×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • В 11 часа днес ще има пресконференция на Емил Кундев - финансово-счетоводен консултант към поморийския манастир "Свети Георги", очаквайте подробности
  • В 10:30 часа днес общинските съветници от БСП Чанко Мирчев и Станимир Баев ще дадат извънредна пресконференция, очаквайте подробности
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

"Черноморец" го направи! Исторически финал за “акулите” в НБЛ


"Черноморец" го направи! Исторически финал за “акулите” в НБЛ
Баскетболистите на "Черноморец" са сензацията на сезона в баскетболната лига
20 Май 2023, Събота, 21:52 ч.
Автор: Флагман, снимка: Иван КОЛЕВ

След триумфа на "Нефтохимик 2010" във волейбола и "Черноморец" е на път да спечели титлата 

Баскетболният "Черноморец Бургас" постигна исторически успех, сътворявайки една от сензациите в Националната баскетболна лига. "Акулите" елиминираха на полуфинала лидера в редовния сезон "Рилски спортист" и достигнаха до мача за златото. 

По този начин след триумфа на "Нефтохимик 2010" във волейбола още един бургаски тим ще има възможност да спечели златото.

"Черноморец Бургас" днес направи един от най-паметните мачове в българския баскетбол в последните години и достигнаха до драматичен успех с 95:90 (10:15, 19:14, 18:23, 21:16, 27:22) в невероятно зрелище с две продължения в новооткритата зала "Арена Бургас", пише Спортал.бг.

Баскетболът в Бургас увеличи десетократно публиката си след влизането в новата зала

Бургазлии достигат до първи финал в първенството в клубната си история и напълно затвърдиха определението "скрит фаворит за титлата". В хода на кампанията тимът на Васил Евтимов демонстрира страхотен прогрес, който бе съпътстван с привличането на класни нови попълнения като топреализатора на тима Джордан Тъкър, който и днес се погрижи да бележи важни стрелби за отбора си. От другата страна пък Рилски спортист за поредна година пропуска златна възможност да се сдобие с първа титла в своята история, като през настоящия сезон тимът дори няма да играе във финала, след като в последните две години самоковци оставаха със сребърните медали. 

Рилски спортист определено може да съжалява за изпуснатата победа днес, тъй като при оставащи 87 секунди от редовното време тимът водеше с 11 точки при 67:56. Самоковци обаче допуснаха да бъдат застигнати със серия от 2:12 и така изпуснаха водачеството си. В двете продължения драмата бе пълна, като в края на първото Деян Карамфилов донесе нова възможност на Рилски да мечтае за победата, но в последните секунди от второто лидера на Черноморец Георги Боянов довърши опонента с ключова тройка и още два усепшни наказателни удара. 

 

ПЪРВА ЧЕТВЪРТ:

По изключително странен начин започна двубоят за домакините от Черноморец, тъй като техният плеймейкър Мунис Туту си изкара две лични нарушения в рамките на 80 секунди игра и по този начин бе изпратен на резервната скамейка. Малко преди това именно той стана автор на първите две точки в мача, като бургазлии демонстрираха страхотна защита в подкошието и не позволиха точки за съперника в първите две минути игра - 2:0. Самоковци обаче продължаваха да бъдат настоятелни и агресивни в опитите си да натискат съперника в оцветената зона от паркета и с четири поредни точки от Димаджио Уигинс се стигна до първия обрат в мача при 2:4. Въпреки че допусна цели седем грешки още в първите пет минути, отборът на Черноморец дори не изоставаше в началото на мача, тъй като Брайс Нзи възстанови равенството при 6:6. 

Тимът на Людмил Хаджисотиров най-сетне започна да се възползва от постоянните грешки на своя съперник, като самоковци дръпнаха с четири точки при 8:12 към края на четвъртината. Мунис Туту пък се завърна на паркета, независимо от това, че играеше с два фала. Топреализаторът на домакините Джордан Тъкър все още нямаше нито един опит за стрелба от игра, докато от другата страна благодарение на успешните си наказателни изстрели разликата се качи до седем точки при 8:15. Завърналият се Туту скъси дистанцията до пет точки при 10:15 след края на първата четвърт.

ВТОРА ЧЕТВЪРТ:

Имайки предвид какво се случваше във вторите части на предните три мача, то сега Рилски беше длъжен най-сетне да се стегне във въпросния период. Той започна добре за самоковци, които вкараха първата си тройка в мача чрез Йордан Минчев, като гостите поддържаха аванс от шест точки при 14:20. Броят грешки за "акулите" достигна 12, но така или иначе разликата се запази в рамките на четири точки в полза на Рилски спортист при 16:20. Тъкър най-сетне се събуди след близо 15-минутния си сън и с първата си тройка в мача намали изоставането на Черноморец до едно притежение при 19:22 в средата на втората част. 

Рилецо отново изпадна в шок в тази част и допусна пълен обрат в резултата, след като първо Тъкър отбеляза на втори шанс, а след това Макол Мойен отбеляза дебютните си две точки в мача - 23:22 в полза на бургазлии. Серията на тима на Васил Евтимов бе увеличена до 10:0 чрез Мунис Туту, но след това Брандън Рандълф се реваншира за нарушението си срещу своя сънародник и именно той бе в основата на поредния обрат в двубоя - 26:27 в актива на самоковци. И двата отбора пропуснаха доста шансове да си осигурят преднина в края на първото полувреме, което завърши при абсолютно равенство - 29:29.

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ:

Рилски спортист най-сетне започваше да намира ритъма си при стрелбата, след като през първото полувреме стреляше 2/13 от далечно разстояние. Деян Карамфилов откри третата четвърт с точно попадение зад дъгата, като след това Йордан Минчев добави още две такива, за да може Рилецо да дръпне в резултата при 33:38 в своя полза. Естествено, Черноморец не позволи на своя опонент да се изплъзва напред, като вместо това "акулите" отново си върнаха водачеството, благодарение на силни изяви на Джордан Тъкър и Симеон Лепичев - 41:40 в полза на домакините. 

В следващите минути двата отбора си разменяха кошове, както при оставащи около три минути и половина до края на третата част резултатът бе 43:45 в полза на Рилецо. Възпитаниците на Васил Евтимов продължаваха да стоят съвсем близо до съперника си, като на два пъти центърът на Черноморец Макол Мойен връщаше равенството на таблото, за последно до момента при 47:47. Едва в самия край на третата четвърт отборът на Рилски спортист успя да се отскубне на пет точки дистанция от бургазлии, след като американското дуо Димаджио Уигинс и Брендън Рандълф поведе тима към аванс от 47:52 преди началото на последната част.

ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТ:

И двата отбора поставиха сковано начало на финалния период, като от едната страна Черноморец пропускаше да се доближи до своя съперник, докато пък Рилски спортист така и не можеше да увеличи разликата и да диша малко по-спокойно. Все пак благодарение на важна борба в нападение гостите удариха първи в последната четвърт чрез лесно поднасяне на Александър Янев, който направи дистанцията седем точки при 47:54. След прекъсването от Васил Евтимов неговите баскетболисти излязоха по-мотивирани, като те реализираха серия от пет поредни точки чрез Брайс Нзи - 52:54 в средата на последния период. От лагера на самоковци обаче отговориха с успешна стрелба от далечно разстояние на Еван Бати, който съхрани аванса на тима си - 52:57. Домакините от Бургас обаче не изпускаха от погледа си своя съперник и с мощна забивка на Брайс Нзи дистанцията се запази в рамките на едно притежание при 56:59 с оставащи малко под пет минути до края на редовното време. 

Николай Титков не успя да възстанови паритета, докато едно нападение по-късно ексфакторът на Рилски Йордан Минчев доближи отбора си до победата с важна тройка за 56:62. Впоследствие Черноморец допусна две поредни критични грешки в офанзивен план, които бяха наказани от Димаджио Уигинс - 56:64 за гостите, които също така спечелиха време с две последователни борби в нападение. Поредното безлично нападение от страна на "акулите" позволи на Деян Карамфилов да се озове сам на тройката и да наниже ключов изстрел в срещата - 56:67 с оставащи около 70 секунди до края на двубоя. 

Храбрият отбор на Черноморец обаче не беше изрекъл последната дума в мача и върна интригата с две поредни тройки, за да стопи изоставането си до само пет точки при 62:67 с 45 секунди на таблото. Играта се накъса в последните секунди заради употребата на видео повторението от страна на съдийския екип, като в крайна сметка гостите водеха с 63:68 с оставащи 26 секунди на таблото. Черноморец получи притежание след обратно решение на бургазлии, а Георги Боянов реализира невероятна тройка, за да възстанови надеждите на своя отбор за пълен обрат - 66:68 с оставащи 17 секунди на часовника. Впоследствие се стигна до още една дискусионна ситуация, която отново бе прегледана с помощта на видео повторението - Чавдар Костов направи грешка в нападение и подари шанс на Черноморец да изравни или дори да елиминира Рилски спортист. Така в последната си атака в редовното време "акулите" стигнаха до кош, след като първо Джордан Тъкър не може да реализира тройката си, но след това Симеон Лепичев грабна борбата в нападение и намери пресичащия Николай Титков, който поднесе за 68:68 - продължение. 

ПЪРВО ПРОДЪЛЖЕНИЕ:

По подобие на третата четвърт Рилски спортист повеждаше на два пъти в първата минута от продължението, но след това Черноморец неизменно се връщаше в мача. Крилото на домакините Брайс Нзи пък изкара петото лично нарушение на Александър Янев - 72:72. Малко след това гостите отново поведоха, но допуснаха нелепа грешка и позволиха на Джордан Тъкър да реализира от тройката за 75:74 при оставащи около три минути от продължението. Центърът на лидерите в редовния сезон Димаджио Уигинс обаче демонстрираше страхотен мерник от наказателната линия и отново върна предимството на своя отбор при 77:78, а малко след това Брендън Рандълф изведе самоковци напред с три при 77:80 на влизане в последните две минути игра. Черноморец отново започна да се пропуква в най-важния момент, допускайки нова грешка в нападение и пращайки Деян Карамфилов на наказателната линия - 77:82. 
 

Възпитаниците на Васил Евтимов отново показаха характер и съкратиха дефицита си на само точка след безупречни изпълнения от фала на Симеон Лепичев и Макол Мойен - 81:82 при оставащи 47 секунди на таблото. Чавдар Костов допусна нова грешка в офанзивен план, а след това Мойен се озова на наказателната линия, откъдето той не сбърка нито веднъж - 83:82 и топка за Рилски спортист с мисъл за избягване на елиминация. В последната секунда от продължението Деян Карамфилов успя да си извоюва отиване на наказателната линия, като националът пропусна първия фал, но не сбърка при втория - 83:83 и оставащи само 1.7 секунди до края на първото продължение. Симеон Лепичев успя да реализира тройка със сирената, но при изтичането на времето топката все още беше в ръката му и така стрелбата му бе анулирана - 83:83 и второ продължение!

ВТОРО ПРОДЪЛЖЕНИЕ:

С размяна на кошове започнаха вторите допълнителни пет минути - Йордан Минчев и Георги Боянов отбелязаха по две точки, като по този начин резултатът стана 85:85. С третата си тройка в мача Джордан Тъкър изведе Черноморец напред с три, преди Йордан Минчев да използва физическите си данни и да стигне до лесен кош от другата страна - 88:87. Изумителен факт - Тъкър изпусна два поредни наказателни удара, а след това грешките му бяха наказани от Чавдар Костов, който се реваншира за неточностите си от по-рано с тройка за 88:90, като в този момент двата тима влязоха в последните две минути от поредното продължение. Лидерът на домакините Георги Боянов изравни резултата с последователни точни изстрели от линията, като двата тима влязоха в последните 60 секунди игра при равенство - 90:90. Изключителна тройка на Боянов без почти никаква парабола доближи бургазлии до финала - 93:90 с оставащи 30 секунди на часовника. Именно Ловеча бе в основата на следващата акция в мача - нарушение в нападение срещу него от страна на Йордан Минчев и загубено притежание за Рилски спортист. Тъкър обаче не можа да подпечата победата на своя тим, но след това Чавдар Костов пък не успя да изравни със стрелбата си от тройката. Така бе отсъдено неспорстменско нарушение на Деян Карамфилов и всичко за лидера в редовния сезон приключи - краен резултат 95:90 и общ такъв 3-1 за Черноморец в серията.

ТИТУЛЯРНИ ПЕТИЦИ:

ЧЕРНОМОРЕЦ: Мунис Туту, Джордан Тъкър, Симено Лепичев, Георги Боянов, Макол Мойен

РИЛСКИ СПОРТИСТ: Деян Карамфилов, Чавдар Костов, Йордан Минчев, Александър Янев, Димаджио Уигинс


В категории: Спорт


18
Коментара
Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
18
Коментара по темата
18.
до 17
22.05.2023 14:29:27
0
1
Кво му обръщаш внимание на тоя , едва ли е влизал в зала ( най-много в някой фитнес),
17.
do 10
22.05.2023 11:31:20
0
2
Ай стига с глупавите ти презумпции насадено от футбола. Ай ти вкарай 2 тройки от мястото от което Ловеча ги засука с човек пред себе си. Едната тройка стана с обръщане от крачка и ефектна парабола, която посредствен играч не може да направи. Да, съгласен съм, че в решаващ момент имаше една лека подпирачка, но тя не оказа влияние в мача. Лудостта дойде в последните секунди на редовното време и в двете продължения. И сценарист да си, няма кой да то изиграе този сценарий.
16.
do 2
22.05.2023 11:26:48
0
1
Ти как мислиш ? Кой от Флагман си мислиш, че някога е гледал баскетбол ?
15.
Браво , браво !
21.05.2023 19:06:23
1
1
Форца акули ! Поиграйте в новата зала, че скоро от зала Бойчо Брънзов няма да има спомен. Едни строителни фирми са запретнали ръкави и потриват с чичака ръце .
14.
автор Флагман
21.05.2023 17:28:44
0
5
След изключително посредствените ви материали за баскетбол тези дни , решихте направо да копирате от Спортал! Това е по-добре отколкото да публикувате глупостите на попаднали за пръв път между кошовете джурналисти , редно е обаче да отбележите , че статията е от друг сайт , а не "автор " Флагман . И още нещо - баскетболните фенове са едни от най - интелигентните , това не са ви бойни спортове или щанги .
13.
Браво
21.05.2023 11:24:03
0
14
Отборът играе на и отвъд предела на възможностите си.
Друг е въпросът, че баскетболът е на посредствено ниво - много брак, липса на комбинации. Балкан са много силни отборно и ще трябва Черноморец да заиграе като тях. Дори и да не успеят направиха страхотен сезон. Поздравления!
12.
Ббояджжияя
21.05.2023 08:21:26
7
10
Аве нещо боята по пода се изтъркала дайте баданарката че мина гаранцията от 48 часа
11.
Бургас
21.05.2023 07:44:24
0
13
Голям мач! И в решителните моменти един докоснат от Бога Георги Боянов - Ловеча.
10.
....
21.05.2023 00:32:22
19
13
БАСИ ЧЕРНОТО ТОТО .
87 секунди до края на срещата , Рилецо води с 11 точки и ...
НБА на Щатите , ряпа да рупат.
9.
S
20.05.2023 23:55:44
17
13
Истината е че Рилски Спортист подари мача на Черноморец с 30 извършени нарушения лоши офанцизви решенеия в края на редовното време и само 60 процента успех от свободни хвърляния. Балкан ще презими Бургас понеже са с висок процент на стрелба от тройката и са по-добрият отбор !
Черноморец е на правилният път, но все още имат доста работа за вършене !
Успех и благодарности на Такър за сезона !!!
8.
Бури мечката
20.05.2023 22:54:47
2
28
Страхот мач на момчетата. ЧЕРНОМОРЕЦ ШАМПИОН
7.
бургазлия
20.05.2023 22:45:58
2
32
Браво, Черноморец! Браво и на публиката. Тя вдигна отбора на два пъти към обрат, когато това изглеждаше невъзможно. Това беше един от най-драматичните баскетболни мачове, които съм гледал изобщо! С вас ще сме и на финала!
6.
!:
20.05.2023 22:41:21
1
23
Много трудна работа някой от Флагман да знае имената на баскетболистите. Тях ги бива да снимат трупове и да се ровят в трагедията на хората. Пък и статията е грамотно написана.
5.
Браво акули
20.05.2023 22:39:03
1
36
Тъй като тук се публикува статия от Спортал Не мога да не публикувам този коментар на един фен от пловдив. В същата статия там. Който ме впечатли.
Бургазлии са шампиони във волейбола Ако станат и в баскетбола ще е сензация .Никога отбори извън софия не са го постигали това.
За съжеление въпреки че притежават може би най добрия стадион в българия .Футбола им е на трагично ниво
4.
Корумпе
20.05.2023 22:32:18
18
22
Като няма футбол,ви построихме една зала да отбием номера и да топнем човката все нещо оставихме,друг е въпросът на каква цена...
3.
F
20.05.2023 22:26:23
1
15
Отдавна го чакам тоя момент .Успех на финала.
2.
1919
20.05.2023 22:04:13
2
32
Ся последно, вие ли копирате от Спортал или Спортал от вас? Само Черноморец!
1.
брънзата
20.05.2023 22:01:03
1
32
уникално копиране на текста от спортал
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Гала отиде в подкаста на дъщеря си и призна, че е правила секс... Гала отиде в подкаста на дъщеря си и призна, че е правила секс... Не става ясно нито къде се е случило то, нито с кого, но подозренията, естествено, падат върху настоящата й половинка Стефан Как шеф Ангелов се завърна в кухнята на Хелс Китчън Как шеф Ангелов се завърна в кухнята на Хелс Китчън "Не ми се работи, не ми се готви, но това не е концерт пожелание. Важните сте вие. Затова продължаваме", заяви шефът Решават за извънредни мерки и обявяване на епидемия срещу коклюш Решават за извънредни мерки и обявяване на епидемия срещу коклюш Пик на заразените с коклюш се очаква в края на май Добра новина за столичани, метрото ще се разшири с още две станции в "Люлин" Добра новина за столичани, метрото ще се разшири с още две станции в "Люлин" "Метрополитен" обяви конкурс за строител на продължението към Околовръстния път Комисията "Митници" праща доклада си в прокуратурата, убедени са, че се доказало участието на Асен Василев Комисията "Митници" праща доклада си в прокуратурата, убедени са, че се доказало участието на Асен Василев Докладът е изпратен на прокуратурата  Красивата украинка Мария и най-голямата интригантка от "Ергенът" Криси останаха без рози Красивата украинка Мария и най-голямата интригантка от "Ергенът" Криси останаха без рози За сметка на това Екатерина получи две рози - една от срещата си с Алек и втора от вечерта на елиминациите Тя е любимка на шеф Ангелов, но снощи приключи с Хелс Китчън Тя е любимка на шеф Ангелов, но снощи приключи с Хелс Китчън За два месеца ти научи много. Симона, ти си детето чудо на Hells Kitchen. Ти изненада абсолютно всички, каза й шефа  Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето
„Розова луна“ над Флорида „Розова луна“ над Флорида Индианците наричали пълнолунието така, защото съвпадало с цъфтежа на първите пролетни цветя Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Бившият офицер от US разузнаването Скот Ритер пък заговори за „военен Шенген“ и за нападение на НАТО срещу Русия Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака 
Доц. Петър ЧОЛАКОВ, политолог Доц. Петър ЧОЛАКОВ, политолог Смяната на министрите, ясно показва, че има борба на различни интереси в остатъка от Сглобката Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори