×
София Парламентарни избори 2023 Личност на годината 2022 Местни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Откриха нелегални цигари и лекарства на „Капитан Андреево“
  • Няколко страни изпращат помощ на Украйна след разрушаването на Каховската ВЕЦ
  • Денков възложи на новите министри да проверят имало ли е злоупотреби за милиарди
  • Прокурорската колегия на ВСС отхвърли искането на Гешев да накаже Борислав Сарафов
  • Плувните басейни в Бургас отварят врати за предстоящия летен сезон
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Поморийското езеро – емблема на балнеолечението в България


25 Май 2023, Четвъртък, 11:30 ч.
Автор: Флагман.Бг

 

Проект № BG16M1OP002-3.008-0001, „ИНТЕГРИРАНИ МЕРКИ ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА ПРИНОС КЪМ ПОДДЪРЖАНЕ/ПОДОБРЯВАНЕ НА ПРИРОДОЗАЩИТНОТО СЪСТОЯНИЕ НА ВИДОВЕ И ТИПОВЕ ПРИРОДНИ МЕСТООБИТАНИЯ ОТ МРЕЖАТА НАТУРА 2000, ЦЕЛЯЩИ НАМАЛЯВАНЕ НА УСТАНОВЕНИ ЗАПЛАХИ И ВЛИЯНИЯ ЗА ВИДОВЕТЕ И МЕСТООБИТАНИЯТА НА ТЕРИТОРИЯТА НА МИГ ПОМОРИЕ“ е с бенефициент Община Поморие. Реализира се с финансовия принос на Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие по Приоритетна ос „НАТУРА 2000 и биоразнообразие“ на Оперативна програма „Околна среда” 2014 – 2020 г.

Чрез интегрираните мерки по Дейност 1 на проекта се постига намаляване на установени заплахи и влияния за видовете и местообитанията на целевата територия, в това число и чрез консолидираните мерки, насочени към отводняване/пренасочване на повърхностния поток от дъждовни (сладки) води от соленото Поморийско езеро и осъществяване на видеоконтрол на периметъра, което е в принос към по-добрата защита на влажната зона на езерото и увеличава спектъра на информиране и защита на видовете и местообитанията на територията на изброените защитени зони.

В резултат на изпълнението на кампанията в рамките на Дейност 2 на проекта, чрез различни информационни дейности и дейности за въвличане на заинтересованите страни беше привлечено вниманието на идентифицираните целеви аудитории и се създадоха предпоставки за по-широка обществена подкрепа, целяща смекчаване на антропогенните въздействия и заплахи върху целевите видове и местообитания във всички защитени зони на територията на МИГ Поморие. Като част от медийната кампания по проекта са създадени подходящи аудио-визуални продукти, адресиращи както всяка от трите целеви аудитории, разделени по възраст (деца и юноши на възраст 7-18 г.; младежи на възраст 19-29 г. и възрастни на възраст 30+ г.), така и в релевантни вид и формат спрямо предвидените канали на разпространение – ТВ и Радио медии.

За целите и възприемане на съдържанието от малката целева аудитория е създаден кратък сюжетен клип, адресиращ и акцентираш върху засегнатите в проекта въпроси относно целевите видове и природните местообитания в защитените зони от мрежата Натура 2000 на територията на МИГ Поморие. Със съдържанието на клипа може да се запознаете тук:

За възприемането на съдържанието от по-възрастните целеви аудитории (младежи и възрастни) е създадено интервю с кметът на Община Поморие г-н Иван Алексиев, от което под формата на трейлър е създаден кратък материал, разпространяван чрез регионална ТВ медия.

С цялото съдържание на интервюто може да се запознаете тук:

 

В изпълнение на Дейност 2 на проекта, също така, като част от информационните дейности, на 10 и 11 май 2023 г. са проведени три срещи с различни заинтересовани страни по проекта, а именно:

– местен бизнес, включително представители на предприятия, функциониращи на територията на МИГ Поморие и опериращи в релевантни икономически сектори, сред които: Сектор „Селско, горско и рибно стопанство“, Сектор „Добивна промишленост“, Сектор „Преработваща промишленост“ и Сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“;

– гражданско общество, включително представители на НПО сектора, ангажирани с екологични проблеми;

– местни и регионални власти, включително представители на релевантни административни структури, отговарящи за идентифицираните по проекта екологични проблеми.

По време на срещите, освен засегнатите теми и въпроси съгласно предвидените програми, участниците обсъдиха и проектни идеи, които да надградят резултатите от реализиращия се проект, както и бъдещи възможности за партньорства между различните заинтересовани страни чрез прилагане на инструмента за интегрирани териториални инвестиции, актуален за програмен период 2021-2027 г. На тази основа е поставено добро начало за бъдещо обединяване на усилията и утвърждаване на по-широко сътрудничество между заинтересованите страни, като механизъм за осигуряване на принос към подобряване на екологичното състояние в региона, включително и на защитените територии на МИГ Поморие.

В рамките на Дейност 3 по проекта са осигурени специализирани услуги за изпълнение проекта, в това число: експертна помощ и мониторинг, включително изготвяне на Финален доклад „Резултати от проведени наблюдения (мониторинг) на видове и местообитания, подлежащи на мониторинг на територията на МИГ Поморие“. Проучена е ролята на антропогенното влияние върху целевите видове и местообитания във всички защитени зони на територията на МИГ Поморие, установените типове въздействия и заплахи за целевите видове, в това число:

•                  Обикновена блатна костенурка;

•                  Южен гребенест тритон и

•                  Червенокоремна бумка,

във връзка с установени заплахи и показателите за оценка на природозащитното състояние на ниво защитена зона на територията на МИГ Поморие, както следва:

•                  Пожари;

•                  Замърсяване;

•                  Общи въздействия и заплахи за видовете.

Проектът прилага интегриран подход и комплексни мерки, водещи до по-добро опазване и подобряване на природозащитно състояние на животински видове и природни местообитания в следните четири защитени зони от мрежата Натура 2000 в рамките на териториалния обхват на МИГ Поморие, в които се реализира изпълнението на предвидените в проекта дейности, както следва:

1. BG0000151 Айтоска планина;

2. BG0000574 Ахелой-Равда-Несебър;

3. BG0000133 Камчийска и Еменска планина;

4. BG0000620 Поморие.

Този документ е създаден в рамките на проект № BG16M1OP002-3.008-0001„ИНТЕГРИРАНИ МЕРКИ ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА ПРИНОС КЪМ ПОДДЪРЖАНЕ/ПОДОБРЯВАНЕ НА ПРИРОДОЗАЩИТНОТО СЪСТОЯНИЕ НА ВИДОВЕ И ТИПОВЕ ПРИРОДНИ МЕСТООБИТАНИЯ ОТ МРЕЖАТА НАТУРА 2000, ЦЕЛЯЩИ НАМАЛЯВАНЕ НА УСТАНОВЕНИ ЗАПЛАХИ И ВЛИЯНИЯ ЗА ВИДОВЕТЕ И МЕСТООБИТАНИЯТА НА ТЕРИТОРИЯТА НА МИГ ПОМОРИЕ“, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Оперативна програма  „Околна среда“ 2014-2020 г. Цялата отговорност за публикацията се носи от Община Поморие и при никакви обстоятелства не може да се счита, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОПОС 2014-2020 г.“


В категории: Поморие


Най-грижовните зодии
Най-грижовните зодии 07/06/2023, Сряда 21:20 0
България Всички новини
5 ключови разлика между стойностните и самовлюбените мъже 5 ключови разлика между стойностните и самовлюбените мъже Ето кои са те Как да започнете от нулата след развод Как да започнете от нулата след развод Браковете често се разпадат, защото само любовта не е достатъчна Най-грижовните зодии Най-грижовните зодии Вижте кои са те Рецепта за гювече на тиган Рецепта за гювече на тиган Знаете ли как се приготвя гювече, но не във фурна, а на тиган - вече знаете Как и защо са убити Теодора Бахлова и Юмер Мехмед – подробна хронология (II) Как и защо са убити Теодора Бахлова и Юмер Мехмед – подробна хронология (II) Това е най-разтърсващата кървава трагедия от началото на този век, единодушни са полицаи и прокурори Не яжте тези плодове, ако сте на диета Не яжте тези плодове, ако сте на диета Има няколко причини, поради които тялото иска сладки плодове Общият доход на домакинствата нараства с 18%, отчита социалното министерство Общият доход на домакинствата нараства с 18%, отчита социалното министерство Това показват данните от информационния бюлетин Премиерът Денков назначи двама зам.-министри - на МВР и на отбраната Премиерът Денков назначи двама зам.-министри - на МВР и на отбраната Вижте кои са Очакваме Рашков като шеф на КПКОНПИ и завръщането на Божков и Василев Очакваме Рашков като шеф на КПКОНПИ и завръщането на Божков и Василев Въпрос на време е, бъдете сигурни, защото няма вътрешни борби в душите и умовете на нашите избраници Спасиха еленче, паднало в напоителен канал  Спасиха еленче, паднало в напоителен канал  Операцията продължи час и половина
Убийственото първо предаване на Такър Карлсън в Туитър загатна кой взриви язовира в Украйна и какво крият в САЩ* Убийственото първо предаване на Такър Карлсън в Туитър загатна кой взриви язовира в Украйна и какво крият в САЩ* Средностатистическия ви овчар в северен Таджикистан знае добре кой взриви Северен поток II. То е очевидно. Мисли ли овчарят, че някакъв слаб пич в рокля е момиче? Хаха, стига бе. Издирван от Европол за изпиране на 250 млн. евро е арестуван в Гърция Издирван от Европол за изпиране на 250 млн. евро е арестуван в Гърция Мъжът е прал пари от името на най-големите престъпници в света Папа Франциск приет в болница за операция Папа Франциск приет в болница за операция Операцията се налага заради риск от запушване на червата, обяви Ватиканът Алкохол менте взе 30 жертви в Русия Алкохол менте взе 30 жертви в Русия Общо 90 са пострадалите до момента Белгийската полиция обискира офисите на двама евродепутати Белгийската полиция обискира офисите на двама евродепутати И двамата заподозрени коментираха, че са невинни Червен залез в САЩ заради горските пожари в Канада Червен залез в САЩ заради горските пожари в Канада Властите призоваха хората с дихателни проблеми, възрастните и най-малките да не излизат от домовете си Воден ад край Херсон след взрива на язовир „Каховка”, тръбят за бум на зарази Воден ад край Херсон след взрива на язовир „Каховка”, тръбят за бум на зарази Руснаци обстрелваха областния град по време на евакуацията, ранени са полицаи Руски ракети разрушиха стената на язовир "Нова Каховка", евакуират 10 селища Руски ракети разрушиха стената на язовир "Нова Каховка", евакуират 10 селища Ударът е бил нанесен с реактивна система за залпов огън „Олха“ Експлозия разруши стената на язовир Нова Каховка Експлозия разруши стената на язовир Нова Каховка Украинският президент Володимир Зеленски свиква извънредно заседание на Съвета за сигурност Излъчиха фалшиво обръщение на Путин по руски радиостанции Излъчиха фалшиво обръщение на Путин по руски радиостанции Кремъл обясни, че става въпрос за хакерска атака
Любен Дилов - син Любен Дилов - син Среща с естествения интелект на Иван Гешев промени решението на Нинова за правителство Виц на деня Виц на деня - Може ли да пробвам полата на витрината?
- Г-жо, имаме пробна но щом настоявате...
Виц на деня Виц на деня - Занимавате ли се със спорт?
- С*ксът брои ли се?
- Естествено!
- Не се занимавам.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Изречението "Размерът няма значение" е толкова утешителено за мъжете, колкото "Вътрешната красота е най-важна" за жените.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори
Flagman.bg използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и да анализира трафика към сайта.Научете повече