×
София Парламентарни избори 2023 Личност на годината 2022 Местни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Откриха нелегални цигари и лекарства на „Капитан Андреево“
  • Няколко страни изпращат помощ на Украйна след разрушаването на Каховската ВЕЦ
  • Денков възложи на новите министри да проверят имало ли е злоупотреби за милиарди
  • Прокурорската колегия на ВСС отхвърли искането на Гешев да накаже Борислав Сарафов
  • Плувните басейни в Бургас отварят врати за предстоящия летен сезон
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кои професии изкуственият интелект няма да отнеме


Кои професии изкуственият интелект няма да отнеме
На прага сме на нова технологична революция, която ще промени пазара на труда
11 Май 2023, Четвъртък, 20:31 ч.
Автор: Флагман

Все още има неща, на които AI не е способен - задачи, които изискват ясно изразени човешки качества, като емоционална интелигентност и нестандартно мислене

Дискусиите за изкуствения интелект, който ще замени човешката работна сила, стават все по-разпалени през последните седмици. Според експерти обаче, има някои професии, които AI няма начин да заеме - поне за известно време, пише BBC.

От началото на индустриалната революция съществуват заплахи, че новите машини - от механизирани тъкачни станове до микрочипове - ще изместят работните места на хората.

В по-голямата си част, ние надделяваме.

Сега, с повсеместното разпространение на изкуствения интелект на хоризонта, заплахата започва да се осъзнава: роботите наистина са тук, за да ни вземат работни места.

В доклад на Goldman Sachs от март 2023 г. се оценява, че AI, способен да генерира съдържание, може да върши една четвърт от цялата работа, която в момента се извършва от хората.

В доклада се отбелязва още, че в Европейския съюз и САЩ 300 милиона работни места могат да бъдат загубени заради автоматизацията. И това може да бъде ужасно, казва Мартин Форд, автор на книгата "Правилото на роботите: как изкуственият интелект ще промени всичко".

"Не става дума само за отделни хора, а за доста системни проблеми", казва той.

"Това може да се случи на много служители, доста внезапно, потенциално по едно и също време. И ще има последици не само за тези хора, но и за цялата икономика.", допълва Мартин Форд.

За щастие, не всички новини са лоши.

Експертите предупреждават с една уговорка: все още има неща, на които AI не е способен - задачи, които изискват ясно изразени човешки качества, като емоционална интелигентност и нестандартно мислене.

А преминаването към длъжности, които съсредоточават тези умения, може да намали вероятността да бъдем заменени.

"Мисля, че в обозримо бъдеще ще има три категории професии, които ще бъдат относително изолирани", смята Форд. "Първата ще бъде работата, която е наистина творческа, а не по шаблон; тази, която наистина предлага нови идеи и създава нещо ново."

Това не означава непременно, че всички професии, които се считат за "творчески", са защитени.

Всъщност професии, свързани с графичния дизайн и визуалното изкуство, могат да бъдат сред първите, които ще изчезнат; основни алгоритми могат да насочат бот да анализира милиони изображения, което позволява на изкуствения интелект да овладее естетиката мигновено.

Но има известна сигурност и в други видове творчество, казва Форд: "в науката, медицината и правото... хората, чиято работа е да измислят нова правна стратегия или бизнес стратегия. Мисля, че там ще продължи да има място за човешките същества".

Професиите в областта на правото ще останат защитени

Втората изолирана категория, продължава той, са професиите, които изискват сложни междуличностни отношения.

Той посочва медицинските сестри, бизнес консултантите и разследващите журналисти. Това са професии, "при които е необходимо много дълбоко разбиране на хората. Мисля, че ще мине много време, преди изкуственият интелект да има способността да взаимодейства по начини, които наистина изграждат взаимоотношения", убеден е Форд.

Медицинските сестри също може да се чувстват сигурни. ИИ само ще им помогне

Третата безопасна зона според него "са работни места, които наистина изискват мобилност, сръчност и способност за решаване на проблеми в непредсказуема среда".

В тази област попадат много професии в областта на търговията - например електротехници, водопроводчици, заварчици и други подобни.

"Това са професии, при които постоянно се сблъсквате с нови ситуации. Те вероятно са най-трудни за автоматизиране. За да се автоматизират такива работни места, ще ви трябва робот от научната фантастика, като от "Междузвездни войни", допълва експертът.

Въпреки че хората вероятно ще останат на работните места, които попадат в тези категории, това не означава, че тези професии са напълно изолирани от възхода на AI.

Всъщност, казва Джоан Сонг Маклафлин, доцент по икономика на труда в Университета в Бъфало, САЩ, повечето работни места, независимо от индустрията, имат аспекти, които вероятно ще бъдат автоматизирани от технологията.

"В много случаи няма непосредствена заплаха за работните места, но задачите ще се променят. Човешките работни места ще се фокусират върху междуличностни умения. Лесно е да си представим, че например изкуственият интелект ще открива ракови заболявания много по-добре, отколкото медиците. Предполагам, че в бъдеще лекарите ще използват тази нова технология. Но не мисля, че цялата им роля ще бъде заменена.", допълна Маклафин.

Според нея, макар роботът може привидно да се справя по-добре с откриването на рака, повечето хора все пак ще искат лекар - истински човек, да им съобщи диагнозата.

Това важи за почти всички професии и затова развиването на тези ясно изразени човешки умения може да помогне на хората да се научат да вършат работата си заедно с изкуствения интелект.

Професорът посочва пример с банковите касиери, които някога е трябвало да бъдат много точни броячи на пари. Сега тази задача е автоматизирана, но все още има място за касиера. 

"Задачата за броене на пари е остаряла заради машината. Но сега касиерите са по-фокусирани върху общуването с клиентите и въвеждането на нови продукти. Социалните умения са станали по-важни.", смята тя.

Важно е да се отбележи, според Форд, че висшето образование или високоплатената позиция не са защита срещу поглъщането на AI.

"Може да смятаме, че човекът на работа с бяла якичка е по-високо от този, който си изкарва прехраната с шофиране на автомобил. Но бъдещето на служителя с бяла якичка е по-застрашено от шофьора на Uber, защото все още нямаме самоуправляващи се автомобили, а AI със сигурност може да пише доклади. В много случаи по-образованите работници ще бъдат по-застрашени, отколкото дори най-ниско образованите работници. Помислете за човека, който работи по почистването на хотелски стаи - наистина е трудно да се автоматизира тази работа."

Накратко, обобщава BBC, търсенето на нови работни позици в динамична, променяща се среда, която включва непредсказуеми задачи, е добър начин да се предотврати загубата на места заради AI. Поне за известно време.


В категории: IT и технологии


Най-грижовните зодии
Най-грижовните зодии 07/06/2023, Сряда 21:20 0
26
Коментара по темата
26.
Асен
13.05.2023 15:56:42
0
0
Новата COVID истерия.
25.
Асен
13.05.2023 15:45:06
0
0
Чета ви глупостите и така ме дразните че идея си нямате.
Аз съм инженер. Аз правя такива машини и ви казвам че истински изкуствен интелект не съществува.
Това което виждате и ползвате са езикови модели и алгоритми. И техните базови характеристики , тоест първите разработки, идват още през началото на деветдесетте.
Случващата се в момента истерия е новия COVID. Просто истерия.
24.
Фърко
12.05.2023 16:06:08
2
1
А мое ли да ви го нагнездя на всички зависими от ботове, интелекти и интернетинсекти. А?
Да Ви е баничката сладка и мързеливите паразити..
23.
Аз
12.05.2023 14:13:28
2
0
Не е по темата но ...предвид чета вече много пъти някакво погрешно схващане....
Не, не съм на мнение че, един Човек е беден защото е "прост"...
... Материалните придобивки, не те правят по-добър, стойностен, помагащи на другите и т.н. ... Парите не определят Добрите душевни качества!
Дори обикновено в България по-богатите хора са с лоша цялостна репутация, не просто защото някой им завижда... Поговорете с няколко по-богати от Вас хората... И ще се убедите!!!!!!
.... Особено гледайки картината в България от години насам....
...
...Бъдете живи и здрави
22.
До дебилите долу
12.05.2023 11:34:23
6
4
някакви олигофрени чиито знания са оценени на 800лв или по малко (каквито са повечето пишещи тука) седнали да обясняват кое как и какво хахахах Абе тъпаци с или без ИИ вие ще си останете нискоквалифицирани дебили дето все някой друг ви е виновен за жалкия ви живот. Я Сорос я сатанистите я чичо Били а скоро и ИИ :) Ходете си в доГ 5 и не се занимавайте с неща от които не разбирате. И споко професията която скоро няма да е заменена от ИИ ще е танцьорка в доГ 5 и други чалготеки. Е тая професия ИИ не може я взе :)
21.
паткан
12.05.2023 09:55:07
5
6
Ще отнеме толкова колкото му позволим
Това е глобалистичен проект , който не вещае нищо добро за хората.
Ако хората се събудят навреме - няма от какво да се притесняват.
20.
33
12.05.2023 09:54:07
0
4
Да сменят депутатите в парламента !
19.
...
12.05.2023 08:30:31
0
10
Първо; това не е ИИ, а бот :) Второ: най-затрашени са тези, които НЕ го използват(а това са нискоквалифицираните) Трето: Бедните ще си останат бедни, защото бедността е начин на мислене. Четвърто: светът няма да се срути до нивото на нискоинтелигентните и нищонеможещите :) Просто не функционира така света. Пето: високоинтелигентните и можещите ще научат нови неща и ще са актуални за пазара на труда. Останалите мрънкачи ще играят игри, залагат и пия.... както и сега :) С други думи, почти няма да има разлика. И сега 80% не стават за нищо.
18.
Катина Иванова
12.05.2023 08:01:39
0
10
За най - древната професия какво ще кажете ? За една приателка питам не е за мен .
17.
ГРАД КОЗЛОДУЙ
12.05.2023 03:27:22
1
6
ИЗКУСТВЕНИЯ ИНТЕЛЕКТ нее Човок а Робот
16.
Na horizonta vizdam korabi
12.05.2023 01:11:08
0
7
Bez ekipazi.
15.
хахаха
12.05.2023 00:16:11
9
7
ганчо много го е яд, че е прост и бачка за жълти стинки и мрази всички които не са като него

ганчо цял живот ще върши "истинската" работа
14.
Ии
11.05.2023 23:24:12
1
10
"в науката, медицината и правото... хората, чиято работа е да измислят нова правна стратегия или бизнес стратегия.

Ма да бе. ИИ се обучава с данни събрани от доста умове и няма да може да сглоби една правна или бизнес стратегия :)

В медицината се ползва от години. За правото, чак е смешно. То ще е обучено с всички дела, които могат докопат, как са ползвали закона и нема да измисли стратегия? Сериозно?
13.
Минчо
11.05.2023 22:30:56
1
10
Благата се произвеждат от хората за хората. Ако ИИ започне да произвежда тези блага кой ще ги употребява след като болшинството от хората са били заменени от ИИ? Или идва някакво утопично време или нещо сметките не са верни. То и сега не можеш да хванеш двама души да свършат нещо - всичко живо айтита и офис мениджъри. От цялата работа се увеличават хората с кунки в гъзунки.
12.
До 7
11.05.2023 22:28:52
8
9
Не се и съмнявам че служителя с бяла якичка, може да се научи да бъде камериер или заварчик, но ми се струва по вероятно дори да изучи подобна професия, ще умре от глад защото не е свикнал да работи физически труд и никога няма да свикне, след като е отрасъл с мисълта цял живот да седи на удобен стол на топло в офиса.
11.
До 10
11.05.2023 22:19:08
0
15
те и сега са роби. Вземи на някой телефона и му виж капацитета на знание и умения. Ако не може да влезе в гугъл да си намери отговорите ще се разбере колко знае. Яко пристрастени към тИлифонитИ. И там им е всичко - изгубят ли ги край :) Пък след още едно две поколения гледай кво ще стане. То и сега масово вярват на всичко написано в нета без изобщо да си проверяват информацията. Пишеш нещо за джендъри или някой богаташче над закона и всичките малоумници кълват и почват да се пенят тука и да дават акъл без вобще да им е ясно истина ли е това не е ли :)
10.
Предсказание
11.05.2023 22:15:48
4
16
В далечно бъдеще AI ще управлява, а хората ще са роби
9.
До 1
11.05.2023 22:13:55
2
16
поредния дебил който си мисли че е наясно със света. Първо научи колко точно са 360 градуса и тогава се изказвай. Запиши се също и на уроци по български език може и на ИИ преподавател че нивото ти е плачевно.
8.
Вай вай еай
11.05.2023 22:01:12
1
8
Аз ви казвам, Че няма кой да бачка пък вий ми обяснявате, че нещо щяло да вземе работата на тези дето ги няма? Ами тогава да се чувства застрашено То, щот няма кво да вземе! Слабо ви казвам слаабо! Поне не и скоро и в много малка част ...
Междудругото кво стана с правителството и 17-гите поред избори!?!
7.
%-)
11.05.2023 21:40:04
5
19
В много случаи по-образованите работници ще бъдат по-застрашени, отколкото дори най-ниско образованите работници.
------
Твърдение: Тъпа логика
Докаьателство: По-образованите могат да работят и ниско и висококвалифициран труд, докато нискообразованите могат да работят само нискоквалифициран труд -D
6.
До 1 селото
11.05.2023 21:34:09
6
7
Ха, ха, донякъде си прав, но има едни учители които няма да могат да бъдат заменени - учителите по история. Ако решат да правят и такива роботи ще трябва тясна специализация- една поточна линия за български роботи, друга за северно македонски, трета за турски и т.н. Ако пък руските ще са отделен случай -те ще започнат специална военна операция срещу другите.
5.
Haha
11.05.2023 21:32:10
6
10
СМЪРТ ЗА САЩ
4.
Язък Язимов
11.05.2023 21:15:54
1
16
Док 5, Флагман и парламента не са застрашени
3.
И чобанлъка го пишете бегал!!!
11.05.2023 20:57:12
2
26
Представям си след 20 години малка селска идилия:
Мегатрон-чобанина,изкарал тамагочитата на паша,подпрял са на лазерна гега и докат блей баирити отвреме-навреме си почесва адронния колайдер у крачола.
2.
Продължаваме Педерастията
11.05.2023 20:54:29
3
18
Нзм кво ще правят калинките в държавния и общинския сектор
1.
с.Труд
11.05.2023 20:42:22
13
21
Учители,университетски преподаватели,професори,журналисти,научни работници,общински чиновници,строителни работници шофьори,IT специалисти, ЩЕ духат якооо супата с навлизане на Open AI ,Chat GPT,AI
Рабатния пазар ще се чейнджне на 360 градуса и много хора ЩЕ останат БЕЗрабатни и ЩЕ трябвя да ходят на СЕЛО да пасат крави,овце и да копат домати и овошки
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
5 ключови разлика между стойностните и самовлюбените мъже 5 ключови разлика между стойностните и самовлюбените мъже Ето кои са те Как да започнете от нулата след развод Как да започнете от нулата след развод Браковете често се разпадат, защото само любовта не е достатъчна Най-грижовните зодии Най-грижовните зодии Вижте кои са те Рецепта за гювече на тиган Рецепта за гювече на тиган Знаете ли как се приготвя гювече, но не във фурна, а на тиган - вече знаете Как и защо са убити Теодора Бахлова и Юмер Мехмед – подробна хронология (II) Как и защо са убити Теодора Бахлова и Юмер Мехмед – подробна хронология (II) Това е най-разтърсващата кървава трагедия от началото на този век, единодушни са полицаи и прокурори Не яжте тези плодове, ако сте на диета Не яжте тези плодове, ако сте на диета Има няколко причини, поради които тялото иска сладки плодове Общият доход на домакинствата нараства с 18%, отчита социалното министерство Общият доход на домакинствата нараства с 18%, отчита социалното министерство Това показват данните от информационния бюлетин Премиерът Денков назначи двама зам.-министри - на МВР и на отбраната Премиерът Денков назначи двама зам.-министри - на МВР и на отбраната Вижте кои са Очакваме Рашков като шеф на КПКОНПИ и завръщането на Божков и Василев Очакваме Рашков като шеф на КПКОНПИ и завръщането на Божков и Василев Въпрос на време е, бъдете сигурни, защото няма вътрешни борби в душите и умовете на нашите избраници Спасиха еленче, паднало в напоителен канал  Спасиха еленче, паднало в напоителен канал  Операцията продължи час и половина
Убийственото първо предаване на Такър Карлсън в Туитър загатна кой взриви язовира в Украйна и какво крият в САЩ* Убийственото първо предаване на Такър Карлсън в Туитър загатна кой взриви язовира в Украйна и какво крият в САЩ* Средностатистическия ви овчар в северен Таджикистан знае добре кой взриви Северен поток II. То е очевидно. Мисли ли овчарят, че някакъв слаб пич в рокля е момиче? Хаха, стига бе. Издирван от Европол за изпиране на 250 млн. евро е арестуван в Гърция Издирван от Европол за изпиране на 250 млн. евро е арестуван в Гърция Мъжът е прал пари от името на най-големите престъпници в света Папа Франциск приет в болница за операция Папа Франциск приет в болница за операция Операцията се налага заради риск от запушване на червата, обяви Ватиканът Алкохол менте взе 30 жертви в Русия Алкохол менте взе 30 жертви в Русия Общо 90 са пострадалите до момента Белгийската полиция обискира офисите на двама евродепутати Белгийската полиция обискира офисите на двама евродепутати И двамата заподозрени коментираха, че са невинни Червен залез в САЩ заради горските пожари в Канада Червен залез в САЩ заради горските пожари в Канада Властите призоваха хората с дихателни проблеми, възрастните и най-малките да не излизат от домовете си Воден ад край Херсон след взрива на язовир „Каховка”, тръбят за бум на зарази Воден ад край Херсон след взрива на язовир „Каховка”, тръбят за бум на зарази Руснаци обстрелваха областния град по време на евакуацията, ранени са полицаи Руски ракети разрушиха стената на язовир "Нова Каховка", евакуират 10 селища Руски ракети разрушиха стената на язовир "Нова Каховка", евакуират 10 селища Ударът е бил нанесен с реактивна система за залпов огън „Олха“ Експлозия разруши стената на язовир Нова Каховка Експлозия разруши стената на язовир Нова Каховка Украинският президент Володимир Зеленски свиква извънредно заседание на Съвета за сигурност Излъчиха фалшиво обръщение на Путин по руски радиостанции Излъчиха фалшиво обръщение на Путин по руски радиостанции Кремъл обясни, че става въпрос за хакерска атака
Любен Дилов - син Любен Дилов - син Среща с естествения интелект на Иван Гешев промени решението на Нинова за правителство Виц на деня Виц на деня - Може ли да пробвам полата на витрината?
- Г-жо, имаме пробна но щом настоявате...
Виц на деня Виц на деня - Занимавате ли се със спорт?
- С*ксът брои ли се?
- Естествено!
- Не се занимавам.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Изречението "Размерът няма значение" е толкова утешителено за мъжете, колкото "Вътрешната красота е най-важна" за жените.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори
Flagman.bg използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и да анализира трафика към сайта.Научете повече