×
София Парламентарни избори 2023 Личност на годината 2022 Местни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Започват проверки в цялата страна на компаниите за бързи кредити
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Поморийското езеро – важна спирка по пътя на птиците "Via Pontica"


25 Май 2023, Четвъртък, 11:40 ч.
Автор: Флагман.Бг

 

Поморийското езеро е солена лагуна, използвана от хилядолетия за добив на сол. Уникалните природни дадености на нашето Черноморско крайбрежие, в съчетание с традиционните човешки дейности са оформили една уникална екосистема, дом на много редки и застрашени видове птици, животни и растения.

В района на Поморийско езеро се срещат 268 вида птици, което го нарежда на трето място по богатство на птиците сред всички защитени територии в България. Най-значими са гнездещите популации на гривеста рибарка, саблеклюн, кокилобегач, морски дъждосвирец, бял ангъч и други. Езерото е важно също така за зимуващи пеликани и други водолюбиви птици. То представлява важна спирка по пътя на миграция на птиците, който преминава над цялото българско черноморско крайбрежие и е известен с името „Via Pontica”.

Макар че Поморийско езеро е известно най-вече със своето значение като местообитание на водолюбиви птици, то също така е дом на защитени видове земноводни и влечуги. Това беше доказано с нови проучвания през последните две години. В следководните басейни и отводнителните канали по периферията на езерото бяха потвърдени популациите на южен гребенест тритон, червенокоремна бумка, обикновена блатна костенурка, а също така и нов за зоната вид, пъстър смок.

Високата соленост на водата и специфичните видове планктон, които обитават езерото, са причините за образуването на известната поморийска лечебна кал. Тя представлява богата на органични вещества утайка, която се отлага на дъното на езерото и се запазва там благодарение на високата концентрация на сол. Лечебната кал е важен ресурс за развитие на туризма в град Поморие, но бъдещето на този ресурс е застрашено от нарушаването на крехкия баланс в езерната екосистема.

Природната ценност на Поморийско езеро и неговите ползи за хората на Поморие са застрашени от едни и същи заплахи:

  • Понижаване на солеността на Поморийско езеро поради приток на дъждовни води;
  • Замърсяване с незаконно изхвърляни битови и строителни отпадъци;
  • Разделяне (фрагментация) на местообитанията на защитените видове животни при изграждането и разширяването на пътища;
  • Замърсяване на водите;
  • Риск от пожари;
  • Безпокойство на гнездящите птици и бракониерство;

Поморийско езеро се стопанисва като защитена територия с цел да съхрани своето богато природно наследство. Езерото е едно от десетте рамсарски места в България. Това са най-ценнте в света езера, блата и други водоеми, които приютяват богато разнообразие от защитени видове растения и животни. Също така, езерото е обявено за защитена зона „Поморие”, част от Европейската мрежа „Натура 2000”.

Освен Поморийско езеро, в близост до гр. Поморие са разположени и други защитени зони от „Натура 2000”, Камчийска и Еменска планина, Айтоска планина, Ахелой-Равда-Несебър. Макар и различни по своя характер, тези територии също са дом на много защитени видове растения и животни.    

За да запази всички тези природни ценности, Община Поморие реализира Проект № BG16M1OP002-3.008-0001, „Интегрирани мерки за осигуряване на принос към поддържане/подобряване на природозащитното състояние на видове и типове природни местообитания от мрежата натура 2000, целящи намаляване на установени заплахи и влияния за видовете и местообитанията на територията на МИГ Поморие“, който се осъществява с финансовия принос на Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие по Приоритетна ос „НАТУРА 2000 и биоразнообразие“ на Оперативна програма „Околна среда” 2014 – 2020 г.

В рамките на медийната кампания по Дейност 2 на проекта е създаден кратък сюжетен клип, адресиращ поставените въпроси. Със съдържанието му може да се запознаете на следния линк: 

Поморийскоте езеро е и дом на защитени видове земноводни и влечуги, сред които:

Червенокоремна бумка (Bombina bombina)
Обикновена блатна костенурка (Emys orbicularis)
Южен гребенест тритон (Triturus karelinii)

Този документ е създаден в рамките на проект № BG16M1OP002-3.008-0001„ИНТЕГРИРАНИ МЕРКИ ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА ПРИНОС КЪМ ПОДДЪРЖАНЕ/ПОДОБРЯВАНЕ НА ПРИРОДОЗАЩИТНОТО СЪСТОЯНИЕ НА ВИДОВЕ И ТИПОВЕ ПРИРОДНИ МЕСТООБИТАНИЯ ОТ МРЕЖАТА НАТУРА 2000, ЦЕЛЯЩИ НАМАЛЯВАНЕ НА УСТАНОВЕНИ ЗАПЛАХИ И ВЛИЯНИЯ ЗА ВИДОВЕТЕ И МЕСТООБИТАНИЯТА НА ТЕРИТОРИЯТА НА МИГ ПОМОРИЕ“, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Оперативна програма  „Околна среда“ 2014-2020 г. Цялата отговорност за публикацията се носи от Община Поморие и при никакви обстоятелства не може да се счита, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОПОС 2014-2020 г.“


В категории: Поморие


Флагман.БГ Завръща ли се людизмът? Завръща ли се людизмът? 03/06/2023, Събота 16:30 0
Джуди срещна Тръмп
Джуди срещна Тръмп 03/06/2023, Събота 15:00 0
България Всички новини
Платформа за леки автомобили се обърна край Слънчев бряг Платформа за леки автомобили се обърна край Слънчев бряг Няма данни за пострадали  150 деца чакат за сърдечна операция 150 деца чакат за сърдечна операция Листата на чакащите постоянно расте България ще има два медицински хеликоптери до месец България ще има два медицински хеликоптери до месец Асен Меджидиев пожела новият здравен министър да завърши успешно поръчката И малкият син на „розовата“ актриса Диана Габровска стана футболист, заминава на турнир в Приморско И малкият син на „розовата“ актриса Диана Габровска стана футболист, заминава на турнир в Приморско Страшно много се гордеем с успехите на децата. Трудът дава резултати и се надяваме занапред на още много триумфи, споделя Диана Киевски медии: В България разобличиха мошеничества с украинските бежанци Киевски медии: В България разобличиха мошеничества с украинските бежанци Става въпрос за двойни регистрации и настаняване на хора над максималния капацитет на хотелите Осми сме в ЕС по пиене Осми сме в ЕС по пиене Няколко държави обмислят предупредителни надписи върху бутилките с алкохол МВР обяви тревожна статистика за високата скорост в населените места МВР обяви тревожна статистика за високата скорост в населените места Данните са събирани на 282 локации на територията на страната Край на цветните чадъри в центъра на Бургас, как бизнесът приема новата наредба Край на цветните чадъри в центъра на Бургас, как бизнесът приема новата наредба Тя ще важи за преместваемите обекти по основните улици на града Явор Гечев за украинския внос: Кризите не са овладени Явор Гечев за украинския внос: Кризите не са овладени Според него ЕС не е достатъчно прецизен и бърз в взимането на решения Народните представители Константин Бачийски и Даниела Божинова с приемна в Бургас Народните представители Константин Бачийски и Даниела Божинова с приемна в Бургас
В САЩ посегнаха и на Библията, въвеждат тежка забрана В САЩ посегнаха и на Библията, въвеждат тежка забрана Светото писание пращяло от секс, вулгарност и насилие И просто така - всичко за събирането на Ким Катрал и Сара Джесика Паркър И просто така - всичко за събирането на Ким Катрал и Сара Джесика Паркър Ще видим отново Саманта Джоунс на екран Вицепрезидентът на ЕП: България е написала домашното си за Шенген Вицепрезидентът на ЕП: България е написала домашното си за Шенген Според Евелин Регнер няма пречки пред членството на страната ни Зеленски: Украйна е готова да започне контраофанзивата си Зеленски: Украйна е готова да започне контраофанзивата си Вярваме силно, че ще успеем, заяви той Ето колко са повишени цените на плажовете в Гърция Ето колко са повишени цените на плажовете в Гърция Навсякъде това лято се наблюдава поскъпване на плажните услуги Прецедент! Франция забрани полетите на кратки разстояния Прецедент! Франция забрани полетите на кратки разстояния Под ударите попадат полети от Париж до Нант, Бордо и Лион Газът по „Турски поток“ спира Газът по „Турски поток“ спира Причината е планирана профилактика Италианци готвят стачка, ако не се овладеят цените на пастата Италианци готвят стачка, ако не се овладеят цените на пастата Заплахата предизвика спешно заседания на правителството Ад: 280 жертви при катастрофа между два влака в Индия Ад: 280 жертви при катастрофа между два влака в Индия Над 900 души са пострадали, очаква се броят на загиналите да се увеличава 61-годишна учителка давала уроци по секс на тийнейджър 61-годишна учителка давала уроци по секс на тийнейджър Обяснявала на младежа, че се учи от истинска жена
Гълъб ДОНЕВ, служебен премиер Гълъб ДОНЕВ, служебен премиер Да се погрижим за счетоводните записи на държавата Виц на деня Виц на деня - Излез, подъл сърахливецо! Стани и се бий!
- Марийке, престани да ми крещиш в гащите. Изобщо не е възбуждащо.
Виц на деня Виц на деня Баба се кара на внучката:
- Къде си хукнала така, ма?
- На купон.
- Бърже да си сложиш гащи!
- Бабо, ти на опера като ходиш, слагаш ли си тапи в ушите?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Казват, че пътят към сърцето на мъжа минава през стомаха. Това е северният път, има и южен.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори
Flagman.bg използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и да анализира трафика към сайта.Научете повече