×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
 • Продаваме двойно повече царевица на китайския пазар
 • НАП запорира 13 имота на Ивелин Михайлов от „Величие“
 • С 30% поскъпва водата в София за три години
 • Владимир Путин кацна в Северна Корея
 • Джокович ще играе на Олимпиадата
 • Хусите потопиха втори кораб в Червено море
 • На 19 юни православната ни църква почита паметта на Паисий Хилендарски
 • Байдън улеснява гражданството на мигранти, сключили брак с американци
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Поморийското езеро – важна спирка по пътя на птиците "Via Pontica"


25 Май 2023, Четвъртък, 11:40 ч.
Автор: Флагман.Бг

 

Поморийското езеро е солена лагуна, използвана от хилядолетия за добив на сол. Уникалните природни дадености на нашето Черноморско крайбрежие, в съчетание с традиционните човешки дейности са оформили една уникална екосистема, дом на много редки и застрашени видове птици, животни и растения.

В района на Поморийско езеро се срещат 268 вида птици, което го нарежда на трето място по богатство на птиците сред всички защитени територии в България. Най-значими са гнездещите популации на гривеста рибарка, саблеклюн, кокилобегач, морски дъждосвирец, бял ангъч и други. Езерото е важно също така за зимуващи пеликани и други водолюбиви птици. То представлява важна спирка по пътя на миграция на птиците, който преминава над цялото българско черноморско крайбрежие и е известен с името „Via Pontica”.

Макар че Поморийско езеро е известно най-вече със своето значение като местообитание на водолюбиви птици, то също така е дом на защитени видове земноводни и влечуги. Това беше доказано с нови проучвания през последните две години. В следководните басейни и отводнителните канали по периферията на езерото бяха потвърдени популациите на южен гребенест тритон, червенокоремна бумка, обикновена блатна костенурка, а също така и нов за зоната вид, пъстър смок.

Високата соленост на водата и специфичните видове планктон, които обитават езерото, са причините за образуването на известната поморийска лечебна кал. Тя представлява богата на органични вещества утайка, която се отлага на дъното на езерото и се запазва там благодарение на високата концентрация на сол. Лечебната кал е важен ресурс за развитие на туризма в град Поморие, но бъдещето на този ресурс е застрашено от нарушаването на крехкия баланс в езерната екосистема.

Природната ценност на Поморийско езеро и неговите ползи за хората на Поморие са застрашени от едни и същи заплахи:

 • Понижаване на солеността на Поморийско езеро поради приток на дъждовни води;
 • Замърсяване с незаконно изхвърляни битови и строителни отпадъци;
 • Разделяне (фрагментация) на местообитанията на защитените видове животни при изграждането и разширяването на пътища;
 • Замърсяване на водите;
 • Риск от пожари;
 • Безпокойство на гнездящите птици и бракониерство;

Поморийско езеро се стопанисва като защитена територия с цел да съхрани своето богато природно наследство. Езерото е едно от десетте рамсарски места в България. Това са най-ценнте в света езера, блата и други водоеми, които приютяват богато разнообразие от защитени видове растения и животни. Също така, езерото е обявено за защитена зона „Поморие”, част от Европейската мрежа „Натура 2000”.

Освен Поморийско езеро, в близост до гр. Поморие са разположени и други защитени зони от „Натура 2000”, Камчийска и Еменска планина, Айтоска планина, Ахелой-Равда-Несебър. Макар и различни по своя характер, тези територии също са дом на много защитени видове растения и животни.    

За да запази всички тези природни ценности, Община Поморие реализира Проект № BG16M1OP002-3.008-0001, „Интегрирани мерки за осигуряване на принос към поддържане/подобряване на природозащитното състояние на видове и типове природни местообитания от мрежата натура 2000, целящи намаляване на установени заплахи и влияния за видовете и местообитанията на територията на МИГ Поморие“, който се осъществява с финансовия принос на Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие по Приоритетна ос „НАТУРА 2000 и биоразнообразие“ на Оперативна програма „Околна среда” 2014 – 2020 г.

В рамките на медийната кампания по Дейност 2 на проекта е създаден кратък сюжетен клип, адресиращ поставените въпроси. Със съдържанието му може да се запознаете на следния линк: 

Поморийскоте езеро е и дом на защитени видове земноводни и влечуги, сред които:

Червенокоремна бумка (Bombina bombina)
Обикновена блатна костенурка (Emys orbicularis)
Южен гребенест тритон (Triturus karelinii)

Този документ е създаден в рамките на проект № BG16M1OP002-3.008-0001„ИНТЕГРИРАНИ МЕРКИ ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА ПРИНОС КЪМ ПОДДЪРЖАНЕ/ПОДОБРЯВАНЕ НА ПРИРОДОЗАЩИТНОТО СЪСТОЯНИЕ НА ВИДОВЕ И ТИПОВЕ ПРИРОДНИ МЕСТООБИТАНИЯ ОТ МРЕЖАТА НАТУРА 2000, ЦЕЛЯЩИ НАМАЛЯВАНЕ НА УСТАНОВЕНИ ЗАПЛАХИ И ВЛИЯНИЯ ЗА ВИДОВЕТЕ И МЕСТООБИТАНИЯТА НА ТЕРИТОРИЯТА НА МИГ ПОМОРИЕ“, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Оперативна програма  „Околна среда“ 2014-2020 г. Цялата отговорност за публикацията се носи от Община Поморие и при никакви обстоятелства не може да се счита, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОПОС 2014-2020 г.“


В категории: Поморие


Тайланд иска членство в БРИКС
Тайланд иска членство в БРИКС 20/06/2024, Четвъртък 20:00 2
Флагман.БГ Предстои двудневен Рибен фест в Поморие Предстои двудневен Рибен фест в Поморие 20/06/2024, Четвъртък 18:40 0
Флагман.БГ Линда Петкова търси сладкар, дава 10 лв. на час Линда Петкова търси сладкар, дава 10 лв. на час 20/06/2024, Четвъртък 17:20 12
България Всички новини
Извънредно! Жестоко убийство в Бургас, мъж намушка приятелката си пред детето им и се самоуби Извънредно! Жестоко убийство в Бургас, мъж намушка приятелката си пред детето им и се самоуби Все още се издирва и ножът, с който е убита жената Пияни до козирката австралийски граждани потрошиха рент-а карска кола, не казват кой е бил зад волана Пияни до козирката австралийски граждани потрошиха рент-а карска кола, не казват кой е бил зад волана Чужденците катастрофирали на пътя Бургас-Созопол, в района на бензиностанция „Петрол” Гордост за Бургас! Павел Бангеев спечели стипендия за елитен колеж в Лондон Гордост за Бургас! Павел Бангеев спечели стипендия за елитен колеж в Лондон Той е от изявените бургаски деца и многократно е награждаван от кмета Димитър Николов Голяма придобивка за българската история! Ценни архиви се появиха в Интернет платформа Голяма придобивка за българската история! Ценни архиви се появиха в Интернет платформа Сред обнародваните документи са писмата от Данаил Попов до Иван Драсов и обратно за предателството на Левски Предстои двудневен Рибен фест в Поморие Предстои двудневен Рибен фест в Поморие Събитието започва в 18.00 часа с представяне на кулинарната книга „Кухнята на баба и проклетото ѝ внуче“ Кметът на Царево Марин Киров бе официален гост на научна конференция, посветена на чл.-кор проф. д-р Александър Янков Кметът на Царево Марин Киров бе официален гост на научна конференция, посветена на чл.-кор проф. д-р Александър Янков Във форума като специални гости участват представляващият Висшия съдебен съвет съдия Боян Магдалинчев, конституционният съдия проф. д.ю.н. Атанас Семов У нас алкохолът и цигарите най-евтини от целия ЕС У нас алкохолът и цигарите най-евтини от целия ЕС Най-високите ценови равнища са регистрирани в Дания Със 140 млн.лв. търсят кой да изгради дългоочаквания южен обход на бургаския жк „Меден рудник” Със 140 млн.лв. търсят кой да изгради дългоочаквания южен обход на бургаския жк „Меден рудник” За този проект се говори още от 2018 г. и вече можеше да е готов, ако не беше пандемията и политическата нестабилност Електроразпределение Юг обезопаси за птиците над 1350 стълба от мрежата в района на Бургас Електроразпределение Юг обезопаси за птиците над 1350 стълба от мрежата в района на Бургас Дружеството изпълнява и дейности за подземно полагане на общо 55 км въздушни електропроводи Линда Петкова търси сладкар, дава 10 лв. на час Линда Петкова търси сладкар, дава 10 лв. на час Около великденските празници сладкарницата на Петкова предизвика големи спорове в мрежата заради цените, които беше сложила за козунаци
Тайланд иска членство в БРИКС Тайланд иска членство в БРИКС "Надяваме се на позитивна обратна връзка и да бъдем приети за член още на следващата среща" Руски ракети поразиха украинска електроцентрала Руски ракети поразиха украинска електроцентрала Има и трима ранени при атаката Летящи хлебарки превзеха Гърция Летящи хлебарки превзеха Гърция Местните власти правят всичко възможно да се справят с проблема И Кипър ще забрани мобилните телефони в училище И Кипър ще забрани мобилните телефони в училище У нас отделни училища също започнаха да въвеждат ограничения Голям пожар край Атина, евакуираха две села и затвориха магистрала Голям пожар край Атина, евакуираха две села и затвориха магистрала Деца са били евакуирани от летни лагери в Източна Атика Путин пристигна във Виетнам Путин пристигна във Виетнам Съединените щати разкритикуваха властите в Ханой, не трябвало да дават платформа за насърчаване на неговата агресивна война Ще посрещнат ли лятото в ареста природозащитниците, които напръскаха със спрей Стоунхендж Ще посрещнат ли лятото в ареста природозащитниците, които напръскаха със спрей Стоунхендж Лятното слънцестоене се отбелязва край Стоунхендж Ще изберат ли Великобритания първия AI-депутат Ще изберат ли Великобритания първия AI-депутат Стив вече е вписан в бюлетината, кандидатира като независим Легендарни рокаджии отказаха на "Величие" заради полк. Марков, нарекъл възрожденците ни "въшльовци" Легендарни рокаджии отказаха на "Величие" заради полк. Марков, нарекъл възрожденците ни "въшльовци" Осквернена е каузата, за която работим повече от четвърт век, обявиха от Епизод Екоактивисти напръскаха Стоунхендж с оранжева боя Екоактивисти напръскаха Стоунхендж с оранжева боя Паметникът в Южна Англия е част от световното наследство на ЮНЕСКО
Георги БЛИЗНАШКИ Георги БЛИЗНАШКИ Рая Назарян да не е царицата, заради която започва Троянската война?

Виц на деня Виц на деня - Добър ден! Нямам интернет.
- С рутер ли сте?
- Не. С баджанака сме.
Виц на деня Виц на деня На сватба. Млад метълист към DJ:
- Пусни нещо за пого!
След минута.
- Специално за Пого и компания - Софи Маринова...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Масово сбиване на две враждуващи фамилии в циганската махала, ескалира в сватба.Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори