×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Цивилни полицаи ще има в дискотеките в Слънчев бряг за баловете, с видеокамери ще следим показват ли се абитуриентите опасно от колите


Цивилни полицаи ще има в дискотеките в Слънчев бряг за баловете, с видеокамери ще следим показват ли се абитуриентите опасно от колите
Ще предприемем всички мерки за безопасност, но нека и родителите да посъветват децата си, че това е празник за тях и нека наистина си остане такъв, призова комисар Марин Димитров
18 Май 2023, Четвъртък, 10:31 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимка: Авторът

Ще има полицейски екипи в самия трафик на колоните, които ще се движат към местата за празнуване, а снимки от видеорегистраторите нарушителите ще получават и впоследствие

За мерките на ОДМВР-Бургас по повод организацията на Балове 2023, както на и манифестацията на 24 май в Бургас, в която се очаква да се включат между 10 и 11 хиляди участници, Флагман.бг разговаря с комисар Марин Димитров, началник на Отдел "Охранителна полиция и КАТ".

Комисар Марин Димитров работи в системата на МВР от 1992 г. като полицай в тогавашния СПОР, впоследствие структурата променя името си на „Борба с масови безредици“, след това става „Специализирано подразделение за охрана на масови безредици“ и последно – Сектор „Специализирани полицейски сили“ (СПС), преди да заеме настоящата длъжност като началник на Отдел „Охранителна полиция и КАТ“. Общият му стаж в системата е 30 години, започнал е от най-ниското ниво и е преминал през всички йерархични стъпала в структурата. Бил е командир на отделение, инспектор, началник на група, началник на сектор СПС през последните 6 години. От около 8 месеца комисар Марин Димитров е на длъжността началник на Отдел "Охранителна полиция и КАТ". За нея той е одобрен от директора на ОДМВР-Бургас, който преценява, че именно Марин Димитров има визията, качествата и уменията да стане част от ръководството на Областната дирекция.

- Комисар Димитров, близо 1800 абитуриенти ще изпрати Бургас през следващата седмица, каква ще бъде организацията за Балове 2023 тази година?

- Все още обсъждаме в работен вариант цялостния план за охраната и обезпечаване на сигурността на Балове 2023, тъй като следващата седмица ще мине под техния знак. Както споменахте, близо 1800 са абитуриентите от 22 училища, но само в празничния ден 24 май ще имаме 18 училища, които ще проведат своите абитуриентски балове. Преди това на определени места в града ще има събиране на абитуриентите, които ще бъдат изпращани от своите близки, приятели и роднини, преди да потеглят към празненството. Основно мястото на провеждане на баловете е к. к. Слънчев бряг. Местата, където ще се събират самите абитуриенти, в по-голямата част са в Морската градина – терасата на Морското казино, Пантеона, пред паметника на Пушкин. Абитуриенти ще се събират пред хотел „България“ и на площад „Тройката“. Някои от училищата ще правят събиранията си и в училищните дворове.

По-важната част от организацията е след като завършващите се съберат и трябва да потеглят към Слънчев бряг, да бъде осигурено безопасното придвижване, без да пречат на останалите участници в движението. За извеждането на потока от автомобили от самия град редложихме охранителни мерки на междуинституционална среща в Община Бургас в понеделник. Съгласувахме с тях планирания маршрут за изтегляне, предвид, че движението по бул. „24 Черноморски пехотен полк“ е затворено за ремонт в участъка от ул. „Панайот Волов“ до ул. „Места“. Предложихме вариант, при който колоните с коли и автобуси на абитуриенти да преминава през бул. „Демокрация“, бул. „Стефан Стамболов“, кръговото на хотел „Мираж“, кръговото на „МЕТРО“ и Северния обход в посока Слънчев бряг.

Освен това следващата седмица изцяло е под знака на абитуриентските балове, но по никакъв начин не неглижираме самия празник 24 май, в който през деня ще се проведе манифестация, а очакваната численост досега не е била никога. Ще се включат между 10 и 11 хиляди участници. Това за нас е сериозно мероприятие, което ще обезпечим и ще предприемем всички превантивни мерки.

- Как ще се осъществява контролът на скоростта, с която ще се придвижват абитуриентите? Ще бъдат ли конвоирани от полицейски патрули в началото и в края на колоната от коли, както през минали години?

- Тази година сме предвидили други методи, като вкарваме полицейски екипи в самия трафик на колоните от автомобили, които ще се движат за Слънчев бряг. Те ще осъществяват линеен контрол – ще има униформени с патрулни автомобили, мотоциклетисти на „Пътна полиция“, но едновременно с това ще има и цивилни автомобили с видеорегистратори, които ще бъдат част от трафика и в реално време ще могат да документират и заснемат начина на шофиране и най-вече абитуриенти, които си позволяват да излизат от прозорците на автомобилите, да се показват през шибидаците и да се придвижват, неспазвайки правилата за безопасност.

Стационарни камери с автомобили и триноги ще бъдат разположени на четири точки по трасето от Северния обход до Слънчев бряг, за да контролират скоростта на движение на автомобилите. На възлови кръстовища и пешеходни пътеки в Бургас също е предвиден контрол, за да не пречат колоните от автомобили с абитуриенти на придвижването на останалите граждани да се движат спокойно и безопасно.

- По какъв начин ще става санкционирането на нарушителите?

- Санкциите са описани в Закона за движение по пътищата. Дори да не се вземе отношение в момента на извършване, впоследствие преглеждаме записите на видеорегистраторите и ще има санкции за нарушителите. В края на празненствата, когато очакваме да има хора, които ще тръгнат да се прибират обратно, контролът ще бъде по същия начин.

Ще има проверки за алкохол и наркотици както тук на тръгване, така и в Слънчев бряг, а след това и на прибиране от баловете. Част от училищата ще провеждат баловете в Бургас и отново ще бъдат под контрол.

- Какви мерки са предвидени в самия Слънчев бряг – там абитуриентите празнуват цяла нощ, понякога остават и две вечери?

- Обединили сме нещата от тръгването от Бургас, пътя до Слънчев бряг и другите места, където ще отседнат да нощуват, както и заведенията, в които на по-късен етап ще продължат веселбите. Колегите от РУ-Слънчев бряг, подпомогнати от ОДМВР-Бургас с екипи на СПС и Жандармерията, ще имаме засилено присъствие в Слънчев бряг. Цивилни служители от криминална полиция ще присъстват вътре или ще бъдат в близост до нощните заведения, за да осъществяват контрол или най-малкото – ако те станат преки свидетели на нещо нерегламентирано, да уведомяват униформените да вземат отношение на момента.

- Ще има ли внезапни проверки в някои от тези заведения?

- Не сме планирали такива. При нас тактиката на проверяване на самите заведения е по друг начин. Преди всичко разчитаме първо да влизат цивилни служители, които да придобиват информация вътре от самото място с конкретика – лица, места. Според подадената информация от тях, ако преценим, че трябва да влезем на проверка, ще имаме конкретна насоченост за определеното място и конкретните хора. Влизаме, извършваме проверка и вземаме отношение, ако е необходимо.

- А къде могат да паркират родителите, приятелите, близките, които придружават абитуриентите в Бургас?

- Училищните настоятелства са запознати с възможностите за всеки роднина и близък, изпращащ абитуриент, да го остави на мястото и да се изтегли по най-бързия начин, за да не се получава задръстване. Има възможност да се използва паркингът на ул. „Гурко“, който е в близост до местата на изпращането на абитуриентите. Кръстовищата по маршрута ще бъдат обезпечени с униформени, които да подпомагат придвижването, но нека това зависи и от самите родители.

- Какъв е Вашият съвет към абитуриентите и техните родители, за да протекат нормално празненствата им, без да се запознаят с Вашите служители и да се превърнат в нарушители на закона?

- Контролът, който ние ще осъществяваме, ние ще го направим, но разчитаме и на родителите и от тяхна страна предварително да посъветват децата си, че това е един празник за тях и нека наистина си остане празник.


В категории: Бургас


Крадец на песни ли е Фики?
Крадец на песни ли е Фики? 25/04/2024, Четвъртък 10:40 2
България Всички новини
Свалиха Росен Желязков, изпратиха го с бурни овации Свалиха Росен Желязков, изпратиха го с бурни овации 129 депутати подкрепиха предложението за махането му като председател на парламента Корнелия Нинова зове ГЕРБ да не въвлича БСП в калните си пехливански борби с ПП-ДБ Корнелия Нинова зове ГЕРБ да не въвлича БСП в калните си пехливански борби с ПП-ДБ Бойко Борисов е част от най-голямото зло за България и затова отказах да съм председател на парламента, сподели тя Страхотна инициатива на децата от ДГ "Ален мак" Страхотна инициатива на децата от ДГ "Ален мак" Участниците почистиха парковите пространства в квартала, засадиха дръвчета и поставиха къщички за птички Кметът Димитър Николов съобщи добра новина - започва ремонт на най-окаяната улица в ж.к."Възраждане" Кметът Димитър Николов съобщи добра новина - започва ремонт на най-окаяната улица в ж.к."Възраждане" След цялостния ремонт на “Патриарх Евтимий” ще продължим и с останалите улици във “Възраждане”, каза Димитър Николов ИТН напусна пленарната зала заради фарса с Росен Желязков, сглобката и контрабандистите ИТН напусна пленарната зала заради фарса с Росен Желязков, сглобката и контрабандистите Станислав Балабанов уверява, че хората на Слави в парламента ще гласуват за оставката на парламентарния шеф, защото били истинска опозиция за разлика от ПП-ДБ Крадец на песни ли е Фики? Крадец на песни ли е Фики? Изпълнителят проговори за скандала с Мира  Маги Халваджиян се изложи като кифладжия с Ал Бано, не плати за преводач и... Маги Халваджиян се изложи като кифладжия с Ал Бано, не плати за преводач и... Ал Бано все пак се усети, че преводачът от италиански е аматьор и затова реши да мине предимно на английски език, макар и там преводът да не беше добър Честито! Очакват ни поне още 5-6 нови служебни правителства, обяви Борисов Честито! Очакват ни поне още 5-6 нови служебни правителства, обяви Борисов Честито на „Възраждане“, на БСП, ние се отървахме от ПП-ДБ, обяви Борисов Парламентът събра кворум, започва свалянето на Росен Желязков (на живо) Парламентът събра кворум, започва свалянето на Росен Желязков (на живо) Депутатите от ПП-ДБ все пак се появиха в пленарна зала  Докато жена му хубавее, той заприлича на старец Докато жена му хубавее, той заприлича на старец Последователите на двойката изглеждат доволни от подобен “отчет” и въпреки че в центъра на събитията най-често е нежната половинка, все пак и Петко съумява да се появи в някой кадър
Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него  Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Принц Луис стана на 6 години  Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса Козирогът и Телецът да си пазят парите, а Стрелецът да внимава с храната! Козирогът и Телецът да си пазят парите, а Стрелецът да внимава с храната! Хороскоп за деня – 25 април 2024, четвъртък Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори