявил, че ще работи в „Петролхолдинг“ в Поморие, където също бил работил преди.

Накрая в становището си Началникът на Затвора все пак допуска уважаване на молбата и взема отношение по евентуалната пробационна мярка задължителни периодични срещи с пробационенния служител, но и подчертава, че осъденият има нужда от полагане на още усилия за действително поправяне и превъзпитание.

Същевременно с това той е изтърпял повече от половината от наложеното му наказание, но срокът за настъпване на право на условно предсрочно освобождаване е на 27. 08. 2023г. /вж. справка на л. 4 от делото/, тъй като деянието грабеж, за което е осъден и извършено при условия на „опасен рецидив“ и той следва да е изтърпял към настоящия момент повече от две трети от наложеното му наказание, а той фактически е изтърпял 11 години, три месеца и четири дни като до края на този срок на изтърпяване остават още пет години пет месеца и двадесет и четири дни.

Съдия Захарин Захариев обаче скастри мераците на бургазлията и остави без уважение исканата молба за предсрочно освобождаване на Тенчо Иванов.


В категории: Бургас


Флагман.БГ МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол 03/05/2024, Петък 17:38 0
17
Коментара по темата
17.
Буден Гражданин
23.05.2023 14:02:07
0
2
Браво на Съдията
16.
zxcs
23.05.2023 09:22:41
0
0
"заемал висок статус" статусът се притежава, не се заема, неграмотни драскачи..
15.
Един
23.05.2023 07:52:36
0
2
Тенчо - премиер !!! (Министър председател )
14.
Ти да видиш!
23.05.2023 07:19:05
0
6
"и заемал висок статус"

Аристокрацията на затвора :-)))))))
13.
Гъбата
22.05.2023 23:44:24
0
2
Последно в Строител или в Житарово е този хубавец мамин ...или в Спартак...ха ха ха
12.
Гичо Вичев Окото
22.05.2023 23:08:12
0
2
Я качете една снимка на тоя че не мога да се сетя кой Ръб беше
11.
Цирк
22.05.2023 22:18:35
0
9
Шефчето колко парички лапна да направи такава хубава характеристика на това непоправимо същество. Абе циркаджии продажни в утрешния ден този изверг ще излезе и ще извърши престъпление спрямо някой ваш близък. Няма значение,
Парата е най важна!
10.
До 8
22.05.2023 21:42:10
1
8
Утре някой като Семерджиев който има 47 нарушения на пътя дрогиран или пиян блъсне и убие твоето дете или някой твой близък по друг начин ще мислиш но понеже българското правосъдие не си е свършил работата и разни подкупни полицаи вземат рушвети в несвяст
Ако бяха го осъдили тези две момичета щяха да бъдат живи и да си живеят живота нямаше да са два метра под земята той не е рецидивист https://btvnovinite.bg/bulgaria/deloto-sreshtu-georgi-semerdzhiev-bil-e-bez-knizhka-kogato-e-stanala-katastrofata-na-cherni-vrah.html
9.
Ха ха
22.05.2023 21:32:50
0
9
Този със задължителна Вазектомия, преди да го освободят, за не просветените, кастрация и място в Озеленяването в Общината за друго няма да става....
Може и да се предлага от властите при предсрочното освобождаване...
8.
Хохо
22.05.2023 21:22:34
0
19
Получил е 19г. защото престъплението е било в условие на рецидив. ЧЕТЕТЕ, ИДИОТИ! Когато лицето има дълго криминално досие всяко предишно престъпление увеличава потенциалната присъда за която бива осъдено въпросното лице. Кой знае какви провинения има тоя боклук, преди да го вкарат за последната му кражба. Тези 19г. са показателни.
7.
BG
22.05.2023 20:41:06
2
13
За пътен инцидент с убийство от пиян или дрогиран шофьор условна присъда или три-четири години за грабеж 19 години и 8 месеца на това му се вика правосъдие понеже човека няма пари да си плати под масата
а тия дето имат пари подкупват съдиите и прокурорите и зад на свобода карат си колите дрогират с няма проблеми Никога няма да се оправи България който може да бяга най-бедната страна в Европа с най-високите цени ей това никъде го няма не може да работиш за 1500 лв и на края на месеца като удариш чертата да си изхарчил 2500 лв
6.
Живко кучето
22.05.2023 19:54:47
0
8
Свобода за бате Тенчо !!! Преди няколко години бях пред съда да защитавам Перата. Ама той не ме хареса за булка. Сега дано ме огрее. Бате Тенчо аз мога да готвя и ще ти бъда вярна.
5.
*********
22.05.2023 19:50:44
0
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
4.
Свако ви е обяснил
22.05.2023 19:22:11
0
11
Много точно! Няма какво да се добави.
Тенчо скъсания тръгнал да излиза предсрочно, обаче забравил, че у бугаристан кочина "рушветчийсто няма", бачка се само и единствено по морал и съвест. ГА ГА ГА ГА
3.
Б. М. Борисов
22.05.2023 19:19:02
1
7
Тенчо....премиер!!!!!!!!
2.
Свако ви
22.05.2023 18:24:40
1
18
Супер увлекателна история ! MORALS, преведено поуките са :
- плащайте си такса предсрочно освобождение навреме, не бъдете като Тенчо. Клетото копеле си мислеше, че с труд и с амбиции ше прокопса.
/ сетих се за прокурор прокурорката дето прегази пияна човек и взе няколко месеца условно. тая при психолога,вярвам се е справила супер, направо е превъртяла системата за предсрочно пускане/
1.
Mariachi
22.05.2023 18:11:03
1
22
19години и 8 месеца!!
Този какво е откраднал????
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Хороскоп за деня – 4 май 2024, събота Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Предизборно и поради незнайни и необосновани причини депутатите извършиха нещо невиждано в законодателната история Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ След 18 наддавания скочи от 330 000 на 600 000 лв. без ДДС Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Работници се оплакват от практиката на някои работодатели да налагат глоби или удръжки от заплатата Задава се промяна в ръководството на НСО Задава се промяна в ръководството на НСО Очаква се началникът на Службата да предложи на президента друг заместник на мястото на навършващия пределна възраст Милен Русев Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Ще участва и министърката на финансите, както и други лица Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ ЕСА приютява сепаратисти от целия континент 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата Това сочи изследване на "Галъп" И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И той започна като началника си Борисов да играе опозиция сам на себе си, когато стане напечено, коментира лидерката на БСП Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди кандидат-депутатите
Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара Дания разхлабва правилата за абортите Дания разхлабва правилата за абортите Случва се за първи път от 50 години Путин отива на гости на Си в Китай Путин отива на гости на Си в Китай Новият мандат на руския президент започва на 7 май Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Преди година една контрабандна операция от Турция до Австрия струваше 1500 евро, а сега е многократно повече, твърди говорител НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария 
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори