×
София Парламентарни избори 2023 Личност на годината 2022 Местни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Започват проверки в цялата страна на компаниите за бързи кредити
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

2000 подготвени парамедици чакат назначение в Спешната помощ, но места за тях няма


2000 подготвени парамедици чакат назначение в Спешната помощ, но места за тях няма
Данните бяха изнесени на първото Общо събрание на новоучредения Съюз на парамедиците в България
21 Май 2023, Неделя, 11:55 ч.
Автор: Флагман.БГ

Назначени са едва 150 души и то предимно в три области в страната

България има 2000 подготвени парамедици, които веднага могат да започнат работа в Спешната помощ, но щатни бройки няма въпреки отчайващата липса на кадри. Назначени са едва 150 души и то предимно в три области в страната. В останалите парамедици не се наемат, или се наемат на други длъжности и са третирани като санитари, шофьори и носачи. Тяхната квалификация – оказване на спешна помощ, реанимация, стабилизиране на пациента и бърз транспорт до лечебно заведение, не се използва. Същевременно сертификатът им се признава в целия Евросъюз и постоянно са атакувани от предложения за работа в Англия и Германия. Държави, в които парамедиците са внедрени в системата на Спешната помощ, показват снижаване на смъртността при инциденти със 70%. А тук хората чакат линейки с часове, защото екипите са малко и със застаряващ персонал.

Данните бяха изнесени на първото Общо събрание на новоучредения Съюз на парамедиците в България. Съюзът обединява всички практикуващи парамедици. Целта му е да реши проблемите на съсловието, да популяризира професията и да помогне за справяне с дефицита на медицински кадри у нас.

„Към специалността има огромен интерес. Всеки ден ми се обаждат хора, които желаят да учат за парамедици. Но голяма спирачка е реализацията“, сподели Ива Пехливанска, председател на Съюза на парамедиците в България. 

Според действащата нормативна уредба парамедикът не се води медицински специалист, макар че има медицинско образование. Същевременно той работи в линейки и спешни отделения, понякога и сам. Парамедикът няма длъжностна характеристика, не е ясно докъде се простират правомощията му. Което го прави уязвим, защото въпреки, че няма разписани правомощия, той носи юридическа отговорност. Подготовката на парамедика е различна в различните медицински училища – някъде подготвят за най-високата, четвърта степен, а другаде – само до трета степен. Парамедик с четвърта степен може да работи самостоятелно, а този с трета – само в екип. Парамедикът учи минимум три години, като подготовката му включва освен анатомия и физиология, много практически часове за оказване на първа помощ при различни спешни състояния, включително и реанимационни действия като интубация, включване на венозен път, поставяне на медикаменти.

„Ние сме първите, които пристигаме при пациента, които го спасяваме и даваме надежда, че той ще живее. Ние сме обучени за правилно справяне със спешността, независимо какъв е пациентът. Парамедиците са млади и физически добре подготвени хора. Държавата ни разполага с истинско съкровище в тяхно лице и трябва да го използва“, посочи Георги Борисов, регионален представител на Съюза на парамедиците в столицата. Самият той работи в ЦСМП София – един от първите центрове в страната, който е започнал да назначава парамедици и да ги използва по предназначение. Във Варна например, голям и курортен регион, в Спешна помощ няма назначен нито един парамедик.

Обучението на парамедиците в България се извършва по стандартите, по които подготвят парамедиците в Англия и Германия и които виждаме по филмите. Хорариумите са близки, практическите часове – също. Изучава се и педиатрична спешна помощ и вече има търсене на парамедици в детски градини и училища. Нашите парамедици без никакъв проблем могат да заминат да работят в чужбина и го правят, когато получат няколко отказа тук.

„Настояваме за внедряване на парамедика в Спешната помощ. За това е необходима промяна в различни нормативни актове. Подготвили сме предложения, които са внесени в съответните институции – МОН, МЗ, но липсва приемственост между експертите, които работят по темата. Затова настояваме наши експерти да участват в работните групи, за да има приемственост и да продължим със следващите експерти“, обясни Ива Пехливанска. „Ние проучваме съвременната европейска практика. Хората не могат да повярват, че е възможно в европейска държава парамедикът да работи в такъв хаос. Ние нямаме нищо – нито правила за работа, нито длъжностна характеристика, работят без да знаят какво, но работят. И често за заплата, по-ниска от тази на шофьор“, добави тя.

Специалистите от другите медицински специалности не са наясно с това какво можем и къде могат да ни използват, изтъкнаха парамедиците. Стига се до парадокси в един град парамедикът да бъде използван само като носач, а другаде да работи в реанимация.

Съюзът даде като добър пример областите София, Пловдив, Бургас – в Центровете за спешна медицинска помощ и филиалите им работят парамедици. Голяма подкрепа на професията оказва Медицинският факултет на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас, който също обучава парамедици, а първият випуск е подпомогнат със стипендии и от Община Бургас. Съюзът е създаден по инициатива на декана на Медицинския факултет – проф. д-р Христо Бозов, автор на най-новото ръководство по спешна медицинска помощ, което вече е настолна книга на парамедиците.

„Парамедикът оказва първа помощ на пострадал човек. Лекарят лекува в болницата. В цял свят парамедикът е звеното между пациента и лекаря, човекът, който стабилизира и транспортира пострадалия човек и го предава на лекаря в болницата. Парамедикът е обучен да асистира на лекаря при реанимация, той може да работи и в реанимационен екип. Нашите парамедици, завършили в България, всички са млади, физически и психически подготвени, защото той знае, че може да му се наложи да свали пострадал от петия етаж и после да го носи на носилка още 100 метра“, посочи Цвятко Луджев, регионален представител на съюза в Пловдив.

Парамедиците настояват всички медицински училища у нас да подготвят за най-високата, четвърта степен професионална квалификация. Да бъдат уеднаквени образователните изисквания, парамедикът да бъде признат за медицински специалист, да има ясна длъжностна характеристика и да се отпуснат бройки в Спешните центрове в цялата страна. В част от медицинските училища липсват и съвременни материали за подготовка на български език. Ръководствата са остарели, а спешната помощ се развива, включително с техника и набори инструменти. Които ги има и в линейките тук, но не всички знаят как да работят с тях.

Първото Общо събрание на Съюза на парамедиците в България бе уважено от представители на местната власт, от ръководството на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, от съсловната организация на лекарските асистенти и фелдшерите, и членовете на доброволните асоциации по планинско и пещерно спасяване. Пожарникари и полицаи също проявяват интерес към специалността, защото често се озовават на инциденти преди екипите на Спешна помощ и желаят да имат адекватна подготовка, за да помагат на пострадалите.
В категории: Здраве


Флагман.БГ Завръща ли се людизмът? Завръща ли се людизмът? 03/06/2023, Събота 16:30 0
Джуди срещна Тръмп
Джуди срещна Тръмп 03/06/2023, Събота 15:00 1
България Всички новини
Платформа за леки автомобили се обърна край Слънчев бряг Платформа за леки автомобили се обърна край Слънчев бряг Няма данни за пострадали  150 деца чакат за сърдечна операция 150 деца чакат за сърдечна операция Листата на чакащите постоянно расте България ще има два медицински хеликоптери до месец България ще има два медицински хеликоптери до месец Асен Меджидиев пожела новият здравен министър да завърши успешно поръчката И малкият син на „розовата“ актриса Диана Габровска стана футболист, заминава на турнир в Приморско И малкият син на „розовата“ актриса Диана Габровска стана футболист, заминава на турнир в Приморско Страшно много се гордеем с успехите на децата. Трудът дава резултати и се надяваме занапред на още много триумфи, споделя Диана Киевски медии: В България разобличиха мошеничества с украинските бежанци Киевски медии: В България разобличиха мошеничества с украинските бежанци Става въпрос за двойни регистрации и настаняване на хора над максималния капацитет на хотелите Осми сме в ЕС по пиене Осми сме в ЕС по пиене Няколко държави обмислят предупредителни надписи върху бутилките с алкохол МВР обяви тревожна статистика за високата скорост в населените места МВР обяви тревожна статистика за високата скорост в населените места Данните са събирани на 282 локации на територията на страната Край на цветните чадъри в центъра на Бургас, как бизнесът приема новата наредба Край на цветните чадъри в центъра на Бургас, как бизнесът приема новата наредба Тя ще важи за преместваемите обекти по основните улици на града Явор Гечев за украинския внос: Кризите не са овладени Явор Гечев за украинския внос: Кризите не са овладени Според него ЕС не е достатъчно прецизен и бърз в взимането на решения Народните представители Константин Бачийски и Даниела Божинова с приемна в Бургас Народните представители Константин Бачийски и Даниела Божинова с приемна в Бургас
Голяма пясъчна буря покри Суецкия канал, има загинал и ранени Голяма пясъчна буря покри Суецкия канал, има загинал и ранени Стихията е преминала и през египетската столица Кайро В САЩ посегнаха и на Библията, въвеждат тежка забрана В САЩ посегнаха и на Библията, въвеждат тежка забрана Светото писание пращяло от секс, вулгарност и насилие И просто така - всичко за събирането на Ким Катрал и Сара Джесика Паркър И просто така - всичко за събирането на Ким Катрал и Сара Джесика Паркър Ще видим отново Саманта Джоунс на екран Вицепрезидентът на ЕП: България е написала домашното си за Шенген Вицепрезидентът на ЕП: България е написала домашното си за Шенген Според Евелин Регнер няма пречки пред членството на страната ни Зеленски: Украйна е готова да започне контраофанзивата си Зеленски: Украйна е готова да започне контраофанзивата си Вярваме силно, че ще успеем, заяви той Ето колко са повишени цените на плажовете в Гърция Ето колко са повишени цените на плажовете в Гърция Навсякъде това лято се наблюдава поскъпване на плажните услуги Прецедент! Франция забрани полетите на кратки разстояния Прецедент! Франция забрани полетите на кратки разстояния Под ударите попадат полети от Париж до Нант, Бордо и Лион Газът по „Турски поток“ спира Газът по „Турски поток“ спира Причината е планирана профилактика Италианци готвят стачка, ако не се овладеят цените на пастата Италианци готвят стачка, ако не се овладеят цените на пастата Заплахата предизвика спешно заседания на правителството Ад: 280 жертви при катастрофа между два влака в Индия Ад: 280 жертви при катастрофа между два влака в Индия Над 900 души са пострадали, очаква се броят на загиналите да се увеличава
Гълъб ДОНЕВ, служебен премиер Гълъб ДОНЕВ, служебен премиер Да се погрижим за счетоводните записи на държавата Виц на деня Виц на деня - Излез, подъл сърахливецо! Стани и се бий!
- Марийке, престани да ми крещиш в гащите. Изобщо не е възбуждащо.
Виц на деня Виц на деня Баба се кара на внучката:
- Къде си хукнала така, ма?
- На купон.
- Бърже да си сложиш гащи!
- Бабо, ти на опера като ходиш, слагаш ли си тапи в ушите?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Казват, че пътят към сърцето на мъжа минава през стомаха. Това е северният път, има и южен.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори
Flagman.bg използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и да анализира трафика към сайта.Научете повече