×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Продаваме двойно повече царевица на китайския пазар
  • НАП запорира 13 имота на Ивелин Михайлов от „Величие“
  • С 30% поскъпва водата в София за три години
  • Владимир Путин кацна в Северна Корея
  • Джокович ще играе на Олимпиадата
  • Хусите потопиха втори кораб в Червено море
  • На 19 юни православната ни църква почита паметта на Паисий Хилендарски
  • Байдън улеснява гражданството на мигранти, сключили брак с американци
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кои професии изкуственият интелект няма да отнеме


Кои професии изкуственият интелект няма да отнеме
На прага сме на нова технологична революция, която ще промени пазара на труда
11 Май 2023, Четвъртък, 20:31 ч.
Автор: Флагман

Все още има неща, на които AI не е способен - задачи, които изискват ясно изразени човешки качества, като емоционална интелигентност и нестандартно мислене

Дискусиите за изкуствения интелект, който ще замени човешката работна сила, стават все по-разпалени през последните седмици. Според експерти обаче, има някои професии, които AI няма начин да заеме - поне за известно време, пише BBC.

От началото на индустриалната революция съществуват заплахи, че новите машини - от механизирани тъкачни станове до микрочипове - ще изместят работните места на хората.

В по-голямата си част, ние надделяваме.

Сега, с повсеместното разпространение на изкуствения интелект на хоризонта, заплахата започва да се осъзнава: роботите наистина са тук, за да ни вземат работни места.

В доклад на Goldman Sachs от март 2023 г. се оценява, че AI, способен да генерира съдържание, може да върши една четвърт от цялата работа, която в момента се извършва от хората.

В доклада се отбелязва още, че в Европейския съюз и САЩ 300 милиона работни места могат да бъдат загубени заради автоматизацията. И това може да бъде ужасно, казва Мартин Форд, автор на книгата "Правилото на роботите: как изкуственият интелект ще промени всичко".

"Не става дума само за отделни хора, а за доста системни проблеми", казва той.

"Това може да се случи на много служители, доста внезапно, потенциално по едно и също време. И ще има последици не само за тези хора, но и за цялата икономика.", допълва Мартин Форд.

За щастие, не всички новини са лоши.

Експертите предупреждават с една уговорка: все още има неща, на които AI не е способен - задачи, които изискват ясно изразени човешки качества, като емоционална интелигентност и нестандартно мислене.

А преминаването към длъжности, които съсредоточават тези умения, може да намали вероятността да бъдем заменени.

"Мисля, че в обозримо бъдеще ще има три категории професии, които ще бъдат относително изолирани", смята Форд. "Първата ще бъде работата, която е наистина творческа, а не по шаблон; тази, която наистина предлага нови идеи и създава нещо ново."

Това не означава непременно, че всички професии, които се считат за "творчески", са защитени.

Всъщност професии, свързани с графичния дизайн и визуалното изкуство, могат да бъдат сред първите, които ще изчезнат; основни алгоритми могат да насочат бот да анализира милиони изображения, което позволява на изкуствения интелект да овладее естетиката мигновено.

Но има известна сигурност и в други видове творчество, казва Форд: "в науката, медицината и правото... хората, чиято работа е да измислят нова правна стратегия или бизнес стратегия. Мисля, че там ще продължи да има място за човешките същества".

Професиите в областта на правото ще останат защитени

Втората изолирана категория, продължава той, са професиите, които изискват сложни междуличностни отношения.

Той посочва медицинските сестри, бизнес консултантите и разследващите журналисти. Това са професии, "при които е необходимо много дълбоко разбиране на хората. Мисля, че ще мине много време, преди изкуственият интелект да има способността да взаимодейства по начини, които наистина изграждат взаимоотношения", убеден е Форд.

Медицинските сестри също може да се чувстват сигурни. ИИ само ще им помогне

Третата безопасна зона според него "са работни места, които наистина изискват мобилност, сръчност и способност за решаване на проблеми в непредсказуема среда".

В тази област попадат много професии в областта на търговията - например електротехници, водопроводчици, заварчици и други подобни.

"Това са професии, при които постоянно се сблъсквате с нови ситуации. Те вероятно са най-трудни за автоматизиране. За да се автоматизират такива работни места, ще ви трябва робот от научната фантастика, като от "Междузвездни войни", допълва експертът.

Въпреки че хората вероятно ще останат на работните места, които попадат в тези категории, това не означава, че тези професии са напълно изолирани от възхода на AI.

Всъщност, казва Джоан Сонг Маклафлин, доцент по икономика на труда в Университета в Бъфало, САЩ, повечето работни места, независимо от индустрията, имат аспекти, които вероятно ще бъдат автоматизирани от технологията.

"В много случаи няма непосредствена заплаха за работните места, но задачите ще се променят. Човешките работни места ще се фокусират върху междуличностни умения. Лесно е да си представим, че например изкуственият интелект ще открива ракови заболявания много по-добре, отколкото медиците. Предполагам, че в бъдеще лекарите ще използват тази нова технология. Но не мисля, че цялата им роля ще бъде заменена.", допълна Маклафин.

Според нея, макар роботът може привидно да се справя по-добре с откриването на рака, повечето хора все пак ще искат лекар - истински човек, да им съобщи диагнозата.

Това важи за почти всички професии и затова развиването на тези ясно изразени човешки умения може да помогне на хората да се научат да вършат работата си заедно с изкуствения интелект.

Професорът посочва пример с банковите касиери, които някога е трябвало да бъдат много точни броячи на пари. Сега тази задача е автоматизирана, но все още има място за касиера. 

"Задачата за броене на пари е остаряла заради машината. Но сега касиерите са по-фокусирани върху общуването с клиентите и въвеждането на нови продукти. Социалните умения са станали по-важни.", смята тя.

Важно е да се отбележи, според Форд, че висшето образование или високоплатената позиция не са защита срещу поглъщането на AI.

"Може да смятаме, че човекът на работа с бяла якичка е по-високо от този, който си изкарва прехраната с шофиране на автомобил. Но бъдещето на служителя с бяла якичка е по-застрашено от шофьора на Uber, защото все още нямаме самоуправляващи се автомобили, а AI със сигурност може да пише доклади. В много случаи по-образованите работници ще бъдат по-застрашени, отколкото дори най-ниско образованите работници. Помислете за човека, който работи по почистването на хотелски стаи - наистина е трудно да се автоматизира тази работа."

Накратко, обобщава BBC, търсенето на нови работни позици в динамична, променяща се среда, която включва непредсказуеми задачи, е добър начин да се предотврати загубата на места заради AI. Поне за известно време.


В категории: IT и технологии


26
Коментара по темата
26.
Асен
13.05.2023 15:56:42
0
0
Новата COVID истерия.
25.
Асен
13.05.2023 15:45:06
0
0
Чета ви глупостите и така ме дразните че идея си нямате.
Аз съм инженер. Аз правя такива машини и ви казвам че истински изкуствен интелект не съществува.
Това което виждате и ползвате са езикови модели и алгоритми. И техните базови характеристики , тоест първите разработки, идват още през началото на деветдесетте.
Случващата се в момента истерия е новия COVID. Просто истерия.
24.
Фърко
12.05.2023 16:06:08
2
1
А мое ли да ви го нагнездя на всички зависими от ботове, интелекти и интернетинсекти. А?
Да Ви е баничката сладка и мързеливите паразити..
23.
Аз
12.05.2023 14:13:28
2
0
Не е по темата но ...предвид чета вече много пъти някакво погрешно схващане....
Не, не съм на мнение че, един Човек е беден защото е "прост"...
... Материалните придобивки, не те правят по-добър, стойностен, помагащи на другите и т.н. ... Парите не определят Добрите душевни качества!
Дори обикновено в България по-богатите хора са с лоша цялостна репутация, не просто защото някой им завижда... Поговорете с няколко по-богати от Вас хората... И ще се убедите!!!!!!
.... Особено гледайки картината в България от години насам....
...
...Бъдете живи и здрави
22.
До дебилите долу
12.05.2023 11:34:23
6
4
някакви олигофрени чиито знания са оценени на 800лв или по малко (каквито са повечето пишещи тука) седнали да обясняват кое как и какво хахахах Абе тъпаци с или без ИИ вие ще си останете нискоквалифицирани дебили дето все някой друг ви е виновен за жалкия ви живот. Я Сорос я сатанистите я чичо Били а скоро и ИИ :) Ходете си в доГ 5 и не се занимавайте с неща от които не разбирате. И споко професията която скоро няма да е заменена от ИИ ще е танцьорка в доГ 5 и други чалготеки. Е тая професия ИИ не може я взе :)
21.
паткан
12.05.2023 09:55:07
5
6
Ще отнеме толкова колкото му позволим
Това е глобалистичен проект , който не вещае нищо добро за хората.
Ако хората се събудят навреме - няма от какво да се притесняват.
20.
33
12.05.2023 09:54:07
0
4
Да сменят депутатите в парламента !
19.
...
12.05.2023 08:30:31
0
10
Първо; това не е ИИ, а бот :) Второ: най-затрашени са тези, които НЕ го използват(а това са нискоквалифицираните) Трето: Бедните ще си останат бедни, защото бедността е начин на мислене. Четвърто: светът няма да се срути до нивото на нискоинтелигентните и нищонеможещите :) Просто не функционира така света. Пето: високоинтелигентните и можещите ще научат нови неща и ще са актуални за пазара на труда. Останалите мрънкачи ще играят игри, залагат и пия.... както и сега :) С други думи, почти няма да има разлика. И сега 80% не стават за нищо.
18.
Катина Иванова
12.05.2023 08:01:39
0
10
За най - древната професия какво ще кажете ? За една приателка питам не е за мен .
17.
ГРАД КОЗЛОДУЙ
12.05.2023 03:27:22
1
6
ИЗКУСТВЕНИЯ ИНТЕЛЕКТ нее Човок а Робот
16.
Na horizonta vizdam korabi
12.05.2023 01:11:08
0
7
Bez ekipazi.
15.
хахаха
12.05.2023 00:16:11
9
7
ганчо много го е яд, че е прост и бачка за жълти стинки и мрази всички които не са като него

ганчо цял живот ще върши "истинската" работа
14.
Ии
11.05.2023 23:24:12
1
10
"в науката, медицината и правото... хората, чиято работа е да измислят нова правна стратегия или бизнес стратегия.

Ма да бе. ИИ се обучава с данни събрани от доста умове и няма да може да сглоби една правна или бизнес стратегия :)

В медицината се ползва от години. За правото, чак е смешно. То ще е обучено с всички дела, които могат докопат, как са ползвали закона и нема да измисли стратегия? Сериозно?
13.
Минчо
11.05.2023 22:30:56
1
10
Благата се произвеждат от хората за хората. Ако ИИ започне да произвежда тези блага кой ще ги употребява след като болшинството от хората са били заменени от ИИ? Или идва някакво утопично време или нещо сметките не са верни. То и сега не можеш да хванеш двама души да свършат нещо - всичко живо айтита и офис мениджъри. От цялата работа се увеличават хората с кунки в гъзунки.
12.
До 7
11.05.2023 22:28:52
8
9
Не се и съмнявам че служителя с бяла якичка, може да се научи да бъде камериер или заварчик, но ми се струва по вероятно дори да изучи подобна професия, ще умре от глад защото не е свикнал да работи физически труд и никога няма да свикне, след като е отрасъл с мисълта цял живот да седи на удобен стол на топло в офиса.
11.
До 10
11.05.2023 22:19:08
0
15
те и сега са роби. Вземи на някой телефона и му виж капацитета на знание и умения. Ако не може да влезе в гугъл да си намери отговорите ще се разбере колко знае. Яко пристрастени към тИлифонитИ. И там им е всичко - изгубят ли ги край :) Пък след още едно две поколения гледай кво ще стане. То и сега масово вярват на всичко написано в нета без изобщо да си проверяват информацията. Пишеш нещо за джендъри или някой богаташче над закона и всичките малоумници кълват и почват да се пенят тука и да дават акъл без вобще да им е ясно истина ли е това не е ли :)
10.
Предсказание
11.05.2023 22:15:48
4
16
В далечно бъдеще AI ще управлява, а хората ще са роби
9.
До 1
11.05.2023 22:13:55
2
16
поредния дебил който си мисли че е наясно със света. Първо научи колко точно са 360 градуса и тогава се изказвай. Запиши се също и на уроци по български език може и на ИИ преподавател че нивото ти е плачевно.
8.
Вай вай еай
11.05.2023 22:01:12
1
8
Аз ви казвам, Че няма кой да бачка пък вий ми обяснявате, че нещо щяло да вземе работата на тези дето ги няма? Ами тогава да се чувства застрашено То, щот няма кво да вземе! Слабо ви казвам слаабо! Поне не и скоро и в много малка част ...
Междудругото кво стана с правителството и 17-гите поред избори!?!
7.
%-)
11.05.2023 21:40:04
5
19
В много случаи по-образованите работници ще бъдат по-застрашени, отколкото дори най-ниско образованите работници.
------
Твърдение: Тъпа логика
Докаьателство: По-образованите могат да работят и ниско и висококвалифициран труд, докато нискообразованите могат да работят само нискоквалифициран труд -D
6.
До 1 селото
11.05.2023 21:34:09
6
7
Ха, ха, донякъде си прав, но има едни учители които няма да могат да бъдат заменени - учителите по история. Ако решат да правят и такива роботи ще трябва тясна специализация- една поточна линия за български роботи, друга за северно македонски, трета за турски и т.н. Ако пък руските ще са отделен случай -те ще започнат специална военна операция срещу другите.
5.
Haha
11.05.2023 21:32:10
6
10
СМЪРТ ЗА САЩ
4.
Язък Язимов
11.05.2023 21:15:54
1
16
Док 5, Флагман и парламента не са застрашени
3.
И чобанлъка го пишете бегал!!!
11.05.2023 20:57:12
2
26
Представям си след 20 години малка селска идилия:
Мегатрон-чобанина,изкарал тамагочитата на паша,подпрял са на лазерна гега и докат блей баирити отвреме-навреме си почесва адронния колайдер у крачола.
2.
Продължаваме Педерастията
11.05.2023 20:54:29
3
18
Нзм кво ще правят калинките в държавния и общинския сектор
1.
с.Труд
11.05.2023 20:42:22
13
21
Учители,университетски преподаватели,професори,журналисти,научни работници,общински чиновници,строителни работници шофьори,IT специалисти, ЩЕ духат якооо супата с навлизане на Open AI ,Chat GPT,AI
Рабатния пазар ще се чейнджне на 360 градуса и много хора ЩЕ останат БЕЗрабатни и ЩЕ трябвя да ходят на СЕЛО да пасат крави,овце и да копат домати и овошки
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Разбра се коя е богатата дама, която се самоуби на АМ "Струма" Разбра се коя е богатата дама, която се самоуби на АМ "Струма" Жената с инициали А.З. спряла внезапно джипа си, слязла от него, качила се на парапета на виадукта и полетяла Унищожителен доклад от Брюксел за България, може да загубим милиарди Унищожителен доклад от Брюксел за България, може да загубим милиарди Зякъсняваме фатално с ПВУ Почина легендарен българин Почина легендарен българин Погребението ще се състои на 21 юни от 11 часа в Траурен парк на с. Златитрап Уникален дворец на 2 хил. години отваря врати в България Уникален дворец на 2 хил. години отваря врати в България "Армира" е призната за най-богатия частен дворец от римско време по българските земи Ледникът на Страшния съд - може би най-големият риск за Земята от години насам Ледникът на Страшния съд - може би най-големият риск за Земята от години насам Ако той се разтопи изведнъж или започне да се топи бързо, ще се изправим пред катастрофално покачване на нивото на Световния океан Могат ли бургазлии да се справят със задача от матурите за седмокласници Могат ли бургазлии да се справят със задача от матурите за седмокласници Вижте нашия социален експеримент Извънредно! Арестуваха кмет Извънредно! Арестуваха кмет Този път е бил закопчан, защото е продал камината за отопление на пенсионерския клуб във Войнягово Световната клубна звезда HVMZA открива с грандиозно музикално шоу Bedroom beach Световната клубна звезда HVMZA открива с грандиозно музикално шоу Bedroom beach Вече официално са обявени и най-очакваните събития за Лято 2024, вижте част от тях На Черешова задушница използвайте удобния градски транспорт на Бургас На Черешова задушница използвайте удобния градски транспорт на Бургас На всички, които в този ден искат да почетат паметта на починали роднини и близки напомняме, че могат да се придвижат до гробищния парк с помощта на градския транспорт Може да се запишете в новото издание на лятната академия по рисуване Може да се запишете в новото издание на лятната академия по рисуване Това издание се посвещава на 100-годишнината от рождението на големия бургаски художник Георги Баев
Ще изберат ли Великобритания първия AI-депутат Ще изберат ли Великобритания първия AI-депутат Стив вече е вписан в бюлетината, кандидатира като независим Легендарни рокаджии отказаха на "Величие" заради полк. Марков, нарекъл възрожденците ни "въшльовци" Легендарни рокаджии отказаха на "Величие" заради полк. Марков, нарекъл възрожденците ни "въшльовци" Осквернена е каузата, за която работим повече от четвърт век, обявиха от Епизод Екоактивисти напръскаха Стоунхендж с оранжева боя Екоактивисти напръскаха Стоунхендж с оранжева боя Паметникът в Южна Англия е част от световното наследство на ЮНЕСКО Не сте предполагали какви чудеса върши ябълковият оцет Не сте предполагали какви чудеса върши ябълковият оцет При някои хора такава болка се появява след дълъг работен ден и изчезва след добра почивка Човек лежи на платното и не мърда, вижте повече за кошмара на АМ "Тракия" Човек лежи на платното и не мърда, вижте повече за кошмара на АМ "Тракия" Мотористът лежеше на платното и не мърдаше, твърди очевидец Румъния се въоражава, изгражда военновъздушна база за 2,5 млрд.евро на Черно море Румъния се въоражава, изгражда военновъздушна база за 2,5 млрд.евро на Черно море Командирът на базата полковник Николае Крету каза, че Румъния е решила да подобри капацитета на базата Михаил Когълничану след руската инвазия в Грузия през 2008 г. и анексирането на Крим през 2014 г. Забраниха на тази плеймейтка да говори, защото... Забраниха на тази плеймейтка да говори, защото... Съдията дори ми се скара, че съм качила видеото с нападението в инстаграм“, оплака се красавицата  Това са верните отговори на матурата Това са верните отговори на матурата Във втория модул на изпита седмокласниците трябваше са направят подробен преразказ от името на неутрален разказвач на разказа "Изборът" на Кристин Димитрова Ужас край любим турски курорт! Избухна огромен пожар Ужас край любим турски курорт! Избухна огромен пожар Пламъците вече са унищожили площ от 575 хектара, съобщи министърът на земеделието и горите Ибрахим Юмаклъ Този автокрадец трябва да гние зад решетките, вижте бруталния разказ на една от жертвите му Този автокрадец трябва да гние зад решетките, вижте бруталния разказ на една от жертвите му Марио Илиев бе арестуван в Пловдив
Проф. Владимир ЧУКОВ, анализатор Проф. Владимир ЧУКОВ, анализатор Да си разменим загубени територии с Гърция - ние с излаз на Бяло море, те на Черно

Виц на деня Виц на деня Интервю:
- Умеете ли да работите добре в екип?
- Не.
- Вълк-единак, значи?
- Не, аз и сам не работя добре.
Виц на деня Виц на деня В полицията:
- Къде ви бяха парите?
- Тук в сутиена!
- А защо не му попречихте?
- Ами мислех, че е с добри намерения...!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да не изневерява мъжът, жената трябва да се променя. А за да не изневерява жената, мъжът не трябва да се променя.


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори