×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

33 гневни въпроса за конфликта в Украйна критикуват действията и стратегията на руската армия


33 гневни въпроса за конфликта в Украйна критикуват действията и стратегията на руската армия
Публикувани преди дни от „Клубът на гневния патриот” на Игор Стрелков, питанките са резонни за продължаващия вече 14 месеца конфликт, за който няма изглед да приключи скоро
10 Май 2023, Сряда, 21:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

Къде е логиката за 14 месеца „война” украинската инфраструктура да стои непокътната, пита Игор Стрелков – бившият лидер на донецките сепаратисти

„Клубът на гневния патриот” на Игор Стрелков – бившият лидер на донецките сепаратисти, публикува гневен списък с въпроси по отношение на провеждането т.нар. „специална военна операция” в Украйна. Някои от тях са много ценни, други са откровено глупави, но въпреки всичко, отговорите им имат потенциала да дадат началото на диалог, който е важен за бъдещето не само на конфликта, но и за Руската федерация като цяло.

Представяме ви по-голямата част от тях с редакторска намеса, но с предаден почти дословно смисъл. Стрелков използва кавички, когато говори за Украйна, както и изразът „Т.нар.” по отношение на страната – това, разбира се е спестено. За да не превеждаме текста по свой начин обаче добавяме, че според оригиналната публикация „т.нар. Украйна” е част от Русия, което е повече от спорно мнение.

Ето ги и самите въпроси, които не спестяват критиката си към руското командване.

Исторически въпроси

1. През 2014 г., когато украинската хунта бе на ръба, а цяла „Новорусия” и Крим гледаха към Русия с надежда, Кремъл първоначално отказа да изпрати „миротворчески сили” в Донбас. След това Путин бе първия, който призна за легитимен избора на президента Петро Порошенко. В резултат на 8-годишната пауза в конфликта заради Минското споразумение, Украйна подготви готова за бойни действия армия, потуши протестното движение, проми мозъците на сериозна част от населението си и към 2022 г. вече можеше да се бие на равно с въоръжените сили на Русия. Кой е отговорен за този стратегически провал, който в момента коства живота на стотици млади хора ежедневно?

2. Защо откровени измамници бяха поставени начело на самообявилите се Народни републики в Донбас, с което се дискредитира идеята за т.нар. „Руска пролет”. Как и защо най-известните герои от 2014 г. – командирите на донбаската милиция, бяха физически елиминирани? Кой ще носи отговорността за това, че вместо в Донбас да бъде показан „руския свят”, цели 8 години хората в тези територии живееха в практическо блато – много по-зле дори от самите руснаци и украинци?

3. Как се случи така, че руския президент, по свое собствено признание, е бил „воден за носа от уважавани киевски и западни партньори”? Къде бяха принципните и професионално квалифицирани съветници и официални лица, които трябваше да предупредят президента за това, което бе толкова очевидно за външни наблюдатели? Има ли наказани?

4. Защо още през 2014 г. фронтът в Източна Украйна бе „фиксиран” в покрайнините на Донецк? Защо Мариупол бе изоставен от Украинските въоръжени сили, а не освободен? Защо след освобождението на Дебалцево през пролетта на 2015 г. бойните действия отново бяха замръзени, с което се даде шанс на украинската страна да възстанови прясно загубения си боен потенциал?

5. Защо докато през 8-те години между 2014 и 2022 украинските въоръжени сили бяха въоръжавани и подготвяни за голяма война, народните отряди на ДНР и ЛНР бяха изоставени, получаваха почти нулева подкрепа и бяха въоръжавани със стари системи? Защо войниците им не преминаваха нормално бойно обучение? Кой е отговорен за тези проблеми в Министерството на отбраната на РФ?

Проблеми с подготовката на Руските въоръжени сили за военни операции

6. Как се случи така, че втората най-голяма/силна армия в света, поне до тогава, която през годините печелеше всички танкови биатлони и други военни състезания, при старта на офанзивата:

  • Бе без никакво сателитно разузнаване;
  • Нямаше БЛА (Безпилотни летателни апарати) за разузнаване и нанасяне на удари;
  • Не разполагаше със самонасочващи се бомби;
  • Имаше крайно малко на брой артилерийски установки и анти-батареи;
  • Със системи за криптирана военна комуникация, които са повече от остарели.

7. Как се оказа така, че планът за т.нар. „Специална военна операция” бе изграден на основата на данни, напълно отричащи реалността? Той бе базиран на това, че украинската армия е неподготвена, че няма информация да е толкова добре подготвена и че моралът е много силен. Защо властите в Москва разчитаха на пълното съгласие от страна на украинските цивилни с инвазията, когато ситуацията се оказа контрастно противоположна. Кой подведе Путин по такъв жесток начин? Кой носи наказателната отговорност за това?

8. Защо от политическа страна бе избрано именно Виктор Медведчук да управлява вече завзетата Украйна след евентуалния успех на СВО – той е и до днес крайно непопулярен сред населението? Кой избра фигури като него?
9. Какви военно-политически цели – такива, каквито могат лесно да бъдат предадени както на руското, така и на украинското население – се изпълняват със СВО? Защо изобщо бе започната военната операция? Какъв е юридическия ѝ статут? Защо дори повече от година след началото на конфликта, това все още не е ясно?

10. Как е възможно потенциалните и почти сигурни санкции от ЕС и САЩ да не бъдат взети под внимание като фактор при стартирането на СВО? Как се случи така, че над 300 млрд. долара руски външни капитали бяха блокирани, дори конфискувани? Кой ще носи отговорността и за това?

Стратегия и политика

11. Още в първата половина на сегашната война беше ясно, че родната руска военна индустрия не е способна да осигури нужната техника, защото разчита изцяло на доставки от трети страни за компоненти. Къде отиде гордо оповестяваната с години програма за „заменяне на външните доставки”? Има ли отговорни и за това?

12. До лятото на 2022 г. стана ясно, че има и недостиг на муниции за артилерия и други оръжия. До края на годината същият проблем се появи и при други военни снаряжения, повечето от които най-жизненоважни за фронта. Липса на бронежилетки, аптечки, униформи – това е най-обсъжданата тема в руските редици. Как бе допуснато това и взети ли са стъпки да се коригира този фрапиращ проблем?

13. Защо и до ден-днешен границите на Русия не са затворени, в опит да се предпази масовата миграция на млади и способни потенциални войници? Стотици хиляди успяха да избягат от Русия без да бъдат спрени по никакъв начин. Нещо повече – сред тях има и такива, които са имали досег до най-чувствителните и секретни документи в Руската федерация.

14. Кой и как ще обясни най-грозният абсурд – хиляди професионални войници от Въоръжените сили на РФ, както и паравоенни, в момента изпълняват „официални задачи” в Сирия и Централната африканска република, Мали и Буркина Фасо, докато току-що мобилизирани младежи без никакъв опит и тренировка се изпращат в месомелачката на фронта в Украйна?

15. Защо в по-голямата си част само етнически руснаци се изпращат на фронта, докато стотици хиляди млади и здрави „нови граждани” от страните в Централна Азия и Кавказ са ангажирани с лепене на плочки и подрязване на дървета в метрополитната част на Русия?

16. Как да си обясним факта, че въпреки военните действия, Русия продължава да транспортира през Украйна петрол и газ към страни като България, като след това суровините отиват обратно в Украйна, покривайки 90% от нуждите ѝ? Няма да споменаваме дори, че Украйна постоянно получава плащания от руски корпорации за тези доставки.

17. Защо след бруталната битка за Мариупол, военните престъпници от Батальона „Азов” бяха освободени?

18. Какво се случи, че флагманът на руската флота „Москва” да потъне? Ако е бил потопен от Украйна, как се е озовал в обсега на противокорабните установки без ескорт и без прикритие, но и без противовъздушни отбранителни установки. А на борда са били основно моряци с малко или никакъв опит.

19. Какво предизвика „деескалацията” в началото на войната, когато набързо руските войници, достигнали до покрайнините на Киев бяха отдръпнати от позициите си край Черников, Суми и Николаев? Какво очакваха военноначалниците от този ход?

20. По какви цели бяха изхабени стотици и хиляди крилати ракети в началото на СВО, след като украинските военни и политически центрове за взимане на решения, както и комуникационната инфраструктура, още е здрава?

21. Защо в 14-ия месец от войната, украинската комуникационна инфраструктура в дълбочината още не е не само унищожена, но и дори недокосната? Защо повечето стратегически мостове и тунели стоят непокътнати и дори не са били атакувани – тъкмо през тях западът снабдява Киев с оръжия? Как така Зеленски и други ключови украински официални фигури остават недосегаеми, въпреки постоянните им призиви за буквалното унищожение на Русия?

22. Защо бе прекратен обстрелът на ключовата енергийна инфраструктура и как успя Украйна толкова лесно да възстанови енергозахранването си – до такава степен, че отново започна да изнася ток?

23. Ако „Специалната военна операция” няма легалния статут на война, на какво основание бе проведена частичната мобилизация?

24. Кой определи кои могат да бъдат мобилизирани и процесът за това, след като всеки, който не иска да ходи на война, може толкова лесно да избегне мобилизацията?

25. Кой взе политически „трудното решение” да се изтегли армията от добре укрепения Херсон без бой? На какво основание тази територия бе оставена в ръцете на Украинците? Защо от тогава досега нищо не се чува за повторното ѝ завземане?

26. Къде е официалния коментар за изказването на губернатора на Санкт Петербург пред флага на Украйна?

27. Къде отиде прехвалената през последните години модерна военна техника? Защо Т-54/55 танкове и Д-20 пушки продължават да се използват, въпреки че са от времето на Сталин? Кой разхвърля въпросната военна техника в Сирия, Либия, Судан и други африкански страни? Къде са „десетките хиляди арабски доброволци”, обещани от министъра на отбраната?

28. Как се случи така, че Казахстан, който буквално месец преди началото на войната в Украйна бе „спасен” с участието на руската армия от военен преврат, се обръща все повече към западния лагер, демонстрира растяща русофобия и се включва, макар и постепенно, към санкциите?

29. Защо руските власти винят не централната власт в Киев, а „разни националисти” в Украйна за атаките на руска територия? Дори в случаите, в които командването на Украинските въоръжени сили поемат отговорност за тях.

30. Защо докато стотици хиляди руски и украински войници и граждани изпитват тежестите на войната в Донбас, останалата част от страната все едно не е във война?

32. Кога най-после ще станат ясни крайните цели на Специалната военна операция и при какви условия тя ще се счита за „успешно приключила”?

33. Защо най-приближените на военните лидери в Русия биват забелязани да се развяват в страни, опозиционни на Руската федерация? Може ли президентът да си направи някакви заключения за тези лидери, базирано на този факт?

 




От какво е болен този певец
От какво е болен този певец 28/04/2024, Неделя 20:00 1
25
Коментара по темата
25.
До 24
11.05.2023 10:03:10
1
4
Когато реши този,който я започна - Путлер
24.
офффф
11.05.2023 09:21:41
0
4
кога ще спре войната за да намалят цените на всичко?
23.
Ме
11.05.2023 08:16:36
0
4
Резонни въпроси, на които отдавна няма отговор. Ако имаше отговор, войната да е свършила.
22.
До 13
11.05.2023 08:13:40
2
4
Клавиатурен възрожденски дебил.
На родната да се обадиш да напусне Америка в такъв случай.
Дебил
21.
Опааа
11.05.2023 08:13:36
2
5
Заголихте аноза към русия пак няма лошо 4000 илди лева пари както казват по странджанско
20.
20
11.05.2023 07:28:06
4
2
16 кой съветник бе КАПУТ само ДЕЗИНФОРМАЦИЯ бил убит КОМАНДВАЩИЯ ГЕНЕРАЛ ВАЛЕРИЙ ЗАЛУЖНИ оня фанерний измислен "генерал шойгу дет не е служил в АРМИЯ
19.
1
11.05.2023 07:14:32
1
5
Евгений Пригожин, собственик на "Вагнер ЧВК", заяви, че има голям риск от ОБКРЪЖАВАНЕ на наемниците му в Бахмут, тъй като ФЛАНГОВЕ, държани от руските военни (ВДВ на ВС на РФ), се ПРОПУКВА
"Поради съкращаването на персонала ЧВК "Вагнер" беше принуден да прехвърли фланговете на военните Съществува сериозен риск от обкръжаване на ЧВК "Вагнер" в Бахмут в резултат на провала на фланговете. Фланговете вече се пропукват и се провалят. При липса на боеприпаси "месомелачката" ще работи в обратната посока: Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) ще унищожат ЧВК "Вагнер"", заяви Пригожин
Пригожин отново повтори, че Бахмут няма стратегическо значение Твърди се, че "вагнеровците" и руската армия са били там, за да "смилат живата сила на врага" и да дадат възможност на руската армия да проведе мобилизацията
Но въпреки боевете в Бахмут, според лидера на "вагнероците", ВСУ все пак са събрали сили за контраофанзива
В същото време Пригожин отново се оплака, че бойците му не са получили необходимото количество снаряди
Според него сега в границите на Бахмут има само "вагнеровци" и никакви други подразделения няма, а извън града - само Въоръжените сили (ВС) на РФ
Пригожин добави, че бойците му планират да напуснат Бахмут, "за да спасят живота на бойците", защото няма боеприпаси
След това руското висше ръководство уж е инструктирало Министерството на отбраната на Руската федерация да предостави на ЧВК "Вагнер" всичко необходимо, но те не са получили никакви боеприпаси, според Пригожин
В същото време той уверява, че "вагнеровците" уж продължават офанзивата в Бахмут и чакат боеприпаси
18.
До 13
11.05.2023 03:46:34
4
6
Пуснете един Ярс и над Бахмут че както вървят нещата, скоро ще ви н@ебат и там.
17.
Той стрелков
11.05.2023 03:35:54
4
5
Да не лае много че ше му спретнат ФСБ някой атентат като моторола ,гиви и прилепин. По добре да се маха от мордор освен ако не е назначен плювач на режима. Инак тия от службите ше му стричат дъвката
16.
????
11.05.2023 01:37:18
6
9
Представете си до колко и каква информация получаваме, щом вече втори ден никое европейско издание не е публикувало новината, че е убит съветника на Зеленски.
15.
Еххх
11.05.2023 01:33:50
15
15
Много заблуден народ ей.И какво общо имат така наречените Донецк,Луганск и Крим с Украйна.Ами нищо общо нямат.Не знам колко пъти сте ходили в Крим ама там никога и никога няма да се смятат за украинци.Това е още преди въобще да има т.н Майдън.В Крим се говори на руски и се смятат за руснаци проумейте го накрая.А и още нещо....Българите в Украйна и те не харесват украинците, а и те не ни харесват.Това е общо взето меко казано...Познавам доста бесарабски българи още дори да станат нещата с така наречена война ли е не знам си кво е те не искат да служат в украинската армия по простата причина че се смятат за българи.
14.
Хахахахаха
11.05.2023 00:24:58
5
9
Гневни въпроси! Яд! Пърдене! Путинист! Тромпетист! Шовинист! Гербаджия! Гербаджия! Пенсионер комунист! Целият вътре сух!
13.
До 11
10.05.2023 23:50:54
24
11
На мен ми допадна междукониненталната Ярс с 11 000 км пробег и 4 глави по 500 килотона. Тъкмо си представих как една лети към Вашингтон и свърших от кеф ❤️
12.
Два свята,единият излишен
10.05.2023 22:48:46
29
31
Виновникът да има война се казва Путин. И безумието на тази агресия е свързано с това, че празнува края на войната, а не деня на мира. Това е манталитетен въпрос. Когато ти си вкаран в тази схема, живееш с нея, мислиш по нея, тогава крайният резултат може и да е такъв – да станеш терорист.

Ние разполагаме с един свят, с който хората не са разполагали – именно свят на мир.
11.
XX
10.05.2023 22:39:57
26
30
Вчера на парада изкарали 1 Т-34 от 2рата Световна, догодина може да излязат на музиката на Бени Хил и деди да разказва вицове хаахахахахах
10.
До 9
10.05.2023 22:36:56
30
33
По всеобщо мнение,вие руските късоопишковци сте дебили.
9.
всеобщо мнение
10.05.2023 22:15:36
38
45
АКО ОБЪРНЕТЕ АДА С ДЪНОТО НАГОРЕ,НА НЕГО ЩЕ ПИШЕ MADE IN USA
СЛАВА РОССИ
САЩ Е ГНУСНАТА ИМПЕРИЯ НА ВСИЧКОТО ЗЛО ПО СВЕТА
8.
До 7
10.05.2023 22:10:24
31
40
На дебили се обяснява два пъти.
Именно,САЩ са ни съюзник по силата на договор с Нато и по тази причина тук има тяхна техника.И слава Богу !
7.
До 5 и 6
10.05.2023 21:49:02
28
36
Глупак САЩ са един от основателите на НАТО а другия умник защо се казва Новорусия?! Спри наркотиците. Като свършат мъжете в украинската армия кой ще се бие? Като няма контранастъпление какво правим? За 100+ милиарда виждаме резултат.
6.
НОВО Русия
10.05.2023 21:43:38
17
39
Новорусия е заграбена и поробена от Руската империя територия, на която е извършено етническо прочистване и заселване с руснаци от вътрешността. В последствие Русия третира Новорусия като изконна нейна територия, която все едно и принадлежи по право. Затова Русия счита, че Украйна и Крим и принадлежат. Тия истории за нацисти, НАТО и прочие са само за парлама, Русия само си търси повод да нападне Украйна, която за нея има право да съществува само като марионетна държава, подобно на Беларус.
5.
До 3
10.05.2023 21:42:09
15
44
Америка е Натовски партнъор,е Дебил- възрожденски.И най-малкото не стрелят по нас.
4.
мда
10.05.2023 21:38:13
20
39
Нашенските неграмотни русофили с кухи чугунени тикви могат да си харесат който и да е въпрос и да се пробват да отговорят. Няма да могат да отговорят на нито един.
3.
Хахахах
10.05.2023 21:29:27
47
31
@2
Каквото правят и американските в България, паляк!
2.
Основен въпрос
10.05.2023 21:21:38
30
47
Какво правят руски танкове по дяволите в суверенна Украйна ?
1.
1
10.05.2023 21:20:40
32
37
ДА БЪДЕ УКРАЙНА
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия „Ако имахме една забежка с публичен ресурс – щяхме да сме в затвора, чакат ни отдавна, нямаше да ни го простят“, категоричен е съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Най-сериозната промяна в Наредбата е свързана с двойно увеличаване на броя на медицинските специалисти, които трябва да се осигурят на всяка една такава водна площ Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Ако се освободи от зависимостите бихме седнали да преговаряме с него, обяви съпредседателят на Промяната Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса За съжаление обаче най-студено се очаква да е именно по празниците От какво е болен този певец От какво е болен този певец Мистериозно заболяване мъчи Галин Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Двамата баджанаци и до днес били близки приятели  Това е най-големият стратег в "Един за друг" Това е най-големият стратег в "Един за друг" Сияна играе умно  Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Kъм мoмeнтa пpи пoĸyпĸи oт фepмитe цeнитe "нa eдpo" ca 8-9 лв/ĸг живo тeглo, a "нa дpeбнo" (1-2 aгнeтa) ca 10-12 лв/ĸг живo тeглo Нещо невероятно се случва с планетите Нещо невероятно се случва с планетите В личен план съвпадът на двете планети ще се отрази най-много на родените в трета декада Телци, Раци, Деви, Козирози и Риби Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Бившият Първи притежавал строго секретни записи и снимки на НЛО
Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори