×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Морският свят оживява в 120 кв. м светещи стенописи на крайбрежната алея в Приморско


19 Май 2023, Петък, 14:10 ч.
Автор: Флагман.бг

Официалната премиера е планирана за официалния празник на Приморско – 24 май

Стотици обитатели на морския свят са героите в мащабно “платно” с обща площ от над 120 кв. м, разположено по протежение на крайбрежната алея до малкия пристанищен кей с лодки в Приморско.

В стенописите с дължина 90 м оживяват както характерни за Черно море видове, така и по-екзотични гости от близки и далечни води – от познатите зарган, попче и барбун през любимите на децата делфини и косатки, до гигантски октоподи и зелени морски костенурки.

Проектът се реализира от младата художничка Цвети Асенова с подкрепата на Община Приморско, а споделеното послание е за опазване на фауната и флората в Черно море и световния океан. Работата по него започва през октомври 2022 година, като се очаква той да бъде изцяло завършен в началото на новия сезон, за да радва туристите в курорта.

“Идеята за приморските стенописи се роди спонтанно в един следобед и започнах да рисувам още през есента, въпреки че времето поднасяше някои предизвикателства. Положителните реакции на хората ме мотивираха да се върна още през пролетта и да продължа да работя, за да може любимото ми Приморско да посрещне лятото още по-красиво.”, разказва Цвети Асенова.

“Благодарна съм, че общината прегърна идеята ми, а много местни хора, рибари и моряци се включиха спонтанно, като ми помогнаха със снимки на различни риби и съвети.”, допълва тя.

В работата си като референция художничката използва различни източници – от научна литература до снимки и видеа в Интернет. В съответствие с екологичното послание на творбата тя използва само водоразтворими устойчиви бои, които не замърсяват околната среда. Приложени са различни техники, като неравностите на рисувателната повърхност също са интегрирани по органичен начин в стенописа, за да се постигне повече дълбочина и 3D-ефект.

Характерно за проекта е и използването на флуоресцентни бои за детайли от подводния свят. Пълната красота се разкрива именно на тъмно, благодарение на инсталираното от Община Приморско многоцветно LED осветление по протежение на стенописите. Когато то работи, се постига допълнителна дълбочина на образите, а при промяна на цвета се създава оптическа илюзия за движение на морските обитатели. Заради ниския разход на електроенергия, използването на тази технология също е в съответствие с екологичните ценности, залегнали в проекта.

“Благодарни сме на талантливата авторка за ентусиазма и любовта, които вложи в тази впечатляваща творба. За нас е чест да я подкрепим, за да може тя да блести с пълния си потенциал. Това ще е още една приятна изненада за посетителите на Приморско това лято, а лично аз съм убеден, че тя ще стане любима атракция за най-малките. Най-хубавото е, че освен красота, приморските стенописи ще ни научат на нещо ново за морския свят и ще ни накарат да се замислим дали се грижим достатъчно отговорно за него.”, сподели д-р Димитър Германов, кмет на Община Приморско.

Първите светлинни тестове на арт проекта са преминали успешно, като официалната премиера е планирана за официалния празник на Приморско – 24 май.

За Цвети Асенова

Цвети Асенова е възпитаничка на Национална художествена гимназия „Илия Петров“ в София. Веднага след завършването си реализира успешно първата си самостоятелна изложба „Капката пробива камъка, ако се наложи“ , като творбите в нея са основно на морска тематика с характерните елементи - лодки , крайбрежия и морска шир. “Обичам морето и тази тема е силно застъпена в творчеството ми. Още от дете, когато всяка ваканция посещавах Приморско, заедно с моето семейство, останах влюбена в този град. Винаги съм искала да остана да живея тук и да допринасям за развитието на града. Горда съм , че от две години имам жилище в Приморско и съм на път да сбъдна, и тази своя мечта с реализирането на моят проект със стенописи.”, споделя още младата художничка.




В категории: Приморско


2
Коментара
Андреа призна, че няма мъж
Андреа призна, че няма мъж 26/07/2024, Петък 19:59 2
Миле Китич пие като смок
Миле Китич пие като смок 26/07/2024, Петък 19:39 2
2
Коментара по темата
2.
*********
21.05.2023 06:11:47
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
1.
Георги Донков
19.05.2023 21:21:48
1
5
Графитите са нещо красиво, изкуство макар и улично-дело на "ръце" които имат талант!
В Големия град стоят красиво в подлези,на вълнолома до Морска гара и на всяко едно друго място обитавано от млади хора.
Ама що дирят у Ваше скапано село се питам Аз!?
Недейте копира всичко от най добрия град за живеене в България.... щото
на граждани ще заприличате"га си видите ушите без огледало".
Без това и селянията с портрети на български възрожденци редом до поп изпълнители ,кино звезди и загинали гмуркачи са осеяли камъните по тази алея от години наред-дело на някой повреден Кюприйски мозък.
Радост,за очите на бедния български турист от Радомирско, Пернишко и Радомирско дошъл при побратимите си лятоска отдаващ почит на това изкуство -докато чопли семки и "преживя" поетите калории от дюнерите, палачинките изядени по селската чаршия!
Оправете си разбитите улици в селото, направете достатъчно на брой паркоместа по време на издояването на бедния български турист лятоска в хотелите от Соца с пристроени нужници,култивирайте малко от малко а изкуството оставете на Нас!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шофьори, внимавайте! Дръзки крадци дебнат дали заключвате колите си в Бургас, двама вече изгоряха Шофьори, внимавайте! Дръзки крадци дебнат дали заключвате колите си в Бургас, двама вече изгоряха Близо 6 хиляди лева откраднали двама хитри бандити, но полицаите ги спипали Димчево става Палма де Майорка с най-луксозния си голф курорт в света Димчево става Палма де Майорка с най-луксозния си голф курорт в света Не в изкуствени водни басейни, а направо в Мандренското езеро тузарите ще разгръщат ударната зона на понтони Васил Киричев след сигнал до Флагман: Атака от конкуренцията е, защото съм успешен Васил Киричев след сигнал до Флагман: Атака от конкуренцията е, защото съм успешен Такъв случай с починал човек от жк. "Братя Миладинови" няма, никой не ми давал пари без да издам фактура, всичко е клевета, твърди управителят на погребална агенция „ВиваСват“ Ляв народен фронт ще обедини след броени часове над 15 партии за предстоящите избори Ляв народен фронт ще обедини след броени часове над 15 партии за предстоящите избори Очаква се левият блок по образец на Франция да приеме декларация   Това са кифличките на баба Станка за чудо и приказ Това са кифличките на баба Станка за чудо и приказ Тази рецепта е безотказно вкусна и лесна, няма да съжалявате ако пробвате! Явор Бахаров проговори за пиянска случка в Бургас Явор Бахаров проговори за пиянска случка в Бургас Аз ли съм единственият човек на тази земя, който е отишъл на купон, или съм единственият, който, след като се е почерпил, е задрямал на чист въздух на пейка, пита актьорът Поморийската художничка Нели Тодорова представя самостоятелна изложба в Бургас Поморийската художничка Нели Тодорова представя самостоятелна изложба в Бургас На нея ще бъдат показани различни по стилове и тематика картини, както и такива, непоказвани досега – съкровени и искрени Лиxвeнитe paвнищa и пo ĸpeдититe, и пo и дeпoзититe y нac ce ĸoлeбaят Лиxвeнитe paвнищa и пo ĸpeдититe, и пo и дeпoзититe y нac ce ĸoлeбaят Taĸa или инaчe, въпpocнитe ĸoлeбaния ca тoлĸoвa мaлĸи, чe ca пoчти нeзaбeлeжими ca oтдeлния ĸлиeнт, дoĸoлĸoтo нe влияят нa paзмepa нa внocĸитe пo oбcлyжвaнeтo нa дългa мy Ще се обърне в гроба: Вижте  какво се случва в замъка на Косьо Самоковеца Ще се обърне в гроба: Вижте какво се случва в замъка на Косьо Самоковеца Оказва се, че имотът на покойния контрабанден бос е много апетитна локация за куп звезди Нова измама в чалга средите, ползват името на Глория, за да опъват бръчки Нова измама в чалга средите, ползват името на Глория, за да опъват бръчки Фалшиви кадри обикалят социалните мрежи, създадени са чрез изкуствен интелект
Арестуваха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж Арестуваха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж Престъплението е станало на 14 май Могат ли смъртоносните вируси Шандипура и Нипа от Индия да стигнат до България Могат ли смъртоносните вируси Шандипура и Нипа от Индия да стигнат до България И двата могат да предизвикат енцефалит, като първият е опасен за децата, а другият засяга както малките, така и големите Бриджит Бардо скочи на Ердоган, ето какво писмо му написа Бриджит Бардо скочи на Ердоган, ето какво писмо му написа 89-годишната актриса призова да бъде оттеглен проектозакон за бездомните кучета Средната заплата в Сърбия вече е 855 евро Средната заплата в Сърбия вече е 855 евро В Белград средната заплата е 1075 евро, в Нови Сад - 982 евро, в Ниш - 813 евро Ад край бреговете на Филипините! Танкер с 1,4 млн. литра мазут потъна Ад край бреговете на Филипините! Танкер с 1,4 млн. литра мазут потъна Успяхме да спасим 16 от 17-те членове на екипажа, един от които е в неизвестност, заяви министърът на транспорта Джо Байдън: Време е да предам щафетата Джо Байдън: Време е да предам щафетата Американският президент каза, че се оттегля от кампанията в усилието си да защити демокрацията, поставяйки настрана личните си амбиции Арестуваха в Бодрум терорист, сложил бомба в колата на офицер в Москва Арестуваха в Бодрум терорист, сложил бомба в колата на офицер в Москва  При атентата вчера пострада и съпругата на руският военен  Гърците пропищяха: Туризмът излиза извън контрол Гърците пропищяха: Туризмът излиза извън контрол Броят на пристигащите през 2024 г. ще надхвърли миналогодишния рекорд от 35 милиона, което почти сигурно ще донесе още повече приходи от туристи след 10-процентно увеличение от 2023 г. спрямо 2022 г. Сравниха смяната на пола при деца с нацизма в интервю с Мъск Сравниха смяната на пола при деца с нацизма в интервю с Мъск Тези „хора“ трябва да бъдат вкарвани в затвора заради престъпленията си, смята милиардерът Полицай застреля жена, можела да го залее с вряла вода Полицай застреля жена, можела да го залее с вряла вода Байдън прати съболезнования на близките на чернокожата Соня Маси
Асен ГЕНОВ, анализатор Асен ГЕНОВ, анализатор Ваканцията на депутатите ще засили отвращението на хората Виц на деня Виц на деня Една жена се гледа в огледалото и казва на съпруга си:
- Чувствам се дебела и грозна, и сбръчкана. Имам нужда от комплимент.
- ОК, зрението ти е перфектно!
Виц на деня Виц на деня В аптеката:
- Може ли 20 презе*ватива?
- А торбичка ще желаете ли - пита аптекарката?
- Е, тя не е чак пък толкова грозна!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Прощавайте, защо сините сливи са червени?
- Защото са зелени!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори